Slovenija

Glavni izvršni direktor DUTB: Tu nismo zato, da bi nas imeli radi

Ljubljana, 25. 11. 2014 19.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson pravi, da je njhovo delo umazano, a nekdo ga mora opraviti. "V preteklem obdobju je bilo s strani KPK kar nekaj govoric, namigovanj in obtožb, da smo koruptivni. To poročilo zaključuje, da nismo," je komentiral poročilo KPK, za katerega Cerar pravi, da ga še preučujejo.

Miro Cerar - 5
Miro Cerar - 5 FOTO: Reuters

Vlada poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o delovanju Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) še preučuje, je danes povedal premier Miro Cerar. "Te zadeve še vedno proučujemo in ko bomo prišli do rezultatov, bomo javnosti to sporočili," je dejal danes ob robu podelitve priznanj družbe Tax-Fin-Lex v Ljubljani.

Na KPK so povedali, da so poročilo poslali strankam v postopku, ki se lahko do ugotovitev opredelijo. Kdaj bo poročilo javno objavljeno, ni znano, predvidoma pa to ne bo pred koncem leta.

V ponedeljek so v oddaji 24UR sicer objavili nekatere izsledke poročila, med drugim, da je DUTB v manj kot letu in pol za svetovalce porabila 12 milijonov evrov, pri čemer naj bi bilo vrsto nepravilnosti, prav tako naj bi nepravilnosti odkrili pri zaposlovanju na DUTB. Izpostavili so tudi visoke prejemke vodilnih na DUTB in morebiten konflikt interesov pri najmanju družbe Quartz+Co, s katero je povezan takrat vršilec dolžnosti izvršnega direktorja, sedaj pa glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson.

Mansson: Tu nismo zato, da bi nas imeli radi

Torbjörn Mansson
Torbjörn Mansson FOTO: Kanal A

Mansson je danes za oddajo SVET povedal: "Tu nismo, da bi nas imeli radi. Mi smo čistilci, kdo jih ima rad? Je umazano delo, a nekdo ga mora opraviti."

Pojasnil je, da so na začetku res porabili veliko denarja, saj so morali vzpostaviti organizacijo. "A že poleti smo, kot je bilo le mogoče, zminimalizirali stroške za zunanje svetovalne pogodbe." Zminimalizirali pogodbe, ne pa tudi zmaksimizirali dela. Pa čeprav njihove plače še vedno ostajajo daleč nad povprečjem slovenskih.

Mansson glede poročila KPK sicer ni prav nič zaskrbljen: "V preteklem obdobju je bilo s strani KPK kar nekaj govoric, namigovanj in obtožb, da smo koruptivni. To poročilo zaključuje, da nismo."

Pravi še, da ni solastnik nobenega svetovalnega podjetja, s katerim je DUTB v kakršnem koli razmerju.

'Če je le en odstotek res, potem je v DUTB vse narobe'

Poslanec SDS in nekdanji predsednik upravnega odbora DUTB Andrej Šircelj je danes novinarjem v DZ dejal, da svetovalne pogodbe podpisujejo izvršni direktorji in da se tudi o zneskih dogovarjajo tisti, ki pogodbe podpisujejo. Šircelj sicer meni, da bi morala DUTB narediti več. "Glede na to, da so bili narejeni določeni prenosi, bi morala DUTB hitreje prodajati premoženje in od tega dobiti določene prihodke," je ocenil. Na vprašanje, zakaj je bila DUTB ustanovljena s toliko pomanjkljivostmi in možnostmi za korupcijo ter zakaj kot neizvršni direktor ni ukrepal, je Šircelj odgovoril, da je bil sprejet zakon, ki ima določene določbe, ki se nanašajo na korupcijo in ki od vodstva zahtevajo, da skrbno gospodari. Dodal je, da ima DUTB komisijo za revizijo, ki bi morala delovati.

Vodja poslanske skupine koalicijske SD Matjaž Han je novinarjem v DZ dejal, da "če je le en odstotek tega, kar je zapisala KPK, res, potem je v DUTB vse narobe". V SD bodo terjali odgovornost in bodo na koalicijskem vrhu v sredo opozorili na to. "Finančni minister mora v sodelovanju s koalicijo narediti red na tem področju," je prepričan.

Poslanka ZaAB in nekdanja premierka Alenka Bratušek je povedala, da je treba, "če vse, kar je bilo povedano, drži", takoj ukrepati. Bratuškova je napovedala vložitev zahteve za sklic seje komisije DZ za nadzor javnih financ, na kateri bodo zahtevali odgovore, kaj in zakaj so se stvari tako odvijale. "Nedopustno je gledati takšna izplačila, medtem ko na drugi strani želijo policistom in medicinskim sestram vzeti dodatek za popoldansko in nočno delo. Na vladi je, da ukrepa takoj," je dejala.

Spomnimo

KPK je delovanje DUTB preiskovala od začetka leta. Končno poročilo in oceno stanja v DUTB je sprejela 6. novembra, a vsebine doslej ni razkrila. Komisija bo sprejeto končno poročilo in oceno stanja posredovala predsedniku vlade, ministru za finance ter DUTB, v vednost pa tudi guvernerju Banke Slovenije in računskemu sodišču.

O delovanju DUTB bodo v sredo predvidoma spregovorili tudi na srečanju koalicije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (514)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karl Brglez
01. 12. 2014 21.16
Gospod Cerar vem da ste pravnik nehajte samo preučevat DTUB,če že po celi državi smrdi po njihovi koruptivnisti.Ta glavni akter pravi da jih nimamo radi,pa ljubi Bog pa koliko mojih penzij pride iz ene njegove plače (438.39 evra je)pa računajte.????
Polly ß
26. 11. 2014 19.42
+1
ŠOKANTEN ODGOVOR, ŠE SPATI NESEM MOGLA!
Polly ß
26. 11. 2014 19.42
+1
TU NISMO ZATO, DA BI NAS IMELI RADI..... to pa je zelo smešno rečeno pri ODMEVIH. Saj ni potrebno, da jih imamo radi, LE NAREDIJO NAJ TISTO, ZAKAR SO NAJETI IN MASTNO PLAČANI. Ne vem pa kaj so sploh naredili za take dnarce? KJE STE SEDAJ POLITIKI, DA NE ODREAGIRATE NA TAKŠNE BUTASTE ODGOVORE???????????????Morda se strinjate s tem, ali kaj?
Vinnie
26. 11. 2014 17.23
Šokantno! Senzacionaln0! Ultra, mega, bombastično!
veronqa
26. 11. 2014 11.25
+1
Naj povedo, kaj so napravili za to gromozansko vsoto! Kaj je tako hudičevo kakovostnega v njihovem delu? Ne, slovenska pamet to pač ne razume in prav je da ne!
25letluzerjev
26. 11. 2014 11.17
+3
Tu nismo zato, da bi nas imeli radi- A IMAMO KAKŠEN RAZLOG ZA TO ???- POŽREŠNI LAŽNJIVCI, KI VAM JE EDINI CILJ POKRASTI ŠE TO MALO KAR JE OD POKRADENE IN OBUBOŽANE DRŽAVICE ŠE OSTALO. KPK bi morala takoj odreagirat . Razgnati bi morali to gnilo tvorbo takoj. Če pa bi DUTB še obstajala pa bi morali vodilni podpisati pogodbo, ki bi bila zavarovana z njihovim rezultatom dela. Glede nato bi morala temeljit njihova plača. Zavarovana bi morala biti z njihovim premoženjem v primeru, če bi se ugotovilo, da so škodljivo delovali. Me prav zanima , koliko od teh , ki so danes na teh stolčkih, bi še delalo naprej. Danes pa smo jim mi vsi plačali zavarovanje v primeru kakšnekoli odgovornosti do 25 miljonov €. Grozljivo in končno normalno, da se jim vse skupaj *. Tako bi lahko bila predsednica DUTB-ja tudi moja pokojna stara mama, ki je naredila 4 leta osnovne šole.
Slovenec34
26. 11. 2014 17.20
In kaj tako vele umnega je vredno skoraj 4 milijone.
25letluzerjev
26. 11. 2014 11.15
+1
Tu nismo zato, da bi nas imeli radi- A IMAMO KAKŠEN RAZLOG ZA TO ???- POŽREŠNI LAŽNJIVCI, KI VAM JE EDINI CILJ POKRASTI ŠE TO MALO KAR JE OD POKRADENE IN OBUBOŽANE DRŽAVICE ŠE OSTALO. KPK bi morala takoj odreagirat . Razgnati bi morali to gnilo tvorbo takoj. Če pa bi DUTB še obstajala pa bi morali vodilni podpisati pogodbo, ki bi bila zavarovana z njihovim rezultatom dela. Glede nato bi morala temeljit njihova plača. Zavarovana bi morala biti z njihovim premoženjem v primeru, če bi se ugotovilo, da so škodljivo delovali. Me prav zanima , koliko od teh , ki so danes na teh stolčkih, bi še delalo naprej. Danes pa smo jim mi vsi plačali zavarovanje v primeru kakšnekoli odgovornosti do 25 miljonov €. Grozljivo in končno normalno, da se jim vse skupaj *. Tako bi lahko bila predsednica DUTB-ja tudi moja pokojna stara mama, ki je naredila 4 leta osnovne šole.
25letluzerjev
26. 11. 2014 11.13
+1
NAJBOLJ JE KRIV TISTI, KI TO VE IN IMA VSE VZVODE V SVOJIH ROKAH ZA TAKOJŠNJO PREKINITEV TE KRAJE IN TEGA NE NAREDI. Nekdo to lahko reši -TAKOJ, zakaj se to ne zgodi, to pa je vprašanje za miljone, ki izginjajo mogoče tudi tja, kamor trenutno ne vodijo nobene sledi, govorice in sploh razmišljanje vseh, ki se nad tem početjem zgražamo. Še sanja se nam ne kaj in kdo je za vsem tem. Mogoče prav tisti, ki smo jim dali glasove na volitvah, mogoče prav tisti, ki jih prosimo, da naj nekaj le naredijo in preprečijo to katastrofo, mogoče nekdo iz ozadja, ki ni bil še v tej zgodbi nikoli omenjen.....Interesi so ogromni in nekomu to stanje še kako odgovarja....
VolkBrenin
26. 11. 2014 10.10
+4
Za začetek bi morali jutri do 12h javnosti pokazati kaj in kako so storili od začetka njihovega delovanja ...čisto vse. Najbolj zanimivo bi.bilo , kako recimo sircelj ni prvih 6.mesecev storil popolnoma nič ...vlekel pa čez 10.tisocakov na mesec ...
cleener
26. 11. 2014 10.00
+6
Manson trdi, da je njihovo delo umazano. Jaz pa menim, da je njihovo POČETJE umazano. A ni smešno, da je bil širclj-sds, med temi, izvršilni direktor, kateri so bili avtorji teh megalomanskih pogodb o plačah na dutb-ju.Hja, to bo verjetno zopet politični konstrukt zoper sds.Smo navajeni že tega. Ampak glejte, sprašujem se, kaj "delajo" dobrega tile "svetovalci", da opravičujejo prejemanje takih astronomskih plač.In zakaj sploh potrebujejo svetovalce, saj so sami "kompetentni" strokovnjaki tam zaposleni. Pa plače cca. 20 000€ na MESEC. Dajte KPK in pravosodje, razhajkajte to gola zen in ukinite dutb. Imamo brez teh pijavk že zadosti izgubarjev pri nas.
hobastank
26. 11. 2014 09.57
+5
Normalno,da vas nimamo radi,saj nam boste še to malenkost pokradli,ki jo imamo
majo2
26. 11. 2014 09.23
+3
Gospodje niste tu, da bi nas okradli še tiste revščine ki jo še imamo. Spokajte, doma imamo mnogo takšnih strokovnjakov kakor ste vi. Spoka pa naj kovčke tudi tisti, kateri vas je v našo deželo poklical.
M_teorija
26. 11. 2014 08.44
+5
~Glavni izvršni direktor DUTB: Tu nismo zato, da bi nas imeli radi~~~~~Ne se bat, da bi te mel radi!?
murinar
26. 11. 2014 08.37
+5
Šircelj imaš slab spomin?O,ti kopov pokvarjeni lažnivi
VolkBrenin
26. 11. 2014 10.07
+2
Češki kopov. ..??? ...dobra pasma psov ...!!!...omenjeni pa ni vreden da bi ga sploh primerjali s temi čudovitimi živalmi - psi ...res je da je v sekti precej zavedeni ljudi ...vrh in baza pa so izrodki človeške družbe ...živalski svet nikoli ne sproducira tako podlih bitij ...
jeznislo
26. 11. 2014 08.32
+4
Nagnat "bando",lažljivo in kradljivo,,,!
Samo.Jst
26. 11. 2014 07.10
+8
"Mansson: Tu nismo zato, da bi nas imeli radi" ne, tukaj ste zato da VI (in ne bataljon zunanjih svetovalcev) opravite delo za katero ste mastno plačani! "Nismo koruptivni" o efektivnosti pa tudi ne duha ne sluha! Poleg tega pa, v kolikor delaš za lasten žep (direktno IN posredno) to res ne spada v koruptivnost, še vedno pa gre za kaznivo dejanje, ko goljufaš stranko!
ecnarf
26. 11. 2014 07.07
+5
........nam bodo vse pokradli,bo moral narod stvari vzeti v svoje roke.
maijster
26. 11. 2014 06.54
+3
sedaj vidite zakaj prodati banke takoj tujcem kajti če bi bile banke tuje ne bi tako lomastili v njih kajti v svojih bankah bi drugače delali in takšne svetovalce ki samo pijejo denar naredijo pa nič bi že davno izvrgli in vsi ti aneksi bruuuuuuuhhhhhh,......
Angela Franko
26. 11. 2014 06.48
+8
NE ZAHTEVAMO DA NAS IMA RAD ,ZAHTEVAMO PA DA ZA TAKO VELIK DENAR DEEELLLLLAAAA !!!!!!!!
M_teorija
26. 11. 2014 06.50
+5
Pravzaprav za tako velik denar nas mora met tud tako rad!?
nonna
26. 11. 2014 06.45
+4
"Tu nismo zato, da bi nas imeli radi" Prav res. Zgleda da ste tu samo zato, da še bolj skubite davkoplačevalce. Delate pa itak ne. Vlečete bajne plače, delo, ki bi ga vi morali opravljati pa nalagate drugim, katere potem spet mi plačujemo.
M_teorija
26. 11. 2014 06.48
+3
Tujci in privatizacija je tudi samo zato, ker nas majo tujci tako radi!?