Slovenija

'Erjavec naj odstopi'

Ljubljana/Helsinki, 20. 05. 2008 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Eden izmed osumljencev podkupovanja v primeru Patria ostaja v priporu. Kresalova je pozvala ministra Erjavca naj odstopi.

Patria
Patria FOTO: POP TV
Po potrjenih informacijah sta bila 13. maja aretirana dva vodilna člana Patrie, ki sta sodelovala pri pripravi razpisa za prodajo oklepnikov v Slovenijo.
V preiskavi v zvezi s poslom nakupa oklepnikov Patria med finskim podjetjem in Slovenijo je bil enemu izmed osumljencev podkupovanja po petkovi odločitvi helsinškega okrožnega sodišča podaljšan pripor, je na svoji spletni strani zapisala finska policija. Kot so sporočili, sta bila preostala dva osumljenca izpuščena.

Pripor je bil podaljšan osebi, ki ga je finska policija pridržala 13. maja. Dva osumljenca sta bila po zaslišanju na helsinškem sodišču izpuščena, še poroča finska policija. Predkazenski postopek se bo po njihovih navedbah nadaljeval z analizo dokazov, zbranih v hišnih preiskavah, ki so jih opravili prejšnji teden, in s pogovori z vpletenimi osebami.

Predstavnik Patrie v Sloveniji Andrey Mladenov je povedal, da je nad odločitvijo sodišča izjemno presenečen. Imena osumljenca ni izdal, kot je dejal, pa tudi ne ve, česa je osumljen. Poudaril je, da ne pozna natančno postopka priprtja in zadržanja osumljencev na Finskem. Ve pa, da mora policija - če želi, da osumljenec ostane v priporu - v določenem času (verjetno v tednu ali dveh) sodniku posredovati nove informacije oziroma obremenilne dokaze. Mladenov je še dodal, da se bo o teh postopkih natančneje še pozanimal.

Kresalova: Erjavec naj odstopi
Katarina Kresal
Katarina Kresal FOTO: Dare Čekeliš
"Minister Erjavec danes ne bo komentiral pozivov k odstopu. Mogoče jutri," je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik Aleš Sila.

V kolikor minister za obrambo Karl Erjavec ne bo ponudil odstopa, bom pozvala predsednika vlade Janeza Janšo, da predlaga njegovo zamenjavo, je dejala predsednica LDS Katarina Kresal. Erjavec je napovedal, da bo sam odstopil, v kolikor se bodo pokazale nepravilnosti pri nakupu oklepnikov Patria ali če bi nakup stal več, kot je napovedal, je povedala Kresalova. Kot je dejala, je danes pravi čas, da ga spomni na to njegovo obljubo. Po mnenju predsednice LDS se minister za obrambo že ves čas izmika odgovorom na vprašanja poslancev in jim ne dopušča vpogleda v dokumentacijo, čeprav bi ga moral. "Zadnji sumi korupcije v zvezi z nakupom oklepnikov Patria so samo pika na i vrsti nepravilnosti, na katere v stranki opozarjamo," je poudarila Kresalova. Kresalova je spomnila, da Erjavec niti kadrovskim težavam Slovenske vojske ne posveča dovolj pozornosti. Namesto tega Erjavec ministrstvo za obrambo uporablja za potrebe predvolilne kampanje, je še dodala.

Poslanec LDS Anton Anderlič pa je ob tem izrazil pričakovanje, da bodo na ministrstvu za obrambo opravili interno preiskavo o sumu podkupovanja pri poslu z oklepniki. "To se je še posebej pokazalo decembra 2006, ko je preprečil vpogled v dokumentacijo o nabavi oklepnikov," je prepričan poslanec LDS. Kot je pojasnil, so kasneje pisali tudi predsedniku vlade, naj priskrbi podatke, vendar pa se ta po Anderličevih besedah ni odzval.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vesela deklica
21. 05. 2008 17.59
vsi enaki, vsi isti.
Buena Vita
21. 05. 2008 17.24
curci imaš podporo matere treh sinov,dveh zetov,in petih vnučkov,če bo treba so vojaki, SLOVENIJA JE NAŠA
DarthRevan
21. 05. 2008 14.51
Manjakranjc, kaj ima pa posel s finskimi erhjavimi kahlami zveze z levico?
tinie100@email.si
21. 05. 2008 11.34
Prej sem "šimfal" opzicijo (takrat JJ) da ne naredi nič konstruktivnega, sedaj pa je enako! Na obeh straneh nihče ne naredi nič poštenega! Niti pozicija, niti opozicija! VSI naj odstopijo in naj se za slovenijo začne nova doba! Doba poštenja, dela in dolžnosti!!! Dovolj imamo obljub in laži!!! Izvoliti je potrebno popolnoma nove ljudi, pa čepravi se bodo učili na lastnih napakah zaradi neizkušenosti.
manjakranjc@hotmail.com
21. 05. 2008 11.06
Ranunculus, Ne bodi no smeško. In koga vidiš na levici,kot vodjo?
Ranunculus
21. 05. 2008 11.01
felix1 V zadevah, ki so medijsko izpostavljene se sklicuješ na "lumparije", ki so bile potlačene in ne bi smele biti. Kot da bi hotel reči, da ga nasrkajo samo tisti, ki "lumparije" počnejo brez odobritve kontrolorja medijev. Heh... v vsakem primeru je bila tudi tole s Patrijami "lumparija" in če že je izpostavljena, naj se jo zaključi in Ehjavec lahko stoji za svojimi besedami, če ima kaj načel. JJu pa veliko sreče, ko b v 4 letih opozicije s svojega švicarskega računa kupoval deleže v medijih oz. se izobraževal na temo obvladovanja medijev. Čez 4 leta bo namreč spet na vladi, ker folk tudi Pahorja ne bo mogel prebaviti (razen če bo levica za premierja postavila primernega človeka).
ivicasarfezi
21. 05. 2008 10.56
Ne vem kakšne dokaze nepravilnosti Erjavec še čaka, na Finskem človeku podaljšali pripor, njemu pa še nič ne zvoni v glavi, naša policija nič še ne pove, če kaj preiskuje...kakšna samovolja Janše in njegovih ministrov. Če je nekaj javno izrekel, naj potem tudi stoji za tem in naj odstopi.
grumic
21. 05. 2008 10.44
Sploh ste pa čist hudi tukaj. Kao Kresalova nima pojma o politiki. Tale zgodba o njenem elitizmu, ki so je reste tukaj desničarji pa je itak ogabna in jo očitno ženete daleč, zelo daleč. Na drugi strani pa je vse, kar se je zgodilo v preteklih štirih letih, bilo zgolj zato, da so Janševci pokradli, kar se je pokrasti dalo slovenskih državljanom. Državo pa so pognali v inflacijo, prekomerno zadolževanje, zabavo za rajo (nekajurne aretacije DESNIČARSKIH tajkunov), nivo političnega dialoga ni bil nikoli na nižji ravni, Kakšna beda!!! Ne vem, zakaj ne pišete o elitizmu vaših veljakov. Janše, Brejca, Ruparja in podobnih.
grumic
21. 05. 2008 10.28
Mene zanima, kako daleč so slovenski preiskovalci s to priskavo o podkupovanju? Seveda!!! V Sloveniji se nekajurne aretacije dogaajo le za nabiranje predvolilnih točk., ne pa zares. Erjavec, ki je ves čas trdil, da gre za najbolj ransparenten posel v zgodovini in se je z ostalimi člani vlade ves čas posmehoval opoziciji, bi moral biti dovolj moža, da zdaj odstopi, ker za tole sramoto ni kriv nihče drug, kot on, ki je zastavil svoje dobro ime za ta posel in ga izgubil.
Kolesarka
21. 05. 2008 09.00
Erjavec naj takoj odstopi. Obrambni minister je brez hrbtenice. Prav rada bi ga videla, kako drži obljubo, ki jo je dal, češ da bo odšel, če se v poslu najde trohnica nepravilnosti! Finski kolegi imajo upravičen razlog za sum storitve podkupovanja, zato so tretjemu pajdašu podaljšali pripor. Kaj pa Slovenija? Minister Rupel SPEET klečeplazi in za NAZAJ izdaja dovoljenje za delo soprogu finske veleposlanice v Sloveniji! Kakšne packarije se dogajajo?? In prvi minister Janša je volitve dobil zato, ker naj bi kao bil proti korupciji in klientelizmu?! WTF PHA, vlada, koga hecate?! Me prav zanima kako boste, reve, jeseni nagrajene? ERJAVEC NAJ ODSTOPI TAKOJ!
manjakranjc@hotmail.com
21. 05. 2008 07.55
Jutro, No ja, edini objektivni komentar je zapisal felix in se mu pridružujem. Lp M.K
Prvo Borec
21. 05. 2008 07.40
DarthRevan in Alexxsaso imata moj podpis !!! V svoji požrtnosti delajo napake. Bomo videli, koliko jih bo to "koštalo".
Alexxsaso@yahoo.ca
21. 05. 2008 06.53
Ne bom se spuscal v politiko, samo....Se bo kdo zdaj zamislil nad tem, da je bila storjena krivica in se je z tem podkupovanjem preprecilo, da bi se oklepniki delali na koroskem (kjer so se ze delali valuki) in se s tem odprlo veliko novih delovnih mest, pa iz tega ni bilo nic, ker so nasi podkupljivi politiki svoje zepe polnili? Bo zato kdo odgovarjal ali spet ni nihce kriv, kot je to v navadi pri nas? Tiste, ki so krivi in sokrivi bi bilo treba zapret in obtozit izdaje lastnega naroda. Pri kavbojcih (ki so nasim politikom tak vzgled) je za tak zlocin predvidena smrtna kazen.
DarthRevan
20. 05. 2008 23.06
Če je Erjavec dal obljubo, je zdaj na njem da pokaže ali je mož beseda ali ne. Kresalova ima čisto prav.
just.do.it
20. 05. 2008 22.37
Men je pa Kahel Ehjavec čisto v hedu, zato keh je pošten politik. Heehe we go ahain....
pugo@windowslive.com
20. 05. 2008 22.29
Kaj pa delajo člani LDS-a, kot pa čivkajo v DZ-ju, kako slab standard imamo...Da bi pa zmigali svoje lene riti, to pa ne. Podobno z SD. O Patrii ne vem veliko, vseeno pa je jasno, da se je Kresalova s to potezo osramotila na celi črti...
ohrovt
20. 05. 2008 22.22
Men se pa zdi, da je Kresalova samo budna in spremlja kaj se dogaja. In to se od predsednice LDS tudi pričakuje in nič manj! Glede Erjavca pa lahko rečem, samo to, da naj odgovarja za svoja dejanja! Kar je rekel je rekel, bo snedel besedo? Pri takih stvareh se kaže profil politika in veličina človeka.
bema1201
20. 05. 2008 22.06
Kresalova je spet enkrat dokazala , da nima pojma o politiki.
juventus
20. 05. 2008 20.56
R AJE NAj se zjasnijo naši ,kdo dograjuje tehniko itd.......???,in koliko je nepotrebnih posrednikov...............
kaki11@email.si
20. 05. 2008 20.53
Kakšna pravnica pa je KRESALOVA ali je pozabila, da si nedolžen dokler ti ne dokažejo krivdo. LDS se zateka v populizem, stranka postaja beda in člani bežijo. Sedaj išče v populizmu rešilno bilko. Katarinca keš za srtanko je bil stran vržen, ampak ni pene a'ne.