Slovenija

'Obsodba močan signal v boju proti korupciji'

Dunaj/Helsinki, 05. 06. 2013 14.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Dejstvo, da je bil nekdanji premier postavljen pred sodišče in tudi obsojen, je močan signal v prihodnjem boju proti korupciji," je dejal avstrijski novinar, ki je podrobno spremljal zgodbo o Patrii. Finski preiskovalec Björkvist pa pravi, da je zdaj dve za dobre fante in nič za korupcijo.

Kaj Erik Björkvist je dejal, da je zdaj rezultat v boju proti korupciji "dve proti nič".
Kaj Erik Björkvist je dejal, da je zdaj rezultat v boju proti korupciji "dve proti nič". FOTO: POP TV
Zelo sem ponosen, da sem lahko sodeloval z vašimi preiskovalci in tožilci. So profesionalci in posel so opravili zelo dobro. Glavni finski preiskovalec Kaj Erik Björkvist

Glavni finski preiskovalec Kaj Erik Björkvist, ki je na Finskem vodil preiskavo v zadevi Patria, je zadovoljen po razsodbi slovenskega sodišča, ki je vse tri obtožene v zadevi spoznalo za krive.

"Boj proti korupciji v Evropi je zelo pomemben za vse nas. Kar sem danes slišal iz Slovenije, je v skladu z ugotovitvami, do katerih smo prišli v naši preiskavi pred sojenjem," je povedal.

Sodba še ni pravnomočna, finski kriminalist pa ni želel ugibati, kako bo vplivala na proces proti Patrii na Finskem. "To težko komentiram, ker ni v moji pristojnosti. Čeprav, borimo se proti korupciji. Zdaj je rezultat dve proti nič. Dve za dobre fante, nič za korupcijo po odločitvi sodišč v Avstriji in Sloveniji. Ne morem reči, da sem vesel zaradi tega, kar se je zgodilo, sem pa zadovoljen, da je potrdilo naše ugotovitve iz preiskave," je dejal.

Berglund brez komentarja

Novinar finske televizijske mreže Yle Magnus Berglund, ki je z objavo oddaje Resnica o Patrii prvi javno uperil prst v nekdanjega slovenskega premierja Janeza Janšo, sodbe ni želel komentirati. Po njegovih besedah je "svoje delo kot novinar opravil. Komentiranje sodbe neodvisnega sodišča pa ni moja stvar," je pojasnil in dodal, da v primer ni vpleten.

Tudi finski državni tožilec Jukka Rappe, ki je spisal obtožnico v finskem primeru Patrie, sodbe ni želel komentirati. Za finsko televizijo Yle je izjavil le, da bi razsodba v Sloveniji lahko posredno podkrepila dokaze, vendar pa ne bo temelj sodbe, ki jo bo sprejelo finsko sodišče. Opozoril je tudi, da v procesu v zadevi Patria na Finskem sodelujejo druge osebe kot v Sloveniji.

Janša malo pred razsodbo
Janša malo pred razsodbo FOTO: Reuters

V Patrii so presenečeni

"Tako kot so tovrstne sodbe vedno presenečenje; zelo težko jih je predvideti," je za Yle dejala vodja pravnega oddelka Patrie Sirpa-Helena Sormunen. "Jasno je, da korupcije ne moremo sprejemati in imamo nično toleranco do korupcije. Iz tega stališča je dobro, da je bilo narejeno nekaj glede tega," je dodala.

Tudi po njenih napovedih razsodba v Sloveniji ne bo vplivala na proces na Finskem. "Finsko sodišče bo razsojalo samostojno. S pravnega stališča primera nista neposredno povezana. Naš cilj je, da opravimo delo nevtralno ne glede na sodbe, ki so bile izrečene v drugih državah," je dejala.

Avstrijski poznavalec primera Patria: To je močan signal v boju proti korupciji

Dejstvo, da je bil nekdanji premier postavljen pred sodišče in tudi obsojen, je močan signal v prihodnjem boju proti korupciji. Stefan Melichar

Gre za pomemben trenutek, ko je bivši premier evropske države obsojen na zaporno kazen zaradi jemanja podkupnine v orožarskem poslu, je po razsodbi v zadevi Patria v Sloveniji ocenil novinar avstrijskega tednika News Stefan Melichar, ki je podrobno spremljal sojenje v zadevi na Dunaju. To je močan signal v boju proti korupciji, je dejal.

"Avstrijska javnost se je podrobno ukvarjala s procesom, saj so določeni deli te afere povezani tudi z Avstrijo, kjer je bil orožarski lobist (Wolfgang Riedl, op. a.) obsojen zaradi podkupovanja. Bilo bi presenetljivo, če ne bi mogli ugotoviti, kdo naj bi prejel te podkupnine v Sloveniji," je dejal avstrijski novinar.

Komentiral je tudi Janšev odziv, da je šlo za političen proces. "Mislim, da je že skrajni čas, da politiki v Evropi sprejmejo izid sojenja in jih ne postavljajo pod vprašaj. Slovenija je evropska država in Evropa ima po mojem mnenju dobro delujoč sodni sistem," je menil.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdrava.pamet
08. 06. 2013 19.06
-1
POLITIČNO MONTIRAN PROCES NI DOKAZOV...KER DRUGAČE BI NAŠI MEDIJI NA VELIKO PREDVAJALI DOKAZE IN TO STO KRAT komunisti so si naredili medvedjo uslugo, da so ga obsodili brez dokazov to je za vsaj polovico slovenije dokaz, da ne moremo zaupat sodstvu
MARK AUREL
06. 06. 2013 09.01
+0
Pa on JJ je bog nad bogovi ! Le kako si upajo obsoditi takega "poštenjaka"?
Terezinka
06. 06. 2013 14.45
+3
Politična obsodba politika. Pa kje je še kdo šlišal tak hec? Saj vendar Janša ni dezident, on je politik in kot predsednik vlade je sprejemal politične odločitve. Če je bila taki odločitvi posredi korupcija je izraz političen zame celo pravi
hotchilipoper
06. 06. 2013 08.22
+2
Vsem njegovim zombijem na shodu je treba znižat penzije na minimum,ker so podpirali lopova
commonsense
06. 06. 2013 07.55
+17
Sem predstavnik mlajše generacije in imam poln kufer teh levo desnih sporov. Me ne zanima kaj so počeli komunisti, belogardisti itn. (to še ne pomeni, da ne vem). Čas je da se ščisti vso to ga...d pa ni važno ali je leva ali desna. Ras ste malo čez les, če mislite, da kdo od teh, ki si zadnje 20 let podajajo politično moč, počne nekaj za vaše dobro. Namesto, da bi se vprašali, kakšna je kakost vašega življenja in prihodnost mladih v tej državi, se kregate ali je Janša naredil več kot levi in vlečete ven stvari izpred 50tih let in s svojo banalno miselnostjo zastrupljate mlade rodove, ki nimajo dosti vpogleda v to, kaj politika res je. Po koga to zanima???? VSI so naredili veliko slabega. Politikom je super, če imajo pridne ovčke, ki se kregajo z drugiimi ovčkami, da tako pozabijo, da vmes razpada država, gospodarstvo, medtem ko oni na veliko delijo posle, sprejemajo podkupnine in kradejo, mladi pa nimamo prihodnosti tukaj. Dejte se že zbudit. Skorumpiran je cel politični vrh in še kaj in to je treba vse spozapret. Zato bi bilo fajn, da se začne - tudi če je Janša prvi. Prav na bruhanje mi grejo že te levo-desne debate in spori. A ste res tolk - pardon - butatsti?
Levji
06. 06. 2013 07.32
+13
Tu se vidi kakšne politike imamo. Za njih ne obstoja pravna država, če so obsojeni zaradi korupcije ali nezakonitih dejanj. Namesto da bi stojično prenesli obsodbo in uporabili pravna sredstva ki jih imajo na razpolago, kritizirajo in ponižujejo sodstvo, tožilstvo in vse povprek, navaden državljan tega nikdar ne počne. Kaplar je v tem pravi velemajster in nič ga ni sram ko uporablja izključevalno retoriko. Pravijo, če mački stopiš na rep zacvili. Sedaj še bolj verjamem da je kriv in privoščim mu da ga spravijo tja kjer mu je že dolgo mesto, to je zapor. Njegove zaslepljene ovce, ki jim ni pomoči pa itak ne bodo nikdar spregledale. Zdaj verjamem v pravno državo in sodstvo, vendar morajo z takim pristopom nadaljevati in spraviti vse lopove tja kjer jim je mesto. Samo tako bo Slovenija napredovala in postala država vredna zaupanja.
Kofetar 1
06. 06. 2013 07.21
+3
PA BODI PREDSEDNIK. VSI GREDO PO ISTI POTI.: SANADER, MUBARAK HUSEIN, ARAFAT SEDAJ JANŠA ITD. ALENKO TO ŠE ČAKA
jutranjisij
06. 06. 2013 05.16
+2
In medtem, ko boste tako samozadostno preusmerjali pozornost na Janšo in podobne aferice, bodi izhlapevali veliko večji milijoni drugje, recimo TEŠ... Tajkuni, ki so naredili škode za milijone in milijone, pa so še naprej nedotakljivi.
maijster
06. 06. 2013 06.26
+17
....vse pride na vrsto,danes lahko temu tako verjamem in upam,kajti ko začnejo padati tako vplivne osebe,več ni zaščiten-varen pred zakonom nobeden velik lump,.......
jutranjisij
06. 06. 2013 05.08
+7
Ta sodba je kost, vržena ljudstvu, da začuti, kako vladata pri nas "pravica in resnica" in se s tem poistoveti, oblastniki pa se prikazujejo kot velepoštenjaki... In kaj bo sedaj? Pritožbe in nove obravnave na drugih sodiščih. Odvetniki bodo mastno služili, država pa izgubljala velike vsote denarja, ki bi ga lahko dala podjetjem in ljudem v stiskah. Na koncu pa bo država (mi, navadni ljudje) morala plačati odškodnino. Deja vue. Kam greš, Slovenija, država papirjev?
maijster
06. 06. 2013 06.29
+9
.ne serji gotovo je z vsemi,nebo dobil niti centa odpravnine,če pa ga slučajno oprostijo,boš pa videl kaj je podpora pravdi si lahko siguren,................ne pa to ko se je zbralo 400 starcev ki so dobili malico in prevoz,...
antirepresija
06. 06. 2013 01.42
+30
JJ-a bi morali za 2 leti zapret samo zato, ker grozi, da se bo polastil tudi vseh POLITIČNIH sredstev, kar je neposredna grožnja demokraciji. Za Depalo vas bi moral pa še zdaj gniti v zaporu, pa se je tudi takrat poslužil političnih sredstev. Umazanec en skorumpirani. Največji manipulator naroda. SRAMOTA.
PorednaSliva
06. 06. 2013 01.33
-15
Politično nastavljena obsodba. mal se zamislte, Obstajajo lobiji na svetu, glavni, so farmacija, prehrambeni in orožarski. Zamislite si firmo ki je del orožarskih lobijev, ki zgubi svoj ugled in verjetno še kakšen posel zaradi korupcije ki jim jo povzroči en mali janezek, sred ene male državice, katera je naročila par oklepnikov. (cifra naročila oklepnikov je po vsej verjetnosti skoraj da ne minimalna če upoštevamo s kakšnimi naročili se bavijo prave vojaške sile.) In torej če ste tako naivni s tabo janezek na čelu da taka firma ki obrača milijarde € bo trpela zaradi enega nepomembneža se resnično motite, Sam verjamem v pritisk firme na finsko in europsko unijo, preko katere so prišli do rezultata obtožb. v nasprotnem primeru bi lahko narod katere koli države ki bi pri njih naročila orožje imeli razloge upletenega suma korupcije, Jaz se po vsem temu še najbolj čudim da danes nepomembni janezek sploh še diha, in je v svoji koži lahko presrečen da mu ni pot prekrižal kakšen plačanec. Ne živimo v svetu kjer je vse demokratično in mogoče se vsaki zadevi izogniti, Nameni pravih ljudi in firm oz korporacij pa so precej bolj črni kot bi si mislili. Čez kako leto dni se verjetno noben slovenec nebi čudil da je janezka ustrelil nek ubobožen slovenček, čeprav nebi vedeli ali je za to prijel mastno plačilo iz strani patrije. Si predstavljate biznis z orožjem z rusijo kjer bi janezek mimo vplivnežev izvedel posel. Ja bi rad videl.
Gregor1989
06. 06. 2013 00.00
+9
Če v Sloveniji koga obsodijo je dejansko kriv. Kdo mu je pa kriv če špara pri odvetniku.
gaspi007
05. 06. 2013 23.00
+29
Danes,da te sodišče obsodi mora biti ogromno dokazov,tako,da ne vidim smisla,da bi verjel v to,da je JJ nedolžen....pa četudi grozi z uporabo političnih sredstev.
Koki?
05. 06. 2013 22.29
+23
Pa tu sploh vec ni debate kaj, kdo, ob kateri uri, zakaj, pri kom, koliko, s cim, za koga ...... KRIV JE! Sodnija je na vseh konkretnih primerih ugotovila, da je kriv. In malo zacnite sodstvo cenit, da se res ne bo vec tega dogajalo, da se ljudje okoriscajo in danes zivijo s tem denarjem lepo. Vse bi jim bilo treba vstran pobrat!
Saloreich
05. 06. 2013 23.35
+2
Ma pfuj na to sodstva, zakaj so pa lani spustili bojevnike pa sedaj bodo še tistemu pajdaškemu LDS podjetju Mirage dosodili 8 miljonsko odškodnino!!?!?!
Koki?
05. 06. 2013 22.19
+10
V cuzo tako je, spostovat je treba zakone in sodnijo. Od danes smo vsi enakopravni in ni vec za vas popravnih.
Aven
05. 06. 2013 22.12
-15
Sodstvo je na najnižjem nivoju.
Sonmi-451
05. 06. 2013 22.43
+24
Sodstvo končno vzpostavlja nivo, na katerem bi moralo biti. Ljudje bodo spet zaupali v sodstvo :)
malaraja
05. 06. 2013 23.17
+14
Aven, tudi finsko in avstrijsko sodišče? Tudi američani pravijo, da je kriv. še vedno verjamete temu lopovu?
kat-at
05. 06. 2013 22.11
-9
Berglund je le bil toliko pameten, da ni komentiral teh bedastoč, ki so se zgodile JJ..
anyssa
05. 06. 2013 22.42
-4
cable
05. 06. 2013 22.10
+8
....le vkup le vkup uboga gmajna.....SLOVENEC SEM....
batom@pinkponk.com
06. 06. 2013 08.26
Aven
05. 06. 2013 22.06
-5
1:0 za komun.jare. Jutri pa je nov dan.
malaraja
05. 06. 2013 23.19
+11
2:0 za dobre fante. Pravi finski kriminalist. Avstrija je z sodbo zadovoljna. Večina Slovencev se strinja. AMEN!
strel?ek
05. 06. 2013 21.56
+31
jutri je novi dan,JJ ima pravico do pritožbe,upam da mu takrat dodajo kakšno leto za po vrh,naj bolj je zadovoljen Matos,ker bo denarja dovolj za nove lepotilne popravke...
Koki?
05. 06. 2013 22.24
+5
Hahahahahahahahahhaha upajmo, da se konca ta farsa in da nam ne bo treba vec v medijih poslusat ne o enem, ne o drugem :)
Aven
05. 06. 2013 21.56
-18
Pa tudi da je lahko sum o domnevni obljubi dovolj kot dokaz. Ne gre mi v glavo. Če boš grdo pogledal znak za enosmerno cesto - lahko dobiš kazen. Ker te sumijo da si hotel vozit v napačno smer. Ja, pri nas v SLO je zelo hudo.
modrook
05. 06. 2013 22.00
+8
bi moral takoj prijaviti da so ga hotel podkupiti in bi bilo dovolj
motorka57
05. 06. 2013 22.06
+12
aven ,ni kaj moram te izzvat: ČE TI JE TOLK DO LJUBLJENEGA ,PL GA VZEMI DOMOV IN GA FUTRAJ !!!!
Koki?
05. 06. 2013 22.28
+6
Pa tu sploh vec ni debate kaj, kdo, ob kateri uri, zakaj, pri kom, koliko, s cim, za koga ...... KRIV JE! Sodnija je na vseh konkretnih primerih ugotovila, da je kriv. In malo zacnite sodstvo cenit, da se res ne bo vec tega dogajalo, da se ljudje okoriscajo in danes zivijo s tem denarjem lepo. Vse bi jim bilo treba vstran pobrat!
enatecka
05. 06. 2013 22.43
-6
Vidi se, da nimaš pojma o tej zadevi, še manj pa o zakonih in pravu in o tako opevanih posrednih dokazih.