Slovenija

Dve leti po tragični smrti 17-letne Lare in 30-letnega Miha v deroči Bolski vloženi kazenski ovadbi

Vransko, 25. 05. 2016 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policija je dve leti po tragediji na Vranskem zaradi smrti komaj 17-letne Lare Safran in 30-letnega Mihe Baloha ovadila dve vodilni osebi. Neuradno smo izvedeli, da naj bi šlo za vodilna v podjetju Energetika Projekt, ovadena pa naj bi bila zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Če jima bo krivda za nesrečo dokazana, jima grozi do osem let zapora.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ovadbe zaradi tragedije na Vranskem
    02:58
    Iz 24UR: Ovadbe zaradi tragedije na Vranskem
  • Iz 24UR: Ovadeni dve osebi
    01:46
    Iz 24UR: Ovadeni dve osebi

Danes bi bila mlada igralka Lara Safran stara 19, Miha Baloh, oba sta delala za AMZS, pa 32 let. In policisti so skoraj dve leti iskali odgovor, zakaj sta morali njuni mladi življenji ugasniti v deroči Bolski. Tudi zato, ker so dolgo čakali na izvedensko mnenje gradbenih in cestnoprometnih strokovnjakov. Minuli teden so končno napisali pod ovadbo še zadnjo piko.

Na mestu, kjer se je zgodila tragična nesreča, naj bi prav kmalu zgradili nov most. Župan Vranskega zatrjuje, da imajo soglasja in denar, ni pa hotel pojasniti, kako bodo zagotovili, da se podobna nesreča ne bi ponovila.
Na mestu, kjer se je zgodila tragična nesreča, naj bi prav kmalu zgradili nov most. Župan Vranskega zatrjuje, da imajo soglasja in denar, ni pa hotel pojasniti, kako bodo zagotovili, da se podobna nesreča ne bi ponovila. FOTO: POP TV

"Obstajajo razlogi za sum, da gre za odgovornost dveh oseb v pravni osebi, ki je izvajala koncesijo za občino vransko, ter smo zoper dva osumljena podali ovadbo zaradi kd povzročitve splošne nevarnosti," pojasni Milan Vogrinec s Policijske uprave Celje.

Larin oče Vojko Safran je še vedno zelo pretresen zaradi nesreče. Ovadbo je komentiral z besedami: to mi hčere ne bo vrnilo. A vseeno je vesel, da so se stvari končno premaknile, pa čeprav se, kot pravi, premikajo sramotno počasi. Jezi ga tudi neprestano prelaganje odgovornosti, še najbolj pa to, da je do nesreče sploh prišlo: vsi so vedeli za nevernost, pa nihče ni naredil nič, pravi.

Družba, ki je imela z vransko občino podpisano koncesijsko pogodbo za upravljanje cest je Energetika Projekt. Ki se je tedaj branila - tiste usodne septembrske noči pred dvema letoma, ko se je nad Vranskim razbesnelo nebo, je še ob dveh zjutraj usodni most, s katerega je zdrsnilo vozilo AMZS, pregledal naš uslužbenec. In vzdrževalec je tedaj sklenil, da voda ni tako visoka, da bi bilo treba promet čez most prepovedati. A policija meni drugače, po naših podatkih je ovadbo vložila zoper direktorja in vodjo vzdrževanja.

"Dve osebi sta opustili dolžno ravnanje, nadzor nad izvajanjem nadzora cestišca. cesto bi morali zapret in onemogočiti promet na tem delu ceste," pravi Vogrinec.

Policija je z ovadbo očitno odgovornosti razbremenila tako občino Vransko, kot AMZS in Arso, ki so pred dvema letoma prelagali odgovornost drug na drugega.

Danes do AMZS-jevega poligona po poti, kjer sta umrla Lara in Miha, ni več mogoče dostopati, saj mosta čez Bolsko, kjer se je zgodila nesreča, danes ni več, a prav kmalu naj bi na istem mestu zgradili nov most, imeli naj bi soglasja in denar, zagotavlja župan. Danes pred kamero noče, češ, da o ovadbi še ne ve nič, prav tako noče komentirati, kako bodo uredili strugo, da se nesreča ne bi ob visokih vodah ponovila. Komentar ovadbe pa smo zaman iskali tudi v Energetiki Projektu. Zoper druge osebe policija ni našla obremenilnih dokazov, a v nadaljevanju preiskave se tudi to še lahko spremeni - zdaj je na potezi celjsko tožilstvo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3