Tujina
Oglas

Dve michelinovi zvezdici na Zemonu

Vipava, 04. 05. 2015 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Festival Okusi Vipavske
Komentarji
0

Okusi Vipavske: v ponedeljek 11. maja bosta v restavraciji na Zemonu združila moči Tomaž Kavčič in italijanski kuharski mojster Nino DiCostanzo.

Festival Okusi Vipavske je tik pred vrati. Kulinarični mesec je v polnem teku in gostinci v Vipavski dolini ponujajo izjemna doživetja. Med 20 ponudniki je tudi Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu na Zemonu.

Foto: Cristian Parravicini
Foto: Cristian Parravicini FOTO:

Tomaž Kavčič: "Kulinarični mesec je izjemno pomemben dogodek zlasti zaradi ponudbe, vsak obiskovalec tako lahko izbere format zase. Pomemben pa je tudi zaradi združevanja na območju celotne Vipavske doline v kulinaričnem smislu. Prav to je moja želja že dlje časa, upam, da kmalu ne bomo govorili le o mikro kulinaričnih lokacijah, ampak o celotni pokrajini."

Tomaž Kavčič pa je v goste povabil tudi izjemnega italijanskega kulinaričnega mojstra. Nino DiCostanzo prihaja s sončne Ischie, iz restavracije, ki nosi dve Michelinovi zvezdici in je eden tehnično najbolj natančnih in izpopolnjenih italijanskih kuharjev. Prav dogodek s tem izjemnim šefom bo tudi vrhunec kulinaričnih doživetij v okviru festivala. V ponedeljek 11. maja ob 13. uri se bo na Zemonu začela neverjetna in edinstvena priložnost za prave sladokusce.

Tomaž Kavčič: "Pripravila bova pravi degustacijski meni, kosilo s šestimi hodi. Nino DiCostanzo bo vsvojih jedeh pričaral okuse južne Italije, mediterana na kvadrat, kjer ne bodo manjkale ribe in sočna zelenjava.Sam pa se bom poigral s šparglji, ribami in s hrustljavo zelenjavo."

Vse ostalo prepuščamo njuni domišljiji. Pomembno pa je, da je lahko del tega doživetja vsakdo, zato vabljeni, da rezervirate svoje mesto na okusi.vipavske@gmail.com.

Še nekaj časa je tudi za priprave vinarjev in vseh, ki se bodo na Festivalu Okusi Vipavske predstavili na tržnici z vipavskimi dobrotami: sirom, mesninami, medom, pekovskimi izdelki in tokrat tudi z oljčnim oljem. Izvrstno oljčno olje, ki bo tokrat na pokušino, pridelujejo na Kmetiji Bojanc, kjer so največji proizvajalci tega olja v Vipavski dolini.

Foto: Samo Premrn
Foto: Samo Premrn FOTO:

Mojca Trošt, kmetija Bojanc: "Pomembno je, da se predstavimo na Festivalu, saj nas tako lahko prepoznajo tako gostinci kot obiskovalci, ki prihajajo iz cele Slovenije. Naš oljčnik je postavljen v središče naše doline, na enem hektaru danes raste 407 dreves, prva smo posadili 2002. leta. V glavnem pridelujemo oljčno olje, nekaj plodov tudi vložimo, delamo, tako zase, tudi poskuse z oljčno marmelado in likerjem."

In če vemo, da je bilo tudi območje Vipavske doline v preteklosti, pred velikima pozebama, izjemno pomembno za pridelavo oljčnega olja, da ima vipavsko oljčno olje prav posebne značilnosti, ga vsekakor velja poskusiti in verjemite, presenečeni boste.

Festival Okusi Vipavske prihaja v svoji 9. izdaji v nedeljo 10. in v ponedeljek 11. maja 2015. V okolju slikovitega dvorca Zemono pri Vipavi boste lahko okušali najboljše, kar ponuja Vipavska dolina. Na enem mestu se bodo predstavili vinarji in kulinarični mojstri.

Vse informacije o festivalu pa so na voljo na www.okusi-vipavske.si.

Dobrodošli!
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1