Slovenija

Dve ovadbi zaradi Sazasa. Bo država končno naredila red na področju kolektivnih organizacij?

Ljubljana, 14. 05. 2015 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska policija je po dveh letih intenzivnega preiskovanja dogajanja v Sazasu po naših podatkih pred časom zaključila preiskavo. Zaradi domnevnih nepravilnosti je policija po podatkih novinarjev Epiloga podala eno kazensko ovadbo zaradi treh kaznivih dejanj, drugo kazensko ovadbo pa še pišejo.

Več videovsebin
  • EPILOG: Potrebujemo kvote?
    04:25
    EPILOG: Potrebujemo kvote?
  • EPILOG: Kdo zastopa interese glasbenikov?
    04:40
    EPILOG: Kdo zastopa interese glasbenikov?
  • EPILOG: Kolektivna organizacija in nepravilnosti
    09:26
    EPILOG: Kolektivna organizacija in nepravilnosti
  • EPILOG: Dosje SAZAS
    19:59
    EPILOG: Dosje SAZAS
  • EPILOG: Boj za avtorske pravice
    10:12
    EPILOG: Boj za avtorske pravice
  • EPILOG: Kaj pravi Sazas na očitke glasbenikov?
    08:32
    EPILOG: Kaj pravi Sazas na očitke glasbenikov?
Jurij Žurej
Jurij Žurej FOTO: POP TV

Kot je znano, se pred leti z dogajanjem v Sazasu (gre za največjo kolektivno organizacijo za ščitenje avtorskih pravic pri nas) ukvarjala protikorupcijska komisija, na nepravilnosti je opozarjal takratni direktor urada za intelektualno lastnino Jurij Žurej, javno so na netransparentnost opozarjali nekateri člani Sazasa ... Bo država stopila na prste tudi drugim kolektivnim organizacijam?

Ali se denar, ki se v kolektivne organizacije steka iz gostinskih lokalov, frizerskih salonov, radiev, televizij ... deli pravilno? Ali imajo od tega res koristi tisti, ki bi jim morali imeti? Številni glasbeniki, s katerimi so v zadnjih tednih govorili ustvarjalci oddaje Epilog, trdijo, da ne in da gre za "državo v državi". Pred kamero si upajo o tem spregovoriti le redki, mnogi namreč pravijo, da se bojijo. Tudi številni slovenski novinarji razlagajo o prefinjenih oblikah pritiska, ki so jih bili deležni: od telefonskih klicev in množice popravkov do groženj s tožbami. Zaradi pritiskov je, kot pojasnjuje za Epilog, odstopila tudi zadnja direktorica Urada za intelektualno lastnino Vesna Stanković Juričić.

Postavlja se vprašanje, ali se je država končno odločila narediti red na področju kolektivnih organizacij. Stanje je trenutno kaotično. Kolektivne organizacije letno obrnejo več kot 15 milijonov evrov, številni sogovorniki pa opozarjajo na netransparentno delovanje, problem nepreglednega poslovanja in nesodelovanja z državo. Včeraj smo v oddaji 24UR že poročali, da je Urad za intelektualno lastnino prvič v zgodovini države zaradi večkratne kršitve zakonodaje sprožil postopek odvzema licence eni od kolektivnih organizacij. Gre za Aipo (zavod za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in proizvajalcev avdiovizualnih del), ki naj denarja ne bi delila v skladu s pravili, Uradu naj ne bi želeli pojasniti stroškov svojega poslovanja in predložiti poslovne dokumentacije. V tem trenutku po naših podatkih ni izključeno, da ne bi država v naslednjih mesecih sprožila postopke za odvzem licence še pri kateri od kolektivnih organizacij, denimo Sazasu in IPF (Zavod za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov).

Se res dogaja genocid nad slovensko glasbo, kot trdijo nekateri glasbeniki?

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (528)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aburektut
18. 05. 2015 12.52
-6
@le.professionnel ..opica tiho bodi, ziher maš prste poleg!
slodolenc1
16. 05. 2015 22.56
-2
Zanimivi komentarji, Mene pa zanima zakaj nekateri avtorji dobivajo mastna izplačila, če jim izvajalec že plača besedilo, glasbo ali aranžma? Izvajalec plača za vse to, potem plača Sazasu če izda CD, snemanje skladbe, snemanje videospota, nato če organizira koncert spet plača po obiskovalcu, dobro da sploh v tej naši preljubi državi sploh še kaj ustvarja.
Sandalphone
16. 05. 2015 17.53
+3
Edina rešitev je ignoriranje sazasa in teh ostalih mafijskih združb. Nehajte jim plačevat račune, itak se bojijo poslati rubežnike.
le.professionnel
17. 05. 2015 19.11
-2
Pol pa ignoriraj tudi davčno,če si tak frajer,sazas je popolnoma legitimna in nujna stvar,ki je ti ne razumeš,ker nisi avtor,sprehodi se malo v avstrijo ali pa nemčijo in si upaj takšne bedarije trosit, kot tukaj.
rogerrabbit
17. 05. 2015 19.38
-3
Hmm... nujna že še mogoče (če pač predvajaš glasbo na prireditvi, se razume, da mora avtor dobit neko ''plačilo'') ampak ''legitimna'', pa ta ''stvar'' (sazas) nikakor ni... kdo so oni, da si lahko izplačujejo take denarje???
le.professionnel
17. 05. 2015 21.20
+3
90% vas še vedno ne razume kako zadeva funkcionira.Da ovržem neresnice,ki se tukaj širijo,ker ravno zaradi teh neresnic se ljudje penijo. 1.Ne,SAZAS NE financirajo davkoplačevalci. Denar se pobira na prireditvah,radio,tv,tako kot v tujini,nič drugače.TV in Radio pobereta ogromno denarja preko reklam,sponzorjev,ravno na račun avtorskega dela,film/glasba. In del tega denarja gre ravno za kvote,ne more radio kr tako predvajat avtorsko glasbo brez,da bi se plačalo avtorje,tega ni NIKJER po svetu. 2.Če gledamo,da SAZAS obrne okoli 15milj letno,to ni neka bajna vsota,slaba banka si je vzela milijarde od davkoplačevalcev pa ni bilo toliko penjenja kot tukaj. 3.Ne more nekdo čigar glasba se ne predvaja na radiu služit enako kot nekd čigar avtorsko delo se vrti ogromno.Logično da kak Plestenjak pobere več kot kak neznan glasbenik,ki ga nikoli ne slišiš na radiu. 4.Glede izplačil eni nikoli ne bodo zadovoljni,tako je vedno bilo,pa če imaš 100% fer sistem,ker bo vedno nekdo jokal in ravno ti jokci rušijo stvari. 5.Avtorsko pravo in intelektualna lastnina je precej obsežna zadeva in nažalost se ljudje ne spoznajo na zadevo in jo posplošujejo ali pa si celo izmišljujejo določene stvari.
dreko123
16. 05. 2015 16.28
-1
Imate na portalplus zelo dober članek novinarja ki se ni pustil grožnjam sazasa da naj odstranijo članek kako ta lopovska banda posluje sploh matjažek... ko ti gre kr na bruhanje ko vidiš te pokvarjene lažnjive ksihte
dreko123
16. 05. 2015 12.48
+2
še davčna se naj spravi na mz hektorja za izplačane potne stroške!! - če bi pa tega lopova na cest srečal pa ne vem če bi se lahko zadržal
El Koronito
16. 05. 2015 12.52
+7
V vsakem primeru, mu bo zdaj, ko so jih razkrinkali, veliko težje. Bravo ekipa Epiloga. Vsaka čast.
TheMafiaDon
16. 05. 2015 13.38
+0
mz hektor in čuk joško sta glavna....v povezavi z radijskimi in tv uredniki, ki določajo kdo se bo vrtel in kdo ne...
El Koronito
16. 05. 2015 13.42
+4
Ok če se že mora plačevat ... naj se določi neka sprejemljiva vsota za vse deležnike. Poslovanje sazasa in podobnih parazitskih organizacij pa mora biti POPOLNOMA TRANSPARENTNO, ker operirajo s sredstvi, ki jih ne USTVARJAJO SAMI.
le.professionnel
16. 05. 2015 13.46
-8
Očitno tuakj trije/štirje napadajo SAZAS kot podvijani psi,verjetno gostilničarji,ki jim je težko dati 100 eur mesečno za uporabo avtorskega materiala.
le.professionnel
16. 05. 2015 13.55
-4
Glej,tudi,če se Zuapana zamenja in obsodi,tudi,če se določene stvari v samem poslovanju teh družb spremeni,v osnovi stvari ostanejo takšne kot so,ker ni države v Eropi,ki ne bi imela ustanov za zaščitov avotrjev in zbiranje/deljenje financ za uporabo avtorskih del,pa če se vi postavite na glavo,tak je in tak bo,pika,smo zaključili.
El Koronito
16. 05. 2015 13.59
+2
Nismo zaključili. Zaključili bomo, ko bo poslovanje teh parazitskih organizacij popolnoma transparentno in ko bodo s cenami zadovoljni vsi deležniki. Prepričan sem, da si te številke zelo želijo videti tudi rekreativci, ki jim bo šlo na bruhanje, ko bodo videli kolk nekateri zaslužijo.
le.professionnel
16. 05. 2015 14.02
-4
Zadovoljni ne bodo nikoli vsi,živiš v neki iluziji.
El Koronito
16. 05. 2015 14.06
+3
Me pa res zanima, kaj imaš ti od tega, da jih tako zagovarjaš.
le.professionnel
16. 05. 2015 14.10
-5
Milijardo evrov kasiram vsak mesec,dober odgovor?Razmišljaš poenostavljeno,da moram imeti kaj od nekoga,zato,ker imam svoje mnenje o zadevi.
El Koronito
16. 05. 2015 14.18
+4
Nekaj te veže na sazas ... Ljubezen? Žlahta?
le.professionnel
16. 05. 2015 14.44
-3
Veže me to,da sem po srcu Evropejec,ki ceni glasbo,kulturo,umetnost ter intelektualtno lastnino in kot vsa Evropa bo tudi Slovenija imela red na tem področju tako ali drugače. Za uporabo avtorskega dela se plača,tako kot plačaš malarju in avtomehaniku,ne igrajte žrtev in ne izigravajte sistema,ker nismo Albanija.
El Koronito
16. 05. 2015 16.07
+0
dreko123
16. 05. 2015 16.25
+3
le.professionnel - sprijazni se da boš kmalu ostal brez korita in da si boš moral poiskati zaposlitev... parazitski organizaciji sazas so šteti dnevi! - razloži mi to... plačuje se rtv prispevek... vsak ga plačuje... plačaš cd katere lahko poslušaš doma, v avtu mogoče s prijateljem... radijske postaje plačajo za vrtenje tistih 10 komadov cel dan ker sej večji nabor več ne splača ker jih obirajo... potem pa se nek mz- hektor spomni da bi imeli pa agencijo da morjo pa poleg že vsega 100x plačanega "izvajalcem" ali založbam... še enkrat plačat kar ni že vsak posameznik, ali radijska postaja že tako plačala! samo ker je pa to javni prostor se bo pa še enkrat plačalo! logike ni in take parazite je treba nemudoma ukinit!
le.professionnel
16. 05. 2015 18.39
+1
Motiš se,tako radio ne funkcionira kot ti tukaj navajaš,očitno se ne spoznaš na delovanje radia in uporabo intelektualne lastnine. Razložil sem že 100x kako sistem deluje,preberi si spodaj.
boris odreitz
17. 05. 2015 21.46
-2
Le profesional SAZAS mora biti za vse večne čase inkriminiran, Zupan v dosmrtno ječo in njegovi pomagači, ti pa z njimi vred! Zlčoćinci SAZAS !
le.professionnel
16. 05. 2015 12.17
-14
SAZAS je kriv kvečjemu tega,da je po mnogih letih,ko se je v Slovenji in stari jugi delalo bolj pod mizo,naredil red,plačat se mora in pika. Uporabljaš javno avtorsko delo,plačaj,sploh,če se posredno služiš z avtorskim delom(prireditve,gostišča,tv,radio). Zaenkrat še nismo Albanija,red mora bit.Vsa civilizirana Evropa pozna zbiranje prispevkov za avtorje,ni to nekaj novega,ne nasedajte propagandi,ker je izredno enostranska.
El Koronito
16. 05. 2015 12.51
+5
Plačajte. Plačujte tudi RTV naročnino, parkirnino, deževnico, davek na CO2 in vse druge vsiljene dajave, ki služijo izključno temu, da imajo določeni tam dobro plačane službe. Če hočem elektriko jo bom plačal. Če hočem mobitel, ga bom plačal. Sem pa proti temu, da nam nekdo predpisuje in vsiljuje dodatne dajatve. Sem kupil CD? Sem. Sem plačal vstopnico za koncert prostovoljno? Sem. kaj še hočete? Da bo se vsak parazit, ki je samostojno nesposoben zaslužiti in preživeti prisesal na naš zaslužek. Tudi na plače plačujemo davke. Plačujemo največ davkov na svetu ... Kaj še hočete?
dreko123
16. 05. 2015 12.53
+4
bando lopovsko takoj ukint!!! - društvo propadlih pesnikov ki se sedaj napaja preko naroda in ga ropa!! zaradi sazasa glasba v sloveniji propada!!! - prideš zaigrat nekaj v lokalni pajzl pa lokal faše položnico od teh lopovov ker je oneman band neki zapel in zabrenkal na kitaro... ljudje se sploh ne upajo več pet in zabavat ker nikol ne veš kdaj bodo ti lopovi prežali in ti poslali kako astronomsko položnico da si bo potem lopov zupan lahko spet potne stroške izplačeval pa nagrade!
El Koronito
16. 05. 2015 12.55
+4
Ti pa če imaš jajca in se imaš za poštenega in korektnega, navedi pravi razlog, da toliko braniš sazas. Pa ne mi prosim s takimi, da se ti gre za dobrobit slovenskih plagiatorjev/avtorjev ...
dreko123
16. 05. 2015 12.58
+4
ah tole kak obupan mz-hektor piše ker se trese da mu bojo korito in napajalnik spodnesli in ne bo mogu več basat bajnih vsot za nič delat in na račun folka... še nakraden denar mu pobrat pa na zavod z njem... al pa kak tekoči trak bi jaz take mutibariče steral da se jih mal na realna tla postavi!
El Koronito
16. 05. 2015 13.42
+0
le.professionnel
16. 05. 2015 13.44
-5
Niet še vedno ne razumeš koncepta.SAZAS ne pobira davkov od državljanov ampak samo odgovornih oseb,podjetij,družb itd.Razjasni si že enkrat pojme človek.
El Koronito
16. 05. 2015 13.56
+1
Prispevki za sazas so izsiljeni! Posluje se popolnoma netransparentno ... mislim kaj ti ni jasno? Namesto, da bi določili ceno sprejemljivo za vse deležnike, odmerjajo kar po svoje. Potem so tu še ostale pijavke IPF ipd. ...Kdo pa misliš bo to vse plačeval. Gostilničarji in organizatorji pa živijo od NAŠEGA denarja, torej ne gre za neko imaginarno finačno kvoto. Na koncu vse to plačujemo MI.
le.professionnel
16. 05. 2015 14.00
+0
Še vedno ne razumeš koncepta.Ne moreš določit eno sprejemljivo ceno za vse deležnike,ker je odvisno,kakšen material uporabljaš in seveda kvantieta,koliko avtorskih del. Razlika je,če boš uporabil delo M Jacksona ali pa enega tretjerazrednega benda,za prvega boš plačal več sto tisoč eur,za drugega pa par deset eur.
TheMafiaDon
16. 05. 2015 14.02
+1
še vedno nobenega odgovora od sazasovih komentatorjev... SAZAS je treba ukinit in vse dosedanje določila in zakone z njim. potem pa na novo sestavit zadevo ki bo funkcionirala... v EVROPI kot pravite taki lopovi ne vidijo nobene firme od blizu 7 let...
El Koronito
16. 05. 2015 12.15
+2
he he ... to si morate pogledat - transparentnost na njihovi spletni strani. Ko izbereš podatke za neko obdobje se izpiše bedna tabela, kjer niti ni formiranih postavk ampak neki splošni podatki (pa tako drag software). Katastrofa ... če pa člani zahtevajo bolj specifične podatke, morajo podati pisno zahtevo, na katero jim potem specilaiziran software odgovori v komaj 8 dneh. Bejžte no ... Aleš a bo kej? Čakamo ... Verjetno je možakar želel pustiti vtis, o njihovi pripravljenosti za sodelovanje, ki pa je jasno nateg. Al pa tudi ne. Bomo videli kaj na to poreče g. Aleš Kozina.
le.professionnel
16. 05. 2015 10.46
-20
Vidim,da se diskusije lotevajo večinoma ljudje,ki jim težavo predstavlja že uganka iz cicibana in jim je višek dneva odhod v trgovino in debata o klobasah z mesarjem. Naredite nam vsem uslugo in raje komentirajte na rumenih člankih,sploh niet in srebrni breg,ki imata glede na vsebino komentarjev toliko pojma o avtorskem pravu ter intelekutalnih pravicah kot Madonna o astrofiziki.
El Koronito
16. 05. 2015 11.00
+9
Kolk si pokasiral od sazasa lani? In zakaj? Razloži malo ...
TheMafiaDon
16. 05. 2015 11.04
+11
že tretjič: zakaj je festival Metal Camp moral leta 2012 plačati 500.000eur sazasu? pol milijona je relativno preveč, ker niso vrsteli Kalifornie in Čukov....odgovor je?
El Koronito
16. 05. 2015 11.06
+8
Sej vidiš, da kr neki serjejo, ne dobimo pa nobenega konkretnega odgovora.
TheMafiaDon
16. 05. 2015 11.09
+9
vem da serjejo...in posledično ubijajo slovensko glabeno sceno...ne EMO in podobna jajca, ki nimajo veze z glasbo...govorijo nekaj o avtorjih glasbe, v bistvu jim pa SAZAS ne pomaga, ampak jih obira...tu je velika razlika.
le.professionnel
16. 05. 2015 11.11
-15
Pokasiral?Nula,nula. Vem pa veliko več o avtorskem pravu,intelektualnih pravicah in kako sistem po svetu deluje,kot pa vidva. Glasbena industrija je BIZNIS kot vsak BIZNIS ima pravila in regulacije. Nehajta že zavajat ljudi z svojimi kmečkimi razlagami,ker niti osnov kako sistem funkcionira ne poznata. Vidva nednonošenčka se morata še veliko naučlt,če sta pa slučajno glasbenika pa vama predlagam šnelkurs o teh zadevah,ker vaju bo glasbena industrija pojedla,naivnost in neznanje je najhujša kombinacija za VSAK posel ne glede na to s čim se ukvarjaš.
Tjasa Zavrsnik
16. 05. 2015 11.15
+12
in kja zdej ko si se na kulturen način popljuval ostale bralce,raje kak argumnet napiš s pluvanjem ostale slovenije si pokazal samo svojo nerazvitost napisal pa nisi nič....
El Koronito
16. 05. 2015 11.17
+9
Aha ... ti si pol nek producent, menager pa to. Velika živina. A nam loh pol kmetom razložiš, kako stvari funkcionirajo? Dol sem zastavil nekaj vprašanj pa kr izvoli ...
El Koronito
16. 05. 2015 11.18
+9
Še en pametn prisesan na javno blagajno ...
Tjasa Zavrsnik
16. 05. 2015 11.21
+11
sej to je problem slovenije k taki spranci kot je profesojonalc mislijo da so pametni in pol taki hočejo učit ljudi....
le.professionnel
16. 05. 2015 11.22
-13
radikal,nisem nič popljuval,pokritiziral pa,nauči se diskutirat in boš videl,da je v tem velika razlika.
TheMafiaDon
16. 05. 2015 11.26
+11
joško zupan professionnel-a bo kaj z odgovorom ali ne? zanekrat mešaš jabolka in hruške...še enkrat sazas je terjal Metal Camp za pol milijona, tožil Igorja Vidmarja, itd...torej zakaj sazas obira organizatorje tujih koncertov? da lahko čuki kasirajo? ne vem, čakamo logično in tržno pojasnilo???če se plača simbolično ni problem, sazas pa hoče prevelik kos pogače in ubija glasbeno sceno...in kako da poleg tega 30% od prodanih vstopnic tudi gre....
El Koronito
16. 05. 2015 11.31
+9
Po moje nima pojma za kaj se gre ... verjetno sazasovo potrčkalo. Kak tajnik al pa kurir.
dreko123
16. 05. 2015 12.40
+5
sazas takoj ukint! to bando lopovsko - društvo propadlih pesnikov ki se napaja na račun ljudi... sami lopovi in prevaranti!!!
dreko123
16. 05. 2015 12.42
+4
upam da jih tukaj nobena u iber draga odvetniška pirarna ne reši več kot do sedaj ko so grozili s tožbami vsem po spisku ki jim je stopil na ta lopovski rep!
TheMafiaDon
16. 05. 2015 13.36
+2
boris odreitz
17. 05. 2015 21.48
-1
Le profesional mislim da je tvoje ime Gal, to so tvoje besede in to si mi želel usiliti v mojo glavo. E pa ne gre to tako.SAZAS je mafija, so lopovi ti z njimi vred, toa družba rabi samo goli otok in to do smrtno !
le.professionnel
16. 05. 2015 10.25
-14
Ko berem komentarje,da bi morali ukinit in uvest referendum za ustanove,ki ščitijo avtorje in pobirajo ter delijo denar za njih ,ker je dovolj,če služijo samo s CDji,se res vprašam kako zabit moraš biti,da začneš tako hudo mešati fakte. Nekaj je organizacija,ki ne deluje transparentno,drugo pa je gnev do glasbene industrije in kup predsodkov.Glej,če imaš problem z določenimi organizacijami,ker se kršijo določeni zakoni ali pa deluje netransparentno je objektiven razlog,drugo pa je imet kmečki odnos do kulture in umetnikov. Glasbeniki garajo glih tak kot vsi,če ne bolj,če bi sami dvignili rit in poskušali v življenju nekaj drugega kot samo tv in kavč,bi videli,da sta šport in glasba hobija,ki zahtevata izredno mero odrekanja in vztrajnosti,če želibš biti dober seveda,za povprečnost je dovolj ena ura na teden. Če pa imate preveč jeze in frustracije,ker ne znate igrati instrumenta in producirate glasbe pa je to vaš problem,če menite,da zmorete bolje kot večina glasbenikov....noben vas ne ustavlja,samo vaša lenoba,pa probajte boste videli,da je potrebno več energije kot ležanje na kavču in grizenje nohtov,troli malomeščanski.
TheMafiaDon
16. 05. 2015 10.50
+11
glasbeniki garajo? hm...z plagiati aka Kalifornia z katerimi pobirajo avtorske pravice? težko delo.... Metal Camp je moral plačati sazasu 500.000eur zakaj?
El Koronito
16. 05. 2015 11.03
+8
Jest mam problem z veliko organizacijami, ki neupravičeno in netransparentno pobirajo in trošijo denar.
-=TrutH=-
16. 05. 2015 11.05
+4
Tjasa Zavrsnik
16. 05. 2015 11.10
+11
la profesjonalc in kaj si ti zdej povedal razen tega da glasbeniki garajo kao....pejt mal v kak kamnolom rabijat kamne al pa v kako prizvodnjo da boš vidu kaj je to garanje....če se ti zdi pravično da neka organizacija brez razloga pobira denar ki bi moral pripadat glasbenikom,si verjetno tisti grobar iz epiloga ki deset minut nakladal pa poveda čisto nič razne tega da gara....
le.professionnel
16. 05. 2015 11.15
-11
Očitno imaš izkušnje iz kamonoloma,kar teško verjamem,ker si bolj kavč garač,cele dneve na forumu stresaš jezo in pišeš neumnosti,ker imaš preveč energije,kavč garač.
El Koronito
16. 05. 2015 11.24
+8
S polno ritjo, na bremenu davkoplačevalcev je lahko srat ...
le.professionnel
16. 05. 2015 11.30
-7
Lani kupil nov avto,odplačal stanovanje,uživam življenje,hvala ti ;) ;)
El Koronito
16. 05. 2015 11.40
+6
Vsaj zahvališ se lahko davkoplačevalcem, poštenim ljudem, ki morajo trdo delati, da se lahko vi kuurčite z novimi avti.
le.professionnel
16. 05. 2015 11.43
-9
Aha...nimam se komu zahvalit,ker nisem državni kulturnik,drugič pa ti ne drugi davkoplačevalci ne prispevate centa samostojnim kulturnikom kapiš?Samostojnemu podjetniku tudi ti plačuješ prispevke?Kapiš?Še vedno ti ni jasno kako sistem deluje.Raje stresaj jezo na javno upravo in slabo banko,ne pa na samostojne podjetnike,bizgec.
El Koronito
16. 05. 2015 11.51
+5
SP ki račune izstavlja sazasu in je odvisen od prisilno pobranega denarja organizatorjem, gostincem pa to. Res lepa dejavnost.
le.professionnel
16. 05. 2015 12.04
-1
Ja,pa trenutno tudi obnavljam garsonjero na manhattnu in gradim svojo stolpnico v abu dhabiju.....naivci,se vidi,da vas politika pere 100 na uro,ker očitno besede sarkazem noben ne pozna.
El Koronito
16. 05. 2015 12.14
+0
Samo nakladanje te je. Še nič konkretnega nisi povedal. Ustvarjen za mešanje megle al pa politika.
stajerc3
16. 05. 2015 10.02
+7
dober so jih razkrinkal BRAVO
TheMafiaDon
16. 05. 2015 10.10
+5
jutranjisij
16. 05. 2015 07.44
+5
Večni in nedotakljivi javni šefi, namesto takojšnjih časovnih omejitev in menjav vseh, ki so pri javnih vodstvenih koritih predolgo (več kot 12 let).
Jinky
16. 05. 2015 02.08
+2
Sam dnar bi pobiral f*egeti f*egetski , na najlažji način , nič delal al pa ustvarjal , sam dnar ... , pred streljački vod takoj , pa ne z navadnim metkim , z 14.5 mm .
marap
15. 05. 2015 22.50
+5
Tjasa Zavrsnik
15. 05. 2015 21.27
+19
zakaj ga sploh rabimo to organizacijo ki že krši človekove pravice to je kao neka glasbena policija...če si ti lastnik radia pa kdo so oni da ti ukazujejo kaj boš ti vrtel in ti še pobirajo denar za to....me zanima kaj bi recimo ameriški reperčki rekli na ta sistem
manolo31
16. 05. 2015 00.03
-8
In kaj bi ti vrtel ce glasbeniki nebi ustvarjali glasbe? Tudi to je strosek in delo tako da prosti je prav, da za to storitev plačaš. Vrtiš lahko svoje prdce pol po radiju in si jih nabijas 24 ur na dan.
srebrnibreg
16. 05. 2015 09.24
+7
man- kako pa dobiš cd v trgovini? Ga moraš plačati kot izdelek ali ga dobiš zastonj? Plačuješ tudi avto še dodatno tovarni, ko si ga kupil?
le.professionnel
16. 05. 2015 10.35
-11
Srebni se ti vidi,da imaš probleme z razumevanjem OSNOVNIH stvari.A misliš,da ti z enim nakupom cd-ja dobiš pravico do UPORABE avtorskih pravic?NA CDJU TI LEPO PIŠE,da ni za javno uporabo ali kakorkoli služenje s tem cdjem,v Ameriki imaš tudi FBI opozorilo glede copyrighta,človek ti nimaš pojma kaj sploh govoriš,raja pa očitno tudi,ker ti daje pluse.
Tjasa Zavrsnik
16. 05. 2015 10.50
+10
ja ampak avtorske pravice plačaš tistemu ki je naredil pesem ki jo ti hočeš zavrtet,ne pa da ta dobiček pobira sazas pa kje si to vidu....
strel?ek
15. 05. 2015 20.49
+14
SAZAS-a hobotnica,kod vse ostale v državi, in vsi so "pošteni"celo jih zakoni ščitijo,a ne...
El Koronito
15. 05. 2015 20.49
+3
Verjetno niste vedeli, da lahko izvajalec, ki izvaja avtorsko glasbo, napiše izjavo s katero se odreka avtorskim honorarjem iz naslova konkretne prireditve. Ne govorijo dost o tem ...
Condor
15. 05. 2015 20.51
+2
El Koronito
15. 05. 2015 20.41
+14
In še enkrat BRAVO za ekipo Epiloga. Tako se dela. To je pravo raziskovalno novinarstvo. +++++
strel?ek
15. 05. 2015 20.52
-2
nisem razumel,omenjali so Predina,a ni on pošten?
El Koronito
16. 05. 2015 10.07
+1
Ne. Je med izbranci, ki dobro služijo ...
le.professionnel
16. 05. 2015 10.38
-3
Uf res pravo raziskovalno novinarstvo.Ne ti,ne pop tv,ne država ne moreta nič proti legalni ustanovi,ki deluje po enakem principu kot ostale po svetu,lahko se dereš in bentiš na forumih a jutri bo nov dan in denar se bo dalje pobiral kot se mora,od tega avtroji živijo.Glasbeni lobi je eden najmočnejših na svetu,umiri se,vzemi kakšen persen in se izobrazi o sistemu.
srebrnibreg
15. 05. 2015 20.34
+17
Ta združba lopovov je že zdavnaj bila zrela za KPK.
El Koronito
15. 05. 2015 20.37
+7
srebrnibreg
15. 05. 2015 20.39
+6
Ne vem kaj čakajo z enim in drugim. Pa vse premoženje jim pobrat, ker je isto kot, da je pokradeno.
El Koronito
15. 05. 2015 20.44
+3
Če se zanašaš na državne organe, boš še dolgo čakal. Če že, po nekem čudežu, obsodijo nekoga, ga bo zaradi procesnih napak, oprostilo ustavno sodišče.
El Koronito
15. 05. 2015 20.33
+1
Me pa prav zanima izid referenduma:"Ali mislite, da je avtorjem potrebno zagotavljati dodatna sredstva iz naslova avtorskih pravic ali so dovolj sredstva zbrana od izdaje nosilcev zvoka, koncertov in promocijskih nastopov (reklame ipd.)?" Če mislite da stisnite minus, če ste proti plus.
El Koronito
15. 05. 2015 20.35
+9
Ali je pravično, da slovenski plagiatorji prejemajo sredstva iz naslova avtorskih honorarjev za očitne ponaredke? MZ Hektor kaj praviš na to?
?ole Skopušnik
15. 05. 2015 20.39
+1
@Niet, preposlušaj stare slovenske popevke in boš v njih "slišal" 80% italijanskih komadov. Seveda so pod skladbami podpisani vsi drugi.
srebrnibreg
15. 05. 2015 20.40
+5
Đole- vprašal je zakaj bi takšnim morali plačevati za avtorske pravice.
El Koronito
15. 05. 2015 20.47
+6
@Đole ... sej ravno zato sem tako proti sazasu. So samo v breme organizatorjev, ki so itak preobremnejeni z vsemi dajatvami. Tako dolgo bodo pritiskali, dokler ne bo vse crknilo, SAMO ZA TO, DA BODO TAKI KOT ZUPAN neupravičeno bogateli.
le.professionnel
16. 05. 2015 10.17
-3
Niet,ti nimaš pojma o čem sploh govoriš.IQ sobne tempararature.Človek,to ni nikakršno dodatno zagotavljanja sredstev ampak ti pripada,tako je po vsem svetu,radio služi z reklamami,enako televizija služijo pa delno tudi na račun avtorjev,ker se uporavlja njihovo delo,se ti vidi da si otrok ali pa izredno,izredno neizobražen.
strel?ek
15. 05. 2015 20.23
-1
avtorske pravice,lepo so si to izumili,a mislim da je to izsiljevanje,narediš nekaj,izdelaš tržiš,in če si dober te kupijo in to je to,danes govoriti o kulturni "lastnini"a ni to pri vsem tehnološkem razvoju in industriji sploh možno. in ko bi saj znali peti te naši vrli umetniki,bi človek še kaj kupil,a to kaj danes posnemajo ni vredno centa...