Slovenija

DVK: Čim več volišč naj bo dostopnih za invalide

Ljubljana, 16. 02. 2012 17.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državna volilna komisija je sprejela navodila volilnim komisijam za izvedbo referenduma o družinskem zakoniku. Nekaj dilem se je pojavilo pri načinu imenovanja volilnih odborov v Ljubljani, kjer bodo ta dan tudi nadomestne županske volitve.

Direktor službe Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko je opozoril, da so pri določanju rokov upoštevali stališče DVK, sprejeto že za izvedbo predčasnih volitev. Do 10. marca mora DVK objaviti odlok o razpisu referenduma in besedilo družinskega zakonika, predčasno glasovanje pa bo potekalo med 20. in 22. marcem.

Družina
Družina FOTO: Reuters

Volivci, ki bodo želeli glasovati na volišču, dostopnem invalidom, morajo svojo namero sporočiti okrajni volilni komisiji (OVK) do 22. marca. Do istega dne bodo morali OVK sporočiti svojo namero tisti volivci, ki nameravajo glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča, in tisti, ki bi zaradi bolezni želeli glasovati na svojem domu.

Tudi pri navodilih, ki jih je DVK sprejela za OVK in volilne komisije volilnih enot za izvedbo referenduma, so se po besedah Vučkota sklicevali na že sprejeto navodilo za izvedbo predčasnih volitev.

Na seji pa so se pojavile dileme pri razpravi glede načina imenovanja volilnih odborov v Mestni občini Ljubljana, kjer bodo na dan referenduma potekale tudi nadomestne županske volitve.

Ob tem je predsednik DVK Anton Gašper Frantar izpostavil, da so OVK kot državni organi pri referendumu dolžne spoštovati zakon o volitvah v DZ. Kombinacija zakona o volitvah v DZ z zakonom o lokalnih volitvah, ki imata različno politično pluralno sestavo volilnih odborov, zato po njegovem ni možna.

Na koncu so se člani DVK strinjali, da bo volilne odbore za referendum določila OVK in če bo to ustrezalo mestni volilni komisiji, lahko določi enako sestavo, v nasprotnem primeru pa imenuje nov odbor.

Referendumsko kampanjo, ki se uradno začne 24. februarja, morajo organizatorji prijaviti do 29. februarja.

DVK okrajnim volilnim komisijam še priporoča, naj določijo več volišč, dostopnih za invalide. Tako njihova navodila med drugim še vsebujejo, naj bodo invalidom dostopna tudi OMNIA volišča za volivce, ki bi želeli glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča, na območju okraja OVK pa mora biti najmanj petina volišč dostopnih invalidom. Tudi volišča za predčasno glasovanje naj bodo čim bolj dostopna, še zlasti invalidom.

Člani DVK so na seji sprejeli tudi predloge sklepov o pravici določitve zaupnikov, načinu izvrševanja glasovanja po pošti vojakov Slovenske vojske na misijah in določitvi volišč na diplomatsko konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VOY
16. 02. 2012 18.05
-1
PROTI....itak
Kunar
16. 02. 2012 20.08
+2
taurus90
16. 02. 2012 21.37
+2
usi-glih
20. 02. 2012 07.15