Slovenija

Primerjava istih izdelkov s slovenskih in avstrijskih polic: tretjina odstopa od kakovosti

Ljubljana, 14. 07. 2017 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Tri inštitucije, ki delujejo na področju prehrane, so končale primerjavo istih izdelkov, ki se nahajajo na naših in avstrijskih trgovskih policah. Ugotovili so, da je kakovost nekaterih izdelkov drugačna od tiste, ki jo kupimo v Avstriji. Nekatere sladke pijače pri nas imajo več sladkorja, jogurti več konzervansov ali barvil, nekateri izdelki v Sloveniji pa so tudi boljši.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Razlike pri kakovosti izdelka
    04:29
    Iz SVETA: Razlike pri kakovosti izdelka
  • Iz 24UR: Da je slovensko boljše, ni vedno res
    02:53
    Iz 24UR: Da je slovensko boljše, ni vedno res
  • Iz 24UR: O izsledkih primerjalnega testa živil bo Židan obvestil tudi druge evropske ministre
    02:17
    Iz 24UR: O izsledkih primerjalnega testa živil bo Židan obvestil tudi druge evropske ministre
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj je pokazala analiza izdelkov?
    06:07
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj je pokazala analiza izdelkov?
Opravili so tri različne primerjave izdelkov s slovenskih in avstrijskih polic.
Opravili so tri različne primerjave izdelkov s slovenskih in avstrijskih polic. FOTO: Reuters

Potem ko sta Madžarska in Slovaška v začetku leta v Evropskem parlamentu opozorili, da opažata dvojno kakovost prehranskih proizvodov pod eno blagovno znamko za vzhodni in zahodni evropski trg, so se pregleda trga in primerjave izdelkov lotile tudi naše pristojne institucije.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Inštitut za nutricionistiko in Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) so vsaka zase opravile svojo primerjalno analizo istih izdelkov, ki se nahajajo na slovenskih in avstrijskih policah. 

ZPS pri tretjini pregledanih izdelkov ugotovila odstopanja od kakovosti

ZPS je pod drobnogled vzela skupno 32 izdelkov – analizirali so pare enakih izdelkov, ki so jih vzeli s slovenskih in avstrijskih polic. Gre za mesne, mlečne, ribje, čokoladne, pekovske izdelke ter pijačo, kavo, čaj in začimbe. Od 32 izdelkov so pri desetih ugotovili razlike v kakovosti, od tega jih je bilo 30 odstotkov blagovnih znamk in 70 odstokov trgovskih blagovnih znamk.

Razlike, ki vplivajo na kakovost izdelka, so odkrili v pijači Coca Cola, pri mlečni čokoladi Milka, pri konzervi jetrne paštete Primana, pri mesnem narezku Primana, v brezalkoholni pijači z okusom pomaranče Budget, pri sadnem jogurtu z okusom jagode Budget ter pri Hoferjevi toast šunki.

Razlike so zaznali tudi v pregledu tuninega namaza Rio mare pate, mlečni čokoladi Riquet ter Hoferjevem sadnem jogurtu z okusom jagode Milfina.

"Ena tretjina izdelkov odstopa glede kakovosti. Posamezne razlike v kakovosti so minimalne. Tisto, kar nas je najbolj razžalostilo je to, da je bilo pet od desetih izdelkov, ki so odstopali v kakovosti, opremljenih z znakom slovenska kakovost," je dejala predsednica ZPS Breda Kutin

Pomembno je, da se takšne raziskave in pregledi trga nadaljujejo, pravi Kutinova. Trgovcem namreč težko predpišejo, kaj smejo in česa ne smejo ponujati. Na tak način pa izobražujemo potrošnike in s tem tudi izvajamo pritisk na trgovce, da ponudijo bolj kakovostne izdelke.

Te raziskave so tako znova pokazale, kako pomembno je, da so potrošniki bistveno bolj pozorni na označbe, kot na tisto, kar prodajalci radi izpostavljajo, je dejala Kutinova. 

Tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je izpostavil to težavo. "Nižja je cena, nižja je kakovost surovin in izdelka, trgovine pa to pomanjkljivost kompenzirajo s poudarkom, da je izdelek narejen v domači državi," je opozoril.

In, kje so največja odstopanja pri istih izdelkih v Sloveniji in Avstriji? "To so aditivi, umetni okus, sol, nadomeščanje mesa s sojo. Takšne stvari, ki so dovoljene po predpisih, samo potrošnik mora pogledat deklaracijo, potem bo pa vedel, kaj zares kupuje," je pojasnila Kutinova. 

Kot pravi, je slabša kakovost – tam, kjer se pojavlja, odraz tega, da so slovenski potrošniki še vedno premalo zahtevni. A dodaja, da se stanje tudi tukaj spreminja, saj so naši potrošniki bistveno bolj zahtevni, kot so bili pred leti. 

Kutinova je sicer dejala, da so pregledovali izdelke, ki jih tudi sicer ne bi priporočali za redno uživanje, saj niso del uravnotežene prehrane. A so se nanje osredotočili, saj so bili predmet analiz tudi na Madžarskem in Slovaškem. "Zelo veliko energije smo posvetili izdelkom, za katere bi morali potrošnikom priporočati, da naj se jim izogibajo zaradi zdravega življenjskega sloga. Bistveno bolj bi morali pregledati mlečne in mesne izdelke, in to tiste, ki jih v vsakodnevni prehrani priporočamo, in tam pogledati, kje so odstopanja. To pa z namenom, da se kakovost izboljša, da se osveščenost potrošnikov izboljša in da bomo lahko promovirali dobre izdelke narejene v Sloveniji oziroma na razpolago potrošnikom na slovenskem trgu."

V tem smislu so prehrambeno industrijo pozvali, naj ohranja visoko kakovost mleka in jogurtov in je ne znižuje z dodatki. 

"Če podatke primerjamo s podatki na Češkem, Madžarskem in Slovaškem, je stanje boljše, ni pa idealno," je poudaril minister.

Uprava za varno hrano in Inštitut za nutricionistiko v svojih analizah nista zaznala bistvenih odstopanj

Uprava za varno hrano je pregledala 22 vzorcev. Med izdelki za zahodnoevropske trge in tistimi za vzhodnoevropske trge niso zaznali bistvenih odstopanj med deklarirano in izmerjeno vrednostjo. Dopustna tolerančna odstopanja so bila presežena pri treh izdelkih, in sicer pri krekerjih Tuc Tuc, kjer je bila vsebnost soli nižja od deklarirane vrednosti, polnozrnatih piškotih Leibnitz, kjer je bila nižja vsebnost prehranskih vlaknin, ter pri instant pripravku za pripravo kakava Nesquik, kjer je bilo manj kakavovih delov kot navedeno.

Prvi mož uprave Janez Posedi je poudaril, da so o tem obvestili nosilca dejavnosti in da pričakujejo, da bo to odpravljeno. Meni, da je potreben dvig poštenih praks s strani proizvajalcev ter osveščanje potrošnikov. Pozval je tudi, naj Evropska komisija sistematično preveri stanje glede dvojne kakovosti in temu ustrezno pripravi potrebne zakonodajne podlage.

Tudi na Inštitutu za nutricionistiko so primerjali izdelke na slovenskih in avstrijskih policah, predvsem tuje blagovne znamke. "Bila so minimalna odstopanja vsebnosti sladkorja v korist avstrijskih izdelkov in višjih vsebnosti soli v korist slovenskih izdelkov, torej naši so imeli manj soli. Sicer pa so vsi izdelki vsebovali več ali manj aditivov, bistvenih razlik torej ni bilo zaznati," je dejala prva dama inštituta Anita Kušar. Na podlagi označb tako na inštitutu niso mogli zaključiti, da bi bili izdelki na slovenskih in avstrijskih policah različni.

Židan: Tveganja glede dvojne kakovosti hrane obstajajo predvsem pri trgovskih znamkah 

Minister pa je poudaril, da so ugotovili nekaj, česar v drugih državah niso, ker tega niso niti iskali. To pa je, da obstaja večje tveganje za različno kakovost pri trgovskih znamkah.

Na to bo Židan opozoril prihodnji teden na vrhu ministrov v Bruslju. "To področje je za nas novo odkrito tveganje, zato se bomo v to problematiko v Sloveniji poglobili v naslednjih mesecih," je dodal Židan.

V Sloveniji bodo to področje v prihodnje še bolj podrobno pregledali in v raziskavo vključili še več izdelkov. "Pri trgovinskih blagovnih znamkah je izrazito sorazmerje med ceno in kvaliteto. Če kupuješ ceneje, pomeni, da se to pozna tudi na kvaliteti samega prehranskega proizvoda."

Kako naj potrošnik prepozna kakovosten izdelek?

Strokovnjaki pravijo, da deklaracije v osnovi dobro zajemajo, kaj nek izdelek vsebuje. Predstavljajo pa kar velik izziv za potrošnika, saj je včasih težko razbrati, kaj neka oznaka pomeni. Zato na ZPS menijo, da bi bilo smiselno tudi v Sloveniji uvesti t.i. "clean label", to pomeni čim bolj jasno in enostavno označevanje vsebnosti živil. 

 "Vsekakor svetujemo, da izbirajo živila, ki vsebujejo manj sladkorja, manj soli. To pa lahko razberemo iz označbe hranilne vrednosti živil, običajno je predstavljena v obliki tabele. Tam lahko preberejo, koliko ima živilo energijske vrednosti, vsebnost sladkorjev, vsebnost prehranskih vlaknin, ki so bolj zaželena v prehrani," pravi Kušarjeva z Inštituta za nutricionistiko. Poleg tega, naj izdelke med seboj primerjajo, denimo dva različna jogurta, in se odločijo za tisti izdelek, ki ima manj sladkorjev in aditivov. Potrošniki naj bodo pozorni tudi na rok trajanja in videz živila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (235)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
26. 06. 2019 11.54
Spar pri nas in v Avstriji, boljsa kvaliteta in nizje cene. Pa nisem bral raziskave samo kupil sem tu in tam :)
LLLEPI
15. 07. 2017 13.48
+4
Logicno drugorazredne drzave EU drugorazezdna kvaliteta.Kam pa naj eu z svojimi odpadki
TistoPravo
15. 07. 2017 13.23
+2
Človek podiha vsak dan 20 kubikov zraka....torej primerjajte to kakovost kjerkoli že, je na celinski europi ne boste najdli....niti v aziji...niti v večini zda, niti južni ameriki...niti afriki....zemeljski troposkerski ozon, industrija, zimsko kurjenje, avtomobilizem, termoelektrarne, ladje, avioni....živinoreja, vojne, staro preteklo onesneževanje ki se nalaga na zemljsko površje in globje že 1000let...itd..koliko pri vsem tem pomeni kakovost samo v eni čokoladi??? Nula, totalna nula!
TistoPravo
15. 07. 2017 12.50
+3
Najemnina, ki se plačuje tej državi...nikakor ne sledi ostali kakovosti. Posledično bi ljudje morali vedeti, kje je rešitev. Esc
nesramnez
15. 07. 2017 12.42
+8
ne dolgo nazaj je na tv tista vešča iz zavoda za varstvo potrošnikov zatrjevala,da imamo enake izdelke kot ostala evropa. govora je bilo o nuteli,čokoladi,kakavu in itd itd. čeprav je že na oko vidna razlika je vešča še vedno trdila,da so enaki izdelki.....
medo90
15. 07. 2017 15.03
+8
Vešča dobi lepe denarce za reklamo. V resnici je zadeva veliko slabša kot je prikazano. Tudi mediji nebodo pljuvali po vele trgovcih, ker od njih živijo.
Uporabnik443897
26. 06. 2019 11.55
Tudi zveza potrošnikov rabi denar mar NE 😏
BUONcaffee
15. 07. 2017 11.16
+3
NAM PRODAJAJO MAČKA V ŽAKLJU!
BUONcaffee
15. 07. 2017 11.13
-1
TRUMPU IN NJEGOVIM DRŽAVLJANOM ZA GOTOVO NE PRODAJAJO MAČKA V ŽAKLJU.
TistoPravo
15. 07. 2017 10.54
+5
Na Danskem in Islandiji pridejo z kostrolam in kuhovnicam na ulico, in toliko časa gospodinje tolčejo da se zadeve uredijo....kar poglejte, koliko bank pokradenih so dokapitalizirali....enako nula, zato pa imajo tako maslo za 2 eur, mi pa samo embalažo lepo in več kot pol manj ničvredne vsebine...da ne govorim, kakšen zmazek od rdeče pese vam prodajajo! Fuj
TistoPravo
15. 07. 2017 10.48
+5
Pejte malo bolj na sever, pa boste videli kakšen maslo tam jejo...Danska, Islandija....za 2 eura pol kile rumene barve, in se čuti vsebino. Pri nas kupiš za 2 eur 1/3 tega za enako ceno, in dobiš v popolno beli barvi...vsebina je temu primerna. Ali pa rdečo peso na Danskem...naše so že pakirane in narezane kot en zmazek, o vsebini tukaj nebi!
medo90
15. 07. 2017 09.47
+7
Bom se dotaknil le Hoferja in njegovega mesa in mesnih izdelkov. Hvalijo se z notranjo kontrolo z vrhunsko kvaliteto za zmerno ceno,... Ali bodo inšpektorji pregledali tudi te izdelke in tako opevane slovenske krškopoljce??? Pri narezku me nič ne čudi, se je že po barvi videlo, da tam nekaj zelo narobe.
nikhrast
15. 07. 2017 11.11
+2
Pa v Lidlu kotleti, nažagani tako na tenko da niso za na grill.
vidaw
15. 07. 2017 09.27
+7
Res je,kot je spodaj napisal Cofeman. Najprej zame maltretiranje na pošti,drugič grem na banko,no tam ti za eno položnico,ki se ne glasi direktno nate,zaračunajo mislim da 1,99 eur,če greš pa v trgovino pa ni problema. Za položnico plačaš 0,65 eur,pa ni važno,na koga se glasi. Pa mi pravi na pošti,da je to europska direktiva. A za trgovine pa to ne velja. Kakršne državne uradnike imamo,taka je naša država. Samo to še čakam,da bom moral s seboj nosit še rentgensko sliko in sliko kraja,kjer živim.
travnk
15. 07. 2017 09.20
+5
v nemcijo po avto v milerja po nutelo zivali pa rastline doma posadit sladke pijace so pa itak strup
Skunk Works
15. 07. 2017 09.17
+11
Saj so tudi volilci manj kvalitetni, kot na zahodu.....a vidite kaj so naredili iz države? kupleraj sistemske korupcije....kaj bi pol radi? Imate kar si zaslužite.....in predvsem imate, kolikor ste vredni....JA za ozaveščenost ni dosti preklopiti se na rtv, akanalizacijo in slovenske novice in kimati kot id.iot...
TistoPravo
15. 07. 2017 10.50
+2
TistoPravo
15. 07. 2017 10.52
+3
Na Danskem in Islandiji pridejo z kostrolam in kuhovnicam na ulico, in toliko šasa gospodinje tolčejo da se zadeve uredijo....kar poglejte, koliko bank pomradenih so dokapitalizirali....enako nula, zato pa imajo tako maslo za 2 eur, mi pa samo embalažo lepo in pol manj ničvredne vsebine...da ne govorim, kakšen zmazek od rdeče pese vam prodajajo! Fuj
o22
15. 07. 2017 11.24
+3
BRAVO REALWORK ,ni kaj dodati,morda samo to ,da poslanci dobijo od 500 do 800 E dodatne neto plače od katere ne plačajo prispevka niti jih ne obdavčijo.O tEM SI NOVINARJI NISO UPALI PISAT IN RAZPRAVLJAt.VIR.mag.ivan simič uredništvo slovenica,PoslaNcI A VAS NI SRAmM.?IMamo kvalitetne poslance ,ki skrbijo samo za svojo rit in si lahko privoščijo kvalitetno hrano .,ker ne plačujejo davka...
Brakedirt
15. 07. 2017 12.54
+3
volilci,volilci blablabla... sveckar pa pozabi omeniti da jih je narod vrgel na cesto zaradi njihove nesposobnosti,sedaj pa spet fehta za glasove da bi se ta nesposobna garnitura se enkrat vrnila na oblast.
Skunk Works
15. 07. 2017 16.13
-2
Od nekvalitetnih volilcev ne rabimo glasu....kar imejte balkanski klump.....
Kollerik
16. 07. 2017 09.52
+1
resslovenka
15. 07. 2017 09.15
+6
Res podcenjajoce. Se vidi kje smo. Pralne in izdelke za osebno nego kupujem v Mullerju. Pozna se očitna razlika. V zadnjem času spremljam od kje pridejo ostali . Moj maček npr.tudi zazna razliko in določene hrano povoha in je ne poskusi. Že ve zakaj. Situacija v kupni moči se je zelo spremenila, zato ljudje kupujemo akcije, XXL izdelke. In trgovci to zelo dobro vedo. No nekdo je napisal legitimiranja ob plačilu položnic . Tudi sama sem dala čez to izkušnjo. Me res zanima zakaj. Morda bi nam kdo od odgovornih pojasnil to najnovejšo pogrutavscino. Ker mi uslužbenka na okencu ni znala. Rekla je le, da so taka navodila. Pa me zanima čigava. Predstavljam si, da živim v državi kjer vsi vedo vse o meni oz. Vseh nas. Kako se že imenuje taka država? ??
Jimi1
15. 07. 2017 09.12
+7
Ravnokar grizljam v Nemčiji čokolado kupljeno za 49c, podobno kot kupljeno pri nas običajno... Po okusu nekaj povsem ne primerljive ga... Tu je raja za cenejša in boljša živila prodana sistemu... Žal pa domačega ni...!
nikhrast
15. 07. 2017 11.09
Lady Godiva čokolada je nekaj drugega kot Gorenjka ali Milka.
TistoPravo
15. 07. 2017 13.12
+6
Nemčija al pa Slovenija...oba trga sta daleč od....kakovosti!
TistoPravo
15. 07. 2017 13.19
+0
Če seveda začnemo samo po tem, kaj dihamo....pustimo zdaj eno čokolado iz trgovine in njen okus....ker dejansko vemo, da je čokolada vsaka škodljiva!
TistoPravo
15. 07. 2017 13.21
+3
Človek podiha vsak dan 20 kubikov zraka....torej primerjajte to kakovost kjerkoli že, je na celinski europi ne boste najdli....niti v aziji...niti v večini zda, niti južni ameriki...niti afriki....zemeljski troposkerskimozon, industrija, zimsko kurjenje, avtomobilizem, termoelektrarne, ladje, avioni....živinoreja, vojne....koliko pri vsem tem pomeni kakovost samo v eni čokoladi??? Nula, totalna nula!
Banion
15. 07. 2017 08.56
+8
Posedi je bil hud sindikalist in se je popolnoma umiril ko je dobil direktorsko mesto. O sposobnostih pa nič
resslovenka
15. 07. 2017 09.19
+3
Lol. Morda je bila to nagrada. Oh, sindikalisti. Škoda besed.
BUONcaffee
15. 07. 2017 08.56
+4
Rešitev: kupujmo vse kar se da le v tujini.
JanzeLjj
15. 07. 2017 09.09
+2
A Teran pa zgoščenke od Thompsona??? :)))
BUONcaffee
15. 07. 2017 09.36
-1
Kollerik
16. 07. 2017 09.53
zgoščenka od thomsona je eden od močnih trenutnih hitov v pobrateni deželi Noricum....
BUONcaffee
15. 07. 2017 08.39
+6
Spomnim se ko je puščalo olje iz Cliota letnik 97 smo ga na popravilo dali na Renault v Italiji in je mehanik rekel, da avto delan za vzhodni trg. Pa sem rekel, da Cliote delajo v Sloveniji. Mehanik se je nasmejal in rekel, da res, a po drugačni kvaliteti kot za Italijanski trg.
nikhrast
15. 07. 2017 08.37
+3
Pa saj je bodočnost tudi slabša v Sloveniji kot v Avstriji, treba je uvažati bolj kvalitetno, zahodno, saj vem, ta balkanska je cenejša.
tornadotex
15. 07. 2017 08.26
+3
Že od nekdaj vemo kakšna je čokolada Milka kupljena pri nas ali pa v Avstriji,zato smo jo večinoma kupovali v Milerju....toda največji problem so blagovne znamke,recimo pivo,za malo ceno dobiš pol več,ali pa kar neki gratis ,ko pa probaš okus,je pa bolj malo po pravem pivu, kot da je voda,bolj brozga....toda folk še kar pada na to,ker je pocen