Slovenija

Parlamentarna preiskava o poslovanju Gen-I in Star Solar odrejena

Ljubljana, 06. 05. 2024 06.18 | Posodobljeno pred 12 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

DZ je na zahtevo državnega sveta odredil parlamentarno preiskavo domnevnih zlorab pri poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter financiranju stranke Gibanje Svoboda. Opozicija preiskavo podpira, saj da je treba razjasniti ravnanje premierja, koalicija meni, da gre za zlorabo za politično obračunavanje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje: Tomaž Lah in Andrej Poglajen
    13:31
    Iz 24UR ZVEČER: Soočenje: Tomaž Lah in Andrej Poglajen
  • Iz 24UR: Odrejena nova parlamentarna preiskava
    04:03
    Iz 24UR: Odrejena nova parlamentarna preiskava
  • Iz 24UR: Bo preiskovalna komisija tudi zares zaživela? .
    01:15
    Iz 24UR: Bo preiskovalna komisija tudi zares zaživela? .
  • Iz SVETA: Preiskava Gen-i
    02:49
    Iz SVETA: Preiskava Gen-i

Državni svet je zahtevo za odreditev preiskave podal zaradi sumov, da so nosilci javnih funkcij vplivali na odločitve podjetja Gen-I, ki so vodile v finančno izčrpavanje družbe, zlorabili svoj položaj, oškodovali državno premoženje ter izvajali političen pritisk na preiskavo kaznivih dejanj v zvezi s prevzemom in poslovanjem družbe Star Solar in poslovanjem družbe Borzen.

Sumijo tudi, da je prišlo do nezakonitega financiranja politične stranke Gibanje Svoboda v kampanji za državnozborske volitve leta 2022, je v imenu predlagatelja uvedbe preiskave dejal državni svetnik iz vrst SDS Andrej Poglajen.

Robert Golob
Robert Golob FOTO: Bobo

Poslanci opozicijskih SDS in NSI so izrazili podporo ustanovitvi komisije in so napovedali aktivno sodelovanje v njej. "Kaj skrivate? Česa se bojite?" je poslance Svobode izzval Žan Mahnič (SDS) in jim očital, da ustanovitev že tretje preiskovalne komisije, ki preiskuje SDS, zanje ni bila sporna, čeprav preiskovane osebe v času očitanih dejanj niso bile na javni funkciji, preiskuje pa se medije in podjetja, ki niso v državni lasti. V SDS takrat tudi niso očitali zlorabe instituta parlamentarne preiskave, je dodal.

Koalicija se na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ sklicuje le, ko ji to ustreza, je bil kritičen Mahnič in pri tem navedel mnenja te službe med drugim glede predlogov za referendum o uporabi konoplje in o prostovoljnem končanju življenja.

Poslanec SDS je povedal, da jih med drugim zanima, kje je končal denar, ki ga je Gen-I pod vodstvom sedaj premierja Roberta Goloba nakazoval v tujino podjetju Martina Berišaja, ta pa ga naj bi nato dvigoval v gotovini. "Kaj je javni interes, če ne odgovor na vprašanje, ali ste zlorabili bivše položaje za to, da ste financirali svojo politično kampanjo?" je vprašal Mahnič.

Komisija naj bi poleg financiranja predvolilne kampanje preiskala tudi okoliščine prevzema družbe Star Solar, katere ustanovitelj je Golob, ter njeno poslovanje, še posebej z družbo Borzen.

"Treba je preiskati postopek ustanovitve, financiranja in spremembe lastništva družbe Star Solar ter morebitne kršitve davčne zakonodaje in zakonodaje s področja integritete," je dejala Vida Čadonič Špelič (NSi) in menila, da "smo priča poskusom prisilne solarizacije Slovenije, domnevno zaradi zasebnih interesov predsednika vlade". Star Solar je med prejemniki plačil Borzena v okviru podporne sheme za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov.

Poslanka NSi je izpostavila, da premier še ni odgovarjal na vprašanja komisije DZ za nadzor javnih financ in komisije DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb."Preiskovalna komisija je torej orodje, da dobimo odgovore, in način, da ljudje izvedo resnico," je poudarila Čadonič Špelič.

'Politična zloraba ustavnega inštituta parlamentarne preiskave'

DZ mora skladno z ustavo parlamentarno preiskavo odrediti, če to zahteva tretjina poslancev ali državni svet.

"Gre za politično zlorabo ustavnega inštituta parlamentarne preiskave po nareku stranke SDS, stranke, ki v dveh letih ni bila sposobna zbrati 30 podpisov za vložitev zahteve za parlamentarno preiskavo," je dejal vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic in menil, da je namen politično obračunavanje s konkurenco, ki jo je premagala na volitvah.

Izpostavil je mnenji pravno-kadrovske službe državnega sveta in zakonodajno-pravne službe DZ, ki da sta med drugim ugotovili, da zahteva ne dosega kriterijev, ki jih postavljata ustava in zakon o parlamentarni preiskavi, da predmet in časovno obdobje preiskave nista jasna in da ni jasno, zakaj bi šlo za zadevo javnega pomena.

Sajovic je med drugim izpostavil, da bo nekdo preiskovan kot nosilec javne funkcije zaradi svojih ravnanj pred nastopom javne funkcije, poleg tega se bo preiskovalo financiranje nekega medija s strani podjetij v državni lasti, ki takrat, ko so imela z medijem pogodbo o poslovnem sodelovanju, niso bila v državni lasti.

V Svobodi so poudarjali, da je bil predlog novele zakona o parlamentarni preiskavi vložen, da bi se v prihodnje preprečilo zlorabe instituta parlamentarne preiskave. Po predlogu, ki ga je vložila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, bi novela med drugim uvedla predhodni preizkus zahteve za preiskavo na ustavnem sodišču, če bi zakonodajno-pravna služba DZ ugotovila, da obstaja dvom glede ustavne dopustnosti zahteve.

Poslanci SD in Levice v razpravi niso sodelovali, v predstavitvi stališč poslanskih skupin pa so med drugim menili, da gre za zlorabo parlamentarne preiskave in da bi morali sume kaznivih dejanj preiskovati organi pregona.

Soniboj Knežak (SD) dejal, da se v poslanski skupini ne nameravajo opredeljevati do očitkov v zahtevi niti ne obtoževati ali braniti konkretnih oseb, da pa bodo opozarjali na okvire parlamentarne preiskave in poskuse zlorab postopkov.

Matej Tašner Vatovec (Levica) je izrazil pričakovanje, da bo šlo pri preiskavi za obračunavanje med dvema političnima strankama. Menil je, da se postavlja vprašanje smiselnosti ureditve, da lahko državni svet od DZ zahteva preiskavo, in da bi bilo smiselno državni svet ukiniti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (376)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jon Bacek
09. 05. 2024 10.06
-1
V normalni državi bi že vsak sum na korupcijo odnesel PV. Ko Robert noče na zaslčišanje in ko njegova vladajoče gibanje ovira vsako preiskavo, je to znak za alarm.
Samo12
09. 05. 2024 18.41
+2
Tak kot ke pacient odstopil pri golfi, zaščitna oprema, vozila, nepremičnine, križarjenja, nepojasnjen vir denarja?
Samo12
07. 05. 2024 14.55
+2
Samo v slo mozno, da kriminalci ustanavljajo preiskovalne komisije😂
Jon Bacek
09. 05. 2024 10.04
-2
Dark Knight
07. 05. 2024 10.54
+2
@Samo12, daj povej, pa probaj brez omenjanja Janeza ali SDS, je po tvoje golob nedolžen?? Bo šlo??
Jon Bacek
09. 05. 2024 10.07
-2
Tudi Tina je nedolžna. Če ne verjameš, vprašaj Snežiča.
Samo12
07. 05. 2024 10.21
-1
In kdo bo v komisiji: ancka, ker se najbolj spozna na odpadne vode, Jelka bo po skladiščih narekovala, kdo bo pričal, roki kot svetovalec, sestrična bo skrbela za finance??😂Žalostno, da NIHČE ne verjame več nic sekti
Dark Knight
07. 05. 2024 10.37
+2
Samo12
07. 05. 2024 10.43
-1
Sebe poglej, pojdi malo ven iz kvedra in si privosci zaslužen sendvič in sok🐑
Dark Knight
07. 05. 2024 10.53
+1
Koliko te plačajo, da celi dan pišeš komentarje na ravni osnovnošolčka? 🤣🤣🤣
kr_en_moz
07. 05. 2024 10.06
-2
Kako leva inteligenca brani Pernatega? Ne da ni kriv ampak, da so drugi verjetno tudi takšni kot pernati. Višek levega intelekta 😁😁😁
apage
07. 05. 2024 09.53
-1
Za intermeco: Tako kot je Janša rekel, SDS je non stop pod drobnogledom. Za vse tiste, ki pišete kako je treba posle SDS-a preverjati. SDS je sigurno čist, ker če ne bi bil, bi bilo že povsod v medijih za vsako napako in pod preiskovalno komisijo. Samo toliko... bo šlo to v možgančke ovčk? :)
Samo12
07. 05. 2024 10.20
+2
SDS cist😂😂😂😂😂😂verjetno res, niti en primer na sodišču ni bila dokazana ne krivda, ampak vse zastaralo. Zakaj le? Mogoče stiskanje jajc ali skupno dopustovanje
Samo12
07. 05. 2024 09.14
+2
A tile sektaši pa so višek vsega! Oni bojo preiskovali financiranje drugih strank!? Naj preiščejo prvo financiranje sekte iz občin, kreditov iz BiH, svetovalcev in DARS!!! Glede geni zanimivo, da je Golob takoj privolil v intervju na TV skupaj z berishaj in pacientom, pa pacient znorel in ni hotel! Zakaj le, mogoče zato, ker je berish takoj povedal, da Goloba ne pozna, medtem, ko z pacientom že sodeloval in se dobro poznata! Poden sektaški, drugim očitajo, kat sami delajo. Dokler bo pacient taval po politiki, do takrat naj bojo samo tiho sektaši. Manjšinska sekta z zlobnimi geni bi rada vladala! Ne bo slo, narod vas noče več gledat, poslusat kaj šele na oblasti. 3x ste bili in rezultati sekte so zapuščina ogromnih kreditov, upokojenci brez pravih pokojnin, ker so z ropali pokojninsko blagajno, dvoživke v zdravstvu, zaradi česar se javno zdravstvo skoraj sesulo! Da ne omenjamo nezakonitega vladanja z odloki, golfi, DARS, financiranje sekte preko občinskega proračuna, svetovalcev, kreditov iz BiH, križarjenja po rajskih otokih z lobisti, zemljišča, nepojasnjen izvor denarja, katerega niti nazaj ni zahteval! Noben se ne sekira, kaj tile pajaci delajo, ker kjer je sekta zraven, noben ne jemlje resno. Razen korupcije, zlobe, laži nic od njih! SEKTA IN PACIENT NI REŠITEV ZA SLO, ONI SO GLAVEN IN TUDI NAJBOLJ OSOVRAŽEN PROBLEM V SLOVENIJI. Posvetovalni referendum za prepoved in ukinitev sekte bi takoj uspel !
anabanana
06. 05. 2024 21.51
+0
Kdo pa bo raziskoval Janeza in njegove maskote❓❓❓ imajo ogromno špeha na glavi (kaco, beovič-vile jahte, od kod❓)
FORTUDO1
06. 05. 2024 21.40
+4
To bo še pestro! Morda se bo izvedelo, zakaj je Vukovičeva dobila keš, pa verjetno še mnogi drugi! Bomo plesali!!!
Groucho Marx
06. 05. 2024 21.37
+4
Ali zmore nekdo od lewacov napisat nekaj stavkov brez omenjanja sds in Janše pa da navede, kaj dobrega so v dveh letih naredili svobodnjaki? Jank, simc, samo, risko....??
E.Nigma
06. 05. 2024 21.42
+1
Groucho Marx
06. 05. 2024 21.51
+2
Harpuna
06. 05. 2024 21.22
+8
Bi bil čas,da se tega narcisa da pod drobnogled,verjetno ima veliko več masla na glavi,kot kateri koli drugi naš politik,ampak zaslepljenci tega do sedaj niso hoteli videti.
Birba
06. 05. 2024 20.55
-7
SDS,kaj pa je z vašim financiranjem stranke (Snežič) vse je potihnilo ali ste pometli pod preprogo,zato ker ste SDS!!!!
E.Nigma
06. 05. 2024 21.10
+8
biggbrader
06. 05. 2024 21.21
+0
Očitno so mu "namestili", drugače bi Senade in Mužo že kaj dala od sebe.
biggbrader
06. 05. 2024 20.49
+12
Končno bo dr. Golob lahko pojasnil, zakaj je ostal pred tremi leti brez bajne službe, plače in brez fantastićnih nagrad iz dobičkov.
E.Nigma
06. 05. 2024 20.42
+8
Moram pa priznati, da mi je všeč ta njegov dvig roke na sliki. Kot, da bi rad nekaj zapel. 😂 La la la la la la la la laaaa. Mi mi mi mi mi mi mi mi miiiii,
E.Nigma
06. 05. 2024 20.43
+6
Ko bo pa bo zravnal dlan pa jo nad glavo dvignil paaaaaa... 🤔
BeliRisko
06. 05. 2024 20.37
-6
3 kratni pravnomočno obsojeni kriminalec bi preiskoval,Janša sploh nebo smel sedet v parlamentu Ker je bil zaprt!
M_teoretik
06. 05. 2024 20.35
+7
Gen I je Golobov otrok. Nemoralno je vpletat otroke v politične igrice!?
Groucho Marx
06. 05. 2024 21.18
+3
Kuštravec je vpletel lastnega sina, zato da je nastavil zdajšnjega zapornika za svoj privatni securitate.
Kakosmodanes
06. 05. 2024 20.32
-6
SDS je pa res zakon, vse jim uspe. Tisti, ki pišete janšist je napačno. Pravilno je Janšist.
jank
06. 05. 2024 20.44
-9
Oboje je en sam poden, laž od laži, hujskaštvo od hujskaštva, beda od bede, dno od dna,....
Kakosmodanes
06. 05. 2024 20.50
+4
@jank, a naprej pa ne veš, ko si naredil samo pikice.
apage
06. 05. 2024 20.31
+15
Na naslednjih volitvah absolutno volit SDS! Tole ni za nikamor, tako slabo pa še res ni bilo. Premie se pa igračka z instagramušo, če to ne pove vse o njem pol pa tut ne vem, dec ma krizo srednih let in nam vodi državo, hahaha za zjokat
M_teoretik
06. 05. 2024 20.38
-5
starima?ek 1
06. 05. 2024 21.44
-1
jank
06. 05. 2024 20.31
-5
Mahnič je dejal, da mafija ščiti mafijo. Ja res je lepo povedal iz dejavnosti mafijske sekte SDS. Ali je imel v mislih mafijske posle z madžarskimi in bosanskimi mafijci, ki so prali denar za sekto SDS in njene greznične medije.
E.Nigma
06. 05. 2024 20.35
+13
Zakaj se z svojimi toliko ne ubadas? Janša je zgodovina Torej?
Model 007
06. 05. 2024 20.22
+3
Mazanje oči - katera afera v SLO pa je dobila KONKRETNI epilog in našla krivca od katerega je bil iztirjan vsaj strošek postopka?
Castrum
06. 05. 2024 20.33
+9
No, recimo KPK-jeva (politična) "akcija" leta 2012 je direktno vplivala na vlado, državo. In to brez epiloga, ampak vseeno je padla vlada.