Slovenija

DZ o financiranju zasebnih šol, 'združeni starši' mirno protestirali

Ljubljana, 19. 06. 2019 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
A.K. / STA / Ti.Š.
Komentarji
351

V DZ je potekala splošna razprava o spremembah financiranja zasebnih šol. S predlagano novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja želi vlada spremeniti financiranje zasebnih osnovnih šol. Hkrati pa so 'združeni starši' otrok v zasebnih ustanovah pred parlamentom mirno protestirali.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Financiranje zasebnih osnovnih šol
    02:53
    Iz 24UR: Financiranje zasebnih osnovnih šol
  • Iz SVETA: Višje šolnine?
    02:28
    Iz SVETA: Višje šolnine?
  • Iz 24UR ZVEČER: Iva Dimic in Marko Koprivc o financiranju zasebnega šolstva
    07:21
    Iz 24UR ZVEČER: Iva Dimic in Marko Koprivc o financiranju zasebnega šolstva

DZ je opravil splošno razpravo o noveli zakona o financiranju izobraževanja, s katero želi vlada uresničiti ustavno odločbo glede financiranja zasebnih šol. Predstavitev stališč poslanskih skupin je pokazala, da novelo za zdaj podpirajo le vladne stranke. V SDS in NSi ji nasprotujejo, Levica je ne podpira, ker da ne bo sprejeta v predlagani obliki.

Predlog sprememb financiranja zasebnih osnovnih šol je pripravilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, da bi uresničilo odločbo ustavnega sodišča.
Predlog sprememb financiranja zasebnih osnovnih šol je pripravilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, da bi uresničilo odločbo ustavnega sodišča. FOTO: Shutterstock

Predlog sprememb financiranja zasebnih osnovnih šol je pripravilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, da bi uresničilo odločbo ustavnega sodišča. S predlagano novelo bi država obvezni del javnega programa financirala 100-odstotno, razširjenega dela javnega programa pa ne bi več financirala. Za tiste, ki so že vpisani, se financiranje do konca osnovne šole ne bi spremenilo.

Po predlogu novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki po prepričanju ministrstva uresničuje ustavno odločbo, bi država obvezni del javnega programa financirala 100-odstotno, razširjenega dela javnega programa pa ne bi več financirala. Vendar pa starši otrok, vpisanih v zasebne šole opozarjajo, da bi bili ob uveljavitvi predlagane novele še v slabšem položaju kot doslej, ko je bil program zasebnih osnovnih šol financiran 85-odstotno.

To po opozorilih zasebnih osnovnih šol pomeni, da bi država skupno financiranje javnega programa z zdajšnjih 85-odstotkov znižala na okoli 65-odstotkov, kar da je v nasprotju z odločbo ustavnega sodišča, ki da je zahtevalo 100-odstotno financiranje. Na ministrstvu so nasprotno prepričani, da predlog uresničuje odločbo, saj da so ustavni sodniki zahtevali le 100-odstotno financiranje obveznega dela javnega programa.

Zakonodajno-pravna služba DZ se o predlogu v tej fazi postopka še ni izrekla, služba vlade za zakonodajo pa je v svojem mnenju opozorila, da bodo pobudniki ustavne presoje s predlagano ureditvijo v slabšem pravnem položaju, kot so bili.

Starši na mirnem shodu izrazili nasprotovanje predlaganim spremembam financiranja šolstva

Pred današnjo poslansko razpravo in ob robu posveta v DS o javnem in zasebnem šolstvu pa se je dopoldne pred poslopjem DZ na mirnem shodu zbralo okoli 100 staršev, ki so izrazili nasprotovanje predlaganim spremembam. Kot so opozorili, so proti razslojevanju družbe in diskriminaciji na podlagi nazorskega prepričanja.

Kot so sporočili iz civilne iniciative staršev otrok v zasebnih ustanovah, se je nekaj 100 staršev udeležilo javnega posveta o zasebnem in javnem šolstvu, istočasno pa je pred parlamentom potekal tudi "miren shod staršev in vseh podpornikov razvoja vzgoje in šolstva pri nas v Sloveniji".
Kot so sporočili iz civilne iniciative staršev otrok v zasebnih ustanovah, se je nekaj 100 staršev udeležilo javnega posveta o zasebnem in javnem šolstvu, istočasno pa je pred parlamentom potekal tudi "miren shod staršev in vseh podpornikov razvoja vzgoje in šolstva pri nas v Sloveniji". FOTO: Shutterstock

Pobudnica civilne iniciative staršev otrok v zasebnih ustanovah Vesna Marinič je navedla, da si zlasti želijo spoštovanja ustavnih določil in tudi konkretne odločbe ustavnega sodišča. Izbira vzgoje naj bo pravica vsakega posameznika, ne samo finančne elite. Želijo si, da bi vlada in minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo "spoštovala demokratična načela naše države", je poudarila.

Kot pojasnjujejo v iniciativi, je "izobraževanje, na vseh nivojih, temelj sodobne družbe. Omejevati možnost izbire in razvoja različnih vsebin in metod vzgoje ter izobraževanja je za družbo nazadovanje. In ravno to se dogaja trenutno v Sloveniji, v 21. stoletju. Zato želimo v sredo predsedniku vlade, ministru za izobraževanje, znanost in šport ter vsem poslancem v državnem zboru kot tudi drugi širši javnosti jasno in glasno, a hkrati povsem spoštljivo in z veliko mero strpnosti, sporočiti: da smo proti razslojevanju družbe, da si želimo, da bi bila izbira vzgoje pravica vsakega posameznika, ne samo finančne elite, da vlada in minister Pikalo spoštujeta demokratična načela naše države, ki so zapisana v ustavi, da zahtevamo, da se spoštujejo ustavna določila kot tudi odločba ustavnega sodišča, da se zavzemamo, da bi imele tudi prihodnje generacije staršev možnost izbire med različnimi pedagoškimi pristopi tako v vrtcih kot v šolah."

Starši iz civilne iniciative staršev otrok v zasebnih ustanovah so dopoldne pred parlamentom mirno protestirali.
Starši iz civilne iniciative staršev otrok v zasebnih ustanovah so dopoldne pred parlamentom mirno protestirali. FOTO: Bobo

Starši so na shodu izrazili tudi nasprotovanje noveli zakona o vrtcih. Kot je ocenila predsednica Združenja zasebnih vrtcev Slovenije Taja Steblovnik, namreč ta grobo posega v pravice staršev in posredno posega tudi v pravico do svobodne gospodarske pobude, obenem pa sloni na napačnih izhodiščih in pavšalnih domnevah.

Shoda so se udeležili tudi predstavniki zasebnih zavodov, ki so svoja stališča nato predstavili še na posvetu v DS, med njimi direktor Zavoda sv. Stanislava Anton Česen, Pavel Demšar z inštituta Montessori in vrhovni sodnik in nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec. Slednji je med drugim opozoril na nevarnost posredne diskriminacije na podlagi nazorske usmeritve v primeru sprejetja novele. Starši imajo po ustavi namreč pravico otroke vzgajati v skladu s svojo nazorsko usmeritvijo, je dodal.

Spremembe financiranja zasebnih osnovnih šol za zdaj podpirajo samo v vladnih strankah

Minister Pikalo je v uvodu razprave povedal, da novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja dosledno uresničuje ustavno odločbo iz leta 2014, ker da je ustavno sodišče v njej zahtevalo le 100-odstotno financiranje obveznega dela javnega programa v zasebnih osnovnih šolah, ne pa tudi financiranje razširjenega dela javnega programa. Takšno formulo financiranje predvideva tudi novela.

Pikalo se strinja, da je izbira pri vpisu v osnovno šolo potrebna in v tem smislu tudi podpira zasebne osnovne šole, "ni pa pravica do izbire enaka pravici do financiranja in tako je povsod po Evropi", je dejal. Predlog se namreč sooča z očitkom, da je v nasprotju z ustavno odločbo, ker javni program v zasebnih osnovnih šolah ne bo financiran v celoti.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so podporo noveli v prvi obravnavi napovedali v vseh vladnih strankah. V SMC pa nadaljnjo podporo postavljajo pod vprašaj, če do druge obravnave ne dobijo zagotovil, da so predlagane rešitve skladne z ustavo. "Nikakor namreč ne velja preslišati opozoril, da bodo z novo formulo financiranja starši otrok, ki obiskujejo zasebne šole, morali plačevati več, kot so plačevali do zdaj. To po naši oceni ni v duhu odločbe ustavnega sodišča," je dejal Branislav Rajić (SMC).

Aljaž Kovačič (LMŠ) je dejal, da predlog po zagotovilih ministra Pikala uresničuje ustavno odločbo, so pa v LMŠ vseeno odprti za konstruktivno in neideološko razpravo, v kateri bi lahko izhodiščni predlog, če bi se izkazala potreba, ustrezno dopolnili.

Sprememba po opozorilih zasebnih osnovnih šol pomeni, da bi država skupno financiranje javnega programa z zdajšnjih 85-odstotkov znižala na okoli 65-odstotkov, kar da je v nasprotju z odločbo ustavnega sodišča, ki je zahtevalo 100-odstotno financiranje.
Sprememba po opozorilih zasebnih osnovnih šol pomeni, da bi država skupno financiranje javnega programa z zdajšnjih 85-odstotkov znižala na okoli 65-odstotkov, kar da je v nasprotju z odločbo ustavnega sodišča, ki je zahtevalo 100-odstotno financiranje. FOTO: Shutterstock

Tudi v DeSUS so, kot je bilo razumeti Jurija Lepa, pripravljeni na določene uskladitve. Kot je namreč dejal, je "predlog dobra osnovna za zakon, ki bo usklajen in dopolnjen zadostil odločbi ustavnega sodišča". "Nič nam namreč ne koristi, če sprejmemo zakon, ki bo takoj podvržen novi ustavni presoji," je dodal.

V vseh vladnih strankah ob tem sicer poudarjajo velik pomen javnega šolstva. "Vsak otrok v Sloveniji ima pravico do brezplačnega izobraževanja, ne glede na to ali prihaja iz socialno šibkejše ali iz bogate družine, kar mu omogoča ravno javno šolstvo. Zato je treba javno šolstvo zaščititi v največji možni meri," je dejal Marko Koprivc (SD). Predlagana formula financiranja zasebnih šol po njegovi oceni temu sledi.

Z njo se strinjajo tudi v SAB. Po mnenju Maše Kociper bi bilo namreč popolno izenačenje financiranja zasebnih šol z javnimi uvod v razslojevanje družbe. "Na ta način bi bila porušena enaka izhodišča za vse otroke, ne glede na njihov socialni status, ki jih je zdaj uspešno zagotavljala prav javna osnovna šola," je dejala.

V Levici predloga za zdaj ne podpirajo. "Predlagani zakon sicer resda predvideva 100-odstotno financiranje le obveznega dela javnega programa, kar pozdravljamo, vendar je iz javno izraženih stališč, predvsem predsednika vlade in posameznih političnih strank, jasno razvidno, da v predlagani obliki ne bo sprejet in da se bo financiranje z dopolnili razširilo tudi na razširjeni del javnega programa," je dejal Matej T. Vatovec.

V SDS in NSi predloga ne bodo podprli, ker so prepričani, da bi moral določati 100-odstotno financiranje obeh delov javnega programa. "Odločba ustavnega sodišča je jasna: za javnoveljavni program je treba zagotoviti enako, 100-odstotno plačilo, ne glede na to za kakšnimi zidovi - zasebnimi ali javnimi - se ta program izvaja. Zakon je tako neke vrste posmeh staršem, otrokom in pravni državi," je dejal Matej Tonin (NSi).

Jelka Godec (SDS) pa je zavrnila očitke, da bi bila s previsokim financiranjem zasebnih šol ogrožena mreža javnih šol. "V javni mreži imate javne šole in imate zasebne šole. Enako kot pri zdravstvu, kjer imamo koncesionarje in javne zdravstvene domove. Javna mreža tako že zajema zasebne šole in kdo bo to javno mrežo razgradil? Nihče. To je bolj kot ne v glavah tistih, ki določenih stvari ne želite razumeti," je dejala.

V SNS stališča poslanske skupine niso predstavili.

DZ bo o tem, ali je novela primerna za drugo obravnavo, odločal v četrtek.
DZ bo o tem, ali je novela primerna za drugo obravnavo, odločal v četrtek. FOTO: Dreamstime

V današnji razpravi so se poslanci dotaknili tudi nekaterih drugih določb novele, med drugim tudi dodatnega pogoja, da bodo morale zasebne osnovne šole zagotoviti dva oddelka 1. razreda, če bodo želele pridobiti javno financiranje, kar naj bi po navedbah Pikala pripomoglo k večji socializaciji otrok. Slednje je zmotilo Godčevo, ki je Pikala pozvala, naj pove, koliko javnih državnih šol nima dveh 1. razredov ter kako "se lahko socializirajo otroci v podružnični šoli, kjer je v razredu osem otrok". "Jaz mislim, da so takšni argumenti za lase privlečeni ter da želite s tem pogojem še bolj onemogočiti odpiranje novih alternativnih šol," je dejala. Pikalo je odgovoril, da se tudi za ustanovitev javne šole zahtevata dva oddelka 1. razreda, glede podružnic pa, da so te organizacijske enote šol in ne samostojne šole.

V razpravi je prišlo tudi do iskrenja med SMC in SD. Poslanec SMC Rajić je namreč med drugim dejal, da je že prejšnja vlada predlagala novelo, ki bi uresničila ustavno odločbo, a ni bila sprejeta zaradi "ideološke preokupacije in gneče za pripenjanje lovorik pred volitvami". Opozoril je tudi, da rešitev, ki jo danes predlaga minister iz vrst SD, za SD takrat ni bila sprejemljiva. Na to je odgovoril Matjaž Han (SD), ki je dejal, da v SD ne morejo prevzeti krivde za to, da novela ni bila sprejeta. Po njegovem mnenju bi lahko SMC novelo takrat sprejela s pomočjo desnih strank, če bi le želela.

DZ bo o tem, ali je novela primerna za drugo obravnavo, odločal v četrtek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (351)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

XardasXM
20. 06. 2019 08.51
+4
Tale Dimiceva bi blo bolš da nebi nič rekla... Verjetno je rezultat znanja, ki ga prenesejo iz zasebnega šolstva... Če je bilo odločeno, da se financira obvezni program je to obvezni program. Ostalo torej ni potrebno. Starši imajo izbiro, ne glede na to, koliko se financira... če nimajo denarja za šolnino, ne pomeni, da jim je nekdo odvzel izbiro... Potem bi lahko rekl, da pol slovenije nima izbire, ker nimajo denarja za dopust, za pribolške, za razvajanje... pa še, zakaj pobirajo šolnine, če želijo biti enaki javnemu šolstvu? ... Pa Montesori šola je v Sloveniji pod RKC... V zakonu pa lepo piše, da mora biti šola ločena od vere! Pa sej je Koprivc vse povedo...
ivan res grozni
29. 06. 2019 15.36
Muslimani so za državno financiranje zasebnih šol in bodo dodatno razširili ponudbo. Zdaj muslimani nimajo enakih možnosti.
korintos23
20. 06. 2019 08.25
+8
Elita bi rada da jim otroke učijo v privat šolah , se lažje s tršico zmenijo o ocenah!
hotchilipoper
20. 06. 2019 08.08
+6
Eni res mislijo da so nekaj več kot drugi.Je pa res,da samo mislijo
srebrnibreg
19. 06. 2019 21.07
+16
Ne vem kaj bi radi starši s tem transparentom na katerem pišjo: izbiro staršem ne Pikalu. Saj pa imajo izbiro. Pošljejo naj svoje otroke v državno šolo, če pa nočejo naj plačajo privatno. Enostavno.
Karantanija
19. 06. 2019 20.15
+5
Čestitke gospe Maši Kociper, ki je pravkar imela govor v DZ! Vse je res!
srebrnibreg
19. 06. 2019 19.53
+17
Dokler imamo državne šole katerih ne primanjkuje ne rabimo privat šol. Kdor jo pa hoče naj jo ima za svoj denar ne za naš davkoplačevalski.
pekoči paradižnik
19. 06. 2019 19.22
+11
Kdor ni z dobrim zadovoljen boljšega vreden ni! V nam tako opevani Švici, država financira 15%.
bojer
19. 06. 2019 18.42
+17
Z ustavno odločbo je bilo rečeno plačevanje obvezenga programa in nič več. In, če nekomu ne zadostuje javno šolstvo in javni vrtci in želi svojemu otroku dati nekaj, kar v javnem šolstvu ni, je pa v zasebnih šolah in vrtcih, bo pač to plačal. Nikakor to zame ni diskriminatorno, prav obratno, vsak lahko izbira tisto kar meni, da je najboljše za njegovega otroka.
krtofl
19. 06. 2019 18.30
+17
mater al so trpeli ti poslanci sds in nsi v šoli v katero so hodili....
HorstWiesel
19. 06. 2019 17.26
+22
Kdor je prelep in ptefin za javno šolo si naj pa privatno sam plača.
RUGIEVIT
19. 06. 2019 19.33
+7
Hitri78
19. 06. 2019 17.18
+18
Namesto da vsako nedeljo v puščico mečete rajši šolo plačite pa bo .
User768643
19. 06. 2019 17.07
+21
Kako je lahko nekaj zasebno, če je 100% financirano iz državnega proračuna? To je skregano z logiko. Popolnoma ločiti javno in zasebno. Tako v šolstvu, zdravstvu,... Zasebno naj se financira iz lastnih sredstev in dohodkov. Starši in pacienti pa naj se odločijo kaj jim je boljše in bolj dostopno.
Cisto na hitro
19. 06. 2019 16.50
-6
Partija ve kaj je za narod dobro. Zato je tole in podobno prerekanje nesmiselno. Partija hoce imeti popoln nadzor nad svojimi ovcami. In ovce na minimalcu so rezultat tega. Partija pa istocasno pere umazan denar na NLB, ki jo delavski narod ves cas dokapitalizira. Zato velja samo eno... partija ne hvala.
ina5785
19. 06. 2019 17.55
+7
Eduardopetardo - Imaš prav, desne ovce pa ves čas pridno sledijo!!!! saj SDS so bivši rdečkoti!!!!!
ivan res grozni
29. 06. 2019 15.38
RamzesII
19. 06. 2019 16.37
+2
Pa imamo v SLO sploh zasebne osnovne šole?
pekoči paradižnik
19. 06. 2019 19.24
+6
krtofl
19. 06. 2019 16.28
+9
evo..apet admin v akciji....da bi pa odgovoril ali bo tudi on financiral farško poneumljanje šolarjevb pa nič....nima jajc...
janezblagi
19. 06. 2019 16.15
-15
Ker je osnovna šola obvezna jo mora financirati država ne glede kje se izvaja in v kolikšnem obsegu. Kar se financira iz državnega budžeta se mora na vse šolah državnih in privatnih enako. Na ministrstvu pa je, da izvajanje programov nadzoruje in kjer ne delajo dobro le te šole opozorit in nato ukinit. Pa če so to državne ali privatne šole. To razume vsak normalni starš. Komur to ni jasno je zrel za psihiatra na lastne stroške, s čakalno dobo 1 leta.
User768643
19. 06. 2019 17.11
+10
Komu je kaj jasno in kdo je za kaj zrel, si ravno dokazal s svojim komentarjem. In edino kaj je jasno je, da tebi ni nič jasno. Posebej pa ne razlike med javnim in zasebnim. Kar se tiče zasebnega podprtim s 100% javnim financiranjem, pa velja rek: " lahko je s tujim... po koprivah mlatit".
HorstWiesel
19. 06. 2019 17.30
+15
Za izvajanje javnega programa imamo dovolj javnih šol.
ivan res grozni
29. 06. 2019 15.44
Država ne bi smela imeti ničesar s cerkvenimi šolami. Tudi z obveznim programom ne, saj učijo pravljice o bogu, zanikajo Darwina, itd., itd. Prejšnje ustavno sodišče je soglasno zavrnilo financiranje zasebnih šol; brez enega samega ZA. Za katoliško cerkvijo bodo zahtevali tako financiranje pravoslavci, muslimani, budisti, ....
krtofl
19. 06. 2019 16.07
+8
kwa je admin...ti ne paše da bi domobrani sami financirali svoje kaprice...pa jim prispevaj...
Principat
19. 06. 2019 16.02
+18
za privatnimi šolami stoji cerkev , ki na tak način si želi zagotoviti eksistenco , pa vi veste da ti obiskovalci zasebnih šol ponižujejo obiskovalce javnih šol ,, ,, ,, to je dokazano ! !, vendar mediji si tega ne upajo objaviti
Castrum
19. 06. 2019 16.06
-11
Ah, seveda to ne drži! Kaj pa Walfdorska šola, pa Montessori?
Castrum
19. 06. 2019 16.07
-8
HorstWiesel
19. 06. 2019 17.27
+4
A kahko vsak šoloobvezni dijak obiskuje navedeni šoli?
HorstWiesel
19. 06. 2019 17.28
+2
HorstWiesel
19. 06. 2019 17.29
+6
Katoliška veroizpoved? Otrok premožnih, elitnih staršev, veze,........?
amoteamo
19. 06. 2019 15.57
+20
Nase sole sploh niso slabe, celo zelo dobre so! Student v tujini s koncano SLO gimnazijo ima zelo kvalitetno siroko znanje, je razgledan, zna misliti s svojo glavo, jezik v katerm studira ni ovira, studij lahko zakljuci v rednem roku. Ne pisem na pamet, ampak iz lastnih izkusenj.
razbijalec
19. 06. 2019 15.55
+26
Če hočete imeti otroke v privatni šoli, izvolite plačati šolnino. Če nočete ali ne morete izvolite vpisati otroke v javne šole. Ne vem zakaj toliko omalovažujete naše javno šolstvo, ali pač mislite da so vaši otroci nekaj posebnega v odnosu na ostale slovenske otroke?