Slovenija

Slovenija v bitki s časom

Ljubljana, 17. 02. 2009 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Državni zbor bo o referendumu o vstopu Hrvaške v Nato odločal že v sredo. Koalicija pa je dala Ivu Vajglu težko nalogo. Do seje mora doseči kompromis, ki bo zadovoljil vse strani in referendum preprečil.

Poslanska skupina SNS z Jelinčičem na čelu je predlagala referendumsko vprašanje: "Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o ratifikaciji Protokola o pristopu Republike Hrvaške k Severnoatlantski pogodbi, ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na 2. redni seji dne 9. 2. 2009?"
Poslanska skupina SNS z Jelinčičem na čelu je predlagala referendumsko vprašanje: "Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o ratifikaciji Protokola o pristopu Republike Hrvaške k Severnoatlantski pogodbi, ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na 2. redni seji dne 9. 2. 2009?" FOTO:

Državni zbor bo že na sredini izredni seji odločal o pobudi SNS za razpis zakonodajnega referenduma o vstopu Hrvaške v zvezo Nato, je sklenil kolegij predsednika DZ Pavla Gantarja. Hkrati bodo poslanci odločali o sklepu, ki ga je predlagala SLS, da Slovenija ne priznava nobenih hrvaških predpisov, ki bi prejudicirali mejo. Od tega je odvisno, ali bosta Zavod 25. junij in Stranka slovenskega naroda nadaljevali zbiranje podpisov za referendum, medtem ko referendumska pobuda SNS nima možnosti.

OZP je v ponedeljek sprejel sklep o zaščiti slovenskih interesov pri vključevanju Hrvaške v Nato, ki govori, da je Hrvaška po osamosvojitvi enostransko spreminjala ozemeljski status quo. Ker pa ne izpostavlja, kaj vse je Slovenija tedaj nadzorovala, možnost referenduma ostaja. Zavod 25. junij in Stranka slovenskega naroda sta tako že vložila pobudo za referendum o vstopu Hrvaške v Nato. Umaknila jo bosta, če bodo poslanci na izredni seji sprejeli sklep, ki bi poudaril, katero ozemlje je Slovenija nadzirala 25. junija 1991.

O tej temi pa so razpravljali tudi na vrhu koalicije. "Naša želja je, da ne pride do referenduma, ker je škodljiv za naše nacionalne interese. Z njim ne bi nič dosegli, ravno nasprotno. Zato bomo poskušali narediti tisto, kar je potrebno, da do referenduma ne bo prišlo," je poudaril premier Borut Pahor. Predlagali so kompromis: državni zbor naj jutri sprejme sklep, v katerem sicer ne bi bili konkretno omenjeni Piranski zaliv, levi breg Dragonje in Hotiza, kot hočeta SLS in Zavod 25. junij z Marjanom Podobnikom na čelu, pač pa bi po neuradnih informacijah v njem pisalo, da stanje na dan 25. 6. 1991 velja na kopnem in na morju in da ima torej Slovenija potemtakem tudi neoviran teritorialni dostop do mednarodnih voda.

Predsednika Odbora za zunanjo politiko (OZP) Iva Vajgla so zato pooblastili, naj poskuša stranke prepričati v omenjeni kompromis, s katerim bi zadovoljili SLS in preprečili referendum. Čeprav se je Vajgl nemudoma lotil dela, pa časa nima veliko.

Vprašanje je tudi, ali mu bo uspelo. Kot je v oddaji 24UR povedal Podobnik, kompromisni predlog, ki ne omenja spornih točk, zanje ni sprejemljiv. Zato meni, da je možnosti za kompromis malo, enako pa je tudi stališče Stranke slovenskega naroda. Ta je skupaj z Zavodom 25. junij v parlament vložila 5362 podpisov v podporo referendumu. Vajgl ni vrgel puške v koruzo, čeprav novega predloga za kompromis ne bo. "Nobenega drugega, samo ta, ampak včasih se je treba pogovoriti, da se bolje razumemo," je dejal.

Pahor: Ne popuščamo SLS!

Z zbiranjem 40.000 podpisov za referendum bi se na vsak način odložila uveljavitev ratifikacije, četudi pobudnikom zahtevanih podpisov ne bi uspelo zbrati. Za to bodo imeli namreč najmanj 35 dni časa, s tem pa bi ogrozili ciljni datum 23. marec, do katerega so se članice Nata dogovorile, da bodo v Washington deponirale ratifikacijske listine protokolov vstopa Albanije in Hrvaške v Nato, da bi ti državi 3. in 4. aprila na vrhu zavezništva že lahko sodelovali kot polnopravni članici.

Pahor ob tem trdi, da ne popuščajo SLS. "Gre za oblikovanje kompromisov, ki so razumni, da ne pride do razpisa referenduma. Ne gre za izsiljevanje ali popuščanje. Gre za tehtanje, kakšne posledice ima kakšna odločitev," je povedal. K iskanju kompromisa je pozval tudi predsednik SDS Janez Janša. "Če takšen sklep zadovolji predlagatelja in se s tem izognemo zbiranju podpisov, zavlačevanju postopkov in samemu referendumu, ki tudi nekaj stane, potem ni nobene škode, če to še enkrat povemo," je dejal.

Janša: Čas, da se poenotimo

Poslanska skupina SDS bo sicer podprla tako včerajšnji sklep OZP kot dopolnilo, ki ga predlaga SLS. Ta po Janševih besedah izraža že dolgo znano stališče Slovenije, ki ga bo država najverjetneje zastopala še naprej. Predsednik največje opozicijske stranke tudi meni, da je čas za sestanek predsednikov parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin, ki ga je Pahor napovedal že pred časom. "Če kdaj, bi bilo zdaj treba poenotiti slovensko politiko, ker si lahko v nasprotnem primeru po nepotrebnem zaradi proceduralnih zapletov in zaradi tega, ker se včasih ne zna izračunati, kaj bo naslednji korak, nakoplje znatno mednarodno škodo," je pojasnil.

V Natu zaskrbljeni

V Natu so zaradi dogajanja glede Hrvaške vse bolj zaskrbljeni. Na fotografiji je generalni sekretar zavezništva Jaap de Hoop Scheffer.
V Natu so zaradi dogajanja glede Hrvaške vse bolj zaskrbljeni. Na fotografiji je generalni sekretar zavezništva Jaap de Hoop Scheffer. FOTO: Reuters

Zveza Nato z zaskrbljenostjo spremlja, kaj se dogaja v Sloveniji z ratifikacijo vstopa Hrvaške v zavezništvo, je poudaril tiskovni predstavnik zavezništva James Appathurai. Upamo, da Slovenija ne bo edina, ki ji ne bo uspelo pravočasno opraviti postopka, je še dejal in dodal, da v Sloveniji poteka resna tekma s časom.

Ratifikacija protokola za vstop Hrvaške v zvezo Nato je seveda notranji proces, v katerega se zavezništvo ne more in ne želi vpletati, je izrecno poudaril Appathurai. Toda Nato želi, da bi vseh 26 članic pravočasno opravilo svoje postopke, da bosta lahko Hrvaška in Albanija v začetku aprila na jubilejnem vrhu ob 60. obletnici zveze Nato v Strasbourgu in Kehlu zasedli svoje mesto za skupno mizo.

Medtem pa so s hrvaškega ministrstva za zunanje zadeve in evropske integracije sporočili, da je tudi na Nizozemskem, ki je glede hrvaškega vstopa v Nato oklevala, postopek že končan in protokol ratificiran. S tem je postala Nizozemska 25. država članica EU, ki je ratificirala protokol. To mora storiti samo še Grčija, kar pa hrvaško zunanje ministrstvo pričakuje v kratkem. Slovenija je protokol ratificirala, za pa je glasovalo kar 75 poslancev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (733)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mira Šunkar
19. 02. 2009 21.49
RES JE, ZAKAJ BI SE PA NAM MUDILO, MI SMO ŽE TAM.........
mindfucker
19. 02. 2009 18.58
"Slovenija v bitki s časom"!? komu se bolj mudi? nam ali hrčkom? če se lahko grki 18 let delajo norca iz makedoncev, se dajmo še mi iz hrčkov! čez štiri leta še en referendum, pa bo!
ja_sam_za
19. 02. 2009 03.48
brava julija pataros.Jaz te potpiram v misljenju. Jaz osebno mislim de je prislo vreme mira in razumnog pogovora bez mrznje.Najboljes za svih bi bilo da skupaj jejmo i pijmo.Mal refosko mal malvasie.TO je nasa zemlja nas naroda ne politica.
kleopatra-1
19. 02. 2009 03.41
spet davkoplačevalski denar za neumnosti? Mi smo v natu tako majhen faktor, pa se vedemo kot da je vse naše. Pa pustite Hrvate v Nato, če je to njihov interes, konec koncev je to tudi eden od načinov podiranja meja - ko bomo vsi v Natu, ne bo razloga za vojne, razen če se bomo začeli pobijati med sabo, bi pa to lahko končno bil razlog za razoroževanje in usmerjanje denarja v pametnejše investicije jot je igrati se kavboje in indijance... ja_sam_za, strinjam se s tabo - vsi smo ljudje in bi se končno morali začeti konstruktivno pogovarjati in sodelovati, saj smo odvisni drug od drugega Ljudje, radi se imejmo in pometajmo pred svojim pragom, sosed naj počisti pred svojim, pa bo hitro ves svet brez umazanije!
matej962
19. 02. 2009 00.38
Škoda za referendum, da ga ni zastonj sem kupil pozlačen nalivnik PILOT..
matej962
19. 02. 2009 00.36
Kje nam je zavedeniSLOVENEC on revček še vedno zbira podpise ne vedoč, da ga je Marjan popušio !!
Al.dino
18. 02. 2009 23.02
SLOVENIJA JE BOGATA DRŽAVA IN MEČE DENAR V REFERENDUM. HRVAŠKA JE ŽE V NATU ČEZ PAR TEDNOV,
Bolivar
18. 02. 2009 15.09
BIT ČE DOBRO ZA SVE!
Trenirka_SDS
18. 02. 2009 12.45
Dajmo referendum! LJUDSTVO GA HOČE! Ravno ker mu koalicija nasprotuje, ga je potrebno izvesti, obrnimo ameriške hlapce ! Zakaj vlada ne predstavlja volje svojih volilcev??? Samo pri nas je tako najbrž...
speady
18. 02. 2009 12.24
Mi nismo v bitki s časom,mi smo v bitki s komunisti!
speady
18. 02. 2009 12.22
Se komunisti zopet bojijo resnice izražene z voljo naroda?
speady
18. 02. 2009 12.08
Najbolje da gremo še mi v SHS!
lahec
18. 02. 2009 10.59
GOSPODJE IZ NATA ,ZA MAKEDONIJO PA NISTE ZASKRBLJENI ,KJE JE VAŠA MORALA
BellaCiao
18. 02. 2009 10.52
Ne smemo več popuščati....pa naj si mislijo v Nati kar hočejo...
BellaCiao
18. 02. 2009 10.40
IN MORALI BI SI BITI ENAKI v odnosih do Hrvaške...ne pa, da se kregamo med seboj.
BellaCiao
18. 02. 2009 10.38
POVSEM NAPAČEN NASLOV ČLANKA - SRAMOTA, KOT DA BI BRAL JUTARNJI LIST. Slovenija ja svoje povedala...na vrsti JE HRVAŠKA.Ali izpolnijo naše zahteve in se umaknejo z NESPORNO NAŠEGA OZEMLJA...ali pa naj ostanejo izolirani in bodo še vse ostale ex-yu republike prej v EU.NIMAM NIČ PROTI HRVAŠKEMU NARODU...proti njihovi hinavski in lažljivi vladi pač IMAM.
Tonček Balonček
18. 02. 2009 09.58
Čedalje bolj postajka očitno, da je Janez Janša najortodoksnejši komunajzar, Ameriki bi prodal tudi Hrvaško, blaznos e zavzema, da jo vključijo v NATO! referendum in odklonilno stališče naj bi nas po njeegovih besedah spravilo vdrug prostor Evrope. A nas je tudi ta človek izdal? Naj se ztanesemo le še na Podobnika in Jelinčiča? So res med nami sami komunisti, ki vse obvladajo?
sencasrca
18. 02. 2009 09.32
Nič ne bomo dosegli dokler bomo hlapci!!
sencasrca
18. 02. 2009 09.31
Bravo grdavs!
Jože Pernek
18. 02. 2009 09.10
mogoče pa ima vikend v NDH