Slovenija

Očitki o laganju, zlorabah in zavajanju. Koalicija: Interpelacija je farsa

Ljubljana, 21. 06. 2019 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
U.V./A.K./STA
Komentarji
1323

Poslanci Državnega zbora so na 14-urni razpravi obravnavali interpelacijo, ki so jo zoper obrambnega ministra Erjavca vložili poslanci SDS. Očitali so mu zlorabo vojaške obveščevalne službe, laganje in zavanje v primeru nočnega streljanja na Počku, iz koalicijskih vrst pa so medtem leteli očitki o zlorabi instrumenta interpelacije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Interpelacija zoper Erjavca
    03:04
    Iz 24UR: Interpelacija zoper Erjavca
  • Odgovor Karla Erjavca na interpelacijo
    01:33
    Odgovor Karla Erjavca na interpelacijo

Državni zbor je obravnaval interpelacijo, ki so jo zoper ministra za obrambo Karla Erjavca v DZ vložili poslanci SDS. Med drugim so mu očitali zlorabo vojaške obveščevalne službe ter laži v primeru nočnega streljanja na Počku, kar pa je Erjavec zavrnil. 

Seja je v popoldanskem času uro in pol potekala za zaprtimi vrati na zahtevo Erjavca, ki je želel, da poslanci prisluhnejo razlagam nekdanjega poveljnika poveljstva sil SV Mihe Škerbinca, ki jih je dal vojaški obveščevalno-varnostni službi. 

Poslanec Žan Mahnič je izrazil razočaranje nad tem, kar so poslanci slišali na zaprtem delu današnje seje. Po njegovih besedah ni bilo potrebe po izločitvi javnosti, saj niso izvedeli nič novega: "Vse tisto, kar je bilo povedano, je 90 odstotkov tega že v magnetogramu zaslišanja Mihe Škerbinca pred komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb." Dodal je, da so ugotovili zgolj to, "da obstaja neka nasprotujoča si izjava med načelnico Ermenčevo in pa brigadirjem Škerbincem". Minister pa je v odzivu na Mahničevo navedbo povsem drugače ocenil učinek slišanega na zaprtem delu seje. "Vidim, da je po zaprti seji državnega zbora veliko grenkobe v vaših nastopih. Zjutraj ste čisto drugače nastopili. Kar me seveda ne čudi," je dodal.

Kaj očitajo Erjavcu? 

Očitke ministru Erjavcu so po besedah poslanca SDS Žana Mahniča, ki je tudi podpredsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), strnili v štiri točke. Očitali so mu odgovornost za kršitev 32. člena zakona o obrambi in prekoračitev zakonskih pooblasti zaradi zlorabe obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo ter odgovornost za kršitev 45. člena v povezavi z 98. a členom zakona o obrambi ter 38., 39. in 40. členom zakona o službi v Slovenski vojski (SV) zaradi nezakonite razrešitve poveljnika poveljstva sil Škerbinca.

Ministru so v SDS očitali tudi odgovornost za prekoračitev pristojnosti ter zavajanje, laganje poslancem in javnosti v primeru nočnega streljanja na Počku. Ter še dejanja pri izvrševanju politične funkcije, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v funkcijo ministra in institucije na področju obrambe, je pojasnil Mahnič.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Erjavec: Škerbinc je tesno povezan s stranko SDS

Erjavec je v obrazložitvi pisnega odgovora na interpelacijo dejal, da je ta nestrokovna ter absurdna, ker temelji na napačnih razlagah prepisov in neresničnih dejstvih. Ob tem je poudaril, da gre za politizacijo slovenske vojske ter da gre v primeru visokega častnika Mihe Škerbinca za človeka, ki je tesno povezan s politiko in stranko SDS. Glede njegove razrešitve je dejal, da je temeljila na predlogu načelnice generalštaba Alenke Ermenc.

Največ časa je namenil ravno postopkom, povezanim z razrešitvijo Škerbinca, pri čemer je med drugim dejal, da ne obžaluje, da je sledil predlogu načelnice generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc za njegovo razrešitev, saj da je ravnanje Škerbinca po tem pokazalo, "da gre za častnika, ki je tesno povezan s politiko, s stranko SDS". Kako sicer razumeti vihar in razburjenje v politiki, ki sta se zgodila, se je spraševal Erjavec.

Ponovil je, da je do razrešitve prišlo "zaradi potreb učinkovitega delovanja organizacije, torej zaradi službenih potreb". Načelnica mora zagotoviti učinkovito izvajanje poslanstva vojske, za to pa potrebuje kompetentne, lojalne in sposobne poveljnike. "Zdaj mi pa povejte, če je poveljnik, ki govori grdo o njenem zdravstvenem stanju, če ne ve, kaj se mu dogaja, ko se strelja na Počku, sposoben, lojalen in kompetenten," je pozval minister.

Erjavcu interpelacija očita tudi laganje in zavajanje, ko je kot razlog za razrešitev Škerbinca navedel, da ta v okviru vojaške vaje Sokol ni spoštoval njegovih navodil glede nočnega streljanja na Počku
Erjavcu interpelacija očita tudi laganje in zavajanje, ko je kot razlog za razrešitev Škerbinca navedel, da ta v okviru vojaške vaje Sokol ni spoštoval njegovih navodil glede nočnega streljanja na Počku FOTO: Aljoša Kravanja

Černač (SDS): Erjavec je izgubil vso kredibilnost 

Zvonko Černač iz SDS je na seji dejal, da je "minister tako objektivno kot subjektivno odgovoren za to, kar navaja interpelacija". Po njegovih besedah je Erjavec izgubil vso kredibilnost in večino ministrovanja porabi za zaščito svojega položaja. Pri tem je ministrovo zavračanje očitkov iz interpelacije označil za neprepričljivo in neuspešno.

Njegov strankarski kolega Franc Breznik pa je dejal, da je Slovenska vojska zaradi Erjavca ogrožena. Bistvo interpelacije je po njegovih besedah menjava ključnih kadrov v SV. Načelnica Generalštaba SV Alenka Ermenc po njegovi oceni nima potrebne legitimitete. 

Minister Erjavec je med drugim z neustreznim vodenjem in kadrovanjem zapravil še tisti ugled, ki ga je SV imela, je dejal Branko Grims iz SDS. V interesu države bi bilo po njegovih besedah, da ima SV ministra, ki jo bo ustrezno predstavljal. Po njegovi oceni je problem vprašanje ugleda in vodenja SV.

Horvat (NSi): Erjavec neposredno odgovoren za slabo stanje v Slovenski vojski

Jožef Horvat iz NSi, ki je interpelacijo podprla, je govoril o času visokih in nizkih etičnih standardov. Ob tem je primer Erjavca uvrstil v čas nizkih standardov ter izpostavil dvojna merila Šarčeve vlade pri odslavljanju ljudi iz svojih vrst. Dodal je, da je obrambni minister neposredno odgovoren za slabo stanje v Slovenski vojski in za zlorabo obrambnega resorja. Opozoril je na kadrovski osip v SV, porušeno razmerje med vojaki, podčastniki in častniki ter na vse bolj zastarelo oborožitev. Pritrdil je tudi ugotovitvam in sklepom komisije DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs) v zvezi z ministrovo odgovornostjo. 

Iva Dimic iz NSi pa je ocenila, da imajo na ministrstvu za obrambo težave. "Vojakov ni in vojska je na pol bosa," je dejala. Še zlasti pa imajo po njenih besedah težave s tem, koga napotiti na razne misije.

Jelinčič (SNS): Erjavec sploh ne bi smel biti minister za obrambo

Prvak SNS Zmago Jelinčič pa je dejal, da do današnje interpelacije sploh ne bi smelo priti, saj Erjavec niti ne bi smel biti minister za obrambo. Po Jelinčičevih besedah se je namreč že večkrat izkazal kot slab minister. Po njegovih besedah je koncept vojaške obrambne strategije zgrešen. Izpostavil je pomanjkanje vojakov in se zavzel za naborniški sistem. Obregnil se je tudi ob dejstvo, da vojaki ob meji patruljirajo brez policijskih pooblastil in dodal, da je bistvo vojske varovati državno mejo.

Bevk (SD): Šolski primer zlorab instrumenta parlamentarnega nadzora

Stališča SD je predstavil Samo Bevk. Kritičen je bil do individualne obravnave odgovornosti ministra: "Napad na predsednika enega izmed koalicijskih partnerjev, ki je član manjšinske vlade in ki vodi resor, v katerem so se dolga leta kopičile težave in krhali odnosi med zaposlenimi, je šolski primer zlorab instrumenta parlamentarnega nadzora nad delom vlade za striktno parcialne politične interese."

Jurša (DeSUS): Interpelacija je farsa

Franc Jurša iz stranke DeSUS je ocenil, da interpelacija ni zgolj zlonameren napad na ministra Erjavca, temveč tudi nevarno načenja varnost vseh državljanov. "Interpelacija je farsa in predstava, ki vnaša ideološki razdor," je dejal. Po njegovih besedah so očitki iz vrst SDS "očitki proti interesom države". Opozoril je, da je praksa Knovsa v zvezi z interpelacijo sporna in kaže na zlorabo nadzorne komisije za politične cilje. Dodal je, da se bo ob koncu današnje izredne seje DZ pokazalo, "komu je mar za državo".

Korče (LMŠ): Problemi v vojski imajo dolgo brado 

Tudi Jerca Korče iz LMŠ je bila kritična do ravnanj SDS. Ob številnih interpelacijah, ki so jih vlagali v preteklosti, je med drugim dejala, da to kaže na iracionalno presojo predlagateljev glede tega, kdaj uporabiti ta instrument. Zapisano v tokratni interpelaciji po mnenju LMŠ predstavlja nedopustne manipulacije, predlagateljeva želja po prikazu prekoračitve pooblastil OVS, pa je povsem neresna. Problemi v vojski imajo po njenih besedah dolgo brado in jih nikakor ne gre pripisovati samo ministru Erjavcu in pomanjkanju sredstev za obrambo, ki jih je sicer ta vlada dvignila. Edina kritika ministra, ki jo sprejema, pa je, da je ob dogajanju na Počku zamudil priložnost, da bi pragmatično ostal tiho.

Po besedah poslanke LMŠ Tine Heferle je interpelacija sicer popolnoma legitimno orodje, vendar SDS s tako vsebino zmanjšuje vrednost temu institutu. Tokratna interpelacija po njeni oceni "ni na mestu in ni ničemur podobna".

Rajh (SAB): Gre za ostanek predvolilne kampanje 

Andrej Rajh iz stranke SAB je interpelacijo označil "za ostanek predvolilne kampanje SDS". Dejal je, da si razlogi za razrešitev ministra, ki jih navajajo v SDS, ne zaslužijo podpore. Spomnil pa je tudi na zavezo koalicijskih partneric, da ne bodo rušile lastnih ministrov. Napovedal je, da bodo v SAB spoštovali zavezo, to pa pričakujejo tudi od drugih v koaliciji.

Zorčič (SMC): Nekateri očitki bi si zaslužili konstruktivno razpravo, nekateri so neutemeljeni 

Igor Zorčič je napovedal, da v SMC ne bodo podprli interpelacije, ki ne koristi ne SV ne nacionalno-varnostnemu sistem nasploh. Ocenil je, da so nekateri očitki v interpelaciji povsem neutemeljeni, nekateri pa bi si vendarle zaslužili konstruktivno razpravo. Pri tem je izrazil nestrinjanje z očitki SDS v zvezi z razrešitvijo poveljnika poveljstva sil SV Škerbinca in streljanjem na Počku. Po njegovih besedah sta obe razlagi izrazito prežeti s politično presojo. Zorčič je tudi izrazil pričakovanje, da bo minister Erjavec z ustreznimi ukrepi, vključno s posodobitvijo zakonodaje, čim prej poskrbel za izboljšanje obrambnega sistema.

Če predstavniki vojske začnejo prijateljevati s politiko, je vzrok za skrb, pa je menil Jani Möderndorfer. V času miru je mesto vojske namreč v kasarni, je dejal. Nekdanji poveljnik poveljstva sil SV Miha Škerbinc, ki ga je Erjavec po mnenju SDS razrešil nezakonito, je po poslančevem mnenju v tem primeru nasedel politiki.

Kordiš (Levica): Ne želimo biti udeleženci boja Natovih lakajev in hlapcev 

Miha Kordiš pa je napovedal, da v Levici ne bodo sodelovali v razpravi in glasovanju o interpelaciji. Odločitev je utemeljil z besedami, da ne želijo biti udeleženci boja "Natovih lakajev in hlapcev" o tem, katero orožje se bo kupovalo za SV. Erjavcu je očital, da je slab minister za obrambo, vladi pa, da SV spreminja v potrošnika povsem nepotrebne oborožitve. Veliko večino predstavitve stališča Levice do interpelacije pa je Kordiš namenil sodelovanju Levice z vlado, pri čemer je bil kritičen do nasprotne strani.

Očitajo mu tudi laganje in zavajanje

Erjavcu interpelacija očita tudi laganje in zavajanje, ko je kot razlog za razrešitev Škerbinca navedel, da ta v okviru vojaške vaje Sokol ni spoštoval njegovih navodil glede nočnega streljanja na Počku. Med drugim se predlagatelji sklicujejo na poročilo, ki ga je Erjavcu posredovala načelnica generalštaba, iz katerega naj bi bilo razvidno, da je streljanje potekalo v skladu z usmeritvami ministra.

Na drugi drugi strani Erjavec očitke zavrača. Trdi namreč, da so obveščevalci ob pogovorih s pripadniki SV na poveljstvu sil zgolj opravljali svoje naloge, odgovornost za nočno streljanje na Počku pa še naprej pripisuje Škerbincu.

Predvidenih 14 ur razprave

Zadevo je v zadnjih dneh intenzivno preiskovala tudi komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, kar pa je Erjavec označil kot njeno zlorabo za obračun z njim.

Predlagatelji so do zdaj k podpori interpelacije pritegnili zgolj opozicijski poslanski skupini NSi in SNS, tako da zagovorniki razrešitve ministra skupaj štejejo 36 poslanskih glasov. Za uspeh interpelacije bi jih potrebovali 46. Od vladnih strank so izrecno podporo ministru do zdaj napovedali v SD, DeSUS in SAB, medtem ko v LMŠ in SMC tega, kako bodo ravnali, niso razkrili. Tega ne razkrivajo niti v Levici.

Za razpravo o interpelaciji je na današnji izredni seji DZ predvidenih več kot 14 ur.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1323)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
23. 06. 2019 13.37
+1
Ko bi vsak pred svojim pragom pometel smeti, bi bilo še najbolje!
optimistikus
22. 06. 2019 14.05
+4
Kaj pa še Janševci drugega znajo kot vlagat interpelacije, ker so zavozli in pokazali svoj pravi obraz nihče ni hotel z njimi v vlado, nesposobneži in z tako politiko in obnašanjem bodo samo še tonili, seveda se pa je spet pojavil pametni Podobnik da bi jim pomagal, tudi njemu je čas potekel............spravite se iz politike
Jernej Capuder
22. 06. 2019 14.11
-4
ti pa se spravi nekam da ne bomo gledali oprane komunisticne glave. ok? poberi se
Jernej Capuder
22. 06. 2019 14.12
-3
optimiostikus kdo ni hotel s kom v vlado? vse leve stranke, tako imenovani luzerji so se zmenili ostati na oblasti za vsako ceno. zato je Sarec na oblasti. da lahko globoka drzava se naprej Vlada. ti si res eno tele
Karantanija
23. 06. 2019 13.34
Lahko napišete, zakaj niso hoteli z SDS v španovijo?
U4
22. 06. 2019 12.34
+0
Erjavec bi moral oditi, ker je totalno nesposoben. S seboj ni moral odpeljati tudi Mahniča s polnimi usti orehov.
srebrnibreg
21. 06. 2019 21.57
+12
Janšisti to pa mora biti sramota in mora boleti, ko trobezljate tako v parlamentu kot na tem portalu pa vas nihče ne posluša in resno ne jemlje. Ni čudno, če ste si danes spetnove nicke izmislili in se eni svečkarji predstavljajo kot levičarji.
Jernej Capuder
22. 06. 2019 14.13
-3
daj srebrnibreg ti si res ena oprana socialisticna glava. vse verjames komunistom. tebe nocemo tukaj. zato poberi se
srebrnibreg
22. 06. 2019 14.36
+4
Vi janšisti se poberite na svoj noratv portal katerega ste pred tremi leti ob njegovem zagonu tako na veliko hvalili in nam grozili kako vas na ta portal več ne bo. Temu portalu ste celo napovedali bankrot sedaj pa brez njega ne morete.Izpolnite prosim svojo grožnjo.
Rde?iAlarm
21. 06. 2019 21.57
+12
poslanci.sds so si zapravili en dan življenja za brezplodno nakladanje, ki bi ga lahko izkoristili za druženje s sorodniki ali prijatelji..........
Karantanija
23. 06. 2019 13.36
+1
Ali pa bi šli na ZPM Ljubljana, h gospe Aniti Ogulin pogledat in ti lahko videli, kaj so res pravi problemi, ki jih je potrebno takoj reševati!
gggg1
21. 06. 2019 21.56
+0
Izgleda, da imamo med odločevalci v parlamentu ljudi, ki si ne upajo odločati? Zakaj potem raje ne vrnejo kar celotnega mandata.
Arguss
21. 06. 2019 21.56
+0
Še 5 minut pa bo cenzura komentarjev kao 24ur.Ta cenzura medijev v Sloveniji za migrante je pa 24 ur.
vertex
21. 06. 2019 21.58
+7
Noratv briše kar profile ki ne hvalijo komunjarja jajota
karolinakarolina
21. 06. 2019 21.53
-2
Karel še kar vztraja v DZ. Daj že odstopi če imaš kanček vesti.
slajagoda
21. 06. 2019 21.52
+0
Erjavec mislim, da te bo kmalu zamenjal Šoltes. Pol boš pa postal zgodovina.
Arguss
21. 06. 2019 21.48
+6
Gospod večni minister ja jaz bom tudi 4 leta strojnik pol bom 4 leta električar mah še mal zidarja 4 leta ah saj še malo vodovodarja 4 leta.
Rde?iAlarm
21. 06. 2019 21.58
+1
ti kar na kavču ostani tam narediš najmanj škode.......je pa res da so plenice drage......
weed28
21. 06. 2019 21.44
+8
kdo je zmagal hahaha ko bi se čim drugim ta sds tok ukvarjal kot se z erjavcem..... joj joj
slajagoda
21. 06. 2019 21.40
+0
Karl očitno ne ve več kaj govori. Vsakih pet minut pove nekaj drugega. Sploh ne ve kaj naj se še zlaže.
piljan
21. 06. 2019 21.42
+12
srebrnibreg
21. 06. 2019 21.44
+12
Vidiš piljan, da je nick menjal neumost pa mu je ostala. Kot vedno pri tem osebku.
slajagoda
21. 06. 2019 21.49
-5
Gledam slo 3, da se za bz ne plačuje prispevek.
zajebant2
21. 06. 2019 21.56
-3
tebe gleda in vidi to televizijo ko si napisal
CIGU MIGU
21. 06. 2019 21.38
+6
kako bodo pa tahografe naštelali,saj ne smejo blebetati več kot 8 ur
vertex
21. 06. 2019 21.33
+9
Iz komunistične sds sekte se cela slovenija norca dela..po svoje so reveži..nesrečni so v življenju..vedno zgubijo
srebrnibreg
21. 06. 2019 21.36
+11
Še huje je, da se sami iz sebe norčujejo pa se tega sploh ne zavedajo.
vertex
21. 06. 2019 21.40
+9
To je povezano z nižjo inteligenco...tega ne morejo spremeniti
karolinakarolina
21. 06. 2019 21.56
+0
Haha bogi ste vi levičarji, oklepa te še nesposobnih levičarjev samo za stolčke v DZ. Sramota
riss
21. 06. 2019 21.33
-5
Komunisticna partija je nedotakljiva. Priporocam ogled dokumentarnega filma GOLI in kako se doloci ali izloci nekoga, ce se to hoce. Erjavcevo sliko pa obesite v spalnico, mogoce boste imeli mokre sanje ob tem. Ljudje, res pravi ljudje ga niso vec (iz)volili, partija ga je spet ustolicila in sedaj ga varuje samo zaradi sebe. Je pa popolnoma nesposoben in skrbi samo zase. Rojen pa je pod srecno zvezdo. RDECO, krvavo! Srecnez.
vertex
21. 06. 2019 21.43
+10
Pravi ljudje...pravi fanatik komunista jajota..res imate medušesno okvaro
piljan
21. 06. 2019 21.45
+9
Ne vem,če so komunisti še nedotakljivi.Kot vidiš tvojim in edinim še v Sloveniji ne kaže najboljše.
Zmaga Ukrajini ...
21. 06. 2019 21.32
+6
Uau,... 1290 komentarjev! 14 ur blebetanja v DZ, tule na portalu se bo vnelo.... in za kakšen izplen? Upam, da so svečkarji nacvilili v DZ, da bo zdaj vsaj za nekaj časa mir. Sicer pa... 3/4 vojaškega vrha so sami svečkarji. In to je res treba enkrat prečistit.
slajagoda
21. 06. 2019 21.27
-3
Karl pa vse najboljše
redrose5
21. 06. 2019 21.27
+0
Karl je eden slabših ministrov v zg Slovenije.
piljan
21. 06. 2019 21.35
+9
Daj no,boš pa še bolj udarno,tole je kratko,in ničemer podobno.Še malo,potrudi se.
srebrnibreg
21. 06. 2019 21.37
+10
Ne more biti boljši, če je ministroval v vladi svečkarjev. Slaba šola se pozna do kraja.
redrose5
21. 06. 2019 21.24
+2
Korl je bil slab minister za okolje, slab minister za zunanje zadeve in JE slab minister za obrambo.
krtofl
21. 06. 2019 21.23
+16
sds je mlinski kamen slovenije....