Slovenija

DZ proti širjenju pravic

Ljubljana, 17. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Poslanke in poslanci so se v drugi obravnavi zavzeli proti širjenju obsega pravic istospolnih partnerjev.

Pri urejanju pravnega položaja istospolnih partnerskih skupnosti naj bi vlada poleg pravno sistemskih okvirov upoštevala tudi družbene okoliščine v Sloveniji
Pri urejanju pravnega položaja istospolnih partnerskih skupnosti naj bi vlada poleg pravno sistemskih okvirov upoštevala tudi družbene okoliščine v Sloveniji FOTO: Marjan Kokot
Franc Capuder (NSi) je dejal, da gre v teh primerih za posebno življenjsko skupnost in je ne gre istovetiti s potrebami, ki jih izraža zakonska zveza. Ne odrekamo jim pravic, ki jim gredo, vendar ne gre enačiti homoseksualnih in heteroseksualnih skupnosti, je poudaril. Zakon ne more izenačiti nečesa, česar se ne da izenačiti, je prepričan Capuder.

Parlamentarna večina je v drugi obravnavi predloga zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti po pričakovanjih zavrnila vsa dopolnila opozicijskih LDS in SD, s katerimi sta ti dve poslanski skupini želeli razširiti obseg pravic istospolnih partnerjev, predvidenih v vladnem predlogu. Poslanke in poslanci bodo v tretjem branju o zakonskem besedilu odločali v sredo in ga, sodeč po današnjih napovedih, tudi sprejeli. Seja je sicer potekala v znamenju zapletov, saj so jo zaradi izjave poslanca SDS Pavla Ruparja zapustili poslanke in poslanci LDS, za krajši čas pa tudi poslanska skupina SD.

Medtem ko vladni predlog predvideva, da partnerja skupnost registrirata na upravni enoti pred uradno osebo upravne enote, kjer podata najprej ustno in nato še pisno soglasje, da želita registrirati skupnost, pa so v LDS in SD predlagali, da bi bodoča partnerja pred uradno osebo upravne enote v navzočnosti dveh prič podala ustno izjavo, da želita registrirati skupnost. Navzočnost prič naj bi bila pomembna zato, da bi dogodek registracije skupnosti imel pomen tudi na simbolni ravni.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3