Slovenija

Skupina državljanov bo izpodbijala tako razpust DZ kot datum volitev

Ljubljana, 02. 06. 2014 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Državni zbor bo zasedal le še na izrednih sejah. Predsednik DZ zagotavlja, da delovanje države v tem času ne bo ogroženo, saj parlament deluje s polnimi pooblastili. Skupina državljanov bo izpodbijala tako razpust DZ kot datum volitev.

Vodje poslanskih skupin so se na današnjem posvetu pri predsedniku DZ Janku Vebru dogovorili, da bo DZ po razpustu zasedal le še na izrednih sejah. O katerih zakonskih predlogih bo parlament v sedanji sestavi še odločal, še ni znano, saj je ta odločitev prepuščena poslanskim skupinam, je po posvetu v izjavi za medije povedal Veber.

Predsednik republike Borut Pahor je namreč v nedeljo razpustil parlament in razpisal predčasne volitve, mandat aktualne sestave DZ pa bo trajal vse do ustanovne seje novega sklica. Parlament sicer tudi po razpustu ohranja polna pooblastila, kar sledi iz ene od odločb ustavnega sodišča. Kljub temu pa je na današnjem posvetu večina vodij poslanskih skupin menila, da bi moral DZ do volitev delati le še na izrednih sejah, je pojasnil Veber.

Tako bodo predstavniki poslanskih skupin na petkovi seji kolegija predsednika DZ predvidoma razveljavili terminska programa dela DZ za junij in julij, tako da rednih sej v tem mandatu ne bo več. Se bo pa parlament sestajal na izrednih sejah, če jih bodo zahtevale poslanske skupine, ki bodo skušale oblikovati nabor zakonskih predlogov, ki bi jih še obravnavali na izrednih sejah.

Tako še ni znano, kateri predlogi bodo uvrščeni na izredne seje, njihov okvirni nabor pa je določen v terminskih programih dela DZ. Zagotovo pa bodo poslanci odločali o potrditvi mandatov novoizvoljenih evropskih poslancev in imenovanju članov sveta agencije za energijo ter razglasili odločitev, sprejeto na referendumu o arhivski noveli.

Veber je ob tem zagotovil, da delovanje države v tem času ne bo ogroženo, saj parlament deluje s polnimi pooblastili.

Državni zbor je po odločitvi predsednika republike Boruta Pahorja, ki je v nedeljo podpisal odlok o razpisu predčasnih parlamentarnih volitev za 13. julij, z današnjim dnem razpuščen.
Državni zbor je po odločitvi predsednika republike Boruta Pahorja, ki je v nedeljo podpisal odlok o razpisu predčasnih parlamentarnih volitev za 13. julij, z današnjim dnem razpuščen. FOTO: Reuters

Napovedali ustavno presojo

Datum volitev lahko spremeni še ustavna presoja odloka, ki jo je napovedala stranka Solidarnost. Zahtevo po ustavni presoji odloka o razpustu DZ in razpisu predčasnih državnozborskih volitev je danes napovedala tudi skupina državljanov, med njimi tudi predstavniki nekaterih zunajparlamentarnih strank ter odgovorni urednik Mladine Grega Repovž. Zahtevo bodo vložili do konca tedna. Repovž je dejal, da bodo izpodbijali celotni odlok.

"Izhajamo iz stališča, da določitev datuma sama po sebi pomeni ureditev načina uresničevanja volilne pravice. Torej govorimo o temeljni človekovi pravici," je pojasnil Repovž, ki verjame, da bodo z zahtevo uspeli.

Kdo se bo s kom povezoval?

Tako so v polnem teku tudi pogovori o povezovanju. Na politični levici bodo potekali ves teden, čeprav za zdaj še ni povsem jasno, kdo se bo s kom povezal. K pogovorom je že povabilo Zavezništvo Alenke Bratušek, s katero se bo verjetno povezala Zares, medtem ko naj bi bil predsednik društva Verjamem Igor Šoltes po nekaterih informacijah bolj naklonjen sodelovanju s SD.

Mandat za pogovore s SD bo v sredo v svoji stranki iskal prvak DeSUS Karl Erjavec. Blizu SD naj bi bila tudi stranka Solidarnost, medtem ko naj bi se Miro Cerar po nekaterih informacijah nagibal k samostojnemu nastopu na volitvah

Po čem si bodo zapomnili mandat ...

Večina poslancev si bo iztekajoči se mandat zapomnila zlasti po zamenjavi in hitrem razpadu obeh vlad, o katerih so v tem sklicu morali glasovati. Nekateri poslanci pa izpostavljajo tudi velik delež novih obrazov, ki da niso prinesli svežine oz. stabilnosti.

Vodja poslancev SDS Jože Tanko je dejal, da se je ta mandat DZ začel dobro, ker so z vlado Janeza Janše pripravili program ukrepov, želeli personalizirati delovanje državne uprave in storiti vse, kar je nujno potrebno za zagon gospodarske rasti, ki je podlaga za zaposlovanje in blaginjo. Nadaljevanje mandata pa je bilo po besedah Tanka precej manj uspešno. Vlada Alenke Bratušek je praktično prekinila z racionalizacijo, reformami, začelo se je nenadzorovano zadolževanje, država pa je na nek način kolapsirala, ugotavlja.

Po mnenju vodje poslancev PS Jožefa Kavtičnika pa najbolj šteje to, da so v DZ stkali pristne in prijateljske vezi, pri čemer izpostavlja dobro sodelovanje s kolegi.

Kot poudarja vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Jani Möderndorfer, je bil iztekajoči se mandat DZ pomemben zlasti z vidika, da je bila država "praktično skoraj pod taktirko EU" in se je temu uspešno izognila. Ob tem je Möderndorfer izrazil obžalovanje, ker je bil mandat vlade prekratek, da bi lahko izpeljali še ostale potrebne ukrepe, a bodo po njegovi oceni v volilni kampanji napovedi vseh strank iste: dvig gospodarske rasti in odpiranje novih delovnih mest.

Bratuškova na izredni seji - 5
Bratuškova na izredni seji - 5 FOTO: Damjan Žibert

Vodja poslancev SD Matjaž Han medtem izpostavlja, da novi obrazi, ki so prišli v DZ, žal niso prinesli svežine, ki so jo vsi pričakovali. Sklic DZ je po njegovem mnenju zaznamovalo tudi glasovanje o kar dveh vladah, je pa Han zadovoljen, da se je Slovenija rešila trojke.

Tudi predsednik SLS Franc Bogovič je spomnil, da je bil ta sklic DZ v začetku najprej zaznamovan z dvema tretjinama novih obrazov in po njegovih besedah se je izkazalo, da eksperimenti z novimi obrazi in novimi strankami politiki ne dajejo stabilnosti.

Vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj je s prispevkom te stranke v tem sklicu DZ in tudi obeh zadnjih vladah, v katerih so sodelovali, zadovoljen. Po njegovih besedah so naredili veliko stvari, tudi marsikakšno, ki je doslej ni bila sposobna izpeljati nobena vlada. "Iz omar so leteli okostnjaki, treba je bilo popravljati napake preteklosti. Ne rečem, da nismo naredili tudi kakšne napake, a kar se tiče DL, imam mirno vest in mislim, da smo za to državo naredili vse, kar smo lahko," je dodal.

Vodji poslancev DeSUS Francu Jurši pa sta, kot pravi, v spominu najbolj ostali dve zadevi. Prva je, da DZ svojega mandata ni dokončal že drugič zapored, druga pa, da so vendarle izpeljali ogromno aktivnosti, tudi takšnih, ki so jih morali in med državljani niso bile najbolj priljubljene. Kljub temu pa v DeSUS nekatere od teh aktivnosti ocenjujejo kot uspešne, zlasti to, da se pokojnine niso zniževale in da so zagovarjali socialni program.

Predsednici NSi Ljudmili Novak je žal, da sta obe zadnji vladi tako hitro razpadli ter da niso izpolnili pričakovanj volivcev in učinkoviteje reševali problemov krize. Po njeni oceni prav tako tudi niso znali prestopati ideoloških mej in slovenske razdeljenosti, da bi skupaj iskali dobre rešitve za državo.
 

 

KOMENTARJI (304)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mungos2
03. 06. 2014 11.34
+1
Urednik Mladine bo spet mešal d.r.ek. Ta mlečnozobec naj bo raje tiho !
Terezinka
03. 06. 2014 11.53
+1
Je dober novinar, dober urednik in ima prav, da zahteva odgovor Ustavnega sodišča ali je človekova pravica, da ima volilec normalno možnost priti na volitve. To zmedo s predčasnim volijenjem in celo volitvami po pošti (po hotelih in kampih) ne more veliko ljudi zadovoliti tudi, če bi slučajno želeli. Povedali pa sop, da vlado kljub volitvam julija dobimo kasno v jeseni, ker v avgustu gredo politiki na zaslužen dopust
Brundo
03. 06. 2014 13.23
+2
politiki so skozi na dopustu, novinarje bi blo pa potreba nagnat!
25letluzerjev
03. 06. 2014 09.38
+9
Belgija je bila dve leti brez vlade, pa je funkcionirala v brezvladju boljše kot , ko so jo zajedali poslanci....Mogoče je za Slovenijo boljše brez političnih voluharjev vseh barv in vseh političnih smeri edina rešitev. Pa še manjši strošek za državljane bi bil. Nesposobnost politike in politični le samo svoj namen, je za Slovenijo KATASTROFA. Pokazalo se je tako, tega ne more nihče zanikat. V 23 letih je Slovenija strmoglavila na vseh področjih. Za take rezultate pa je odgovorno vodstvo. Ti isti pa se še vedno hvalijo, lažejo in upajo na ponovno izvolitev. Upam, da mi v bodoče ne bodo več kvarili pogleda na tv ekranih. Odgovarjat bi morali za svoja dejanja ne pa se postavljat kameram pred volitvami in zopet zavajat javnost in prosit za ponovno možnost , kjer bodo, kot so že pokazali, delali enako PORAZNO. Zločin in kazen ne pa položaj in denar.
sinhron
03. 06. 2014 09.05
+4
Naši parlamentarci so sami sebi najhujši sovražniki saj se med seboj samo prerivajo za prevlado v komisijah , kjer dodatno zaslužijo ,v parlamentu pa tako ali tako samo zavajajo , lažejo in delajo zdraho - NE VSI DA NE BO POMOTE !
+6
Brundo
03. 06. 2014 13.14
+4
MICLA
03. 06. 2014 07.54
+13
državi zbor ni delal normalno niti takrat ko bi moral da sedaj ko je razpuščen ne govorim.poslanci pa že letajo kot muhe brez glave ,kam in kateremu koritu naj se priključijo.vsi skupaj so sami izdajalci.
wolfterier
03. 06. 2014 09.52
+7
Večina Slovencev bo letovala doma v lavorju,lahko bodo šli volit,če se jim bo ljubilo.Težje bo za tiste,ki bodo izpluli z jahtami in za te skrbi Lubeja
Brundo
03. 06. 2014 13.13
+1
ja kot da bi bli vsi samo 13 julija na dopustu, saj smo itak skozi na dopustu...beri brezposelni
kleopatra-1
02. 06. 2014 23.48
+11
očitno v Sloveniji ni krize, če zaradi dopustov večina naroda ne more na volitve
topo
03. 06. 2014 08.06
+3
Politika ne ve da večina naroda ne more na dopust
marjanka99
03. 06. 2014 23.27
Ne v Sloveniji je taka velika kriza, da narod še na dopust ne more, ker imamo stalno neke volitve. Še poleti ne dajo mira, da bi si v času šolskih počitnic in največje vročine pošteni, delovni ljudje lahko odpočili.
zvit kot presta
02. 06. 2014 23.29
+9
Repovž, moja temeljna človekova pravica pa je, da nočem več poslušati tvojega nenehnega gobc..nja. Saj ti ni treba na dopust julija, če bi res tako rad volil. Zmeni se sam s sabo, državo pa prosim pusti pri miru.
marjanka99
03. 06. 2014 23.30
Veš kaj, ti kar bodi celo poletje doma, če ti je tako všeč. Ampak dovoli drugim, da imamo pravico do dopusta in počitka. Kaj pa če bi počitnice prestavili na avgust in september? Pa bi bil volk sit in koza cela... Brez skrbi, volk ni dolgo sit.
DržavljaniZbudimoSe
02. 06. 2014 21.28
-3
Slovenci nismo neumni, 20 let smo poslušali prazne obljube enih in istih, ampak ko je preveč je pa preveč. Vemo, da s hitrimi volitvami želijo stare stranke obdržat oblast, ker bodo šli na volitve samo podkupljeni državljani, tisti, ki imajo tega sranja dovolj pa ne. Če pa bodo volitve jeseni, se jih bodo pa udeležili vsi državljani in nove stranke bodo dobile priložnost, ker DEJANJA pokažejo pravi obraz, ne besede, korupcija bo dobila brco v rit.
Brundo
03. 06. 2014 13.15
+3
DržavljaniZbudimoSe
03. 06. 2014 22.58
sej zato je pa treba to spremenit, in državljani lahko to spremnimo, ne smemo kar verjet kar nam rečejo, ampak pogledat za kaj se zavzemajo in kaj bodo naredili, dat priložnost novim strankam
DržavljaniZbudimoSe
02. 06. 2014 21.27
+1
Slovenci nismo neumni, 20 let smo poslušali prazne obljube enih in istih, ampak ko je preveč je pa preveč. Vemo, da s hitrimi volitvami želijo stare stranke obdržat oblast, ker bodo šli na volitve samo podkupljeni državljani, tisti, ki imajo tega sranja dovolj pa ne. Če pa bodo volitve jeseni, se jih bodo pa udeležili vsi državljani in nove stranke bodo dobile priložnost, ker DEJANJA pokažejo pravi obraz, ne besede, korupcija bo dobila brco v rit.
ne rabimo predsednika
02. 06. 2014 20.53
+7
Počilo bo kmalu.........
puspan
02. 06. 2014 21.09
+1
tali?ni tom
02. 06. 2014 20.38
+19
neustavno je tudi da trgovci kljub referendumu ki je jasno zaukazal da so nedelje in prazniki za nas dela prost dan DELAMO in to mnogi zastonj brez nadomestnih prostih dni! če ste pa taki patrioti pa ne na dopust , zadeva rešena! mi ki delamo ob nedeljah moramo tudi mnogo stvari zaradi tega izpustiti , pa nič , ni ne plačano ne nek drug dan ne dopusta ni več! zato , koga briga če greste na dopust!pa za minuse se tut ne sekiram , resnica bojda boli!
Ajmomali
02. 06. 2014 20.44
+8
To skrbi samo razvajence, ki še niso okusili, kaj resnično je ŽIVLJENJE. .......... ŽIVLJENJE NI PRAZNIK, .............ŽIVLJENJE JE TRDO DELO ZA VSAKDANJI KRUHEK --- BREZ BOTROV IN PRIVILEGIJEV:
Naveli?anec
02. 06. 2014 21.03
+4
Naveli?anec
02. 06. 2014 20.30
+8
Taki, ki celo življenje nismo vajeni privilegijev vemo marsikaj, kar se dogaja, kak težko je kam prlezt, medtem ko se taki z vezami pol hvalisajo, da pa ja ni hudo pridet do zaposlitve, al pa prakse itd...
puspan
02. 06. 2014 21.34
+5
Naveli?anec
02. 06. 2014 20.27
+13
Vsaj 350 tisoč ljudi je dobro situiranih (da lahko hodijo na morje), zato pa nikol nebo nič bolše, ker bojo taki volil za ene in iste, reveže in take ki ne pridejo h koritu ki ga okupirajo sorodstvene veze pa naj se znajdejo kot vejo in znajo (potem so pa še opazke, da se brezposelnim nelubi delat,a po poštah, šolah, bankah, firmah, podjetjih pa vsepovsod samo družinski člani od takih na položaju, isto je za počitniško delo, večina je sinov in hčera že zaposlenih not popokanih, ostali se pa lahko milo rečeno gonimo v ....)
tali?ni tom
02. 06. 2014 20.39
+3
Pika Mika
02. 06. 2014 20.26
+3
Ma, nej bodo te volitve že čim prej... :)
marjanka99
03. 06. 2014 23.32
Kaj pa če jih sploh ne bi imeli? Saj so itak brez veze. Kar neki, ne?
Ajmomali
02. 06. 2014 20.15
+8
"Vlada JJansa SDS se je v času 2004-2008 zadolžila za 751 mio, vlada Alenke Bratušek pa v 1 letu za 10 milijard."
puspan
02. 06. 2014 20.41
+8
In to so dejstva, samo zapravljivci to nocejo videti. Kaj pa sploh drugega znajo levaki? Zapravljati tisto, kar so predhodno drugi skupaj spravili. Naj mi nekdo dokaze en primer socialisticne vlade na svetu, ki je svojim ljudem omogocila solidno zivljenje. Ne obstaja.
felix58
02. 06. 2014 20.46
-2
prosim, da ne bi tako z levo obcijo, ker drgač vam bom zaželel vse, vse najslabše
puspan
02. 06. 2014 21.14
+3
Tudi jaz te prosim, da mi poves, kaj sem tu napacnega napisal?
marjanka99
03. 06. 2014 23.34
+1
Vlada JJ se je zadolžila na malo drugaćen način. S odobravanjem slabih posojih, ki so večina pristala na računih v davčnih oazah.
marhab1
02. 06. 2014 20.05
+4
Ne vem kaj je s tem narodom, v prejšnji jugi, so hodili na volitve, čeprav so bile volitve farsa. Imel si napisanih npr. pet imen in moral si jih samo obkrožiti, če katerega nisi je bil listič neveljaven, Krasne volitve a ne, kandidate je predlagal SZDL in z žegnom partije so jih naplankal na volilne lističe. Seda lahko izbiraš med strankami in če ne uresničuje programa na podlagi katerega je bila izvoljena jo najkasneje čez štiri leta vržeš z oblasti. Sedaj pa na volitve ne hodit in cela propagandna vojna se vodi proti volitvam. Kako je že rekel tisti znani politik, narod ima takšno oblast kot si jo izvoli. Pomislite malo z glavo ne samo za danko, pa bo v Sloveniji kmalu bolje.
tali?ni tom
02. 06. 2014 20.40
+12
razlika je bila ta da je pa na dopust v prejšnem sistemu v sloveniji šlo recimo milijon in verjetno nekaj ljudi najmanj! ne samo priviligiranih 350 tisoč kot sedaj !
Edita Kamenšek
02. 06. 2014 19.35
-7
Čudovito! Spet si bom na ta dan privoščila eno dobro kavico pri sosednji gostilni. Namreč bolj zdravo in pametno se mi zdi ta čas, nedeljo izkoristit za kak sprehod v naravi, kavica, klepet, kot pa it na volitve.
spoštovanje
02. 06. 2014 20.05
-3
flojdi
02. 06. 2014 20.14
+10
.lepo kofetkaj.(iskreno mislm. ker kofetek je čez en jojro..-jest grem na vsake vol itve odslej naprej ; pa če je še tako mem ; ali brezupen poskus... ampak vsaj bo Poskus.
kleopatra-1
02. 06. 2014 23.52
+5
ditka, ampak ne potem kritizirat politike in sistema. Ker tako kot ti razmišlja večina, že toliko let gledamo razna virantovanja, rjavčevanja in ostala +ranja, ker nihče nima večine in ne more normalno delat, ker od vseh ostalih manjšin dobi polena pod noge.
komar marko
02. 06. 2014 19.12
+8
Mimogrede. Kdor hoče lahko VOLI! Referendum ima zahtevan kvorum, volitve pa ne. Vsak, ki hoče voliti ima MNOGO možnosti! Zato iz mojega stališča, bo USTAVNA presoja ZAVRNJENA! kapiš?
marjanka99
03. 06. 2014 23.35
Ajmomali
02. 06. 2014 19.04
+15
Prihaja TRENUTEK RESNICE..................... Beritekaj nam danes sporoča Bruselj !!!................... Na rtv *** Trenutek resnice: Bruselj bo ocenil ukrepanje Slovenije....................................... SE BOMO ŠE NORČEVALI IZ VSEGA NORMALNEGA????????
Stjepans
03. 06. 2014 10.03
+2
Bruselj je svoje "znanje" pokazal v Grčiji.
Brundo
03. 06. 2014 13.20
+3
Bruselj je leglo korupcije in pokvarjenosti , sam za svoje riti jim gre
Ajmomali
02. 06. 2014 19.04
+8
Prihaja TRENUTEK RESNICE..................... Beritekaj nam danes sporoča Bruselj !!!................... Na rtv *** Trenutek resnice: Bruselj bo ocenil ukrepanje Slovenije....................................... SE BOMO ŠE NORČEVALI IZ VSEGA NORMALNEGA????????
fenix47
02. 06. 2014 19.04
+1
Ti levaki tolčejo z vsemi nedovoljenimi in dovoljenimi sredstvi, doktrina še od bivšega totalističnega režima ( levo totalistična kontinuiteta je zelo odločna, da prevzem totalno oblasti nad našo domovino..... ) Torej, na volitvah jih premagajmo za vse večne čase => popravni izpit naše osamosvojitve..... ...
felix58
02. 06. 2014 20.47
+2
fenix47
02. 06. 2014 21.47
+0
aja, pol se pa srečamo tako kot 91, pa da vidimo al maš jajca...............