Slovenija

DZ sprejel zakon o ukrepih v javnem sektorju

Ljubljana, 22. 12. 2016 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko sta vlada in sindikati javnega sektorja podpisala dogovor, je državni zbor na izredni seji sprejel zakon o ukrepih v javnem sektorju. Od 60 navzočih poslank in poslancev je zakon podprlo 48. Zakonu so podporo izrekli v koalicijski SMC, DeSUS in SD. SDS, NSi in ZL zakona niso podprli.

Vodja pogajalske skupine konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.
Vodja pogajalske skupine konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. FOTO: 24UR

Državni zbor je na izredni seji sprejel zakon o ukrepih v javnem sektorju, ki sledi v sredo podpisanemu dogovoru s sindikati. Od 60 navzočih poslank in poslancev je zakon podprlo 48, proti pa je glasoval Matjaž Hanžek (ZL).

Izredna seja se je sicer sklenila v manj kot eni uri. V predstavitvi stališč poslanskih skupin so zakonu podporo izrekli v koalicijski SMC, DeSUS in SD. Podprli sta ga tudi nepovezani poslanki Alenka Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček. Po drugi strani pa so v opozicijskih SDS, NSi in ZL zakonu podporo odrekli.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je kot pomemben rezultat dogovora ob postopnem sproščanju omejevalnih ukrepov na področju stroškov dela izpostavil tudi tako finančno, kot datumsko zavezo za odpravo plačnih anomalij, ki so težava že vse od uveljavitve plačnega sistema.

Znova je poudaril, da so posledice dogovora, ki je podlaga za danes obravnavani zakon, javno-finančno obvladljive, pri čemer je spomnil, da bi v primeru, da dogovor ne bi bil dosežen, to pomenilo 215 milijonov evrov. Ta zakon pa posledično skupaj s posegi v kolektivne pogodbe prinaša posledice v višini približno 56 milijonov evrov.

V koaliciji zadovoljni

Z njim so zadovoljni tudi zato, ker je bil narejen korak naprej za tiste, ki so najslabše plačani. Kot je poudarila Janja Sluga (SMC), so namreč povečana sredstva na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju v največji meri namenjena tistim, ki so v najnižjih plačnih skupinah in živijo najtežje.

Benedikt Kopmajer (DeSUS) je izrazil zadovoljstvo, da sta z dogovorom zadovoljni obe strani in da so njegove finančne posledice obvladljive. Ob tem pa v DeSUS po njegovih besedah pričakujejo nediskriminatoren odnos vlade tudi do upokojencev in zato v letu 2017 zahtevajo letni dodatek za vse upokojene v skupni višini 40 milijonov evrov.

Jan Škoberne (SD) je opozoril, da večina dela ostaja za naslednja leta, predvsem v luči nujne posodobitve javnega sektorja. Po njegovih besedah pa je socialni dialog morda tekel dlje tudi zaradi tega, ker na vladni strani "niso bile vse poteze ustrezno premišljene in pravilne", pri čemer je izpostavil, da ločena pogajanja s posameznimi skupinami prinašajo dvome in občutek, da je kdo vreden več od drugega.

Z danes sprejetim zakonom se, sledeč dogovoru s sindikati, ureja višina regresa, omejitve pri delovni uspešnosti, zamik napredovanj in možnost nižjega vplačila kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja. Sama višina premij se določa z aneksom h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti, ki so ga vlada in sindikati podpisali v sredo. Kar zadeva odpravljanje anomalij v plačnem sistemu, pa se morajo vlada in sindikati do 1. maja še dogovoriti o novih uvrstitvah delovnih mest.

V opozicijskih SDS, NSi in ZL zakonu podporo odrekli

V SDS so spomnili, da so že ob sprejemanju proračunov opozarjali na kršenje zakona o fiskalnem pravilu in posledično tudi ustave, saj bi moral biti fiskalni svet, ki pa še vedno ni imenovan, tisti, ki pripravlja oceno upoštevanja fiskalnih pravil. Anja Bah Žibert pa je opozorila tudi, da vlada občinam z zakonom nalaga nove obveznosti, a se z njimi glede povprečnin ni dogovorila, na ta način pa ustvarja novo kategorijo drugorazrednih.

V NSi so podporo zakonu odrekli, ker nekatera vprašanja ostajajo odprta. Kot je pojasnil Jernej Vrtovec, ni odgovora na vprašanje, kako bo vlada v letu 2017 v proračunu nadomestila 56 milijonov evrov, s katerim bo tako rekoč potolažila javne uslužbence, in skoraj še enkrat toliko na eni drugi strani za zdravnike. Razlog za njihovo nepodporo zakonu pa so tudi dodatni stroški, ki jih prinaša občinam. "Deli se, se pa ne pogleda, od kje bomo denar dobili," je dejal poslanec, pri čemer je opozoril, da pa se po drugi strani gospodarstvenike dodatno obremenjuje.

Kritična je bila tudi Bratuškova, ki je zakon sicer podprla. Spomnila je, da so ob sprejemanju proračuna pred mesecem dni na vladni strani zatrjevali, da ni niti evra manevrskega prostora več za plače, "danes pa ni problem 65 milijonov evrov". "Čemu služi fiskalni okvir, če ga mesec po tem podrete? Kaj bo z občinami? Kaj bo z zdravstveno blagajno," je nanizala vprašanja, ki se porajajo ob zakonu. Sicer pa sedaj pričakujejo, da se bo našel denar tudi za upokojence, da bi jim v naslednjem letu zagotovili polno uskladitev in regres. Ustrezen zakon so v Zavezništvu že pripravili, je pojasnila.

V ZL so zakonu odrekli podporo, saj bodo po njihovi oceni najslabše plačani še vedno čutili posledice. Čeprav je krize konec, varčevalni ukrepi ostajajo, interventni zakon pa postaja sistemska rešitev, je dejal Franc Trček. "Vlada pravi, da za odpravo varčevanja ni denarja, hkrati pa Slovenija še vedno zaostaja z evropski povprečjem pri obdavčevanju kapitala in premoženja. Če bi vlada pustila pri miru dohodninsko lestvico, bi lahko odpravili varčevalne ukrepe," je dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marker1
22. 12. 2016 18.29
+3
Če je višja gospodarska rast, zakaj potem niso povečane plače delavcev iz gospodarstva, ampak samo plače delavcev iz negospodarstva. Prosim vlado za odgovor.
Principat
22. 12. 2016 12.12
+15
Štrukelj je enak tajkunu in avtor nepravičnosti
Uporabnik113089
22. 12. 2016 11.53
+20
To ni zakon o ukrepih v javnem sektorju, ker če bi bila na oblasti kakšna bolj stabilna vlada bi danes govorili o odpuščanjih brezdelnežev. Sprejeli so zakon o dodatnem praznjenju državnega proračuna na račun svoje volilne baze. Cerar je nafutral svoje, Erjavec in Židan pa lapata o dvigu pokojnin in socialnih transferjev. Vsi srečni, po praznikih pa naprej v boj za še večje plače, pardon, "večjo" gospodarsko rast! Na 2 milijona prebivalcev imamo 27 statističnih uradov, ki poslujejo z dobičkom!? To pove vse o "gospodarski rasti" "stabilnosti" v naši preljubi Sloveniji in "vzdržnosti" njenih financ! Čez pet let, ko bodo po našem proračunu lomastili bankirji EU, bodo vsi tisti ki danes odločajo o naši usodi, ponosni lastniki državnih podjetij! Zakaj se na finančni upravi nihče ne loti Šešoka, nam je najbrž jasno.
andrejm1
22. 12. 2016 11.24
+18
In naslednje leto novi davki gospodarstvu ter novo zadolževanje, za nameček pa še kakšno kadrovanje a la Jazbec te "etične in moralne" vlade.
andrejm1
22. 12. 2016 11.43
+4
Sicer pa Bratuškova očitno lepo pluje proti SD kot se govori. Najprej pove, zakaj NE bi smela podpreti tega skropucala (aja, sem pozabil, ta "etična in moralna" vlada tako ali tako govori eno, dela pa drugo), potem pa glasuje ZA. In ona je bila predsednica vlade ?!?
dostojevski II
22. 12. 2016 11.19
+16
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je znova poudaril, da so posledice dogovora, ki je podlaga za danes obravnavani zakon, javno-finančno obvladljive.... OBVLADLJIVE ?!.....Od kar smo samostojni, odlično obladamo situacijo. Ni več ne gre denar po Savi navzdol. Naj spomnim, da je Slovenija leta 1991 imela okoli 2 milijardi evrov javnega dolga. Danes, zadnji podatek, pa 30,8 milijarde evrov. Odlično obvladamo situacijo, samo nihče ne ve, kje je končalo 29 milijard evrov sposojenega denarja. Morda bodo to odkrili naši otroci, vnuki, ki bodo še desetletja plačevali posledice obvladovanja situacije.
staridida
22. 12. 2016 11.03
+15
Primite se za denarnice državljani....
Uporabnik113089
22. 12. 2016 11.04
+12
Število tistih ki imajo denarnice se je občutno zmanjšalo....
Uporabnik113089
22. 12. 2016 10.59
+6
Erjavec in Židan sta spet "zmagala". Kaj bo ko bo šla gospodarska rast navzdol? Bodo ubogim nesrečnikom spet omejili napredovanja?
islamint
22. 12. 2016 10.58
+15
Sredstva namenjena tistim, ki so najslabše plačani???? Lepo Vas prosim!!!! Je treba bolj prebrat aneks in dogovor, ki je najbolj naklonjen tistim nad 30-im. plačnim razredom.
ne rabimo predsednika
23. 12. 2016 09.34
Kdo se pa zavzema za slabo plačane delavce v zasebnem sektorju?
staridida
22. 12. 2016 10.54
+10
Cmerko pravi-vlada dela dobro, jaz pravim zase....
Absolutist 1
22. 12. 2016 10.53
+19
DZ in sindikati javnega sektorja so nas s tem trenutkom spremenili v Grčijo.Gotovi smo.
Uporabnik113089
22. 12. 2016 11.02
-1
Nismo še. Lahko se še zapufamo! Evropski bankirji nam ne bodo mogli do živega! Nateg.nili smo jih! Pravico do pitne vode smo že implementirali v Ustavo RS!
mallonge
22. 12. 2016 10.51
+7
Vnaprej ste nam pojedli substanco.