Slovenija

DZ za registracijo istospolnih

Ljubljana, 22. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanke in poslanci so s 44 glasovi za in tremi proti sprejeli zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti in tako zaključili redno junijsko zasedanje.

Poslanke in poslanci so s 44 glasovi za in tremi proti ob obstrukciji poslancev LDS in SD sprejeli zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti in tako zaključili redno junijsko zasedanje.

Urejeno bo tudi dedovanje med partnerjema

Parlament je s 44 glasovi za in tremi proti sprejeli zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti (Foto: Dare Čekeliš)
Parlament je s 44 glasovi za in tremi proti sprejeli zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Rešitve v vladnem zakonu določajo ureditev postopka registracije partnerske skupnosti dveh oseb istega spola, pogojev za njen vpis v register, določitev pravnih posledic, ki nastanejo z registracijo te skupnosti v razmerju med partnerjema, ter ureditev prenehanja skupnosti. Pri urejanju pravnega položaja istospolnih partnerskih skupnosti naj bi vlada poleg pravno sistemskih okvirov upoštevala tudi družbene okoliščine v Sloveniji.

Istospolna partnerja bosta skupnost registrirala pred uradno osebo, kjer bosta podala najprej ustno in nato še pisno soglasje, da želita registrirati skupnost.

Pravice, ki izhajajo iz predloga zakona, so pravica do preživljanja in do preživnine, pravica do pridobivanja premoženja in urejanja premoženjskih razmerij, pravica do stanovanjskega varstva, pravica do dedovanja skupnega premoženja in pravica do pridobivanja informacij o zdravstvenem stanju obolelega partnerja ter do obiskov v zdravstvenih ustanovah. Glede načina dedovanja med istospolnima partnerjema zakon denimo predvideva, da preživeli partner podeduje le del skupnega premoženja, posebno premoženje pa se deduje po splošnih predpisih o dedovanju.

Zakon je pomanjkljiv

Zaradi negativnih izjav nekaterih poslancev glede homoseksualcev, pa je predsedniku Državnega zbora danes poslal odprto pismo predsednik Skupine za pravice gejev in lezbijk pri Evropskem parlamentu. V pismu je izrazil upanje, da se take izjave v slovenskem parlamentu ne bodo več ponovile


A zakon še zdaleč ne zajema vseh pravic, ki so pomembne za pare, opozarjajo nevladne organizacije.

»Zakon uvaja samo delne pravice, ne pa enakopravnega državljanstva in popolnoma ignorira področje socialne varnosti parov, to pomeni možnost socialnega, zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja po partnerju, kar je bistvo podobnih zakonov v zahodni Evropi. Namesto enakopravnosti uvaja neke vrste seksualni apartheid,« meni Tatjana Greif s Škuca – LL.

Nevladne organizacije si bodo zato prizadevale, da bi zakon čim prej izboljšali, kar pa bo glede na sedanje razmerje moči v parlamentu praktično nemogoče. Ocenile so sicer, da je sprejem zakona pozitivno dejanje, saj država doslej istospolnih parov ni priznavala kot skupnosti, obenem pa izrazile obžalovanje, da je zakon nastal brez sodelovanja nevladnih organizacij. Po njihovem mnenju je zakon tudi diskriminatoren in pomanjkljiv, zato nekatere od nevladnih organizacij napovedujejo ustavno presojo zakona.

Zakon taksativno našteva dolžnosti in nekatere pravice v istospolnem partnerstvu, nekatere pravice pa zavestno in z namenom izloča, še navajajo omenjene organizacije. S tem pa po njihovi oceni uzakonja diskriminacijo in delu državljank in državljanov podeljuje status drugorazrednosti. Po mnenju Društva za integracijo homoseksaulnosti, Mirovnega inštituta in Lingsiuma, skupine za istospolno usmerjene mlade, je zakon v neskladju z ustavo, zato bodo na ustavno sodišče vložile pobudo za presojo njegove ustavnosti.

Registracija možna čez eno leto

Zakon se bo začel uporabljati šele eno leto po uveljavitvi, ker mora minister, pristojen za delo, družino in socialne zadeve, izdati podzakonski predpis, s katerim predpiše obrazec izjave o registraciji, obrazec vloge za prenehanje skupnosti, način vodenja registra in potrebne listine za registracijo. Omenjeni predpis mora izdati v šestih mesecih, v nadaljnjih šestih mesecih pa mora zagotoviti še pogoje za vzpostavitev registra istospolnih partnerskih skupnosti ter pogoje za vpis v register.

Glede načina dedovanja med istospolnima partnerjema zakon predvideva, da preživeli partner podeduje le del skupnega premoženja
Glede načina dedovanja med istospolnima partnerjema zakon predvideva, da preživeli partner podeduje le del skupnega premoženja FOTO: Reuters

Zakon so podprli poslanci koalicijskih SDS, NSi, SLS in DeSUS, nasprotovali pa v opozicijskih LDS in SD ter SNS, a iz različnih razlogov. V LDS in SD so prepričani, da zakon istospolnim partnerjem nudi premalo pravic, v nacionalni stranki pa, da je teh pravic preveč. Medtem ko so poslanci SNS glasovali proti vladnemu predlogu, pa sta poslanski skupini LDS in SD odločanje obstruirali.

V drugi obravnavi zakona, ki jo je DZ opravil na isti seji minuli teden, so sicer poslanci opozicijskih LDS in SD poskušali vladni predlog popraviti z dopolnili, s katerimi bi razširili obseg pravic istospolnih partnerjev, a je koalicijska večina vse predloge zavrnila.

Opozicijski poslanci so predlagali, da bi sama registracija skupnosti imela tudi simbolni pomen
Opozicijski poslanci so predlagali, da bi sama registracija skupnosti imela tudi simbolni pomen FOTO:

Tako sta LDS in SD predlagali, da bi obstoj partnerske skupnosti dajal partnerjema enake pravice in obveznosti, kot jih družinskim članom dajejo zakoni, ki urejajo področja zdravstvenega varstva in zavarovanja, socialnega varstva, dohodnine ter pravdnega in nepravdnega postopka. Takšna določba pa bi po mnenju koalicijskih poslancev istospolno partnersko skupnost preveč izenačila z zakonsko skupnostjo.

Opozicijski poslanci so med drugim še predlagali, da se način dedovanja med partnerjema uredi drugače, niso pa se strinjali niti z načinom registracije. Tako so predlagali, da bi sama registracija skupnosti imela tudi simbolni pomen.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1