Slovenija

ECB hvali Gasparija

Ljubljana, 02. 02. 2007 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanci niso potrdili Mitje Gasparija za guvernerja Banke Slovenija. Predsednik Drnovšek je razočaran.

Gaspari ni dobil potrebne večine za nov mandat guvernerja Banke Slovenije
Gaspari ni dobil potrebne večine za nov mandat guvernerja Banke Slovenije FOTO: Dare Čekeliš

Državni zbor je s 43 glasovi za in 41 proti (oddanih 87 glasovnic) na tajnem glasovanju zavrnil predlog predsednika Janeza Drnovška, da za naslednjih šest let podaljša mandat guvernerju banke Slovenije Mitji Gaspariju. Za izvolitev bi potreboval večino vseh glasov, to je 46. Mandat se mu sicer izteče 31. marca.

Podporo Gaspariju so v razpravi izrekli v poslanskih skupinah LDS, DeSUS in SD, da bodo glasovali proti, pa so napovedali v SDS, NSi in SNS. V poslanski skupini SLS, ki je Gasparija vseskozi podpirala, danes svojega stališča niso predstavili. Ker Gaspari ni dobil zadostnega števila glasov, je DZ o tem takoj obvestil Drnovška.

Drnovšek razočaran

Na poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za guvernerja, ki ga je Drnovšek objavil konec lanskega oktobra, sta prispeli dve prijavi. S prijavo kandidature je poleg Gasparija soglašal še član sveta Banke Slovenije Boštjan Jazbec.

Drnovšek je bil nad neizvolitvijo Gasparija razočaran, saj, kot je zapisal v svoji izjavi, gre za odličnega poznavalca naših in mednarodnih financ, z bogatimi izkušnjami. Predsednik je prepričan, da je to zelo slab znak tako za domačo kot mednarodno javnost, "saj kaže, da se nadaljuje trend izpodkopavanja neodvisnih institucij v državi," je zapisal Drnovšek.

Predsednik LDS Jelko Kacin je dejal, da so v stranki zaradi odločitve poslancev, da Gaspariju ne podelijo novega mandata za guvernerja BS, razočarani. Neimenovanje pa je po njegovih besedah poskus vladajoče koalicije, da si podredi neodvisno finančno institucijo. Ocenil je, da doslej nikoli imenovanje guvernerja finančnih oblasti "ni bilo stvar politike", v današnjem odločanju pa je po njegovih besedah šlo za "manifestacijo odločenosti vlade in vladajoče koalicije, da si podredi BS, da zamaje njeno neodvisnost in poseže v naš finančni sistem," je še dejal Kacin.

Predsednik mora v roku 14 dni predlagati drugega kandidata, lahko pa zopet predlaga Gasparija, saj mu to dovoljuje sedanja zakonodaja. Novi guverner mora biti izvoljen do 31. marca, ko Gaspariju poteče mandat. Zakon ne predvideva podaljšanja ali nadomeščanja, če do takrat ne bi bil izvoljen novi guverner.

"Zato bom moral postopke izbire pospešiti, da ne bi prišli v situacijo, ko BS ne bi imela guvernerja, in to ravno na začetku vstopa v skupni evropski monetarni sistem, ko mora naš guverner sodelovati pri odločitvah sveta guvernerjev Evropske centralne banke. Seveda bom tudi tokrat skušal predlagati kandidata, ki bo strokovno neoporečen, hkrati pa tudi politično neodvisen," je v izjavi za javnost zapisal Drnovšek.

Različni odzivi ekonomistov

Gaspariju mandat guvernerja Banke Slovenije poteče 31. marca
Gaspariju mandat guvernerja Banke Slovenije poteče 31. marca FOTO: Dare Čekeliš

Neizvolitev Gasparija je bila za nekatere ekonomiste pričakovana, za druge pa presenetljiva. Se pa strinjajo v oceni, da je bila nedavna afera okrog tajnih dokumentov BS povsem nepotrebna in škodljiva za ugled institucije.

Ekonomist Bogomir Kovač je takšen razplet dogodkov v DZ pričakoval. Bolj problematična pa se mu zdijo zadnja dogajanja okrog domnevnega pošiljanja tajnih dokumentov iz BS v ECB. Kot je dejal, je celotno dogajanje na osrednjo finančno institucijo vrglo precej slabe luči, kar je negativno predvsem z vidika njene verodostojnosti.

Bolj presenetljiva je bila Gasparijeva neizvolitev za ekonomista Francija Križaniča, ki sicer pričakuje, da bo Drnovšek Gasparija ponovno predlagal na položaj prvega moža BS. Gaspariju gre namreč vrsta pozitivnih zaslug, med katerimi je Križanič izpostavil stabilen vstop v evropski mehanizem menjalnih tečajev in uspešen prehod na evro. O dogajanju glede tajnih dokumentov pa je dejal, da so projekcije analitsko-raziskovalnega centra BS stvar centra samega ter da živimo v svobodni državi. Sicer pa je mnenja, da Gaspariju celotna afera ni okrnila ugleda.

Poslanci so se odločili, kot so se, je izid glasovanja v DZ komentiral direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) Janez Šušteršič. Izrazil je prepričanje, da bomo lahko do aprila, ko se Gaspariju izteče mandat, dobili človeka, ki bo dober guverner in bo sposoben voditi BS ter denarno politiko. Po Šušteršičevem mnenju zagotovo obstajajo ljudje, ki so tega sposobni, vprašanje pa je, ali so takšni, da jih bo DZ potrdil.

ECB: Gaspari odigral pozitivno vlogo

Jean-Claude Trichet je poudaril, da je Gaspari pri vstopu v območje evra odigral pomembno vlogo
Jean-Claude Trichet je poudaril, da je Gaspari pri vstopu v območje evra odigral pomembno vlogo FOTO: Reuters

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet je po tem, ko se je seznanil z neizvolitvijo Mitje Gasparija za guvernerja Banke Slovenije (BS), dejal, da je "Gaspari v pripravah Slovenije pri vstopu v območje evra ter pri pripravah centralne banke za vstop v evrosistem, odigral izredno pozitivno vlogo", so pojasnili pri ECB. Odzvala se je tudi Evropska komisija, ki pa meni, da ni primerno, da zadevo komentira.

Nasprotno pa je Evropski komisiji novica že znana, vendar komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia prav tako komentarja zaenkrat še nima.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rialeh@email.si
03. 02. 2007 21.01
Ria-Leh Nova stranka 2.del Nova stranka z kratico KVP pričela delovati na slovenski politični sceni, Predsednik stranke je prof. dr. Janko Opala- 0 20. Kot prvo zahvala liderju g.Jelku - Neuničljivemu za lep prispeveknovi stranki, hvala tudi McLaudu-zmagovitemu za ljudi iz SDS. Informacije so pomben vir - seveda če jih kdo ne blokira - le od kod še kar naprej curljajo! V sestavi nove politične stranke KVP so mladi politiki iz EU in iz Akademije za helikopter.Pojavilo se je preveč resnic naenkrat! Zadeve so težko obvladljive in neznane za sedanje svetovalce premiera. Zato jih je najbolje kar zamenjati, ker niso dorasli zadevi iz domačih krajev - žal. V Vaših igralnicah je veliko iger na srečo, v politiki in realnem življenju pa je sreča posledica znanja.Tudi Misli o zavedanju je potrebno prebrati, za pritisk pa še Leteči sen Leonarda da Vincija. Ogledajte si še film Rašomon po predlogu našega Milana - Najpopularnega Slovenca RS. Tudi junaki g. Derek Finegana ustaviti trenda sanacije vlade.Z takšnim vodenjem se EU oddaljuje in postaja pozabljena iluzija. Še zadnjič ste nam "stari" politiki povedali čisto vse, edino ljubiteljski politik Zmago Jelinčič Plemeniti bo imel še veliko za dodati. Pravni mlini so pričeli "pošteno" mleti, ukinjajo tudi pošteno protikorupcijsko Kosovo komisijo, da bo lahko imel šerif McLaud-Zmagoviti čisto proste roke!!! Prihodnjič vse afere v bančništvu: Lekič, Milan, prva soseda AMZS v Lj Volksbank s svojo prejšnjo in zdašnjo elito ipd. Vsak teden najbolj aktualna tema vladnih napak: igralništvo, orožje Mb, sodstvo, razne korupcije in koncesije itd. Zahteva se tudi ustanovitev nove države v Državi Republiki Sloveniji, z drugo vlado. ZANIMIVO IN POUČNO BRANJE
rialeh@email.si
03. 02. 2007 20.30
Ria-Leh Diktatorski sistem Vlade Adolf Drugi "SDS" 1.del Šerif McLaud the Big Boss - zmagoviti. Ko reče McLaud bobu bob, resnično doseže tisto, kar želi doseči. Tudi Gaspari ni imun.Sledi še veliko "zanimivosti" - izjav. McLaud - 1. favorit tudi za bobka stoletja. Državni zbor - izjave: McLaud - zmagoviti je edini od elite, ki bo "držal" besede izrečene na seji DZ. Spopad pri O.K. Corali je v zaključni fazi - reševalni helikopter.Veliki Drejč - Uredba: kazenska ovadba, pregon po uradni dolžnosti in odškodnina, je krasna popotnicaza delo ministra vnaprej - iredni rezultati svoje politične kariere, Drejč pa kar vstraja s svojim političnim zaščitnikom - vprašanje kako dolgo še.Odškodninski zahtevki čakajo tudi na mizi odgornih Vladičev - popravljajo napake in so mala malica za Vas g.premier. Igralniški koncesionarji bodo priložili kupček. Joža U1 Direktori ( Uha 1) po domače, že ureja zadeve - nova stara afera kmalu nazaj.Direktorji v slovenskem gospodarstvu, ki obvladujejo večino našega trga bodo tudi dodali kakšno malenkost za obljube edinega ki bi jih naj popravljal. Tudi bivši sponzor stranke in samega g.McLauda-zmagovitega se bo tudi založil, kot vedno! Leta so okoli, R.helikopeter je lahko tudi špijunsko in borbeno sredstvo številka 1. Napake pri helikopterjih so vedno usodne, če je niste v stanju popraviti z rezultati - odškodnina. Tudi edina dokazana korupcija je helikopterska in bo tudi edina ostala.Velika trojka tako ostaja brez Velikega Drejča-uredbe.MisterUmetnik Patria-umetnik po duši bo povedal še več pravljic o nakupih, na koncu pa bo vseeno žrtveno jagnje McLauda-zmagovitega.Obstaja še oseba X-men, ki bo kmalu podlegla od korupcije in lastne politike.McLaud, čas je denar, to je zadnja šansa,barka SDS se potaplja - častniki skačejo v druge stranke SD in KVP po novem.Tokrat bo potrebno rešiti stvar pošteno - odškodnina, HVALA. Nujno sledi sanacija zdajšnje vlade. V EU so veliki in pošteni prijatelji, ki niso v SDS in so za reševanje v Sloveniji že takrat ogromno naredili. Čakajo na obljube in popravo napake z rezultati-odškodnina. Podravska in pomurska regija - štajerci se tokrat ne bodo predali!!! Z glavo skozi zid tokrat ne bo šlo. Naše skromno mnenje!!!
xuxu
03. 02. 2007 19.44
Sram jih bilo! Sramota za Slovenijo! Kot je rekla novinarka na rtvslo: "Zloraba najboljšega je najhujša so rekli stari Latini!"
kosir_maks
03. 02. 2007 17.39
Brutalni posegi v gospodarstvo ?? V nadzornih svetih podjetij kjer ima deleže država, LDS ni hotel , da bi sedel določen delež nadzornikov, ki jih predlaga opozicija. Sedaj je to možno:
malasutra@gmail.com
03. 02. 2007 17.19
victoriosus, reči, kar hočeš, ampak tako brutalnih rezov in posegov v medije, gospodarstvo, itn. pa še nismo doživeli. ja, vsaka oblast stremi k temu, da na položaje postavlja svoje ljudi. vendar pri tem vseeno pazi tudi na strokovnost. se ti zdi direktor rtv strokovna oseba za vodenje osrednje medijske hiše?? ali drug primer - virant je bil v času vlade lds državni sekretar. ti to kaj pove? pa so v lds prav dobro vedeli, kateri stranki pripada. vendar so očitno cenili njegovo strokovnost. pri janši lahko kaj takega samo sanjaš. zato pa nenadoma toliko diletantov zaseda položaje, ki jih po strokovnih merilih ne bi smeli.
ernest83
03. 02. 2007 12.55
Gaspari je kriv tudi za tisto hranilnico, kjer je ne vem koliko ljudi zgubilo kar dosti denarja, zato ker se BS ni niti malo zmigala. Lahko bi kak link prilepil, ampak na to stran se itak ne sme... Vprašajte tiste kako radi imajo Gasparija. Ni vse v euru.
apolon
03. 02. 2007 06.42
mah čist vseeno je...itak je samo lutka na odru
bnam 2707
03. 02. 2007 01.34
Neizvolitev gospoda Gasparija za guvernerja je smešenje Slovenije pred EU.Res se EU v to nima kaj vtikat,je pa tudi res,da so bili v CD vsi čokoladni in hvalili tako Gasparija kot tudi druge zaslužne za vstop RS v evro območje.Takoj,ko so evropski funkcionarji zapustili Slovenijo,se je pa začela gonja proti tem istim zaslužnim.Najverjetnejši akter teh dogodkov je gospod Bajuk.Čas mi bo to potrdil.Lažna skromnost se skriva za njegovo čokoladno masko. Menim,da so evropski politiki spoznali,kako pri nas najprej nekoga izrabijo za hvalospeve samim sebi,potem,ko je dosežen cilj,ga pa zavržejo in klevetajo. Nekdo tu je napisal,da v Sloveniji sploh ne potrebujemo strank,ampak posameznike,ki jih izvoli ljudstvo.Pa prav ima,saj nas stranke samo razdvajajo in se gredo igrice kdo bo koga.Demokracija je farsa.
goso
03. 02. 2007 01.04
Sej mi je blo spet jasen, de so stranke eni sami mlinski kamni okrog vratu Slovenije. Sam prepucavajo se, kdo bo koga pa kakšne barve mora bit kdo pa tko... Stranke ukint pa izvolt dobre posameznike. Ne rabmo strank pa tud u Ustavi jih ni!
victoriosus
03. 02. 2007 00.56
Malasutra, kakšno je tvoje razmišljanje, če ne pristransko? Gasparija je postavila prejšnja oblast-torej je politično obremenjen in NI neodvisen. Ampak takrat nobenega ni zanimalo "politično kadrovanje". Zdaj pa se to KAR NAENKRAT dogaja, neverjetno!!! Daj no, malo pomisli. Ko bo Janša šel, bodo levi spet politično kadrovali. Saj tako je normalno.... ne me basat! Pa ne se it ene spravnega analitičnega razmišljanja, ker ti ne uspeva.
friderik1st
03. 02. 2007 00.25
Zgodovina SE PONAVLJA! Kdor jr za krmilom , krmili !!!
malasutra@gmail.com
03. 02. 2007 00.20
kosir_maks, kako pa ti razmišljaš? nepristransko? analitično? se res motim, ko trdim, da to, kar počne jj na oblasti, spominja na diktaturo. odvzeti avtonomijo vitalnim sistemom in institucijam v državi, jih kontrolirati, jim sugerirati svojo zgodbo - kaj bi to lahko še bilo, če ne diktatura. jasno, skrita za paravanom večstrankarskega, torej demokratičnega sistema.
Ciril Jazbec
03. 02. 2007 00.09
janša absolutni vladar yeah... grhhhhhhh
kosir_maks
03. 02. 2007 00.03
kosir_maks
02. 02. 2007 23.59
Uh zahtevna pravljica
Uporabnik113189
02. 02. 2007 23.56
Pravljica za lahko noč. Nekoč je živel zelo pameten mož, ki ga je pičila kača in je umrl. Nauk zgodbe: kača je imela 1000x manjše možgane.
kosir_maks
02. 02. 2007 23.41
A je to pravljica za lahko noč???
Uporabnik113189
02. 02. 2007 23.38
Če pa že bo v opoziciji, potem ima dovolj kapitala naloženega v cerkev, od tam lahko izvede najbolj zahtevne volitve tako po finančni kot drugih plateh.
kosir_maks
02. 02. 2007 23.30
Mislim , da za spremembo volilnega sistema rabi 2/3 podporo poslancev. Tega ne bo !
Uporabnik113189
02. 02. 2007 23.27
Seveda zgodbe še zdaleč ni konec. Tik preden bodo volitve bo še uvedel večinski volilni sistem. Če mu uspejo volive, potem še en mandat. Rezervni scenari pa krt v SD, ki je najbolj verjetni zmagovalec, tako da obdrži kadre na položajih.