Slovenija

Eden najbogatejših Slovencev nima tajnice, zakonca Login pa morda ne več premoženja

Ljubljana, 05. 11. 2014 06.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Iza in Samo Login sta porušila kar dva bogataška rekorda. A 617 milijonov težka zakonca morda tega premoženja sploh nimata več. Sandi Češko pa sicer zaposluje 7000 ljudi, a med njimi ni tajnice. Zanimivo je njegovo pojasnilo, zakaj je tako. Kdo pa ne verjame, da ima toliko denarja, kot mu ga pripisujejo?

Leto je mimo in spet smo dobili lestvico 100 najbogatejših Slovencev, ki jo sestavlja revija Manager. Prva na njej, zakonca Iza in Samo Login, imata pod palcem 617,2 milijona evrov, stoti ima 13,2 milijona. Vsi skupaj so vredni kar 4,5 milijarde evrov, največ, odkar je bila lestvica leta 2007 prvič objavljena.

To pa ni edini rekord. Prvič ima slovenska družina več kot pol milijarde evrov premoženja in prvič je povsem zasebno podjetje slovenskih ustanoviteljev vredno nad milijardo evrov. Govorimo o zakoncih Login in njunem podjetju Outfit7, ocenjenem na 1,1 milijarde. Več kot milijardo premoženja imajo v Sloveniji le še Krka, Dars in HSE.

A uvrstitev Ize in Sama Login čudi, lani sta namreč pojasnjevala, da sta svoj delež trajno podarila dobrodelni fundaciji s sedežem v Liechtensteinu. Pri reviji Manager so kljub temu upoštevali,d a je delež še vedno njun. Zakaj, je za oddajo Preverjeno pojasnila nekdanja urednica lestvice 100 najbogatejših Slovencev Bojana Humar. "Prenos tega deleža, o katerem govorita, iz registrov še ni razviden. Ker tudi sama nista dala zelo jasnih informacij o naravi te fundacije in ker fundacije z imenom, ki ga onadva navajata, nismo dobili v nobenem registru."

Poleg Loginovih je na lestvici še šest solastnikov Outfita7, dva sta med deseterico najbogatejših.

Na drugo mesto je po treh letih zdrsnil Sandi Češko, ki priznava: "Zaspali smo na lovorikah." 20 let smo vsako leto imeli dvomestno rast, lani pa tega ni bilo, pravi.

Človek, ki ima globalni imperij in zaposluje 7000 ljudi, od tega 600 v Sloveniji, si v službi kavo ali čaj pripravlja sam. tajnice namreč nima. Če jo bom imel jaz, jo bodo hoteli še drugi in temu potem ni konca, pravi. "Vse hotele, letala si urejam prek interneta, ker je to bolj enostavno, Če je med mano in letalom še tajnica vmes, to samo pomeni, da ti vzame več časa in večja je možnost napak," je za Preverjeno pojasnil to za marsikoga presenetljivo odločitev.

Sandi Češko
Sandi Češko FOTO: POP TV

Novincev je na lestvici kar nekaj, med zanimivimi je Blaž Miklavčič. Pred leti je bil direktor Slovenskih železnic, danes je večinski lastnik gradbenega podjetja GH Holding, s katerim se gradbeništvo vrača na lestvico najbogatejših. S 15,8 milijona evrov zaseda 81. mesto. "Številka je enormna, jaz sem bil presenečen, še zdaleč ne more biti tako velika," je komentiral ta podatek.

In kako mu je uspelo? Pridobival je posle na železnici, njegov je projekt gradnje planiške velikanke, prve bioplinarne na Hrvaškem, sodeloval je pri gradnji hidroelektrarn v Bosni, zdaj dokončuje gradnjo mariborske urgence, zaradi katere nad njim visi sum kartelnega dogovarjanja.

"Če imaš čas, če imaš idejo, lahko začneš globalno poslovati globalno praktično od doma. Tako kot sva midva začela v kleti," pa pravi 25-letni Nejc Kodrič, ki je skupaj s tri leta starejšim Damijanom Merlakom na 43. mestu lestvice. V samo treh letih sta postala milijonarja, danes imata 22,9 milijona evrov. Sta soustanovitelja družbe Bitstamp.net, obogatela sta z virtualnim denarjem bitcoin. "Najlažje si je to predstavljati kot neko borzo, kamor pride nekdo, ki bi rad prodal delnice, in nekdo, ki bo rad kupi delnice, mi pa smo orodje, ki mu to omogoča. Na to zaračunamo provizijo," je pojasnil in dodal, da so letos imeli za 3,55 milijard prometa. Krovno družbo imajo v Londonu, podjetji pa še v Sloveniji in Ameriki in kmalu tudi v Luksemburgu.

Analitiki so upoštevali deleže, ki jih imajo posamezniki v podjetjih, včasih vrednostne papirje, nepremičnine. Upoštevajo tudi dolgove, ne pa tudi osebnega premoženja, razen če ni zajeto v podjetju, ki ga vrednotijo. Prav tako ne morejo videti premoženja na bančnem računu.

Pa so na lestvici res najbogatejši? Humarjeva pravi, da odraža dejansko stanje, čeprav jim morda kdo tudi uide. Češko je v dvomih. "V Sloveniji se je veliko denarja privatiziralo na netransparenten način, to vemo, tu so poniknile milijarde, stotine milijonov vsako leto. Veliko denarja verjetno nekje je, najbrž tudi na kakšnem bančnem računu in to ni zabeleženo na teh lestvicah. Ti ljudje so najbrž daleč pred nami," je dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (263)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

McSurfer
05. 11. 2014 21.41
+11
Vsaka dobrina stane toliko,kolikor jo je potrošnik pripravljen plačat in nič več. Torej,smo za nastanek multi bogatašev,neposredno "krivi" sami - potrošniki.
kakc
05. 11. 2014 18.34
+9
včasih smo rekli, da jima dela prpa. malo strahu nikoli ni odveč. drgač pa ,samotu je uspelo, mu privoščimo, le zakaj bi sedaj skrival z genijalno idejo prislužen denar. vesel sem, da so naši narodni lopovi-tajkuni izginili z lestvic. naši najbogatejši pa tako ali tako ne bodo nikoli na lestvicah.
majaa1980
05. 11. 2014 17.11
+18
Čestitam vsem na lestvici, pa tistim, ki jih na lsestvici ni ampak so vseeno v teh krogih. Kaznovat bi pa bilo treba vas brezdelneže, ki živite na račun njihovega in našega plačila davkov, zdaj pa še pravite kako so vam oni uničili življenja. In tisti, ki mislite kako izkoriščajo delavce se lahko javite na darsu in greste zastojn pometat ceste in krpat luknje na le teh cestah. Bo država prišparala milijarde evrov, vi pa boste končno storili nekaj za boljši jutri! Pa še bratska pomoč bo, kot v starih časih. A je tako rdečebravneži?
Melx
05. 11. 2014 17.51
+1
Srčno upam da pride nekega dne tudi "tvoja rit na sekret", pa naj bo to tako ali drugače, :)
Melx
05. 11. 2014 18.00
+3
Kar hitro se ti lahko zgodi, da v bližnji prihodnosti greš za kos kruha cesto pometat, tako da..., malo previdno z besedami, življenje zna bit zelo kruto in polno takšnih in drugačnih presenečenj, :)
majaa1980
05. 11. 2014 18.05
+8
Ja in to bom storila, nebom pa krivila češkota in ljudi iz te lestvice in tudi tebe ne, da ste ti in oni krivi ker se mi je to zgodilo in da neznam upravljati z denarjem. Razumeš kaj ti hočem povedati? Vsak je svoje sreče krojač.
BlokiranZaradi24urFašizma
05. 11. 2014 18.13
+9
Nekateri pač ne morejo skrit zavisti in prenest tega da je nekdo od njih uspešnejši. Pač reakcija majhnega človeka. Ampak tak je nevaren če pride do moči. Zato je tako nujno da moč ohranjajo v rokah pametni in pošteni in sposobni!
DonMiltonFriedman
05. 11. 2014 18.23
+8
Ko vidiš bogatega in uspešnega na cesti, imaš v bistvu 2 opcije mnenja. 1. Ali ga je treba sovražiti in mu vse vzeti, ali pa 2. Si zaželiš kaj od njega naučiti. Glede na to katero od teh 2 možnosti izbereš, pove dosti o tebi kot o človeku, tvojih ambicijah in sposobnostih. Tistim, ki izberejo številko 1, ne bi zaupal ničesar in kot pravi Bilder: Bog ne daj takšnega kot si ti dati na kakšen močen položaj.
CitizenOfTheWorld
05. 11. 2014 18.38
+6
Hej vidva, (don, bild) moja najljubša komentatorja...zelo cenim vajin trud, da s takim potrpljenjem razlagata množici našo in svetovno realnost. Edino ne razumem Bild, kako to misliš "da je nujno da moč ohranjajo v rokah pamerni, pošteni in sposobni". Torej ocenjuješ, da jo že imajo v rokah?? Ker iz realnega stanja v naši "državi" tega nikakor ne uspem zaznati
majaa1980
05. 11. 2014 18.45
+5
V sloveniji imajo moč vrokah tako desni kot levi trenutno bolj levi. hoče ti povedati, da naj sposobni desničarji (kapitalisti) ohranijo moč v državni, v kateri je še vedno močno prisoten boljševizem. In večina teh, ki je državo uničila prihaja iz vrst kadrovskega bazena levice. In ti so spustili to kugo v SOM in KAD kjer jim je uspelo če ne pokrasti pa uničiti to kar je še imelo vrednost in pravi posel in ga ni uspel uničiti socializem.
CitizenOfTheWorld
05. 11. 2014 18.51
+3
Ja, ja saj vem, kaj je hotel povedati, ampak "kapitalisti", ki imajo v tej državi moč, niso tist kapitalisti, na katere lahko računamo, da se izvlečemo na dolgi rok. "Kapitalisti", ki so unikum za Slo (in podobne države, čeprav se jih ta hip ne spomnim prav veliko) so nam ugrabili državo in nas držijo tukaj za talce.
BlokiranZaradi24urFašizma
05. 11. 2014 18.54
+1
@Hermes: Thanx srce. Če si luštna narediva kontakt ;) (velja tudi za Majo) Drugače pa odgovor je JA: Oblast je na svetu že tam kjer si napisala. V svetovnem merilu. V SLO vedno malo zamujamo za civilizacijo ampak že gre v tej smeri. Bo pa trajalo ker ne moreš kar z vojaškim posredovanjem stvari urejat, in je treba uporabit druge metode (finance, lakoto, itd) . Seveda je na svetu treba še veliko postorit. Nov svetovni red je nuja, ampak ne gre to kar čez noč in enakomerno. Korak po korak pa bo. Vmes bodo pa kričali in brcali na vse strani .... pa tudi med nami ni vedno soglasja ....
CitizenOfTheWorld
05. 11. 2014 19.03
+1
Ha, ha Bild...tempting, tempting..moram priznati...vedno so me privlačili inteligentni dečki...ampak, a si tudi ti "fejst". Jaz bi cel package. Sicer gre za subjektivno presojo, ampak vsaj približno
BlokiranZaradi24urFašizma
05. 11. 2014 19.07
-3
Pa puncam sem bil vedno všeč. In se dobro razumel z njimi. Klikni na facebooku Illuminati Enlighted z Ljubljano v pasici. Pa preko tistega prideva do relnih profilov :) Da si te najprej ogledam ;)
CitizenOfTheWorld
05. 11. 2014 19.20
-1
čaki, a lahko najprej jaz tebe počekiram in se odločim, če mi je pamet dovolj;)))
BlokiranZaradi24urFašizma
05. 11. 2014 19.24
-3
Lej. Jaz sem napisal prvi javni kontakt. Ne morem dat kar pravega profila gor. Ti reskiraš nič, saj te bom samo jaz videl ko me dodaš. Ko preverim da si ti in ni kaka provokacija, pa ... ti dam pravi profil. Kaj je s tem narobe? Če tega ne sprejmeš je že sumljivo .... saj na ta način ničesar ne reskiraš. Ne boš prva ki je prišla na ta način v kontakt z mano. Sicer pa mora bejba tipa poslušat, sicer zadeve nikoli ne tečejo kot bi bilo treba ;)
CitizenOfTheWorld
05. 11. 2014 19.32
-1
BlokiranZaradi24urFašizma
05. 11. 2014 19.33
-4
realno1
05. 11. 2014 17.01
+8
Generalni direktor Pošte Slovenije ima baje kar 4 tajnice, kot da je multinacionalka tipa Microsoft. Verjamem da jih nimajo pa po drugih večinoma firmah v državni lasti nič manj.
triglav15
05. 11. 2014 18.03
+2
troll235
05. 11. 2014 16.30
-1
Pa bilderberg vam je spet vse razložu kokr da bi razlagov mejhnmu otroku da boste ja razumel pa še kr ne dojamete...
BlokiranZaradi24urFašizma
05. 11. 2014 17.40
+1
troll235
05. 11. 2014 16.29
+1
no pa vsi vi kritiki Češka pa vseh ostalih k jim pravte lopovi in ne vem kva vse povejte kako si vi samga sebe predstavlate imet denar ko pa v bistvu ljudi, ki imajo denar sploh ne marate???
JE-BI-GA
05. 11. 2014 16.27
+4
Nima tajnice, da ga ne izda za njegova mahinacijska posla, s poštenim delom v Sloveniji ni obogatitve pa tudi če delaš 25 ur na dan !!!!!
Neopredeljeni
05. 11. 2014 16.54
+10
Motiš se, z poštenim delom se da narediti marsikaj, pa še ljudi lahko gledaš v oči z dvignjeno glavo.
Poisonivy
06. 11. 2014 08.45
-1
Obogatiš lahko, .... pazi to...s svojo pametjo in prodornostjo.... In tukaj imaš dokaz. Lahko pa tudi sediš za kompom in jamraš kako so vsi lopovi. Izbira je tvoja...aja, ti je verjetno nimaš...
gongash
05. 11. 2014 16.04
+0
najveš "sandi" verjetno zasluži od dormea, vendar dormeo sploh ni kvaliteten kakor to napihujejo v reklamah.
brabusednet
05. 11. 2014 15.51
+4
Ti bobo pa teško umrli,ker bodo toliko denarja pustili neporabljenega.
Poisonivy
06. 11. 2014 08.46
Ma kakšen denar, tp je kapital ki se obrača... na kozlanje mi gre ta nevednost... pa kaj mislite, da imajo tok denarja doma v štumfu?
Piškica
05. 11. 2014 15.46
+2
čemu služijo te lestvice?
Neopredeljeni
05. 11. 2014 16.53
+6
Meni so te lestvice všeč. Še posebej, če so na njih navadni ljudje, na pa neki "mučkaroši" z vezami. Mi da voljo za naprej in narediti kaj pametnega, da bi tudi jaz prišel na tako lestvico.
Poisonivy
06. 11. 2014 08.50
Mah, men pa ne, ker jih pograbijo tabloidi ala 24 ur in iz tega delajo celo dramo in dražijo ljudi.... A vidiš, da večina misli (in to zato, ker jim tako servirajo mediji), da imajo te ljudje ta denar nekje spravljen na enih računih v tujini in ga veselo zapravljajo. Noen pa ne pove, čemu so se oni odrekli, da so prišli do tega KAPITALA, kako se ta kapital obrača, koliko ljudi živi od tega,....
Melx
05. 11. 2014 14.32
+2
Brisali moj komentar pa samo resnico sem napisal o izkoriščanju poštenih ljudi..., takšne ni za hvalit, večino teh bi bilo potrebno zapret, :(
DonMiltonFriedman
05. 11. 2014 14.36
+24
Daj si duška. Kako pa izkoriščata Loginova recimo poštene ljudi? Sama ušesa so nas.
Melx
05. 11. 2014 15.06
-1
DonMiltonFriedman
05. 11. 2014 15.09
+10
Berem super, ti ne vidiš dobr. In ti si domnevam ta pošteni človek, ki ga izkoriščajo zgoraj našteti... Verjetno bi bilo edino fer, da se jim premoženje vzame in podeli tebi poštenjaku z dodano vrednostjo. A bo? Loginova te ne silita, da kupuješ aplikacije, Češko te ne sili, da kupuješ Top Shop izdelke. Vedno je alternativa. Če delaš za minimalca, imaš ogromno alternativ. Če se ti zdi, da te delodajalec izkorišča, imaš alternativo. Vedno so alternative in od tebe je odvisno ali boš posegel po njih, ali pa se drl da hočeš spremembe v nebo, kjer te ne bo slišal nihče.
Melx
05. 11. 2014 15.27
+3
Očitno da res bolj slabo bereš, ne, jaz ne delam za take, da ne bom napisal kake pa bo moj komentar spet brisan. Poznam pa ljudi oz. matere samohranilke, ki delajo in nimajo druge izbire, ker druge službe ne dobijo, mora pa nahranit otroka - družino. So tudi primeri v družini kjer je samo en starš zaposlen, ti ljudje (za takšne sploh ne morem rečt ljudje) pa najbolj izkoriščajo takšne, ki so v stiski. Ampak takšni kot si ti tega ne razumete. Za vse bo pa problem, ko enkrat dosti ljudi ne bo več imelo kaj za izgubit, takrat se bomo pa lahko vsi bali, tudi takšni kot si ti, oz. takšni ki jim gre zelo dobro. Le redki so tisti, ki na pošten način zaslužijo takšno premoženje, tistim pa je seveda za čestitat.
BlokiranZaradi24urFašizma
05. 11. 2014 15.36
+3
Če tisti morajo delat pri njemu, to samo pomeni da jim on od vseh nudi največ! Kje je potem to izkoriščanje?
DonMiltonFriedman
05. 11. 2014 15.40
+8
Še vedno mi ni jasno, kako sta Loginova izkoristila te matere samohranilke, ki jih ti poznaš. Razvila aplikacije, dala na trg, ljudje iz celega sveta se pa prostovoljno odločajo če jih bojo nadgradili s parimi evri ali pa klikali na oglase. Se mi zdi dosti prostovoljna odločitev. Če so pa te tvoje samohranilke zapravile celo plačo na aplikacijah, jim pa manjka zdravega razuma. Ali mogoče služb ne dobijo zaradi Outfit7 podjetja, al kako? Ali pa je Outfit7 kot podjetje zavezano, da grejo po Sloveniji in po 500€ dajejo v roke vsakomur, ki mu ne gre v življenju? Otroci v Afriki imajo 1000x manj, kot te samohranilke, ki jih poznaš. Kdo pa je za njihovo nesrečo kriv? Spet Outfit7, ali mogoče te samohranilke s tabo vred? Če delajo pri katerem od teh, naj grejo pa drugam. Kaj so pa dejansko naredili v smeri, da zamenjajo delodajalca? Verjetno ničesar.
Melx
05. 11. 2014 15.41
+5
Ja, to bo, tako velika ponudba dela je, da zaposleni lahko izbirajo kje bodo delali in seveda, izberejo najboljšega ponudnika, npr. za pobiranje hmelja so Bolgarom plačali cel 1 € na uro, bravo mi, malo še pa bomo "mala Švica", :D
Melx
05. 11. 2014 15.42
-2
DonĐunkerŠešok, za tebe pa žal ni zdravila, :D
DonMiltonFriedman
05. 11. 2014 15.45
+2
Mogoče nadgraditi znanje? Vedno je alternativa, obstati na istem delovnem mestu in se do konca življenja pritoževati je najlažja pot.
Pazi
05. 11. 2014 13.31
+5
Vse račune ima pa odprte v Švici, razen svojeg oasebnega "tamalega" , vse je malo prri njem. Tudi tiiiistiii. 7000 delavcev , od tega 90 % kitajčkov z osnovno plačo 35 eurov.
BlokiranZaradi24urFašizma
05. 11. 2014 13.11
+10
Kdaj bomo začeli v Sloveniji podeljevat status kapitalistom kot se jih časti v Veliki Britaniji? Takemu ki je veliko zaposloval ali plačeval veliko davkov, podelijo naziv Member of British Empire. Morda pa zaradi tega tam manj bežijo v tujino. Bomo pričakali še Zaslužne Člane Slovenskega Poštenja in Slovenske Blaginje v Sloveniji?!? Člane vendskega panterja omike in svobode?!?
Rahan
05. 11. 2014 12.26
+14
le zakaj sem tako tumast da si ne znam zaslužit svojega milijona? :(
DonMiltonFriedman
05. 11. 2014 12.59
-5
Prepošten si in prepameten. Mislim halo... Takšnih bedarij kot je govoreča mačka, se lahko samo podinteligentni in leni ljudje spomnijo. Ali pa lopovi. Tisti ki si to zaslužijo, delajo na tekočem traku, kjer unovčujejo svoje sposobnosti za boljši svet in boljši jutri. Govoreča mačka je samo orodje bogate elite, ki hoče preko risank raji vzeti denar, pobrati milijone, med tem ko drugi nimajo za kruh, ampak vseeno najdejo 2€ za dokup oblek za govorečo mačko. Al pa kitajsko robo da prodajaš v Sloveniji... Mislim kako podel način zaslužka. To se lahko samo najbolj zlobni ljudje spomnijo, ki bi radi raji pobrali še tisto malega kar ima. Vse jim je treba vzet, čisto vse. Enim pa že 28. v mesecu zmanjka za liter Veselega Petra, med tem ko drugi pijejo Jack Daniels vse do 14.
BlokiranZaradi24urFašizma
05. 11. 2014 13.11
-1
Nr.1
05. 11. 2014 13.48
+9
obupnez
05. 11. 2014 16.09
+1
SLObunkeljn
05. 11. 2014 12.07
+27
Edino kar me zanima pri tej novici je, koliko ti najbogatejši plačujejo svoje zaposlene? Recimo teh 7000 Češkovih zaposlenih? Dajte POP-TV dopolnite članek :)
BlokiranZaradi24urFašizma
05. 11. 2014 12.13
-2
Toliko kolikor lahko, da podjetje še ne propade. Če bi bil pameten bi jih manj, saj brez rezerve bo tudi propadel.
Tiasalow
05. 11. 2014 12.17
+4
mislm, da nobenmu nič ne manjka :) in plače so dobre :))
BlokiranZaradi24urFašizma
05. 11. 2014 12.06
+0
Vse delavce na cesto, da vam ne bodo mogli očitat da jih izkoriščate!
mbhudournik
05. 11. 2014 12.05
+6
Če hočete spati in se zbuditi spočito NIKAKOR NE KUPUJTE DORMEA
Tiasalow
05. 11. 2014 12.18
+3
kupte Octaspring, boste spali kot na oblačku :) ;)
BlokiranZaradi24urFašizma
05. 11. 2014 12.04
+5
Če bi imel tajnico, bi ga obtožili, da jo izkorišča in da bogati na njen račun! Ko bo vse delavce dal na cesto, ga več ne boste mogli obtoževat da delavce izkorišča.
volek
05. 11. 2014 11.58
+1
Ja kaj se izgovarja. Ženo ima ljubosumno.
santamaura
05. 11. 2014 11.47
+14
Eden najbogatejših Slovencev nima tajnice - Jo je na Top-shop kupil in je bila seveda neuporabna
CitizenOfTheWorld
05. 11. 2014 11.58
+22
Najbolj vam gre v nos, da nima tajnice. Ljudje, ki sami ustvarijo denar pač ne razmetavajo z njim in ga ne trošijo za neuporaben kader, ker nimajo takih kompleksov kot vi, da jim mora en drug skuhati kavo. Jaz je tudi nimam, oz. ne opravlja takih poslov, kot bi vi to mislili. Mi ne rezervira kart in hotelov , kuha kav in menja rož. Ker to lahko naredim tudi sama, ker pač nisem invalid. Niti telesni, niti mentalni.
mbhudournik
05. 11. 2014 11.59
-4
santamaura
05. 11. 2014 12.06
-6
hermes123 - A ti si tista, ki z kozmodisku po dormeo blazini skače, pa ji proteza sploh iz ust ne pade - pa to še ni vse....