Slovenija

Edini na svetu: v Nemčiji s terapevtskim programom na pomoč tistim, ki imajo pedofilska nagnjenja

Ljubljana, 28. 09. 2016 14.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek/STA
Komentarji
0

Letošnji posvet o problematiki zlorab otrok na spletu se je osredotočil na storilce in njihovo obravnavo. Med predavatelji je svoje izkušnje delila nizozemska psihologinja, ki policiji med drugim pomaga pri izdelavi storilčevega profila. Nemška predavateljica pa je predstavila preventivni terapevtski program, v katerem zdravijo ljudi, ki ugotovijo, da jih spolno privlačijo otroci.

V Ljubljani je danes potekal že šesti posvet o problematiki zlorab otrok na spletu, v uvodu pa so govorci izpostavili nujnost sodelovanja različnih strokovnih služb za učinkovito preventivno delovanje. Rdeča nit tokratnega dogodka je bila obravnava storilcev spolnih zlorab otrok. Organizatorji posveta prijavna točka Spletno oko, Center za varnejši internet Slovenija, Uprava kriminalistične policije Generalne policijske uprave in Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije so ponovno zabeležili velik interes strokovne javnosti za tovrstno obravnavo problematike. Posveta se je udeležilo prek 230 slušateljev iz vrst policije, tožilstev, sodišč, socialnih služb, nevladnih organizacij, šolstva in industrije.

Na posvetu so izpostavili, da ustrezna obravnava potencialne storilce spolnih zlorab otrok odvrača od dejanj.
Na posvetu so izpostavili, da ustrezna obravnava potencialne storilce spolnih zlorab otrok odvrača od dejanj. FOTO: Thinkstock

Posvet, ki ga prireja prijavna točka Spletno oko v sodelovanju z upravo kriminalistične policije Generalne policijske uprave in Gospodarsko zbornico Slovenije, pa je bil tokrat namenjen delovanju storilcev in njihovi obravnavi. Na posvet so organizatorji poleg domačih strokovnjakov povabili strokovnjakinjo na področju preiskovanja spolnih zločinov in članico Nacionalne enote Nizozemske policije proti spolnemu izkoriščanju otrok psihologinjo Madeleine van der Bruggen. Van der Bruggnova v enoti izvaja usposabljanja in podaja nasvete glede vedenja storilcev pri preiskavah spolnih zlorab otrok in pri preiskavah, povezanih s posnetki zlorab na internetu. Kot je opozorila med svojim predavanjem, ima policija, ko naleti na posnetke spolnih zlorab otrok, na voljo zgolj spletni profil storilca, ne ve pa, kakšna oseba je to v realnem življenju. In tu se v delo policistov vključi van der Bruggnova, ki za storilca izdela vedenjsko analizo in določi njegov profil. Pomaga tudi pri določanju, kako nevaren je ta storilec, kakšni so njegovi motivi, kakšna je ponovitvena nevarnost, skratka določa tip prestopnika. Njena pomoč in izkušnje pa so nepogrešljivi tudi pri intervjujih tako s storilci kot žrtvami.

Madeleine van der Bruggen je opozorila na pomen analize vedenja storilcev pri preiskavah primerov spolnega izkoriščanja otrok. Opozorila je, da obstaja veliko vrst prestopnikov, da se njihova stopnja tveganja za povratništvo razlikuje ter da bi to moralo voditi tudi v različne pristope organov pregona pri njihovi obravnavi.

Madeleine van der Bruggen je izkušena psihologinja, ki se je več let ukvarjala z zdravljenjem spolnih prestopnikov, ki so bili vključeni v različne terapevtske programe. Med svojim delom analizira posnetke spolnih zlorab otrok na spletu, pogovore v različnih klepetalnicah med domnevnimi pedofili in različna njihova razmišljanja. Med temi mora nato prepoznati, kdaj gre zgolj za fantazije in kdaj se za tem skrivajo dejanski prestopniki. Tudi sama je ugotovila, da se ljudje premalo zavemo, kako hitro lahko naši posnetki otrok pridejo v napačne roke. Zato je opozorila, da je potrebna velika previdnost pri objavljanju fotografij na spletu.

S preventivnim terapevtskim programom orjejo ledino

Medtem ko se van der Bruggnova ukvarja pretežno z razkrivanjem storilcev in izdelavo vedenjskih analiz, pa je druga tuja sogovornica na posvetu, psihoterapevtka in raziskovalka Petya Schuhmann, ki v Nemčiji v okviru projekta Kein Täter werden (Ne postani storilec) izvaja individualno in skupinsko psihoterapijo z ljudmi, ki ugotovijo, da jih spolno privlačijo otroci, osredotočena predvsem na pomoč tistim, ki še niso storili kaznivega dejanja. "Največji uspeh našega projekta je uspešno zdravljenje moških s pedofilskimi nagnjenji in minimizacija tveganja za to, da bi zagrešili kazniva dejanja na področju spolnih zlorab otrok," je v govoru poudarila Schuhmannova in dodala, da do konca letošnjega leta nameravajo začeti nov program obravnave za tovrstne ciljne skupine.

Zaskrbljujoč je podatek, da po nekaterih raziskavah med 10 do 20 odstotkov odraslih poroča o spolni zlorabi v otroštvu.
Zaskrbljujoč je podatek, da po nekaterih raziskavah med 10 do 20 odstotkov odraslih poroča o spolni zlorabi v otroštvu. FOTO: iStockphoto

Schuhmannova od leta 2010 dela na oddelku za forenzično psihiatrijo in psihoterapijo Univerze v Regensburgu v Nemčiji in je koordinatorka, terapevtka in raziskovalka na centru, ki v okviru mreže Dunkelfeld (Temno polje) na Bavarskem omogoča zdravljenje moškim s pedofilskimi nagnjenji. To je edini takšen projekt na svetu, je opozorila Schumannova, cilj projekta pa je preprečevanje spolnih zlorab otrok.

Vodja Centra za varnejši internet Vasja Vehovar je izpostavil, da po nekaterih raziskavah med 10 do 20 odstotkov odraslih poroča o spolni zlorabi v otroštvu, prav tako obstaja ocena, da je k spolni zlorabi otrok, ki se vsebolj seli na splet, nagnjene en odstotek populacije.

Z močno medijsko kampanjo in javnimi pozivi so uspeli terapevtski projekt predstaviti širiši javnosti. Tako njihov program ponudi tistim, ki na primer v Googlov iskalnik vtipkajo iskalne pojme, kot so otroška pedofilija, pornografija, zloraba ipd. Izpiše se jim, kje lahko dobijo pomoč in kakšni so terapevtski programi. Vsem, ki se vključijo v program, nudijo popolno anonimnost, zdravljenje pa je povsem brezplačno, saj projekt financira ministrstvo.

V njihove terapevtske projekte se vključijo predvsem moški, ki jih skrbi, da bi lahko spolno zlorabili otroka, a tega dejanja še niso storili. Se pa vključujejo tudi takšni, ki so že zlorabili otroka, a jih še niso odkrili, pa tudi že kaznovani storilci, ki so povratniki. Njihovo terapevtsko zdravljenje se izvaja na 12 lokacijah v Nemčiji, pomoč pa se izvaja po standardiziranem diagnostičnem postopku, prek pol-strukturiranega kliničnega intervjuja in vprašalnikov za merjenje osebnih izkušenj in vedenj pacientov ter ocenjevanja dodatnih statičnih in dinamičnih dejavnikov tveganj. Terapevtsko delo se izvaja v skupinah, lahko tudi individualno, prav tako nudijo svetovanje za partnerje prestopnikov. V zdravljenje so vključene osebe starejše od 18 let, ki morajo razumeti in govoriti nemško. Minimalna dolžina takšnega zdravljenja je leto in pol, s terapevtskim programom pa želijo pri bolnikih razviti samoobvladovanje in nadzor nad nagnjenji ter preprečiti, da bi postali storilci.

Sodobna internetna tehnologija ob vrsti dobrih stvari skriva tudi temno plat.
Sodobna internetna tehnologija ob vrsti dobrih stvari skriva tudi temno plat. FOTO: Profimedia

Tudi na policiji izpostavljajo pomembnost preventivnih dejavnosti

Pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Boštjan Lindav je v uvodu posveta dejal, da sodobna internetna tehnologija ob vrsti dobrih stvari skriva tudi temno plat. Osebam, ki internet uporabljajo za izvrševanje kaznivih dejanj, tehnologija nudi vsaj navidezno anonimnost, možnost spreminjanja identitete in prikrivanja dokazov, kar so po ocenah kriminalistov ugodni pogoji za kibernetski kriminal.

Če ste naleteli na nezakonite vsebine na spletu, lahko to prijavite na Center za varnejši internet na prijavno točko Spletno oko. Tam na leto dobijo okoli 500 prijav, 10 odstotkov jih nato posredujejo policiji. Večina spornih vsebin se sicer nahaja na tujih strežnikih, nekaj pa jih je tudi na slovenskih. Te slovenska policija hitro odstrani.

Hiter napredek tehnologije, lahka dostopnost in dinamičnost spleta predstavljajo velike izzive za družbo. Z njimi se srečuje tudi slovenska policija, ki poskuša biti čim bolj seznanjena z vsemi novostmi na področju spletne zlorabe otrok, je dejal Lindav. Tovrstni problem bo v prihodnje najverjetneje v porastu, Lindav pa je izrazil obžalovanje, da se v zadnje času srečujejo z neargumentiranimi stališči, da zloraba otrok na spletu ni mogoča. Poudaril je, da je to kaznivo dejanje, vredno obsojanja s strani celotne družbe.

Da se v preventivnih in izobraževalnih aktivnostih na področju preprečevanja spletne zlorabe otrok združujejo ponudniki spletnih storitev, policija, strokovna služba, laična in akademska javnost, Lindav ocenjuje kot pomemben napredek. Izpostavil je tudi nujnost odzivnosti vseh institucij pri obravnavi posnetkov spolne zlorabe otrok. Preventivne dejavnosti morajo biti besedah Lindava dolgoročne, sistematične in večplastne. Zajemati morajo otroke, starše, internetne ponudnike, organe pregona, medije in vse, ki delajo z otroki in mladostniki.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1