Slovenija

Eko krog: Kdo je Lafargeu dovolil večjo proizvodnjo od dovoljene?

Ljubljana, 21. 02. 2012 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Eko krogu zatrjujejo, da Lafarge Cement že nekaj let proizvaja več klinkerja, kot mu je to dovoljevalo okoljevarstveno dovoljenje. Zaskrbljeni so tudi nad srečanjem ministra Bogoviča in predstavniki Lafargea, ki je potekalo že prvi dan ministrovega službovanja.

Eko krog: Lafarge Cement izdela več klinkerja, kot je dovoljeno.
Eko krog: Lafarge Cement izdela več klinkerja, kot je dovoljeno. FOTO: Vesna Meško

Aktivisti Društva za naravovarstvo in okoljevarstvo Eko krog zatrjujejo, da Lafarge Cement že nekaj let proizvaja več klinkerja, kot mu je to dovoljevalo okoljevarstveno dovoljenje. Po njihovih navedbah je cementarna tako proizvajala več kot 2000 ton klinkerja dnevno.

Predsednik Eko kroga Uroš Macerl je povedal, da je peč v Lafargeu omejena na proizvodnjo 1000 ton klinkerja dnevno, sedaj že razveljavljeno okoljevarstveno dovoljenje pa mu je dovoljevalo proizvodnjo 1400 ton klinkerja na dan.

Eko krog: Naprave so bile preobremenjene

Da bi se izognili napačnim tolmačenjem, je Eko krog julija lani inšpekcijo za okolje zaprosil, da jim pojasni, kako v Lafarge Cementu nadzira kapaciteto peči in spoštovanje njenih omejitev. Kot je dejal Macerl, so jim z inšpektorata odgovorili le, da ta nadzor opravljajo tako v okviru rednega kot tudi izrednega nadzora.

Eko krog je po tem zahteval dodatna pojasnila, inšpekcija za okolje pa je odgovorila, da v okviru nadzora ne preverja kapacitete peči oz. koliko je znašala proizvodnja klinkerja za vsak posamezen dan.

Macerl meni, da so čistilne naprave trboveljske cementarne dimenzionirane na določeno kapaciteto proizvodnje, kar pomeni, da so bile te naprave zaradi večje proizvodnje preobremenjene, posledica pa so bili večji izpusti škodljivih emisij v zrak.

V Eko krogu se sprašujejo, kdo je v Lafarge Cementu odobril večjo proizvodnjo od dovoljene, in ob tem napovedujejo, da bodo zadevi prišli do dna.

Kaj je botrovalo srečanju ministra Bogoviča s predstavniki Lafargea?

Sprašujejo se tudi, kam umestiti sestanek med novim ministrom za kmetijstvo in okolje Francem Bogovičem in predstavniki Lafarge Cementa, ki je potekal že takoj prvi dan ministrovega službovanja. Macerl ocenjuje, da ni šlo za nobeno naključje in upa, da bo Bogovič v kratkem sprejel tudi aktiviste Eko kroga.

Zaradi slabih izkušenj iz preteklosti so v Eko krogu zaskrbljeni nad omenjenim srečanjem, zato Bogoviča sprašujejo, kdo je bil pobudnik sestanka in ali je bilo srečanje oz. lobistični stik prijavljeno pri protikorupcijski komisiji skladno z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije.

"Preseneča nas, da je uspelo tovarni s tako slabim ugledom dobiti sestanek z vami in to na sam dan, ko ste prevzeli posle ministra. Zelo naivni bi morali biti, če bi hoteli verjeti, da gre tukaj za naključje oz. da se je delovanje Lafarge Cementa spremenilo," so aktivisti Eko kroga zapisali v pismu Bogoviču.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hrast66
21. 02. 2012 23.32
+0
Rezultat. Tako opevani tuji vlagateli v banano državo Slovenijo. Človek bi se razjokal nad našo ekonomsko znanostjo.
24 cenzur
21. 02. 2012 22.20
+1
Takšen zrak kot je bil v okolici Cementarne zadnjih 5 let... sivina v zraku, smrad se je pogosto širil celo do zg. Trbovelj...oblaki dima čez cele Trbovlje... oprostite, ampak tisti, ki smo to videli in nismo vpleteni ne v Cementarno, ne v EKO krog, vemo da je šlo za neznosno onesnaževanje. Ljudje so neprestano klicali na radio Kum, kaj tako smrdi... In tistih 100 ljudi, ki jih bodo morali odpustit ni izgovor za nadaljevanje tega onesnaževanja. Marsikatera firma je imela zelo čisto proizvodnjo, pa jih je tudi še kaj več ostalo na cesti kot 100. S kapitalom, ki so ga ustvarili v teh letih v omenjeni firmi pa naj raje zgradijo kakšno novo tovarno z novimi "čistejšimi" proizvodnimi idejami. In zaposlijo omenjene delavce. Tega pa seveda ne bo a ne. Vsega se pač ne more sežigat, kar bi si nekdo izmislil.Sami delavci pa gotovo niso nič krivi in za njihovo stanje ni kriv niti EKO krog, temveč hudo pretiravanje z onesnaževanjem zaradi želje po čimvišjih basanjih denarja v žepe nekoga drugega kot delavcev. Če je nekdo iz tega kaj potegnil... kaj potem. Brez foušije pač ne gre. Zrak je pa danes veliko boljši. Kdor to zanika, se laže.
bigfudge
05. 03. 2012 21.34
-2
hoho ti pa si, zrak se ni izboljšal, koncentracija strupenih plinov ostaja ista?razlaga za to mogoče...em...ja to je pa to ne
domacin
21. 02. 2012 21.49
+1
Več o ''ekologih'' (leto stara izjava cementarne): V nekaterih medijih je gospod Macerl pred kratkim izjavil: »Iz Lafargea so mi ponujali rento, samo da bi nehal. Povedal sem jim, da tega denarja nimajo – raje jem suhe žemlje, kot da bi se prodal.« Tudi ta izjava gospoda Macerla je, kot veliko drugih, neresnična in zavajajoča. Treba je vedeti, da je gospod Macerl stranka v postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za cementarno, kjer uveljavlja svoje osebne interese, obenem pa se pojavlja v javnosti kot predsednik društva Ekokrog. Omenjeni gospod je namreč skupaj s sotožniki 28.4.1995 vložil odškodninsko tožbo proti Cementarni Trbovlje, Termoelektrarni Trbovlje, Steklarni Hrastnik in TKI Hrastnik zaradi škode na kmetijskih površinah. Družba Lafarge Cement Trbovlje se je kot pravna naslednica Cementarne Trbovlje z gospodom Urošem Macerlom in drugimi tožniki do danes edina od toženih podjetij izvensodno poravnala. Postopek je bil zaključen 22. 11. 2007 gospodu Urošu Macerlu pa je bilo določeno izplačilo v višini 56.777,11 €. Svoj delež je do danes poravnal le Lafarge Cement. Sodišče je na podlagi strokovnih mnenj tudi določilo, da je delež cementarne, glede na obseg obremenjevanja okolja nižji od 3% odstotkov od celotne odškodnine. Gospod Uroš Macerl je torej v izvensodni poravnavi sprejel denar za odškodnino, ki jo je zahteval v tej tožbi. Dejstvo da je sodišče na podlagi strokovnih ekspertiz ugotovilo, da je bilo še pred vgraditvijo čistilnih naprav obremenjevanje okolja, ki ga je povzročala cementarna, bistveno manjše od nekaterih drugih podjetij v Zasavju, zelo jasno govori o povsem osebnih in ne okoljskih ciljih medijskih napadov na cementarno zadnjih nekaj let. Decembra leta 2007 je gospod Uroš Macerl vložil še eno odškodninsko tožbo, med drugimi ponovno tudi proti družbi Lafarge Cement Trbovlje. Gospod Uroš Macerl torej najbrž ne bo jedel suhih žemelj, saj že drugič toži in zahteva denar od cementarne in nekaterih drugih podjetij. Tudi v teh zasebnih tožbah pa gospoda Macerla zastopa odvetniška pisarna Čeferin. Nobeno izmed toženih podjetij pa, zanimivo, ne prihaja iz Občine Zagorje.
domacin
21. 02. 2012 21.48
+4
Aktivisti Društva za naravovarstvo in okoljevarstvo Eko krog Če delaš samo in izključno proti eni firmi v svojem okolju to ne moreš biti. Primerno bi bilo Društvo proti cementarni Eko krog. Cementarna ne obratuje pol leta, Zagorje pa še vedno mesto z najslabšim zrakom v Sloveniji. Zanimivo da zagorjane moti samo cementarna, ki je trbovska in francoska. IGM Zagorje je kao njihov pa ni panike. V končni fazi brezpredmetno, zaposleni so lokalci, torej Zasavci v obeh primerih. Če ne vete je tudi ''kapitalistični'', saj so lastniki avstrijci! Toplarna v Zagorju? Ni panike. Kurišča? Promet? Nič. To vse je naše, zagorsko. Doker je Macerl dobival od zasavskih firm ogromne odškodnine je blo vse vredu. Termoelektrarna, kemična, cementarna in steklarna so mu plačali 57000 €. Je Macerl rekel da je ta denar dobil njegov odvetnik in ne on. In to je kao borec za okolje. Veš da.
bigfudge
05. 03. 2012 21.42
-3
nismo vsi zagorjani taki, mene je sram zaradi Ekokroga in Švagana
zavedenslovenc
21. 02. 2012 20.41
+7
V Lafargeu so odpustili ali premestili že več kot 100 ljudi, do konca leta naj bi jih v Trbovljah delalo le še od 20-30!!!
saintjozef
21. 02. 2012 20.04
+2
Eko krog: Kdo je Lafargeu dovolil večjo proizvodnjo od dovoljene? --Ena prodana duša.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
21. 02. 2012 20.00
+1
24 UR TA CLANEK SE JE ZA SMEJATI LE KDO JE TO DOVOLIL .SLOVENIJA JE KORUPCIJSKA DRZAVA OBLASTNIKI Z PARLAMENTOM VRED LEPO ZIVIJO NA NAS RACUN.MI POSTENI DELAVCI SLOVENIJE PAC PISEMO O TEH LOPOVIH RESNICO IN NEBOMO ODNEHALI .LEP POZDRAV
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
21. 02. 2012 20.06
-1
SEFI V TEJ TOVARNI SI LEPO DELIJO DENAR SAJ SO KORUPCIJSKO PODKUPLJENI GLAVNO DA JE NJIM LEPO ZA LJUDI OKOLI TOVARNE VERJEMITE JIM JE VSEENO SAJ JE TO POKVARJEN SISTEM KAPITALIZEM .AMPAK POGLEJMO SOCUTJE STAREGA DOBREGA SISTEMA NIC KRIVI POSTENI NAVADNI LJUDJE OKOLI TOVARNE IN V TEM KRAJU PA UMIRAJO ZA RAKOM IN DRUGIMI BOLEZNIMI
bigfudge
05. 03. 2012 21.41
-1
res si vesc o tej zadevi, prej bi mislil da mas kaksen kromosom prevec
Tajda Kosem
21. 02. 2012 19.58
+5
najprej bi pod drobnogled vzeli macerla,tako svinjarijoki jo ima na svoji kmetiji o bože,vse živali bi mu vzeli,njega pa pelal v rest,drugega si na svoji kmetiji ne zasluži,podpira ga zagorska občina s švaganom na čelu! da ne bo pomote,tudi jaz sem za sveži zrak,samo ne na tak način
aojz
21. 02. 2012 21.01
+1
Ja res je. Da ti pojasnim. Živali serjejo (grozno a ne) in mokro zemljo premešajo v blato (prekleti dež). Bulji ti v svoj ekran. Kmeta ne boš razumel nikoli.
katy83
21. 02. 2012 21.26
+0
ja paa baje tud svojo drobovino v zemljo zakopljejo...
Tajda Kosem
21. 02. 2012 21.38
-1
vse to je res,pa še marsikaj drugega,tako da se tale aojz dela nevednega,drugač pa tebi aojz povem,da jaz kmeta razumem,samo macerla pa ne
Tajda Kosem
21. 02. 2012 21.43
-1
katy,če mačku stopiš na rep mijavka,drugač pa v zemljo zakopava drobovino od svoje drobnice,zaenkrat toliko mogoče še kasneje kaj
divji13
21. 02. 2012 21.54
-1
še marsi kaj se najde na dvorišču marcelih tudi kako okostje krave ki bi morala k veterinarju po tem ko je poginila vendar očitno to za njih ne velja pokoplješ jo na pašnik ali dvorišče in je stvar rešena
caspera
21. 02. 2012 19.56
+2
No, pa so dosegli svoje. Eko krog in nekateri domačini. Tovarna je napovedala, da bo odpustila prvih 100 zaposlenih.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
21. 02. 2012 20.09
-3
SEDAJ KO SO VODILNI PUNI DENARJA JASNO DA JIH BODO ODPUSTILI LE DELAVCI BODO REVEZI SAJ SO MORALI MOLCATI IN BODO ZIVOTARILI NAPREJ ENAKO KOT PREJ KO SO DELALI ZA MIZERNE PLACE
divji13
21. 02. 2012 21.51
-1
Če bi lafarge lahko delal brez problemov in izmečkov kot so eko krog nebi bilo treba nobenega odpustiti, plače za moje pojme niso nekaj male. Drugo pa glede na to kako slabo poslujejo v času krize in seveda nagajanja nekih ljudi ki se imajo za ekologe imajo delavci vsak mesec normalno plačo z nobenimi zamiki kot je to pri drugih podjetjih, ki so v krizi.
bigfudge
05. 03. 2012 21.39
-1
ja plače so dobre, redne, odpustili pa ne bodo le navadnih delavcev, tisti ki pa ostanejo pa bodo nazadovali, ne govorite česar ne veste
srebrnibreg
21. 02. 2012 19.31
+7
Kar precej zahajam v ta konec z to tovarno, vendar še nikoli nisem opazil oziroma občutil kakšno velio onesnaženje. Res me zanima kaj je pravzaprav ozadje tega početja v eko krogu.
divji13
21. 02. 2012 19.34
+5
macrl je ostal brez vira prihodka:) tko pač je
TrodelnaOmara
21. 02. 2012 19.31
-1
Kdo jim je dovolu? Odgovor je sila preprost. MAFIJA.
divji13
21. 02. 2012 19.31
+0
Zrak v zagorju je res onesnažen zaradi prometa, individualnih kurišč ter komunale ki kuri odpadke iz sveje. Občina zagorje sicer ima diagrame za prašne delce vendar brez zakonsko določene zgornje meje. Čudn ne drugot tega sigurno ni:)
Tajda Kosem
21. 02. 2012 21.46
-1
zagorjani,če bi se ta eko krog obrnil k vam bi vse fabrike zaprli,samo se ne bo,ker jim švagan daje zaščito
bigfudge
05. 03. 2012 21.37
-1
res je naš župan matjaž Pijan dobro podpira tele aktiviste in jim z občinskim denarjem plačuje Čeferina...
Jožajoža
21. 02. 2012 19.16
+5
ne vem oz me čudi, da ni lafarge zaprl tovarne že takrat, ko je nek brezposeln delomrznež navijal neuki narod proti firmi, ki zaposluje in daje kruh domačinom, plačuje davke, da lahko ta UROŠ lahko dobiva socialne transferje.
Tajda Kosem
21. 02. 2012 21.47
-1
ta neuki narod je sedaj naredil to kar je,na žalost
kum11
21. 02. 2012 19.07
+10
se dnevno vozimo čez čez zagorje in vemo kaj delate v zagorju
divji13
21. 02. 2012 19.27
+0
kum11
21. 02. 2012 19.06
+8
bravo eko krog. nimate več idej pa zopet nekaj bluzite. še sami bote zablouzili.
Tajda Kosem
21. 02. 2012 21.50
+1
nekateri v eko krogu so že zabluzili,mal bi razumela da se jim gre za čisti zrak,ampak kaj ko pri sebi nima ta macerl pošlihtan
katy83
21. 02. 2012 18.47
+8
PEČ ŽE ENO LETO STOJI ZRAK JE PA ŠE VEDNO TAKŠEN KOT JE BIL, OZ NA TRENUTKE ŠE SLABŠI....
zavedenslovenc
21. 02. 2012 20.37
+0
Kdo ali kaj stoji??? Kdo te je to nahecal?
kum11
21. 02. 2012 20.51
+3
peč se že več kot eno leto ne vrti oziroma stoji. komentirajo in pišejo pa samo tisti ki tega ne poznajo
bigfudge
05. 03. 2012 21.35
-1
točn tko pač ljudje so neumni, verjamejo vsaki zaroti
srebrnibreg
21. 02. 2012 18.01
+11
Ko bodo v Lafargeu enkrat zaradi teh v eko krogu začeli odpuščati delavce, naj se ti prijavijo kot nezaposleni na eko krog ne pa zavod za zaposlovanje.
VOY
21. 02. 2012 17.22
+2
G Gantar..g.Kopač....ter ostala leva eminenca naj se zmeni....pa to EU...poslanec g.Potočnik .....ma vas rad
Balki30
21. 02. 2012 17.13
+1
*//*6%$KOMENTARJA SE NA DA PRIKAZATI&%