Slovenija

Ekologi brez meja zdaj nad vrečke

Ljubljana, 11. 12. 2010 17.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ekologi brez meja, znani po najuspešnejši akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu, okoljsko ministrstvo pozivajo, naj s posebnimi ukrepi zmanjša porabo plastičnih vrečk pri nas.

Ekologi brez meja, znani po najuspešnejši akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu, okoljsko ministrstvo pozivajo, naj s posebnimi ukrepi zmanjša porabo plastičnih vrečk pri nas.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

carpathian
12. 12. 2010 22.32
žalostno, da je naša civilna družba sposobnejša od države.
davkoplacevalka
12. 12. 2010 20.28
Na enem strokovnem seminarju,ki ga finansira EU,smo gradivo dobili v lični "platneni " vrečki.ko sem prebrala etiketo v italijanščini in angleščini sem presenečeno spoznala,da je vrečka izdelana iz18 recikliranih plastenk znane osvežilne pijače! Bravo ! sedaj jo uporabljam za nakupe,je trpežna in se tudi lepo pere
Penzic
12. 12. 2010 18.12
Sicer mi ni najbolj jasno, zakaj so naenkrat problem plastične vrečke, ki so smo kaplja v morju različne embalaže. Sam že leta uporabljam platnene vrečke, ko pa so veliki nakupi pa škatlo, ampak vseeno še vedno "proizvajam" nenormalne količine odpadkov, ki se jim enostavno ne moremo izgoniti, maksimalno kar lahko naredimo je, da odpadke ločujemo, samo je pa vprašanje kaj potem naredijo s temi odpadki, včasih imam občutek, da na koncu vse skupaj pristane na smetišču...sicer pa moraš v nekaterih trgovinah za vsaki kos sadja in zelenjave uporabit novo vrečko, to bi vsekakor lahkjo spremenili, prav tako pa bi lahko uporabili kakšne lažje razgradljive vrečke, saj te ne rabijo biti ne vem kako močne in nosilne...v nekaterih trgovinah celo kruh pakirajo v te plastične...sicer pa, če nam vrečke nebi posiljevali na vsakem koraku, jih tudi nebi uporabljali...
Spetsnaz
12. 12. 2010 17.37
PODPIRAM !!!!!!!!!!
titovka
12. 12. 2010 16.24
zakaj se potem ne spravite na vso plastično embalažo???zakaj??zakaj??kaj je vrečka večje zlo od plastenke za olje, kis, mleko, vodo, lončki za jogurt...itn...itn...???po takem bom jaz zahtevala prepoved vožnje z osebnimi avtomobili!!!!!
SuperLolek
12. 12. 2010 15.56
Za vse zagovornike PE vrečk: Ja, polyetilen vrečke so res boljše kot PVC vrečke, ker se jih celo lahko skuri v sežigalnicah za energijo brez da bi izhajal klor. Ampak obenem pa pozabljate da je ta polietilen narejen iz nafte, kar v prenesenem pomenu pomeni da ob sežigu vrečk ne nastane t.i. "zelena energija" kot jo mnogi tržijo, temveč se prav tako tvorijo izpusti CO2 kot pri gorenju nafte. S tem da vrečke še zdaleč niso samo PE... kaj pa barve za reklamna sporočila osnovi bogve česa?
mjolnir
12. 12. 2010 13.13
mcvetka59 hahaha....večuina teh ekologov ne bi odrekla osnovnemu udobju zaradi narav, in to je tud normalno! Iti v trgovino z cekerom ni ne vem kaka žrtev, pomaga nekaj, sam ni pa neko odrekanje. Kaj pa avti? Pa, prosim ne bluzit v slogu "rabiš avto za 300 m", seveda NE! nE SAM DA ONESNAŽUJE, AMPAK MI VZAME več ČASA DA GA SPRAVIM VEN, SE PREBIJEM SKOZ GUŽVO KOT PA PEŠ. aMPAK, DESET KILOMTREOV PA ŽE NE BOM ŠEL PEŠ, PA NE KER SEM LENUH (KO IMAM ČAS ANREDIM PO 15 KM NA pOHORJU), AMPAK ZATO KER ni ČASA! čAS PA JE prteveč vreden da bi ga žrtvoval za ekologijo, in to velja za vsakega razen tistih ki ga imajo preveč. Torej, ne utrujate z kolesi in pešačenjem, ker že zaradi časa večini to ni alternatia. Podbno velja za javni prevoz, ko sem študiral sem izgubil pol dneva, kajti avtobus pelje uro pa pol, čakaš ga, pol pa je preredko, pa moraš prebviti tri ure brezdelno v Mariboru itn. Pred dvema letoma, sem zadnji letnik šel za avtom, naenkrat je časa bilo več ko dovolj. Zdaj je še hujše, ker so avtobuse razredčili! Vem, da je za razne hipije in podbno mone filozofija "imamo časa za potrato", sam tisti večini ki živi v resničnem svetu pa NE!
mjolnir
12. 12. 2010 13.04
luckyss Večina katastrof ki si jih naštel so direkt iz ZF knjig in filmov! Asteroid je seveda možen, sam to ne bo ničesar "očistilo" Asteroid prinaša drugo umazanijo. "Supervulkan" pa bi zastrupil ozračje,. pobil tudi rastline, tako da toi tud ni očiščenje.
morkonja
12. 12. 2010 12.59
tile ekologi brez meeja sicer imajo vse prav in res je tako,vendar se zadeve lotijo na napačni strani.primer;greš v trgovino,rabiš vrečko,pred kaso jih imaš cel kup,ampak glej ga vraga,ekološka in razgradljiva vrečka stane euro in nekaj,navadna škodljiva pa stane 0.14€.če je tu logike sem jaz papež.zato predlagam tem našimekologom,da naredijo v tej smeri nekaj.jaz vedno kupim cenejšo in vejika večina prav tako.
est
12. 12. 2010 12.41
ukinite plastične vrečke in problema ne bo. Kako boste to naredili pa ni problem potrošnika.
mcvetka59
12. 12. 2010 12.17
kiss_my_ass.12.12.2010, 11:082 mcvetka59 12.12.2010, 10:58 Ti imaš pa verjetno tiste dni bombaž med nogami namesto Always? Pa otroci tudi nosijo pralne plenice namesto Pampersa? Kako ste vsi ekološko nastrojeni dokler ta nastrojenost ne pride do domačega praga. Jaz nosim že leta nakupovalno vrečko iz blaga in košaro po nakupih. Ženi sem pa prepovedal imet tiste dneve....zaradi ekologije seveda! boga tvoja žena. toliko da boš vedel, hrano pridelamo doma, tistih dni nimam, otroci ne nosijo plenic ampak opravljajo potrebo na travniku, najrajši sosedovem... in kako prideš do trgovine? peš? s kolesom? a veš koliko odpadnih produktov je pri izdelavi čevljev kolesa avta? če nosiš usnjene čevlje si pa morilec živali in še vedno nastajajo odpadni produkti... so yeah kiss my ass
hcaine2
12. 12. 2010 11.40
@limonca Z ločevanjem smeti pri trenutnem sistemu pobiranje ne narediš nič, z izjemo bioloških smeti, ki jih enostavno dam na kompost. Kar se tiče samomorilnosti, lahko to imenuješ tudi drugače. Izsledki raziskave pa so bili, da ko je eno srno iz črede povozil avto, je velik del ostalih pospešeno začel skakati pred avtomobile in to namerno - stoji ob cesti in ko se avto dovolj približa, skoči predenj. Pri gozdovih se pa odloči na kakšni ravni jih bo zagovarjala. Npr. v Sloveniji jih je preveč in s tem izgubljamo velik del potencialno obdelovalne ali na kakšen drug način koristne površine. Če jih že imamo, bi morali vsaj od EU nekaj dobiti, ne pa da plačujemo še ekološke kazni. Pobijanju živali v zabavo nasprotujem, če se jih pa uporabi za prehrano, poleg tega pa še za proizvodnjo nekih izdelkov, pa s tem ni veliko narobe. Ekološke akcije na to temo pa ne organizirajo tisti, ki bi jih res skrbelo za živali, ampak tisti, ki so plačani s strani nasprotnih lobijev. Gospod Watson NI izjema. Če bi pa radi dihali bolj čist zrak, je pa eden boljših načinov, da prepoveste cenene avtomobilske gume (t.i. nalite). Ker tiste razpadajo na drugačen način, kot običajne gume, med drugim tudi bistveno hitreje, ter v manjše koščke, ki pristanejo v zraku, na človeka pa imajo podoben učinek kot kajenje. Poleg tega se pritožujete nad SUV. Koliko je po cestah starih avtomobilov, nekateri že kot primarno gorivo uporabljajo olje (poleg bencina ali nafte zraven pijejo tudi precej olja) in vsak tak bistveno bokj onesnaži okolje kot pa nek sodoben SUV.
kiss_my_ass.
12. 12. 2010 11.08
mcvetka59 12.12.2010, 10:58 Ti imaš pa verjetno tiste dni bombaž med nogami namesto Always? Pa otroci tudi nosijo pralne plenice namesto Pampersa? Kako ste vsi ekološko nastrojeni dokler ta nastrojenost ne pride do domačega praga. Jaz nosim že leta nakupovalno vrečko iz blaga in košaro po nakupih. Ženi sem pa prepovedal imet tiste dneve....zaradi ekologije seveda!
Nauders
12. 12. 2010 11.06
hcaine2 ti si mal preveč pameten
kiss_my_ass.
12. 12. 2010 11.04
Ekološki davek na vsako plastično vrečko naj bo 1 €!!
mcvetka59
12. 12. 2010 10.58
flashridr11.12.2010, 21:059 Prosim, da če ne poznate sestave vrečke za smeti da niti ne poskusite pisati. Tukaj se uporablja polyetilen (PE) in ne navadna plastika (PVC). polyetilen ima veliko krajšo dobo za razkrajanje kot pa pvc materiali. Kaj pa toaletni papir, ki ga odvržete v WC ste kdaj o tem premišljevali kako dolgo se razkraja in kako ga proizvedejo. Bolj kot je blagodejen vaši zadnjici bolj je narejen iz umetnih materialov. Malo razmislite tudi v tej smeri. LP Flash a si ti pol rit brišeš s cajteng papirjem?
limonca4
12. 12. 2010 10.07
Hcaine, upam, da tudi sortiraš smeti. :-) S tem si se pa me nasmejal, da živali delajo samomor ... Toliko pa tudi niso pametne, da bi se vrgle pred vozilom ... Joj ... Prej bi padale v prepad ali pa to, da bi ptiči nehali leteti na nebu, da bi padali na trdna tla. Živali niso ljudje. Ta raziskava je larifari. To je le izgovor oz. eno čudno opravičilo. In ti to verjameš! Jooooj, Kristus! K izumiranju pa na veliko prispeva človek, še posebej pri sečnji gozdov v Južni Ameriki in marsikje druge ... Še to, če ne bilo Watsona, bi ti Japonci kar lepo pobijali delfine in kite ter ostala morska bitja. Pokazati jim je treba, da je ena meja. Bolje, da ne veš, kaj se dela na morju. Pravi masaker! To se mora dobesedno nehat. In zaradi takih masakrov kiti izginjajo ... Pa lp
korintos1
12. 12. 2010 09.34
Vsi so navalili na vrečke, a tisto, kar pa imamo v vrečki, se pa sploh s vrečko ne da primerjati. Npr. Eno mleko, dva litra soka, eno margarino, tri jogurte itd. Pa to je vse v plastiki. Naj vrečke ostanejo, ostalo naj spremenijo.
luckyss
12. 12. 2010 08.36
Zemlja se bo "očistila" kar sama, kot že tolikokrat doslej. Ali bo to v obliki trka asteroida, izbruhu super vulkana,premiku magnetnega polja ali kaj drugega-to niti ni pomembno. Sicer je lepo, da se skrbi za okolje, pozablja pa se na onesnaževanje ljudi v obliki industrijske hrane, nepotrebnih zdravil ipd. Tole o segrevanju, pa je milo rečeno idiotizem za ovce!
kubo
12. 12. 2010 06.09
Kriva je celotna druzba.....,mislim,da so vrecke najmanjsi problem.Obstaja se veliko vec problemov in veliko vecjih...kar neki