Slovenija

George Bush ekskluzivno za POP TV

Washington, 09. 06. 2008 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nataša Briški
Komentarji
17

Ameriški predsednik bo zvečer dopotoval v Slovenijo. Pred odhodom se je v Beli hiši z njim pogovarjala naša dopisnica Nataša Briški.

Ameriški predsednik George Bush pri nas začenja svojo najverjetneje zadnjo predsedniško turnejo po Evropi, saj se mu drugi mandat izteka. Pred odhodom je uspelo trem evropskim televizijskim hišam – med njimi POP TV – z njim dobiti intervju. Z njim se je v zahodnem krilu Bele hiše pogovarjala naša ameriška dopisnica Nataša Briški.

Z Bushem se je pogovarjala Nataša Briški. Poleg POP TV sta ekskluzivni intervju dobili le še dve evropski televiziji, italijanska RAI in francoska TF3.
Z Bushem se je pogovarjala Nataša Briški. Poleg POP TV sta ekskluzivni intervju dobili le še dve evropski televiziji, italijanska RAI in francoska TF3. FOTO: POP TV

Nataša Briški: Gospod predsednik, najprej bi se vam rada zahvalila, ker ste si vzeli čas.
George Bush: Malenkost.
Nataša Briški: Med svojim prvim obiskom v Evropi pred sedmimi leti ste, kot boste zdaj, obiskali Slovenijo. Odlična izbira.
George Bush: Tega, kar ste rekli, vam ne zamerim. Med prvim obiskom sem se prvič srečal z Vladimirjem Putinom. Tokrat prihajam zaradi vrha EU in ZDA. Veliko ljudem sem povedal, da je Slovenija lepa država. Američani je ne poznajo dobro. Morali bi jo obiskati in raziskati. Lahko smučajo, igrajo golf.
Nataša Briški: Veliko možnosti je za gorsko kolesarjenje …
George Bush: Ribarjenje, gorsko kolesarjenje ... res je lepo. In tudi ljudje so neverjetno prijazni.

George Bush svoj najverjetneje zadnji predsedniški obisk Evrope začenja v Sloveniji.
George Bush svoj najverjetneje zadnji predsedniški obisk Evrope začenja v Sloveniji. FOTO: POP TV
Veliko ljudem sem povedal, da je Slovenija lepa država. Američani je ne poznajo dobro. Morali bi jo obiskati in raziskati. George Bush

Nataša Briški: Prihajate zaradi vrha ZDA in EU. Ne pričakujemo nič dramatičnega, bo pa to vaš zadnji vrh. Kaj bi si želeli?
George Bush: Na teh srečanjih potrdimo skupne vrednote, človekove pravice in svoboščine. Sodelovanje pri ključnih vprašanjih. ZDA in Evropa se niso v vsem strinjale, vendar so nas družile skupne vrednote. Evropejcem in Američanom želim pokazati, da je ta odnos pomemben. Prepričan sem, da ga bo tako videl tudi prihodnji predsednik. Bomo pa govorili še o drugih pomembnih temah.

Nataša Briški: Proslavili boste tudi 60. obletnico Marshallovega načrta in zračnega mostu z Berlinom, pomembne vloge torej, ki so jo imele ZDA po drugi svetovni vojni, ko so pomagale Evropi. Evropa se je nedavno zelo spremenila. Dve novi državi na Zahodnem Balkanu. Kosovo je na prednostnem seznamu med slovenskim predsedovanjem Uniji. Kateri so najpomembnejši dosežki vaše administracije v zadnjih sedmih letih v Evropi?
George Bush: Eden je zagotovo širitev NATA. Po sprejetju novih članic sem obiskal Romunijo. Govorili smo o tem, da je napad na eno članico napad na vse. Več različnih državnih in varnostnih ureditev se je moralo spremeniti, tako da so se svobodni narodi povezali. Torej širitev NATA in pozitivno sporočilo Gruziji in Ukrajini sta zares velik dosežek. Sodelovanje v Afganistanu bo zgodovinski dosežek. Mladi demokraciji smo pomagali spremeniti družbo, v kateri so bile ženske drugorazredni državljani. To je bil barbarski režim. Borili se bomo proti protekcionizmu in za svobodno trgovino. Vem, da je nekaj trgovinskih sporov. Vseeno si moramo prizadevati za svobodno trgovino. Pogovarjali se bomo tudi o reformi Svetovne trgovinske organizacije.

Bush v Zagrebu
Bush v Zagrebu FOTO: Reuters
Kot veste, verjamem v svobodo. Evropa je zdaj enotna, svobodna in pomirjena. Z razlogom. To bi rad prenesel na Bližnji vzhod, kjer je veliko nasilja. George Bush

Nataša Briški: Verjetno bo tudi Iran vroča tema.
George Bush: Pogovarjali se bomo še o skupni ogroženosti. Kot veste, verjamem v svobodo. Evropa je zdaj enotna, svobodna in pomirjena. Z razlogom. To bi rad prenesel na Bližnji vzhod, kjer je veliko nasilja. Naš izziv je preprečiti Iranu razvoj jedrskega orožja. O tem se bomo pogovarjali skupaj. Poudaril bi tudi, kako pomembno je opozarjanje ljudi na nevarnosti virusa HIV, malarije ter lakoto. Ponosen sem na dosežke svoje države. Veselim se sodelovanja z evropskimi kolegi, da bi stvari še izboljšali.

Nataša Briški: Naslednje vprašanje je brezvizumska ureditev, visa waiver. To je pomembna tema v Evropi.
George Bush: Vem, vem.
Nataša Briški: ZDA imajo za potnike iz Evrope dva različni ureditvi. Poostrili ste pogoje za države, ki so del programa visa waiver. Zanima me vaše mnenje. Kaj bi rekli tistim, ki pravijo, da Amerika ni več tako odprta?
George Bush: Skrbi me, ker ljudje tako mislijo. Smo odprti in želimo si obiskov naših prijateljev in novih investicij. Razumem, zakaj so naši evropski prijatelji, za katere ne velja enaka vizumska ureditev, zaskrbljeni. Mislijo si, podpiramo ZDA in jih imamo radi, a za nas velja drugačen vizni sistem. Prizadevam si za spremembo starega sistema. Dobro napredujemo. Veliko držav bo vključenih v program visa waiver. Ljudem iz držav v programu visa waiver smo pravzaprav olajšali prihod. Predhodno se prijavite na spletu, kar olajša potovanje. Skrbi me, ker ljudje govorijo, da jih Amerika noče. Moja vlada in jaz menimo nasprotno.

Ljudem povem, da ne moremo sprejemati odločitev glede na javnomnenjske raziskave, poleg tega je Amerika ljudem všeč. Morda jim ni všeč predsednik, jim je pa Amerika in tisto, za kar se zavzema. Drugače si ljudje ne bi želeli priti sem, kar pozdravljamo. George Bush o javnomnenjskih raziskavah, ki kažejo, da se po svetu širi protiameriško razpoloženje

Nataša Briški: Še to vas moram vprašati. Ankete po vsem svetu so pokazale, da se širi protiameriško razpoloženje, tudi v Evropi. Mislite, da bi bilo treba ameriško blagovno znamko prenoviti?
George Bush: Zavzemamo se za svoboščine, človekove pravice in svobodo. Nekatere težke odločitve ljudem niso bile všeč. Poglejte naše odnose na Daljnem vzhodu. Odlično sodelujemo z Japonsko, Kitajsko in Južno Korejo. Imamo boljše odnose z Indijo, Južno in Srednjo Ameriko, kot jih je imela katera koli vlada doslej. Ljudem povem, da ne moremo sprejemati odločitev glede na javnomnenjske raziskave, poleg tega je Amerika ljudem všeč. Morda jim ni všeč predsednik, jim je pa Amerika in tisto, za kar se zavzema. Drugače si ljudje ne bi želeli priti sem, kar pozdravljamo. Ko slišim takšne stvari, se zanje ne zmenim, kot se ne zmenim za govorice. Amerika se, tako kot veliko evropskih držav, zavzema za tisto, kar je prav. Za spodobno življenje, svobodo govora in svobodo veroizpovedi. In seveda, ponosen sem na svojo državo.

Nataša Briški: Kar se tiče ameriških volitev: v mednarodnih odnosih lahko predsednik kot vrhovni poveljnik vpliva na tok zgodovine, zato ljudje po svetu zelo pozorno spremljajo ameriške volitve. Do zdaj so bile zelo zanimive.
George Bush: Drži.
Nataša Briški: Kandidati demokratske stranke do vas niso bili prizanesljivi.
George Bush: Seveda ne. Govorijo, da želijo spremembe. Ko sem se potegoval za položaj v politiki, sem tudi jaz govoril, da hočem spremembe. Razen kadar sem se potegoval za vnovično izvolitev. Takrat sem bil proti spremembam, podpiral sem samega sebe. Veste, tukaj je veliko retorike in to razumem. Sem v nenavadnem položaju. Zadnjih štirinajst let sem bil aktivni kandidat, zdaj pa sem nekdo, ki odhaja. Pomagal bom stranki. Seveda podpiram Johna McCaina. Zanimivo bo spremljati debate kandidatov.
Nataša Briški: Kaj bi torej sporočili 44. predsedniku?
George Bush: Naj bo načelen, odločen, bori naj se za svobodo, brani Ameriko in si z zavezniki prizadeva za skupne cilje.

Nataša Briški: Gospod predsednik, hvala lepa. Želim vam srečno pot v Evropo. Ker ste pred dvema letoma ob obisku našega premierja rekli, da je Slovenija zanimiv košček nebes, se imejte nebeško.
George Bush: Zagotovo se bom imel.
Nataša Briški: Najlepša hvala.
George Bush: Hvala tudi vam. Lepo vas je bilo srečati.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez.slovenec
11. 06. 2008 21.53
Kaj se je pa zlagal? A da je Slovenija lepa? Res, da je veliko bolj sproščen politik, kar pa še ne pomeni, da je slab. Kolk bi bla politika lepša, če bi bli vsi tko sproščeni in nasmejani, pa kolk bi se vse hitrejše dogovoril. PS: @usavko, če mislš, da je Bush poln sebe, poglej Zokija k se skoz smeji, zadaj pa hinavsko toži državo in hoče delež Mercatorja...
usavko
10. 06. 2008 08.00
Bedn retorik, poln samega sebe in poln laži (kar se tiče Ameriških interesov... Freedom of speach ipd. )
maxsla2000@yahoo.com
10. 06. 2008 00.40
tako je og'bobycar
rOolaDa
09. 06. 2008 21.36
og_bobycar@hotmail.com
09. 06. 2008 20.04
@ ni_vazn vpraš svoga Muftija kva je tvoj pra-pra-pra-pra-pra dedek bil po narodnosti... Bosanc? niti pol. Bosanci ne obstajajo. Obstajajo Srbi ki so izdal pravoslavje.. sam tko da ti bo jasn.. zj pa buuhuu pjt jokat pa ne jest hamabijev ok?
og_bobycar@hotmail.com
09. 06. 2008 20.02
>>>>ni_vazn 09.06.2008, 19:47 og_bobycar dej ti bod tih pa ne vmešavi se se v nicke... a morš se to komentirat.. ze tko vm ni ql k je kdo bosanc (js) morš še drug folk zatirat... pa če smo že pr nickih spremen svojga v og_bobyPRASC :D to ti bo bol sedl<<<< EPIC FAILURE!! CAN'T TOUCH THIS!!
reno
09. 06. 2008 19.53
Res čestitke Nataši to mora biti vrhunec karijere za novinarja.
ni_vazn
09. 06. 2008 19.47
og_bobycar dej ti bod tih pa ne vmešavi se se v nicke... a morš se to komentirat.. ze tko vm ni ql k je kdo bosanc (js) morš še drug folk zatirat... pa če smo že pr nickih spremen svojga v og_bobyPRASC :D to ti bo bol sedl
og_bobycar@hotmail.com
09. 06. 2008 19.01
Albanec 09.06.2008, 17:11 Nevem zakaj brisete komentarje ampak sej George je CAR zaradi njega je KOSOVO dobilo neodvisnost kako maš lohka sploh nick š1pac?? dj mi povej šanone?? fak si zab1t
Albanec
09. 06. 2008 17.11
Nevem zakaj brisete komentarje ampak sej George je CAR zaradi njega je KOSOVO dobilo neodvisnost
minnaema@yahoo.com
09. 06. 2008 16.29
Nataša Briški čestitam tudi vi ste dosegla VRHUNEC tistega, kar vam številni vaši kolegi zavidajo, a saj se zna, kjer je volja je tudi moč in uspeh!
Ariella
09. 06. 2008 12.26
nevem kaj vas tok moti tale buš...itak je on sam ena lutka...k pač pove tisto, kar mu rečejo drugi !!!!
emtec08
09. 06. 2008 12.08
Ogaben intervju! Prozirno!
Ranunculus
09. 06. 2008 12.08
Ta Bush je bil itak en 8 let dolg neokusen skeč.
tovarišinajuriš
09. 06. 2008 12.03
Lažnivi Kljukec.Ribarjenje v kalnem,gorsko kolesarjenje,ker bodo ceste zaprte,golf-anje.Čudovita dežela ta Slovaška.Pardon Slavonija.
Ramzess
09. 06. 2008 11.05
No ja, kaj drugega itak ni bilo za pričakovat, kratki intervju, splošna vprašanja, in še bolj splošni odgovori. Tipično. Nataša ni ravno drzna. Cenzura pač, vnaprej pripravljeni odgovori, opazno izmikanje. V oči še najbolj pade vprašanje o visa waiver, katerega odgovor pa je itak že znana zgodba, a seveda brez omembe (logično), da gre za lažji in sploh nadzor na tujci. Pomebno je poznati ozadje, o katerem pa Bush vsekakor ne sme nič reči.
sdspecy
09. 06. 2008 09.17
Dej fak no, kak BUshIT!!! Pa kak namen mate, da tako bedarijo objavte oz. da sploh delate intervjuje z Guinnessovim rekorderjem o laganju, hinavščini...??? Koga še sploh PREPRIČUJETE????? Že zdavni bi mogu bit pod RUŠO, ne pa da še kr to bogo zemljo tepta (oz. svinja)! Za kozlat!!! CUT THE bUSH!!! PS: Sam, da imate reklamo, ne glede na ceno, ane! Upam, da se vam bo to nekoč še vrnilo!