Elektrika končno tudi na Nanosu

Po dolgoletnih prizadevanjih bo planota Nanos, na kateri stalno prebiva 35 ljudi, dobila elektriko.

Nanos

Prebivalci Nanosa bodo končno le dobili elektriko (Foto: Dare Čekeliš)

Podjetje Elektro Primorska je pred dnevi zaključilo prvo fazo elektrifikacije planote, s katero bodo v električno omrežje vključili pet hiš. Pridobitev bodo v okviru praznika občine Vipava predali namenu danes, ko se bo slovesnosti pred lovskim domom za kmetijo Abram na Nanosu udeležil tudi minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar.

Elektrifikacija planote Nanos pomeni veliko pridobitev za ljudi, ki tam živijo, saj jim bo močno olajšala življenje, hkrati pa bodo z izboljšanimi življenjskimi pogoji tudi mlade družine lažje ostajale na planoti, je povedal vipavski župan Ivan Princes.

Prva faza elektrifikacije, ki je vključevala postavitev 7,3 kilometra dolgega 20 kilovoltnega daljnovoda med Sanaborom in kmetijo Abram, dobrih 300 metrov nizkonapetostnega omrežja na sami planoti in izgradnjo transformatorske postaje, je stala nekaj manj kot 100 milijonov tolarjev. Denar je zagotovilo podjetje Elektro Primorska, je pojasnil vodja distribucijske enote Nova Gorica v podjetju Boris Arčon.

Električni drogovi

Prva faza elektrifikacije je stala nekaj manj kot 100 milijonov tolarjev (Foto: POP TV)


Kdaj bodo začeli drugo fazo elektrifikacije planote, s katero bi elektriko zagotovili še za 11 hiš, na Elektro Primorska ne vedo, saj se zatika pri denarju. Po besedah Arčona bi za izgradnjo okoli pet kilometrov električnega omrežja in dveh transformatorskih postaj - gradbeno dovoljenje so že pridobili - potrebovali 60 milijonov tolarjev.

Na vipavski občini sicer želijo, da bi se dela na planoti Nanos nadaljevala še letos. Pri tem upajo tudi na finančno pomoč države.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1
 
Marko Weber 23.06.2006 20:37:30
Voda, elektrika in rock'n roll v vsako slovensko vas!
Več komentarjev