Slovenija

Eles z novimi predlogi, krajani skeptični

Renče, 02. 12. 2008 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Eles je krajanom Renč predlagal, da bi sprva postavili daljnovod v zraku, pozneje pa bi ga vkopali. Krajani bodo svojo odločitev sporočili do ponedeljka.

Sporni električni daljnovod v Renčah na Goriškem
Sporni električni daljnovod v Renčah na Goriškem FOTO: Kanal A

Danes so nadaljevali pogajanja o gradnji spornega daljnovoda skozi Renče na Goriškem. Sestali so se predstavniki Elesa, minister za okolje in prostor Karl Erjavec in predstavniki civilne iniciative KS Renče, ki gradnji daljnovoda nasprotuje. Kot je povedala predsednica CI KS Renče Irena Komar, so bili v civilni iniciativi presenečeni nad sklicanim sestankom, saj še niso prejeli konkretnega predloga Elesa, kot so se dogovorili na sestanku z ministrom 24. novembra. Tako so predstavniki Elesa predloge posredovali na sestanku, vendar jih morajo v civilni inciativi preučiti, svoje mnenje pa bodo poslali do ponedeljka do 15. ure.

Elektro Slovenije (Eles) predlaga, da se na območju Renč na sedanji trasi vkoplje visokonapetostni daljnovod, ki sicer poteka med Gorico in Divačo. Ker tega zaradi dolgotrajnih postopkov ni mogoče dokončati do junija prihodnje leto, ko naj bi v sistem vklopili črpalno hidroelektrarno Avče, bi začasno po trasi napeljali žice po zraku. Da bo kablovod kasneje resnično zgrajen, bi zagotovili tudi z bančnimi garancijami, je predlog sporazuma predstavil direktor Elesa Vitoslav Türk.

Daljnovod nad zemljo bi lahko končali v treh tednih, je zagotovil predstavnik Elesa Marko Hrast. Za postavitev kablovoda bi potrebovali tri mesece, še prej pa od pol do enega leta za ureditev dokumentacije, je dodal Türk.

Erjavec se je na ministrstvu za okolje že srečal s prvimi problemi.
Erjavec se je na ministrstvu za okolje že srečal s prvimi problemi. FOTO: Dare Čekeliš

Iskanju kompromisa je naklonjen tudi Erjavec, ki je poudaril, da za vkop daljnovoda po obstoječi trasi ne bi bil potreben nov državni prostorski načrt, ampak le pridobitev gradbenega dovoljenja. "Postopki zahtevajo svoj čas. Vendar problem ni posledica predolgih postopkov, saj Eles ni dovolj upošteval želje prebivalcev, da bi šel daljnovod pod zemljo. Danes pa smo dosegli korak naprej," je po posvetu ugotovil okoljski minister. Sam verjame v uspešen zaključek pogajanj med Elesom in Renčani, a opozarja, da civilne iniciative ne smejo voditi interesi posameznikov.

Prebivalci so skeptični do predloga Elesa

V Renčah za zdaj ostajajo skeptični glede predloga Elesa. Za župana občine Renče-Vogrsko – občinski svet se bo na današnji izredni seji znova ukvarjal z daljnovodom – Aleša Bucika je sporazum nesprejemljiv, saj občini, ki sploh ni stranka v postopku, nalaga obveznosti, ki bi jih le stežka uresničili.

Eles
Eles FOTO:

"Naše stališče je jasno. Kot civilna iniciativa zastopamo krajane in edina možnost je vkop. Ne bomo dovolili, da nam potegnejo žice nad glavami. Stvari bomo proučili in ravnali trezno," je napovedala Komarjeva iz civilne iniciative. "Borimo se za zdravje in nič drugega," je dodal eden izmed članov civilne iniciative, ki naj bi v ponedeljek prejela začasno odredbo sodišča, ki Elesu prepoveduje delo na sedmih zemljiščih na trasi, čeprav je Türk zatrdil, da imajo to urejeno.

Spomnimo ...

Ministrstvo za okolje je Elesu izdalo dovoljenje za rekonstrukcijo daljnovoda v Renčah, krajani pa menijo, da gre za nezakonito dejanje. Krajani pravijo, da ne gre za obnovitev daljnovoda, temveč novogradnjo za močnejši, 110-kilovoltni daljnovod, ki naj bi škodil zdravju ljudi. Tako se zavzemajo, da bi Eles daljnovod vkopal. Tudi novogoriško sodišče je oktobra odločilo, da se delno gradbeno dovoljenje odpravi, ker naj bi šlo za novogradnjo in ne za obnovo.

Ker je Eles kljub nestrinjanju krajanov priprave za delo nadaljeval, so jih Renčani fizično blokirali in se dogovorili za pogovore.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zidan
03. 12. 2008 14.08
Pozdravljeni, mislim, da je minister za okolje Erjavec včeraj lepo opozoril civilno iniciativo Renče. Citiram: \" CIVILNA INICIATIVA NE SME VODITI INTERESE POSAMEZNIKOV. Bravo minister, dvakrat je bil na sestanku in je že ugotovil kakšni ljudje sedijo v civilni iniciativi RENČE. Lepo vas prosim vse se dela za denar, medije......., za zdravlje, lepo vas prosim, mogoče za POSAMEZNIKE. Lepo je povedano v komentarju:\" 02.12.08 kan777: kdo nas je vprašal za nuklearko, pa se že govori o novi, elektriko pa uporabljajo tudi renčani.Naj bo samo, da ni pred mojim pragom - čisto po slovensko.\"
kan777
02. 12. 2008 18.48
Kakšno škodovanje zdravju.Denar bi radi.V Brestanici,krškem...., so daljnovodi samo nekaj metrov stran od blokov,pa zaradi tega ni še nihče umrl. V Brestanici jih bodo vkopali.Dela že potekajo,okolica pa je zaradi del grozna.Enako je z drugimi kraji v Posavju(je najbolj prepredena z žicami),ki jim gredo daljnovodi preko hiš,pa se nihče ne pritožuje.Se ne smemo,ker smo energetski bazen(nuklearka,termo elektrarna Brestanica,savske elektrarne,zgrajene in tiste,ki se bodo še zgradile)in je od teh elektraren ,poleg seveda TE Trbovelj in TE Šoštanja,glavni energetski vir Slovenije.A čemo s pritožbo Sloveniji povzračit mrk.NE.Zakaj se nekateri bojijo že najmanjše stvari ne ,da bi se prepričali kako je sploh živeti ob daljnovodih.Kdo nas je vprašal za nuklearko,pa se že govori o novi, elektriko pa uporabljajo in bodo uporabljali tudi renčani.Naj bo samo,da ni pred mojim pragom.Ali pa denar.Čisto slovensko.
luciluk
02. 12. 2008 18.15
Rencani ali jim verjamete. Ne ga srat,
JOZEF KLAVDIJ Sore
02. 12. 2008 16.52
Če bodo postavili začasni daljnovod do ta za večno.Nikoli vam ne bodo naredili vkopa daljnovoda.Ne nasedajte na lep obljube.
postchief
02. 12. 2008 15.18
pazite kaj pišete: daljnovod ni 110-kilovatni ampak 110-kilovoltni
Braveheart
02. 12. 2008 14.40
Erjavcu se jebe.