Slovenija

Elizabetina starša: Tudi pri tako majhnem otroku je bolečina ob izgubi prihodnosti in upanja zelo velika

Ljubljana, 31. 07. 2014 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
97

"Morda bo kdo mislil, da se na otroka v tako zgodnjih fazah ne moreš še navezati, ker te nanj ne veže še nobeno neposredno izkustvo. Vendar to ni res," pravita starša deklice, ki sta izborila njen pokop, čeprav so jima dejali, da "ne tehta dovolj, da bi se pogreb izplačal".

Mineva šele nekaj dni, odkar sta starša pokopala Elizabeto. Po čustvenem pismu javnosti je z njima več dni marsikateri Slovenec upal, da slovenski birokratski mlini vendarle niso tako brezčutni, da bi otroka – slovenska zakonodaja ga v 16. tednu nosečnosti še ne obravnava kot živo bitje – vrgli med biološke odpadke, čeprav sta ga starša želela pokopati.

A so bili uradniki vztrajni: zakon je zakon, pa čeprav ga v kakšni drugi slovenski bolnišnici interpretirajo tudi drugače, obstaja pa tudi možnost 30 tisočakov visoke kazni za ustanovo, ki bi si ga drznila kršiti.

Ultrazvok
Ultrazvok FOTO: Thinkstock

Boj staršev s ptujsko bolnišnico je bil tokrat uspešen, Elizabeto so pokopali v družinski grob. A to ne pomeni, da podoben boj, za katerega v trenutkih izgube otroka marsikomu zmanjka moči, ne čaka še koga drugega. Oglašajo se tudi starši, ki pravijo, da težje živijo z izgubo, ker jim z otrokom, ki so ga izgubili v zgodnji fazi nosečnosti, ni bilo omogočeno imeti slovesa, kot bi si ga želeli.

Elizabetina starša Tadeja in Ivo sta spregovorila o svojih občutkih ob izgubi in boju za pravico do pokopa otroka, pa tudi o pogosto nesočutnem odnosu zdravstvenega osebja, ki je pravzaprav prvo, ki starše sooči z neprijetno resnico.

Kakšni so bili občutki, ko ste izvedeli za zadnjo nosečnost? Ste se že pripravljali na prihod nove članice?

Ivo, profesor filozofije in Tadeja, ki se posveča materinstvu, živita v Slovenski Bistrici s svojimi štirimi sinovi Krištofom (8), Urbanom (6), Tomažem (4) in Antonom.

Tadeja: Vsak začetek nosečnosti predstavlja zame izziv, kako se z vso resnostjo pripraviti na to odgovorno nalogo. Na prvem ultrazvočnem pregledu sem Elizabeto doživela kot zelo živahnega otroka, kar me je napolnilo z velikim veseljem in pričakovanjem. Če je moje sprejemanje novega otroka postopno, pa se mož otroka zelo razveseli od prvega trenutka, tudi tokrat je bilo tako. Nekaj dni pred njeno smrtjo sva veselo novico povedala tudi fantom, ki so nanjo reagirali s sproščenim veseljem.

Potem pa je veselju sledila žalostna novica ...

Tadeja: Na drugem rednem pregledu ultrazvočna preiskava ni več zaznala otrokovega utripa in nikoli ne bom pozabila moreče tišine z ekrana. Bilo je veliko presenečenje in šok, tako da bolečina še ni v polnosti prišla do mene. Se pa je ta stopnjevala iz ure v uro, nastopilo je veliko vprašanj, koga in kako obvestiti, kaj vse nama je za postoriti. Otrokom sva novico povedala še isti večer, vendar je bila najina prvenstvena skrb, da ohraniva ustaljeno rutino, na katero so navajeni. Tako sva breme izgube nosila sama, o njej smo se začeli resneje pogovarjati šele kakšen dan pred Elizabetinim pogrebom. Sicer pa so otroci glede bistvenih vprašanj bolj normalni od večine odraslih ljudi. Tudi tokrat je bilo tako.

Ivo: Na vrtu sem s sinovi igral nogomet, ko je žena prišla od ginekologinje in mi z izrazom na obrazu namignila na nekaj hudega. Nisem si mislil, da tako zelo hudega. Doživetje je bilo zelo podobno tistemu, ko mi je nedavno umrla mama. Kot da ti nenadoma zmanjka tal pod nogami in ne veš ne kod ne kam. Bog je v takih trenutkih edina, ampak res edina opora.

Mineva šele nekaj let, kar se neuspele nosečnosti pogosteje končujejo s sproženjem naravnega poroda, kar seveda pomeni, da starši pridejo v neposreden stik z otrokom. To pa je velika razlika s prejšnjimi postopki, ki so potekali v anesteziji in od otroka ni ostalo nobene razpoznavne oblike. Tadeja K.
Kdaj ste osebju bolnišnice prvič omenili, da bi želeli deklico pokopati in kakšen je bil odziv?

Tadeja: Naslednji dan se je kljub upanju, da bi lahko šlo za pomoto, ob ultrazvočni preiskavi potrdila Elizabetina smrt. Mož je zdravnika vljudno prosil, da bi dobila njene posmrtne ostanke, a njegov odziv je bil zame kot hladen tuš.

Ivo: Da, odziv je bil nenaklonjen. Zdravnik je nanizal nekaj argumentov, če se prav spominjam, je bila majhnost otroka med glavnimi. Pokazal je z roko na približno velikost.

Sledil je boj z zakonodajo …

Ivo: Pravnih ovir je bilo kar nekaj. Najprej je bil tu pravilnik, ki se mu reče Perinatalni informacijski sistem Republike Slovenije, kjer se nahaja definicija, da je otrok šele od 22. tedna nosečnosti otrok, prej pa le "tkivo", "splavek", skratka ne-človek in zato v bolnici niso bili pripravljeni izročiti trupla za pogreb. Telefonsko jim je bilo iz ministrstva za zdravje celo sporočeno, da jim grozi 30.000 evrov kazni, če bi nam truplo izročili.

Zapletlo se je tudi s pogrebno službo, kjer so zahtevali mrliški list ...

Ivo: Pravzaprav te zahteve ni postavila pogrebna služba, pač pa Oddelek za patologijo, kjer so obducirali Elizabetino truplo. Le-ta ni hotel oddati trupla pogrebni službi, dokler Oddelek za ginekologijo, kjer se je rodila, ali pač kdorkoli že, ne bi izdal mrliškega lista. To pa ni bilo možno zaradi omenjene definicije iz pravilnika, ki pravi, da naša Elizabeta ni človek in zato zanjo ni bilo mogoče spisati mrliškega lista. Potem smo od strokovnjakov iz Ljubljane izvedeli, da mrliški list v takih primerih ni potreben, pač zadostuje že izvid obdukcije, ki ga je izdal Oddelek za patologijo sam. Ta ugotovitev je odprla prosto pot do pogreba.

Da bi prepričali uradnike, ste argumente iskali tudi v primerih iz tujine.

Ivo: Da, od vsega začetka smo iskali pravno podlago na vse strani. Kar nekaj dobrih ljudi nam je pri tem pomagalo in smo našli primer, ki je do neke mere podoben našemu. Gre za nedavno odločbo Evropskega sodišča za človekove pravice v primeru Marić, ki je bila izrečena letošnjega junija. Tudi tam je šlo za vprašanje pogreba mrtvorojenega otroka, čeprav je bil tam že v devetem mesecu nosečnosti in torej po 22. tednu, kar pa je predstavljalo glavni problem v našem primeru. Je pa bila tam navedena druga odločba istega sodišča (primer Smith & Grady iz leta 1999), ki bi se pa lahko s pridom uporabila tudi za naš primer. Navajanje takih argumentov je nama vsekakor vlilo precej samozavesti, nasprotni strani pa, sklepam, večjo pripravljenost, da nama prisluhnejo …

Za žalujoče starše je argument "ni dovolj za pokopati" najbrž precej hladen tuš.

Grob
Grob FOTO: Thinkstock

Tadeja: Jaz njihovega odziva nisem želela jemati osebno, ker vem, da gre za sistemski problem. Zdravstveni sistem je v tem primeru žrtev zastarele zakonodaje, kar mu onemogoča soočati se z vsemi (novimi) situacijami. Mineva namreč nekaj let, kar se neuspele nosečnosti pogosteje končujejo s sproženjem naravnega poroda, kar seveda pomeni, da starši pridejo v neposreden stik z otrokom. To pa je velika razlika s prejšnjimi postopki, ki so potekali v anesteziji in od otroka ni ostalo nobene razpoznavne oblike. Oglasilo se nama je veliko mater, ki še po mnogih letih trpijo zaradi dejstva, da njihov otrok ni pokopan, ne morejo si namreč izbrisati iz spomina njegove človeške podobe, ki je končala med odpadki. Mnoge pričajo tudi o krivdi, da se zaradi svoje nepripravljenosti niso uprle nečloveški rutini in se niso dovolj zavzele zanj.

Ivo: Glede argumenta o majhnosti otrokovega trupla oziroma njegovih posmrtnih ostankov, ki sem ga v vsej tej naši kalvariji večkrat slišal, bi rad rekel, da pokop posmrtnih ostankov ni stvar kvantitativnega značaja, češ, če vse skupaj tehta toliko in toliko, potem se pogreb "splača", sicer pa ne. Iskreno povedano sem se ob takih primitivnih argumentih počutil bolj kot v kaki mesnici in ne v bolnišnici. Saj je vendar jasno, da je pokop izrazito moralno, kvalitativno dejanje, ki z materialnimi količinami nima bistvene povezave. Če komu to ni jasno, naj si gre prebrati še enkrat Sofoklejevo Antigono. Tudi če bi od Elizabete dobili le konec prsta, bi ga pokopali z vsemi častmi. Je pa res, da spada k pradavni moralni dolžnosti pokopa, ki ločuje človeka od zveri, dejstvo, da je treba pokopati vse dostopne posmrtne ostanke. Tu se zato sprašujem tudi o tem, koliko je ekonomična obdukcija, ki se izvaja v teh primerih, kjer se odvzemajo veliki deli trupla, ki (kot mi je bilo zagotovljeno) potem niso več dostopni za pogreb.

Ali so taki veliki odvzemi v takih primerih res nujni? Izguba otroka, tudi med nosečnostjo, ne le kasneje, spada med najbolj travmatične izkušnje človeka. Vama je bila ob izgubi ponujena strokovna psihološka pomoč?

16. teden nosečnosti: Plod je velik od 10 do 12 centimetrov, tehta okoli 80 gramov. Razvoj nog in rok je zaključen, refleksi že delujejo, lahko mežika, požira in sesa, plod je v fazi hitre rasti. Nosečnice, ki so že večkrat rodile, lahko v tem tednu že začutijo prve gibe.

Tadeja: Midva sva bila deležna samo začudenih pogledov in slabo prikrite slabe volje, da motiva ustaljen potek. V teh pogovorih besede otrok in žalovanje niso bile omenjene, še več, zdelo se je, da so odveč. Meni se zdi tovrstno svetovanje nujno, kajti na otrokovo smrt človek ni pripravljen in lahko v tej zmedenosti misli in občutij zamudi marsikateri dragoceni trenutek, kot je slovo od otroka, še posebej se mi zdi pomemben fizični stik z njim, in fotografiranje za otipljiv spomin ... Zlasti pomembno pa se mi zdi, da ob tem doživiš sočutje in se sploh lahko začneš soočati z izzivi žalovanja. Navsezadnje si zgubil ljubljeno osebo, svojega otroka, za katerega si se veselil, da boš z njim delil vse svoje življenje.

Ivo: Morda bo kdo mislil, da se na otroka v tako zgodnjih fazah ne moreš še navezati, ker te nanj ne veže še nobeno neposredno izkustvo. Vendar to ni res, ker je pričakovanje otroka od spočetja dalje silovito izkustvo načrtovanja skupne prihodnosti in upanja, da se bo vse v redu izteklo. Zato je bolečina ob izgubi te prihodnosti in tega upanja zelo velika.

Kakšno je bilo vajino srečanje z Elizabeto?

Tadeja: Prvi pogled nanjo je bil samo hipen, saj jo je sestra takoj odnesla proč. Ko sva dojela, da srečanje z njo sploh ni predvideno, jo je najprej šel pogledat mož. Ko mi je povedal, da imava hčerkico, mi je to zlomilo srce. Potem sem jo želela videti še sama. Zabolelo me je, ko sem jo videla ležati med ostanki posteljice v posodi, položeni v umivalnik. Ko sem se ji čisto približala, sem videla, da je zelo lepa deklica, popolno oblikovana, nepoškodovana in lepe polti. Ležala je mirno, na boku, kot da samo spi. Ecce homo – glej človek. Oba sva jokala, samo pokrižala sem jo in še danes mi je žal, da si je nisem upala vzeti v roke, nisem je pobožala in poljubila. Odšla sva nazaj v sobo in poimenovala sva jo. Mož je potem še enkrat zaprosil, če jo lahko fotografira, vendar posnetek zaradi naglice ni najbolje uspel. Tudi to mi zelo manjka.

Ivo: Podobno sem se jokal samo ob smrti svoje mame.

Bolnišnica
Bolnišnica FOTO: Thinkstock

Ko so se začeli zapleti z možnostjo pokopa, sta spisala ganljivo javno pismo, ki je naletelo na velik odziv, oglasili so se tudi starši, ki so se znašli v podobni situaciji.

Tadeja: Odziv je bil res izjemen, kar kaže na to, da obstaja veliko skritega trpljenja in tudi nepotrebnih travm zaradi nepokopanosti in tabuiziranosti žalovanja za (pre)zgodaj rojenimi otroki. Lahko rečem, da je človeku v veliko olajšanje, ko spozna, da ni osamljen čudak, ampak obstaja veliko ljudi s sorodno izkušnjo. Ko si ponižan od nerazumevanja in nesočutnih reakcij, je prav, da človek poišče ljudi, ki so prehodili podobno pot. Najslabše je molčati v osami.

Kaj je vama osebno pomenil pogreb Elizabete v primerjavi s tem, da bi bila morala pristati na to, da jo vržejo med "odpadke"?

Tadeja: Ves boj za Elizabeto bi še enkrat ponovila. Splačalo se je, saj so se zlasti najini fantje ob tem naučili, kako se je potrebno boriti za človeško dostojanstvo. Še zlasti, če gre za člana lastne družine. Sicer pa sva naredila samo svojo dolžnost. Svojo hčer sva rodila in jo pokopala. Na manj kot to starši ne moremo pristati.

Srečen konec najbrž ni najbolj pravi izraz, a vama je v boju z birokracijo uspelo. Spisala sta celo nekaj nasvetov za starše, ki se znajdejo v podobni situaciji. Se za vaju zgodba tukaj končuje?

Tadeja: Naša zgodba v resnici ima srečen konec. Po 11 dneh negotovega čakanja na ponižujočo možnost, da najin lepi otrok pristane med bolnišničnimi odpadki, sva jo lahko pokopala v družinskem grobu. Imela je lep pogreb z mašo, z lepo glasbo in nežnim cvetjem. Njen grob vsak dan obiskujemo in resnično nas uči o življenju, o tem, kaj je res pomembno in kaj ne. Sicer pa je naš angel, ki nas čaka v nebesih.

Ivo: Sicer pa nameravava, kolikor bo v najini moči, prispevati k temu, da bi pravilniki na tem področju postali bolj humani.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sky100
01. 08. 2014 14.41
-1
Verjamem, da je izguba otroka za starše velika žalost in travma. Vendar si lahko predstavljamo, da bi v primeru spremembe zakonodaje pokopališča postala pretesna, ker bi se lahko vsak odločil za pokop zarodka, npr. tudi že v 4. tednu nosečnost in bi to s časom postala stalna praksa. Ali sploh veste koliko je dnevno spontanih splavov po celi Sloveniji?
širakelj
01. 08. 2014 00.32
-7
15 minut medijske slave tudi nekaj šteje.Tudi nama z partnerico se je to zgodilo dvakrat.Pa smo preboleli in niti v ožji družini ne vedo,da se je zgodilo.Vseeno sta uspešno na svet privekala dva,ki sta danes že študenta.Vesoljnka blagajna vedno štima.
širakelj
01. 08. 2014 00.33
cakalnica3
31. 07. 2014 23.26
+26
Verjetno se lahko ljudje kregamo o tem, od kje naprej je človek človek. Upam pa, da lahko bolj ali manj vsi razumemo starše, ki nočejo kar tako pustiti "del sebe" tam v bolnici in to še toliko bolj, če vemo, da je tam marsikaj tovarniško, brez odnosa. Ne vidim razloga, zakaj ne bi omogočali takih in drugačnih "pogrebov". Država bi se v te stvari ne smela preveč vmešavati, saj je to stvar staršev. Morda bi bilo le potrebno paziti, da ne pride do kakšnih skrajnosti, ki pa po mojem mišljenju niso ravno pogrebi, temveč kvečjemu "ne-pogrebi". Na tem svetu je veliko čudakov, ki bi utegnili s tem "delom sebe" utegnili početi marsikaj bolnega (od rednega nošenja tega "dela sebe" v torbicah ...). Mi je pa všeč, da sta starša to dala v medije. Pa ne zato, da bomo sedaj to mesece in mesece pogrevali in se šli neke boje med tako ali drugače prepričanimi, ampak zato, da starši, ki čutijo tako, kot sta čutila ona dva, poznajo to možnost in prehitro ne obupajo ob hladnih birokratih. Tudi sam poznam kar nekaj ljudi, ki so se srečali s to žalostno usodo. In vesel sem, da v kakšnem primeru starša nista imela nobenih težav ne pri zdravnikih niti ne pri iskanju prostora na pokopališču, kjer sta se lahko v zelo minimalnem krogu poslovila ...
LaFemme
31. 07. 2014 23.21
-19
Starša sta mrtvo deklico pokrižala, fotografirala, nato pa šla v sobo in jo poimenovala?!! In ženska še reče, da ji je žal, da fotografija ni najboljša...
cakalnica3
31. 07. 2014 23.28
+10
Namesto, da tolčeš po tistih, ki razmišljajo drugače kot ti, jih skušaj brez predsodkov razumeti ...
LaFemme
31. 07. 2014 23.41
-11
Ah, dej, tale "bodimo vsi brez predsodkov" je zelo lahko napisat in običajno imajo taki, ki to napišejo še več predsodkov... Se je pa lahko skrit za take navidezno dobronamerne stavke. Sama rajši stojim za tem kar mislim.
hjoj
07. 08. 2014 14.12
In kaj se ti zdi sporno. Želela sta imeti vsaj en spomin na otročička.
ticapas
31. 07. 2014 21.25
-21
To ni kristijansko delati mašo za mrtvorojence, zlasti ne za fetuse... župnik bo šel na zagovor zaradi tega.
dimnikar22
31. 07. 2014 19.43
-4
Bedarija. Povsod po svetu je enako, marsikje v razvitem svetu (Evropa, ZDA) so te meje (teden nosečnosti) postavljene še bolj strogo. Ne glede na to, kako se navežeš na še neobstoječega otroka, splavek pač ni človeško bitje in tak je praktično svetovni konsenz. V nasprotnem primeru postane splav UMOR (poskušajte razumeti, kaj to pomeni za ženske in njihovo zmožnost odločanja o lastnem telesu). Ti zakoni imajo KONKRETNE razloge in bi jih morali zagovarjati, ne pa napadati.
brunette18
31. 07. 2014 18.37
+12
v takih primerih bi bilo bolje da se odločitev pokopu prepusti staršem, ki se pač sami odločijo kako se spopasti z izgubo... čeprav ne morem reči da se strinjam s tem, ker tudi jaz tega ne bi smatrala še za otroka in vsekakor niti približno ne bi razmišljala o pogrebu...
cakalnica3
31. 07. 2014 23.32
+25
Če lahko pokopavamo hišne ljubljenčke, potem bi morala biti pravica za takšne "pogrebe", pa naj bo to otrok ali ne, kar v tem primeru niti ni pomembno.
asgml
31. 07. 2014 18.08
+51
katastrofa... ne glede na vse toge zakone sveta bi se čisto lahko vse uredilo v pozitivnem smislu.Zdravstveni delavci bi morali biti v prvi vrsti LJUDJE! Vendar imajo empatijo žal zelo redki! Ko sem študirala na MF, sem že v 1.letniku opazila bistveno razliko med kolegi-nekateri so bili absolutno brez vsakega občutka za ljudi ( upam, da so se zaposlili na kakšnem inštitutu, stran od bolnikov in naj se tam mirno grejo znanost ).Mlajše medicinske sestre-tukaj je še hujše, 90% jih je brez občutka za pacienta, prelagajo te kot vrečo krompirja, če jim zgrmiš po tleh jim pač zgrmiš, so izredno freh,...umirajočih bolnikov ne prestavijo v drugo sobo npr ( ravno včeraj mi je neka gospa potožila, da sta v njeni sobi 2umrla prejšnjo noč, 8 ur sta bila v isti sobi kot ona,...) Ni pomoči.Ostane nam samo to, da si SAMI IZBORIMO svoje želje.Pritožite se, mirno, zahtevajte svojo pravico, saj gre za vas.In ne bojte se, da boste zaradi vaše upravičene pritožbe potem kaj slabše obravnavani! Žal je večino ljudi strah prav tega.Le zakaj??? Navsezadnje javno zdravstvo PREPLAČUJEMO, dobivamo pa....??? V zdravstvu se dogaja ogromno napak, navzven se jih žal opazi samo en del-marsikateri pacient sploh ne ve, kaj se mu je v resnici zgodilo, ker se vse prikrije.....Nad vsem pa so freh in povsem zbirokratizirani odnosi do posameznika
LaFemme
31. 07. 2014 16.50
-18
Sočustvujem s staršema, ampak jaz v njunem primeru sigurno ne bi šla iskat pozornosti na 24ur. Očetov stavek "Bog je v takem edina, ampak res edina opora" mi pove dovolj o njegovi inteligenci.
caspera1
31. 07. 2014 17.29
-9
Ja, ker Bog ju je tokrat pošteno pustil na cedilu.
ninika555
31. 07. 2014 18.13
+11
nimamo ne njune slike niti ne vemo če so podatki o imenih pravi, tako da se tukaj nebi moglo govoriti ravno o iskanju pozornosti...
brunette18
31. 07. 2014 18.39
+6
@ninika555 mislim da sta zadevo objavila tudi na facebooku tako da vsekakor je bil cilj obvestiti širše množice...
AnZo666
31. 07. 2014 22.16
+8
LaFemme - boš še ti 1x v življenju sigurno iskala boga, tudi zelo goreči ateisti so ga na smrtni postelji že prosili... pa tudi o tvoji inteligenci bi se dalo razpravljat.
Monci73
31. 07. 2014 22.50
+5
bravo AnZo666,LaFemme ti pa upej da se ti kaj takega ne pripeti..potem boš bolj previdna/en pri bednih izjavah
LaFemme
31. 07. 2014 23.17
+1
Hvala lepa za tako iskanje boga kot to delajo katoliki - v imenu krščanstva so se dogajale krvave vojne, ženske obravnavajo kot manjvredne, zaničujejo ateiste, grozijo s peklom in hodijo v cerkev po odpustke, zato da potem spet lahko širijo sovraštvo in jezo naprej. Sramota. V UKC MB sem ležala eno leto nazaj in sem hvaležna, da sem imela kirurga, ki mi je takrat rešil življenje, čeprav ostalo osebje ni ravno na vrhuncu. Na kraj pameti mi ne pade, da bi šla dajat denar v pušco in jokat na 24ur, zato da se bom kot "vernica" počutila večvredno.
cakalnica3
31. 07. 2014 23.39
+16
Na tem svetu je povsod slabo in dobro. Tako v UKC MB, kot med ateisti in tako ali drugače vernimi. Poznam dobre katoličane, dobre muslimane, dobre ateiste, dobre pravoslavce ... in dobre politike. Seveda so v vsaki "vrsti" tudi slabi, a s tem, ko udrihamo kar na počez, delamo marsikomu krivico. Ta svet na srečo ni črno-bel.
User112003
31. 07. 2014 15.58
+1
To je pa že skrajnost
Krtaksn.
31. 07. 2014 16.36
+9
Ocitno nimas otroka in nimas predstave kako to izgleda. Pri tej starost je otrok cist izoblikovan. Zato prodim bodi tiho!!! Upam da te doleti enaka usoda. Potem si preberi svoj komentar!
caspera1
31. 07. 2014 17.34
+17
Nič boljši človek nisi krtaksn kot AnOmaly. Imaš zelo hudobno upanje.
Krtaksn.
31. 07. 2014 18.16
+3
Ne samo po taki izkusnji, ne bi obsojal drugih. Za vsakega palca raste.
Moni N
31. 07. 2014 15.49
-18
Transformerji
31. 07. 2014 14.20
+86
Kar se pogrebov tiče, bi morali našo zakonodajo in birokracijo temeljito spremeniti in jo razširiti tako, da ima vsak pravico do pogreba na lastno željo in način. Ravno tako bi morali uvesti zakon, da lahko pepel pokojnikov razresemo tam, kjer hočejo biti - pa naj bo to morje, hribi , reke..... .
Transformerji
31. 07. 2014 14.43
+20
Lahko, tisto bo samo pepel - če imaš dušo, boš ti nekje drugod!
titi len?ica
31. 07. 2014 16.27
+12
Duša naj tava kjer jo je volja, gre se za posmrtne ostanke, ki jih v obliki pepela lahko raztreseš po želji, pač na neki neobljudeni lokaciji
bb5a
31. 07. 2014 14.16
+6
Ma dejte že enkrat mir s temi razvajenimi aristokrati!
ticapas
31. 07. 2014 14.19
-24
Imaš prav. Jim se je uspelo se enkrat poseksat zdaj so vsi drugi krivi za njihovo izgubo. Mogoče se bo naslenje leto spet nekaj prejelo.
SilverBullet
31. 07. 2014 14.28
-2
Aristokrati nič ne jajdikujejo, oni dobijo vnaprej.
JosipBrozDrugi
31. 07. 2014 14.08
+42
pokop zarodka da ali ne, je (mora biti) stvar staršev in nikogar drugega. v tem primeru najbolj bode v oči skrajno neprimeren odnos osebja ukc mb (oddelek za patologijo). mimogrede, včasih, pred desetletji, je bilo še slabše. plodovi, zarodki, zgodaj umrli in mrtvorojeni otroci so končali v trebuhih obduciranih bolnikov. tako je imel marsikateri pokojnik v sebi še nekaj tujega mesa. zdaj je drugače. mrtve otroke skupinsko upepeljujejo v mariborskem krematoriju in jih nato pokopljejo na pobreškem pokopališču (polje belih vrtnic ali zvončkov). obstaja menda možnost individualnega pokopa otročička.
SilverBullet
31. 07. 2014 14.07
+24
Zarodek je, zarodek ni... verjetno je zgolj stvar definicije tistega, ki definicijo podaja, kaj je živo, kaj ni, kaj je otrok in kaj ni. Biologija je jasna kaj je živo. Vendar pa biologija ni merodajna pri človeških definicijah in šegah. Na vzhodu in jugu se, recimo, z ženskami ni vredno ukvarjati, nenazadnje so samo ženske. Menda pa ponekod tudi otrok postane človek šele, ko odraste, če je moškega spola, seveda - ženska bo pač vedno ženska. Človeška perspektiva in perspektiva družbe sta v pojmovanju živega tako relativni, da kar glava peče.
moj i
31. 07. 2014 14.06
+24
Zakoni nebi smeli posegat v željo staršev, vsaj v tem primeru ne - če je bila njuna želja zarodek pokopat, bi jima zakon to moral dopustuti - sicer pa se tudi meni zdi vse skupaj malo preveč, ampak človek se v žalosti pač oprime bilke - če je za večini smiselna ali ne - če pomaga, je božji blagoslov
SilverBullet
31. 07. 2014 14.13
+64
Kakšna bilka? Jaz še svojega psa sem pokopal, ker mi je bilo nepojmljivo, da bi ga kar vrgel med smeti kot eno smet, pa ne bi svojega otroka!? Nekateri pa, recimo, svoje otroke (rojene) mečejo med smeti, pa se ob tem ne počutijo prav nič slabo. Ljudje smo pestra zmes različnih kalibrov. Saj kaj, nenazadnje mrtvim je itak vseeno kakšno "posteljico" dobijo. Vprašanje je samo, a je res vseeno živim.
Matjaz_C
31. 07. 2014 13.01
+109
Sva z dekletom doživela precej enako Izkušnjo pri 30. tednu nosečnosti, v UKC Maribor, so zelo podobno hoteli ravnati. NOROST. Vendar se je po mojem vstrajnem, na meji norega, obnašanja popustila. Kar pa je bilo še najhujše pa je bilo to ko sva z dekletom nakako prebolevala 13. tednov izgubo in žalost željenega otroka ( prvega ), so naju poklicali na aka,. psihološko pomoč in podporo, katero je bilo kakor, da ti ponovno odpirajo rane, saj bi naj bilo obvezno. Pravila so zastarela in skrajno neprimerna današnjemu času. Naj BOLJ Žalostno pa je to, da v STATISTIKO ( ne razumem zakaj ), ko jo pogledaš za tisti leto, NISO vnesli v UKC MARIBOR število mrtvorojenih otrok, in imajo 100% uspeh. KAJ SVA POTEM MIDVA..... VIŠEK?!?! Dekletu je pripadala samo 30 dnevna porodniška brez bolniškega staleža ( kljub zapletom ) in mar.š delat kakor da ni bilo nič oz. si prebolel prehlad. Starši kateri ste doživeli podobno izkušnjo pa ena resnica in nasvet: NIČ ne morete proti BOGOVOM v belem in njihovim zastarelim pravilom. Pomagali vam bodo le svojci ali pa vaš partner oz SAMI.
ginek
31. 07. 2014 13.44
+43
Uf, v tridesetem tednu so hoteli otroka kar odvreč????? . Za vse ozkogledne nevedneže: to je sedem mesecev, že povsem normalen otrok. Sam sem se rodil pri tej starosti, pa otroka imam ki je bil rojen še bistveno prej. Sploh pa pri ljudeh je zaradi hoje po dveh okončinah in ožjih bokov, evolucija naredila, da se potomci rodijo ne popolnoma razviti (v primerjavi z drugimi živali) in jih zaradi tega do normalnega odraslega razvoja še dolgo morajo negovat, spremljat starši ... V inkubatorjih sem gledal otroke od 600g naprej teden in če ni kakšnih genetsko pogojenih problemov, se večina razvije v zdrave odrasle osebe.
Matjaz_C
31. 07. 2014 15.04
+27
7 mesecev in nekaj dni. Dekle je bilo zaradi urgentnega carskega reza in zapletov po operativnem postopku na kliničnem oddelku 4 dni v umetni komi. Ko sem jo prvič obiskal sem se moral preobleči in z masko sem, jo videl nepremično polno cevk ( naštel 11 ) in poleg postelje napravo za oživljenje.... po vsem tem sem še bil pred nekaj dnevi v veselem pričakovanju oče sina......
Lojze512
31. 07. 2014 17.03
+1
Amethist
31. 07. 2014 21.57
+2
ojoj Matjaz, upam da je z njo vse OK in da ni vplivalo na plodnost.
lilly87
31. 07. 2014 12.57
+43
Po svoje ju razumem ker sta čustvena človeka in sta na zarodek gledala kot na živo bitje že takoj od začetka. Mama čuti otroka v telesu in je že od samega začetka del nje, ne glede na to koliko je star. Ne zdi se mi prav da se živo bitje takole razvrednoti samo zato ker ni donošeno. Pomoje je grozno to doživeti in videti svoj propadel zarodek. Zdravstveno osebje je pa tako ali tako programirano brezčutno in distancirano v vseh primerih. Me rpav zanima kako čustveno podporo in pomoč so jima nudili, verjetno nobene. Ampak to je zdravstvo v Sloveniji, sem imela priliko izkusit zdravstvo v Švici in Nemčiji in lahko rečem da je v primerjavi Slovenija na nivoju kake Indije.
sophie27
31. 07. 2014 12.43
+94
Sem za to, da ima človek možnost izbire. Tistemu, ki se zdi njuno početje pretiravanje, verjetno ne bi zahtevali pokopa; tisti, ki pa potrebuje pokop, da si olajša dušo, menim, da bi moral imeti pravico ga izvesti.
Matjaz_C
31. 07. 2014 13.03
+3
V UKC MB imajo pravilo ( ga še nisem videl v praksi ), da po določenem času opravijo pokop pepela na območju Belih Vrtnic na Pobreškem pokopališču.
NejcPircMusar
31. 07. 2014 12.42
-47
Bila sta opažena... namen je dosežen, srečno naprej