Slovenija

Pahor prejel Erjavčev odstop

Ljubljana, 27. 01. 2010 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.D./B.G./I.A./T.Š./STA
Komentarji
84

Pahor je že prejel odstopno izjavo ministra Erjavca. Sedaj se mora z odstopom seznaniti še DZ. Medtem pa v DeSUS iščejo kandidata, ki bi lahko nasledil Erjavca.

Predsednik vlade Borut Pahor je danes prejel odstopno izjavo ministra za okolje in prostor Karla Erjavca. Erjavec je svoj odstop oznanil na torkovi seji DZ, kjer so poslanke in poslanci odločali o njegovi razrešitvi.

Na torkovi seji DZ je Erjavec, ko je sporočil odstop z ministrskega mesta, ocenil, da koalicija ni delovala partnersko in je bil ves čas prizvok, da gre za "trojček plus DeSUS kot zadnji vagon v koaliciji". Predlogu za njegovo razrešitev pa so, je ugotavljal, botrovali politični razlog.

Pahor je že prejel Erjavčevo odstopno izjavo.
Pahor je že prejel Erjavčevo odstopno izjavo. FOTO: 24ur.com

Da bo Erjavcu funkcija ministra za okolje tudi uradno prenehala, se mora sicer z njegovim odstopom seznaniti še državni zbor. Kot je v torek po Erjavčevi napovedi o odstopu napovedal predsednik DZ Pavel Gantar, bo DZ obravnavo nadaljeval, ko bo prejel pisno obvestilo predsednika vlade Boruta Pahorja o Erjavčevem odstopu.

Ko bo Erjavcu funkcija uradno prenehala, mora premier v desetih dneh predlagati novega ministra ali obvestiti državni zbor, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. Ko bo Pahor predlog kandidata za novega ministra vložil v DZ, se bo moral kandidat najprej v treh dneh in najpozneje v sedmih predstaviti pristojnemu delovnemu telesu, v tem primeru odboru za okolje in prostor.

Predsednik delovnega telesa mora nato takoj, najpozneje pa v 48 urah po predstavitvi kandidata za ministra poslati predsedniku državnega zbora in predsedniku vlade mnenje, ki ga je delovno telo sprejelo o predlaganem kandidatu. Predsednik vlade lahko nato v treh dneh po prejemu mnenja delovnega telesa še umakne predlog kandidature.

O imenovanju novega ministra bodo glasovali poslanci, za imenovanje pa zadostuje navadna večina poslanskih glasov. Če Pahor ne bo našel primernega kandidata, se lahko zgodi, da bo na novoizpraznjen stolček začasno sedel kar sam.

Bo DeSUS prepričal Zanoškarja?

Matjaž Zanoškar naj bi bil še vedno v igri.
Matjaž Zanoškar naj bi bil še vedno v igri. FOTO: Dz-rs.si

Po včerajšnjem odstopu Karla Erjavca v DeSUS pospešeno premlevajo imena možnega naslednika. Ime primernega kandidata pa mora ustrezati tako stranki kot tudi premierju. Izbor kandidata je stvar kadrovske komisije in organa stranke. "Prepričan sem, da bodo jutri ali pojutrišnjem prišli do imena, ki morajo biti kompatibilna z mnenjem predsednika vlade. Imen je več, zanesljivo tri. Ni skrivnost, da se zopet krog suče nazaj na moje ime, kljub temu da sem umaknil svojo kandidaturo. Je pa zelo malo možnosti, da si premislim," je povedal poslanec in slovenjgraški župan iz vrst upokojenske stranke Matjaž Zanoškar.

Vodja poslanske skupine DeSUS Joško Godec je sicer dejal, da bo glede kandidata za novega okoljskega ministra v četrtek odločal izvršilni odbor, na katerem se bodo o tem pogovorili in izbrali kandidata. O imenih ni želel govoriti, kot pa je dejal, je kandidatov dovolj; sam ve za osem imen.

Neuradno se sicer kot kandidata za novega ministra omenja tudi Mirana Gajška, načelnika Oddelka za urbanizem pri Mestni občini Ljubljana. Bolj znan je zaradi afere s podjetjem Gradbeništvo Božičnik. Zaradi zlorabe položaja v tej aferi je bil leta 2002 celo pravnomočno obsojen na štiri mesece zapora, pogojno na dve leti. Gajšek je za našo televizijo že potrdil, da je v igri za ministrski stolček.

Karel Erjavec se je poslovil od ministrskega stolčka.
Karel Erjavec se je poslovil od ministrskega stolčka. FOTO: Miro Majcen

Svetlik: Odgovornost mora prevzeti DeSUS

Minister za delo Ivan Svetlik pravi, da se je po odstopu Erjavca treba razumno odzvati. Upa, da se bo razumno odzval tudi DeSUS in ocenil situacijo, ki zahteva večjo stopnjo stabilnosti, če želijo reforme strukturne narave pripeljati do konca. "Mislim, da bo moral DeSUS odgovornost prevzeti nase in bo moral presoditi, kaj mu bolj kaže," je dejal Svetlik in dodal, da bodo volivci znali nagraditi tiste, ki bodo prispevali k reševanju krize in ne tistih, ki bodo to blokirali.

Kaj vsa ta zmeda pomeni za vlado?

Komentator Goran Novković je dejal, da je težko soditi, da bi Pahor Erjavcu za odstop kaj obljubil, po njegovih besedah pa je Erjavec zanikal, da bi prišlo do kakršne koli ponudbe za službo. Novković meni, da bo DeSUS ostal v vladi, saj jo potrebuje, da uresničuje interese svoje volilne baze, torej upokojencev. Izpostavil pa je, da lahko na strani vlade prihaja do večjih težav s stranko DeSUS. "Erjavec kot predsednik stranke ne pa kot minister bi lahko bil trši oreh," je dejal Novković in dodal, da vladna televizija ne bo ugasnila, bo pa imela motnje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez.planinsek
28. 01. 2010 06.50
kar iščite ga, Korlna ni več, mogoče boste našli kakega strokovnjaka z kriminalno preteklostjo
HAWAIII69
28. 01. 2010 00.38
PAHOR TI SI PRODANA DUŠA!..:-)..
Buena Vita
27. 01. 2010 20.11
še predno bo petelin enkrat zapel,;,se bo pahor trikrat zlagal
Buena Vita
27. 01. 2010 20.09
drži kot pribito
Buena Vita
27. 01. 2010 20.08
v tej vladi je bil erjavec najboljši minister,,zato so se ga odkrižali
Buena Vita
27. 01. 2010 20.04
zbrisani,,,juj
zek
27. 01. 2010 20.01
Resnici na ljubo je bil Erjavec veliko boljši obrambni minister kot okoljski pa vendar je v tej vladi za odstrel pred Erjavcem kar nekaj ministrov.
bron
27. 01. 2010 19.32
ŠE PREDNO JE PETELIN ZAPEL SE GA JE PAHOR ZNEBIL.IN SEDAJ BO IMEL TUDI PAHOR RAZLOG ZA ODSTOP.
tapravi
27. 01. 2010 19.12
ne vem kako je lahko erjavec postal poslanec.govori tk kot tri letni otrok,kej dobrega tako ni naredu za državljane.njegove šale v državnem zboru se mi zdijo neumestne in prizadete. mislim da je v državnem zboru veliko poslancov neprimernih da vodijo našo držav0
Tonček Balonček
27. 01. 2010 18.44
Spet prvovrstno presenečenje! Zakaj ni dialoga, v evropski maniri seveda! Gre za kader sansjke ekipe, takih ni veliko, poleg Podobnika in tistih treh žensk prejšnje ekipe na obzorju malodane ni boljpših. Katastrofa! Kresalovo za predsednico vlade. Če lahko Kosorjeva vodi še enkrat večjo državo, ki bo bankrotirala še prej kot Slovenija, ni problema! Pa še lepša in mlajša je. V njo s ebodo zaljubili tudi predsedniki bogatih držav, MZZ bomo ukinili!!
dad0
27. 01. 2010 18.41
Pomojem je Pahor še najmanj pokvarjen od vseh ostalih v naši vladi. Najslabši pokvarjenec je pa verjetno nesramni g. Cvikl.. ali kak lažnivi g.Golobič
ACEG
27. 01. 2010 18.06
Vsiljuje se mi misel: kakšna je plača delavca v panogi, ki nima "efekta" - zajamčena, če sploh je. kakšna je plača vladujočih, ki nimajo "efekta" - ?????
Golosek
27. 01. 2010 17.49
Če je Zanoškar odklonil ponudbo, mu res ni treba ponovno vsiljevati ministrstva. Dovolj pameten je bil, da ga je po premisleku odklonil. Bl je izvoljen kot poslanec in naj pošteno še naprej opravlja svoje delo. Kdo bo poslušal to Erjavčevo duhovičenje še v parlamentu, saj ni poglavar opic. Afengunc stane in tudi potrpežljivost državljanov peša.
tron3
27. 01. 2010 17.42
Večina slovenk iin slovencev bi pozdravila in se veselila če bi odstopu s funkcije predsednika vlade Pahorjev Borut, tako se imenovani dela norca iz te države, da bi bilo najbolje da takoj odstopi!
anjerd
27. 01. 2010 17.04
Ta prenos iz parlamenta izgleda tako kot Mehiške limonade. Vedno je kaka afera, vse se dogaja v isti sobi menjavajo se le amaterski igralci, v ozadju pa zvočni efekti oh ne, že spet, ojojoj, ...
pkorosec
27. 01. 2010 16.08
Scherlock ... omenjas resevanje socialisticnih zeleznic. Pojasni zakaj ta oznaka? Saj pa je ze dolga leta prvi boter zeleznic prav janševik Brdajs. Ni tako? Kaj pa je on naredo za slovenske zeleznice razen tega da sprejema placo 8k€ ? Problem vecine tukaj, ki kao "kritizirate" Pahorja je v tem, da to počenjate nagonsko, samo zato, ker si zelite Janse. A je to tudi v Tvojem primeru, pa veš sam.
tilus@email.si
27. 01. 2010 16.06
Za Slovenijo bi bilo najboljše, da izpraznjen ministrski stol zasede kar Pahor, potem ga pa računsko sodišče odstavi.
Zikepike
27. 01. 2010 15.06
ta model zgleda k jeti zaraščen
divja_vrtnica
27. 01. 2010 15.01
Ni prav, da je Pahor dal v razrešitev Rjavca (spomnimo se, odstopil je sam), razrešiti bi potemtakem moral tudi g.Golobiča (ki ima več masla na glavi kot mnogi), g. Križaniča (ki nima pojma), g.Svetlika (ki ima še manj pojma), g.Širca (ki gleda samo na svojo r..i.t.), g.Miklavčiča (ki se non-stop izmika),... Sprašujem se kdo od naših predragih ministrov in ministric sploh je primeren in sposoben? Pahor ga pa kakorkoli pogledamo dobesedno sračka,...
Entoshl
27. 01. 2010 14.59
Sedež slovenske vlade je na Erjavčevi ulici. To je definitivno zarota!