Slovenija

En zdravnik specializant, ena diplomirana medicinska sestra in en zdravstveni tehnik za 150 bolnikov

Ljubljana, 20. 03. 2014 18.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kadrovska stiska je tako velika, da dela ni mogoče opravljati po strokovnih standardih, bolniki pa so zato bolj ogroženi, v peticiji opozarjajo zaposleni na ljubljanski urgenci. En zdravnik specializant, ena diplomirana medicinska sestra in en zdravstveni tehnik oskrbujejo več kot 150 bolnikov.

Osebje na urgentnem bloku ljubljanskega kliničnega centra zbira podpise pod peticijo, s katero želijo doseči zaposlitev dodatnih zdravnikov. Teh namreč zelo primanjkuje, kar na svoji koži občutijo njihovi pacienti. Zaradi kadrovskih težav morajo čakati nad vsemi čakalnimi dobami, ki so predvidene s triažo, opozarjajo v peticiji, pod katero so doslej zbrali 53 podpisov.

Peticija - 1
Peticija - 1 FOTO: UKC Ljubljana

Kot pojasnjujejo, en zdravnik specializant, ena diplomirana medicinska sestra in en zdravstveni tehnik izvajajo ambulantno oskrbo za več kot 150 različno prizadetih bolnikov vseh življenjskih obdobij. Priliv teh bolnikov je zelo neenakomeren in ga ni mogoče predvideti oziroma nadzorovati. Pogoji, v katerih bolniki čakajo na obravnavo, so po njihovih navedbah nemogoči, nehumani in nevarni. Dodajajo, da je kljub ustrezni strokovni triaži ob sprejemu bolnikov v nadaljevanju nemogoče zagotavljati ustrezen strokovni nadzor nad čakajočimi. S takšnim načinom dela se je, kot opozarjajo, zelo zmanjšala kakovost dela in varnost tako za bolnike kot zaposlene. Posledično je tudi ogroženo življenjsko stanje mnogih bolnikov.

Poudarjajo tudi, da so zaposleni že v normalnih razmerah bolj izpostavljeni tako verbalnem kot fizičnem nasilju, v trenutnih razmerah pa se to stanje le potencira. "V takšnih pogojih je nemogoče opravljati delo po strokovnih standardih in navodilih," so zapisali. Zato opozarjajo odgovorne, ki so pripeljali do te situacije, da ne prevzemajo odgovornosti v primeru zapletov z zdravstvenim stanjem bolnikov.

Na UKC so ministrstvo za zdravje zaprosili za soglasje za zaposlitev šestih zdravnikov in ga tudi dobili. Zaposliti pa jih ne morejo, dokler ne bo sprejet program dela in finančni načrt, vključno s kadrovskim načrtom. Zakon o izvrševanju proračunov namreč to prepoveduje. Ker je kadrovska stiska velika, so zato zaprosili za izredno zaposlitev, a na ministsrtvu odgovarjajo, da takšnih pristojnosti nimajo. Bodo pa izdali soglasje, takoj ko prejmejo finančni načrt. Tega naj bi strokovne službe UKC posredovale svetu zavoda predvidoma v začetku aprila.

Peticija - 2
Peticija - 2 FOTO: UKC Ljubljana
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mertseger
21. 03. 2014 10.28
+3
Problema sta samo dva. Prvič premalo strokovnega osebja je zaposleno in drugič prostori so neustrezni. Za vse to so pa krivi se ve kdo. Vodstvo UKC, Ministrstvo za zdravstvo in vlada RS. Kdo so te osebe se pa tudi vse. Velja tako za te ki so sedaj na oblasti kot za tiste pred njimi. Problemi niso od prejšnjega tedna ampak se vlečejo že leta.
xes
21. 03. 2014 09.47
+4
Alenka pravi da smo na pravi potin in se sladko smeje ... drzavljanom priprocam radikalen ukrep na naslednjih volitvah, rece se mu RAZMISLJANJE ... definitivno se ni bil preizkusen!
Guyliana
21. 03. 2014 11.02
+3
seveda se smeje, sej ona je na pravi poti... za svojo rit bo že poskrbela, al bo ostala al pa šla...
sanacaple
21. 03. 2014 09.11
+6
ko bo nekdo umrl na hodniku urgence,bo ukrepala ministrica za zdravje,....jst osebno si nezelim tega a verjetno bi kakega uradnika pretepel do neprepoznavnosti da ga tudi noben kirurg nebi sestavil skupaj!!!
pogan
21. 03. 2014 08.37
+8
problem ni samo v kadrovski zasedbi, problem, je ker ljudje ne vedo zakaj je dežurna ambulanta, veste??? dežurna ambulanta, ni za tiste ki so si pred 3 dnevi prst stisnili med vrata, ni za tiste ki jih 3 dni glava boli, in taki primeri. dežurna ambulanta je za nujne primere, težave s dihanjem, zlomi, zvini okončin, vsi življenski ogroževalni dejavniki, ne pa moj sin kašlja 3 dni, ja kaj ali nima osebnega pediatra, veliko ljudi hodi v dežurno ambulanto, ker tam ponavadi ni treba tako dolgo čakat kot pri osebnemu..... tu je problem ljudje.
pripravnik
21. 03. 2014 08.21
+6
Ta hip je na na plačenem izobraževanju sugurno več kot šest zdravnikov KC. Sramota, da ne moreje prerazporediti nekaj zdravnikov v takem gigantu kot KC. Koliko je zaposlenih?
User1063544
21. 03. 2014 08.01
+2
Ker politika ni imela časa z agospodarstvo, raje so banke reševali... Saj pa ste se kot narod in Država strinjali, kaj se zdaj nekaj penite. Imeli ste dovolj časa da te zadeve kot državljani na takšen ali drugačen način rešite pa niste. Očitno vam je ponos več vreden kot samo zdravje. Zdaj pa plačujete ceno za vašo ignoranco... Jaz pravim čisto prav, kar ste dovolili ste si prislužili. Ko pa je treba napisat kar se v resnici čuti pa ste vsi tukaj... BERI SPODNJE KOMENTARJE
sosa2
21. 03. 2014 07.27
+5
namesto da raznim javnim zavodom vsako leto dajo nove javne delavce (ko naj bi javna dela bila namenjena ustvarjanju novih delovnih mest) bi lahko zaposlovali v zdravstvu, kjer pa osebja vsaj po mojih izkušnjah, resnično manjka
gulmor
21. 03. 2014 07.11
-8
Ma daj daj daj. Zame, ki grem v ambulanto 1x na 10 let jih je dovolj.
bebo3
21. 03. 2014 08.00
-2
točno tako... kdo pa hodi na urgenco bolj pogosto?
janezpodre
21. 03. 2014 06.47
+19
V ilustracijo: Včeraj 2o.3. pride oseba k svoji zdravnici v Zdravstvenemu domu Vič zaradi bolečin v prsnem košu, ki so posledica padca. Zdravnica jo pošlje na slikanje na Urgence z pojasnilom. ČE VAS SLIKAJO NA VIČU, BOM ČAKALA NA IZVIDE 5 DNI, NA URGENCI JIH DOBITE TAKOJ. In tako je pacijentka čakala na slikanje na Urgenci 7 ur. Zdaj mi pa naj en odgovoren pove, za koji klinac je treba čakat na rentgensko sliko v ZD Vič 5 dni, jaz mu pa povem, zakaj je na Urgenci polovica preveč bolnikov.
rdecioktober
21. 03. 2014 08.28
+1
marko03
21. 03. 2014 05.59
+7
Ko te pot preko napotnice ali brez zanese v UKC ,Ljubljana , Maribor itd , pričakuješ SPECIALISTIČNO obravnavo.Tako je storitev tudi točkovana-dokler fakin Samo seveda cene ne koregira,če mu kaže na manjši dobiček ob letnem obračunu.....V roke te pa dobi , seveda nič kriv kompetenten ali nekompetenten SPECIALIZANT.To je prvo dejstvo , ki ga ne kaže prezreti v tej štoriji. Simonu Vrhuncu bi pa kazalo plačati kak medicinsko turistični izlet v eksotične kraje na temo ORGANIZACIJE DELA.Morda bi pa tej temi posvetil tudi kak prost trenutek. V izrednih razmerah ima prav gotovo pristojnost prerazporejanja zdravnikov vsaj za nekaj ur dnevno , v času največje obremenjenosti posamezne delovne enote.Ko se pojavi zares hudo poškodovan pacient je kot po čudežu nenadoma kar cela vojska okoli njega.....Od kod pa takrat??? To pa je najbrž že previsoka matematika za tako nizko plačo...
covjek
20. 03. 2014 23.41
+8
Vceraj sem sel dezurnemu zdravniku in mi je rekla da je to le za hujse primere...seveda zdravnica+tajnica lepo sedita celo noc in visita na fb...ji je ocitno blo tesko vzet 1 pacienta
kwa.dugaja
21. 03. 2014 01.12
+20
seveda si tako bolan da moraš k dežurnemu, ni da ni. danes pa lahko čudežno ozdravel že čepiš za računalnikom in tapkaš svoje umotvore. zelo bolan ni kaj. najprej si preberi kaj krije zavarovalnica, če se ti privlečeš v dežurno ambulanto, da ne boš naslednjič položnice dobil. to kar so ti reklipa predpisuje zavod za zdravstveno zavarovanje in zavarovalnice, ne pa osebje samo a veš. in vročina 37,1 ali vraščen noht ni urgentno stanje. ko boste to dojeli bo 99% boljše.
soniksk
20. 03. 2014 23.12
+11
to tako nič ne zaleže, pa naj bo v medijih vsak dan. Se spomnim ko je še 2, 3 leta nazaj sestrična študirala medicino in v medijih je na veliko pisalo primanjkuje zdravnikov- v resnici so pa na fakulteti imeli seminarje in sejme(na katerih so bili delodajalci iz tujine), kako postati zdravnik v tujini in podobne bedarije. Najbolj me pa bode v oči(čeprav nimam nič proti tujim državljanom), da je pri nas malo morje uvoženih zdravnikov iz bivše juge, naši mladi zdravniki pa na borzi. Pa ko bi te tujce vsaj plačali pošteno; ne, delajo kot specialisti plačo pa imajo kot specializanti. Pa ni samo zdravstvo, v vseh vejah gospodarstva, kjer ima država prste je tako. Žalost.
mac4_m
20. 03. 2014 23.06
+21
En zdravnik specializant, ena diplomirana medicinska sestra in en zdravstveni tehnik oskrbujejo več kot 150 bolnikov. samo ta zapis pomeni, da je potrebno za poskus umora obtožiti direktorja, zdravstveno ministrico in predsednico vlade. Ti ljudje imajo moč zaplet rešiti v petih minutah. Ko bo dejansko nekdo umrl zaradi teh 'vojnih' razmer, je potrebno takoj vložiti kazenske ovadbe zoper te ljudi. Dejansko pa tudi na drugih oddelkih ljudje že umirajo zaradi okužb, ki so posledica nestrokovnega ravnanja in pogojev na določenih oddelkih. Tako, da dejansko je potrebno zoper navedene vložiti kazenske ovadbe. Šele potem se jim bo nemara posvetilo, da so osebno odgovorni za delovanje sistema, ki ga tako drago preplačujemo z zdravstvenim in dodatnim zavarovanjem...
soniksk
20. 03. 2014 23.16
+11
še povoja več ne dobiš na recept, kaj šele tablete proti bolečinam. Počasi bodo začeli šivati brez anestezije, če bo šlo tako naprej...
3lan
20. 03. 2014 23.17
+8
Točno to! In vse kar se dogaja, je zame nesposobnost ali sabotaža.
asgml
23. 04. 2014 22.30
dodala bi se to, kar mnogi ne veste.na urgenci imajo takoimenovani ruski sistem dela: dela se 12 ur podnevi, 12 ur podnevi, 12 ur ponoci, 12 ur ponoci, nato si 2 dni prost.hocem povedat, da ima tale tim: dr, dms in zt delo v izrednih razmerah, ki tajajo 12 ur dnevno in ne npr 8! medtem ko gre direktor domov po 8 urah...
KardinalVKristusu
20. 03. 2014 22.36
+12
Je to ta javni sektor, ki samo sedi v pisarnah in pije kavo?...
Sistemskakorupcija1
20. 03. 2014 22.43
-8
tweety89
21. 03. 2014 08.28
janša je moj pastrir...+++++++ za slikco in nickname hahahahhaha
WAYNE.ROO
20. 03. 2014 22.26
+2
Sistemska_korupcija Starša sta zdravnika in tocno vem koliko casa delata-8ur.tako da ne bodi prevec pameten!
Sistemskakorupcija1
20. 03. 2014 22.42
-7
Ne bodi preveč pameten ti, zdravniki imajo 6 urni delavnik, kar je čez šest ur so že nadure. lahko da delata osem ur, a od tega imata dve uri nadur, tako je to!
Sistemskakorupcija1
20. 03. 2014 22.44
-11
Kolegica je šla iz javne bolnišnice v privat, dela samo privat. In nemalokrat se potoži, kako mora zdaj, ko je privat delat polnih osem ur, v javni bolnišnici pa je delala 6 ur,.
petervodeb
21. 03. 2014 07.25
+6
asgml
23. 04. 2014 22.32
na urgenci se dela: 12 ur čez dan, 12 ur čez dan, 12 ur ponoči, 12 ur ponoci, nato si 2 dni frej.....Se pravi, da delajo v kriticni razmerah glede kadrovskega primanjkljaja.Da je dosti kritičnih pacientov, tega pa raje ne omenjam...
trstenjak
20. 03. 2014 22.21
+18
V ljubljanskem kliničnem centru je zaposlenih cca. 7700 ljudi. In na urgenci, ki je eden od ključnih oddelkov, sta aktivna samo dva delavca? Kaj pa dela ostalih 6998 ljudi?
Sistemskakorupcija1
20. 03. 2014 22.41
+5
No, pa se je le pričelo razmišljati z logiko, bravo, obema kapo dol
Sistemskakorupcija1
21. 03. 2014 18.32
bober90
20. 03. 2014 22.07
+6
Odgovori kako rešiti zdravstveni sistem so nam vsem pred očmi.... namig: Pogodbeni partnerji ZZZS tako imenovani koncesionarji, privatniki.... milijone letno poberejo od zavarovalnic...ne se delat norce da se ne ve kam gre denar...
Sistemskakorupcija1
20. 03. 2014 22.40
+0
To so v bistvu ene in iste osebe, dopoldan v javni ustanovi, popoldan v privat ambulanti, pa stokajo in jokajo, pa šest urni delavnik in 45 dni doppusta. Ma nehajte zavajat narod noooo
Sistemskakorupcija1
20. 03. 2014 22.01
+0
In vi to res verjamete, da je temu tako? Bolj se mi zdi verjetno, da je zdravnikov dovolj in da bi morali delati poln delovni čas, ne pa popoldan delati v privat ordinacijah, potem pa jemat bolniške za delov v jabni ustanovi. Vse skupaj je natolcevanje, jaz temu ne verjammem preveč, mediji so pa itak pristranski, napišejo, kar jim rečejo, da dosežejo svoje. In enako je s šolniki, brez skrbi. Pa še s kom. Naj najprej pristanejo na ureditev nosmativov in standardov, potem naj jokajo. Ureditev tega pa ne dovolijo, ker bi se zgodilo to, kar že vsi dolgo napovedujejo, tako zdravnikov kot šolnikov bi bilo preveč....
Sistemskakorupcija1
20. 03. 2014 22.02
-14
Zdravniki namreč delajo 6 ur in ne 8 ur dnevno, to nihče ne pove, ko so jim predlagali osemurni delovnik, pa v jok in na drevo. Po šesturnem delavniku pa imajo že nadure, če ostanejo v službi, tako da ne natolcevat brez veze
Sistemskakorupcija1
20. 03. 2014 22.39
-3
Kar dajajte minuse, pa četudi sam admin. To kar je napisano je čista resnica, vi pa vsem bedarijam verjamete, kar je napisano!
asgml
23. 04. 2014 22.39
mislis na zdravnike v ZD? na delo je potrebno priti ob 6.30! in se dela do 14.00.potem so se dezurstva.v bolnici pa se dela vsaj 8 ur plus ogromno nadur in dežurstev.tisti, ki dela v ukc, se prakticno preseli v bolnico, je vec tam kot doma.vecina bi jih veliko raje bila vec doma...pa ne morejo bit
ONniON
20. 03. 2014 21.10
+7
Na evropskem statističnem uradu eurostat sem zasledil podatek , da naša država še nikoli ni imela tako visoke brezposelnosti med mladimi in trenutno znaša 23,4 %, leta 1997 je npr 16,3 %
MissInna22
20. 03. 2014 21.08
+30
Se popolnoma strinjam. Največji absurd je, da je na Zavodu za zaposlovanje prijavljenih 1500 brezposelnih medicinskih sester + 200 višega medicinskega osebja medtem ko v zdravstvu primajnkuje osebja. Banana republika.
leichy14
20. 03. 2014 22.08
+8
ja normalno, če odpirajo visoke zdravstvene šole kot po tekočem kraju, a zaposlitev ni nikjer...za plače profesorjev na teh faksih, ki so višje kot v bolnišnicah pa je denar...katastrofa uglavnem!
MissInna22
21. 03. 2014 12.29
+2
Jaz mislim, da ni v tem problem. Več kot očitno potrebujemo te ljudi v zdravstvu. Čim več se jih naj šola. Na pa, da država primarije in kirurge kliče iz drugih držav. Problem je v tem, da država misli, da je očitno samo zdravstvo javni sektor, kjer se mora odpuščat. Javni sektor so VSI javni zavodi. In mislim, da je zdravstvo zadnja veja javnega sektorja, kjer bi morali začet šparat. Na zdravju ljudi?! Naj začnejo naprimer v parlamentu, mestnih občinah itd. Moje mnenje.
asgml
23. 04. 2014 22.44
res je v vsaki vasi sedaj visoka šola za sestre,je pa res tudi to, da srednje medicinske sestre izginjajo.potrebovale se bodo samo še visoko izobražene, ki jim bodo pomagale bolničarke.kar je pa tudi edino prav.doslej je srednja ms delala delo visje sestre, brez vsakega znanja.podobno kot ce bi delo nadzornega specialista prevzel kar specializant..