Slovenija

Ena od treh žensk v Evropi je žrtev nasilja

Ljubljana, 25. 05. 2016 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vsaka tretja ženska v Evropi je žrtev nasilja, številne pa nato ostanejo še brez strokovne pomoči. "Dejstvo, da se premalo vlaga v ustrezno podporo žrtvam, je povezano z družbeno razširjenim obtoževanjem žrtve," pravijo v Evropski mreži proti nasilju nad ženskami, kjer si želijo to spremeniti. Z novo akcijo

Nasilje nad ženskami in dekleti obstaja najbolj razširjena oblika nasilja in kršenja človekovih pravic, ki ima lahko usodne posledice – podatki za leto 2012 kažejo, da so 47 odstotkov vseh umorov žensk na svetu povzročili družinski člani ali intimni partnerji.
Ena od treh žensk v Evropi je žrtev psihičnega ali spolnega nasilja, ki v veliko primerih mine neopaženo. Ne le, da se žrtve težko odločijo spregovoriti, saj jih sistem velikokrat še enkrat "posili", številne se niti nimajo kam obrniti po strokovno pomoč.

Evropo tu čaka še ogromno dela. Le 15 od 46 evropskih držav ima namreč na voljo specializirano telefonsko linijo, v varnih namestitvah za ženske pa manjka vsaj 47 tisoč mest, opozarja Evropska mreža proti nasilju nad ženskami (WAVE), ki želi z novo dve leti trajajočo kampanjo to spremeniti.

Zloraba
Zloraba FOTO: Thinkstock
"Dejstvo, da se premalo vlaga v ustrezno podporo žrtvam, je povezano z družbeno razširjenim obtoževanjem žrtve. Prelaganje odgovornosti na žrtve ima za posledico tudi malo prijav nasilja glede na dejansko stanje. Večina družb nasilje formalno prepoveduje, a ga v realnosti tiho tolerira, zaradi česar ženske nimajo druge izbire, kot da prenašajo ponavljajoče se nasilje. Posledice takšnega ponavljajočega se nasilja prizadenejo vse nas. Podporni programi so ključnega pomena za to, da se ženske in njihovi otroci odločijo poiskati varnost, da se okrepijo ter zaživijo življenje brez nasilja," so sporočili.  

Tudi v Sloveniji še veliko prostora za izboljšave

Tudi Slovenija je, žal, med tistimi državami, ki za pomoč žrtvam ne storijo dovolj, so ob začetku akcije sporočili iz Društva za nenasilno komunikacijo.

Zloraba
Zloraba FOTO: Thinkstock
Evropska mreža proti nasilju nad ženskami (WAVE) skupaj s partnerskimi organizacijami pričenja kampanjo Step up!/Korak naprej! Step up!/Korak naprej! je kampanja za pravice žensk z izkušnjo nasilja in njihovih otrok do dostopa do podpore in zaščite. V Sloveniji je partnerska organizacija Društvo za nenasilno komunikacijo.

V Sloveniji ni dovolj (brezplačnih) specializiranih programov pomoči za žrtve nasilja, tisti, ki so, pa so večinoma v večjih krajih. Prav tako ni SOS telefona za žrtve nasilja, ki bi deloval 24 ur na dan, vse dni v letu, potrebovali bi tudi številko za klic v v stiski za neslovensko govoreče klicatelje ter posebno številko za žrtve posilstev in spolnega nasilja.

Na voljo je le nekaj brezplačnih specializiranih programov za otroke in mlade z izkušnjo nasilja, zato večina otrok in mladih v Sloveniji ne dobi ustrezne pomoči, ko jo potrebuje. Slovenija tudi nima intervencijskih centrov, kjer bi žrtvam nasilja na enem mestu nudili podporo in pomoč.

Poleg tega, dodajajo, Slovenija nujno potrebuje centre za izvajanje stikov pod nadzorom z ustrezno usposobljenim osebjem in izdelanimi smernicami. "V zadnjih letih smo zaradi ukinjanja sofinanciranja priča propadu večine preventivnih programov na področju preprečevanja nasilja, zaradi česar jih kronično primanjkuje," opozarjajo v Društvu za nenasilno komunikacijo.

"Slovenija potrebuje razširjeno, regijsko razpršeno mrežo pomoči za vse žrtve nasilja, preventivne programe na področju preprečevanja nasilja ter mrežo specializirane strokovne pomoči za otroke in mlade z izkušnjo nasilja ter mrežo pomoči za žrtve spolnega nasilja. Nasilje nad ženskami je skupni problem, ki močno vpliva na ekonomsko svobodo žensk in njihove možnosti ter pušča ogromne posledice na svetovnem gospodarstvu," so še dodali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šekica
26. 05. 2016 12.18
+9
Razni SOS telefoni, varne hiše in prepovedi približevanja ne rešijo problema. Ženske, ki nasilje prijavijo, so ob prvem stiku z nasilnežem tepene še za to. Če te ima tip namen nabutat ali ubit, te najde (kar se žal prevečkrat zgodi). Policija reagira šele, ko se kaj zgodi. Kakšna pa naj bi bila "reakcija" potem, ko je ženska mrtva? Aja, pobere se otroke starim staršem oz. drugim sorodnikom po materini strani, da je maščevanje nasilneža popolno. In ker tip ponavadi stori nasilje v pijanem stanju ali "afektu", dobi nižjo kazen od ženske, ki je umorila partnerja, ki jo je dolga leta maltretiral (njej se pripiše namero oz. načrtovanje). Edina rešitev bi bila takoj in za vedno ločit nasilneža od ženske in otrok (ne pa, da se vzpodbuja stike s takim očetom). Psihično nasilje pa je poseben problem - tu sta po moje oba spola enakovredno udeležena, dokaže pa se ga zelo težko.
METKA102
26. 05. 2016 12.55
+6
V vsem imaš prav. Skrajno bedasto je, da se morajo žrtve umikati v razne varne hiše in še kam, naj se odstrani nasilneža, v arest z njim, ne pa da ženska z otroki beži iz skupne hiše, ki je tudi njena. Naši zakoni so za pikco boljši od tistih tam dol, ko ženske kamenjajo in ubijejo za vsako figo, ampak le za eno majhno pikco. Nič več.
Principat
26. 05. 2016 11.40
+1
bog oprosti jim , saj nevedo kaj raziskujejo ,, mlinar je rekel , mlin je moj in če želite moko , jo vam edino jaz lahko pripravim ,
jakec1575
26. 05. 2016 09.13
-1
Stvar ni tako preprosta.Čeprav se strinjam, da pri nas prevladuje mačistična, šovinistična oblika kulture, je problem lahko tudi dvorezen. Moški ne sme udariti zenske, vendar zenska po vecini lahko moskega. Zakonsko sicer ne, druzbeno pa je sprejemljivo.Ga odriva, ga provocira, nekatere tudi obvladajo nozne tehnike. Moski se kot mocnejsi umika in po zakonu narave šibkejši prevzame vlogo mocnejsega in se bolj napade. grize dokler alfa ne zarjovi in potem se razmere v tropu spet postaviju na svoje mesto. Sem absolutno proti fizicnemu in psihicnemu nasilju. Rad bi samo izpostavil, da so asimetricne zakonodaje in prakse vedno ranljive za zlorabe. In da po svetu ze hodijo zenske ki odlicno obvladajo to pocetje. S tem ne negiram 90% zacetega nasilja s strani moskih. Tako mosko kot zensko nasilje mora biti obravnavano enakovredno. Zenske znajo biti se posebno strupene pri psihicnem nasilju. Kompezacija skozi tisocletja za manjso fizicno moc.kadarkoli ste v prepiru, kritizirajte dejanja ne osebe. Zenskam gre to slednje malenkost bolje od rok.
Uporabnik113189
26. 05. 2016 10.42
+2
Drži, tudi ženske niso neki biseri ko gre za nasilje. Le da bistveno bolje obvladajo psihičnega (ki prej ali slej privede do fizičnega) z druge strani..
urmek
26. 05. 2016 08.53
+1
Žalostno! Za to bi morala biti ničelna toleranca! So pa tudi moški žrtve ženskega nasilja (predvsem verbalnega)!
Župnik
25. 05. 2016 19.19
+6
začneš neko resno zvezo. ženska ti pa grabi druge moške za roke tam. ki so precej mlajši od nje. pa kk ji ne boš gnjavil. ko sem jo pa js povabil na sprehod. je bilo pa vse vmes. od glavobola do vsega. (no pri seksu tega ni blo). nato sma se enkrat skregala, sem marsikaj grdega ji napisal v sms. pa sem jo potem pijano dobil z drugim dedom. ... ja prsekat bi jo moral za glavo. ampak nisem tak tip človeka. Pač za norca me ne bo mela ena ženska, če se moški potrudi, se bo ženska tudi to je pa vse kar želimo. Ja sem pa dosti krat izpostavil njej na lep način. ko pa na lep način ni šlo sem pa povzdignil glas, itak se bil 90% ignoriran, ampak prosim ne se same sebi smilit. ko vas ma moški rad, ga mejte nazaj rade. pa bo vse ok ...
casaopojnosti
27. 06. 2018 14.18
+3
"Prsekat bi jo moral...ampak nisem tak tip človeka." Bi jo moral? A res? Pravzaprav ne, ne smeš je. Kot tudi ona tebe ne. Mislim. Si cel župnik ja.
Mohiito
25. 05. 2016 18.34
+10
Pred begunsko migracijo je pa bilo 1 od 10.
Mr.
25. 05. 2016 19.05
+2
Ne nimaš prav pred begunsko krizo je bilo malo drugače in sicer je bil žrtev nasilja 1 proti 10 moških žrtev nasilja ;)
minnaema@yahoo.com
25. 05. 2016 18.00
-1
Eh menda one ženske, ki združujejo PLAČANO delo in zaslužek SO SAMOSTOJNE, vsaj tako se bi pričakovalo, ko tega NI pa naj globoko pogledajo v sebe in se vprašajo KOLIKO spoštujejo SAME SEBE in kaj jim pomeni družba v kateri živijo ?!
Mejduš
25. 05. 2016 17.13
+1
Napaka je ki se tašča hoče vse vedeti kako ga notri da in koliko časa je notri,če je malo dalčasa notri in že pravi tašča da ga izkorišča in tako pride do prepira,tašča ti nimaš kaj zraven gledati,tašča pojdi vstran od naju.
pheonix1
25. 05. 2016 17.21
+2
contadino
25. 05. 2016 16.16
+12
Če bo šlo tako naprej , bo dečkom že na rojstnem listu pisalo - Potencialni nasilnež nad ženskami .
Izbrisani23
25. 05. 2016 16.15
+9
1 od 3 žensk in 3 od 3 moških
dr.dare
25. 05. 2016 16.00
-1
Pa to ni res se pravi ob vseh bedarijih ki jih kvasijo kar 2/3 ne faše nič?
gremonadesno
25. 05. 2016 15.55
-6
to so zenske , ki niso zadovolne z samim sabo ,ali zagrizene feministke , igrajo na karto custvenega nasilja ,rade bi ustvarile cim vez feministicnih organizacij na racun davkoplacevalcev .
prašek
25. 05. 2016 15.54
+17
Samo inteligenčno podhranjen moški se bo znesel nad žensko !
prašek
25. 05. 2016 15.55
+12
Na začetku se morata oba prilagajati eden drugemu. Kasneje pa to preide že v navado !
prašek
25. 05. 2016 15.58
+9
Takoj nad mojim komentarjem je že eden ......
retropil
25. 05. 2016 15.51
-3
Žrtev nasilja. Psihičnega ali fizičnega? Fizičnega ne verjamem da je vsaka tretja. Kvečjemu če šteješ še to, da jih vsake tolko faše od stola, pa pulta ipd, ker se raje zaleti vanj, namesto da gre okoli. Sama, brez pomoči. Da se razumemo.
HorstWiesel
25. 05. 2016 15.50
-1
Jest poznam precej več žensko kot 3 pa nobena od teh ni žrtev nasilja
tomi.passion@gmail.com
25. 05. 2016 15.42
+2
OK, DAJMO RAZČISTITI TE MITE O NASILJU NAD ŽENSKAMI. ENOSTAVNO IMAM DOVOLJ TEGA JOKCANJA IN STOKCANJA FEMINISTK. PO URADNIH PODATKIH, KI SO DOSTOPNI V EU, SE OKOLI 25% PRIJAV O NASILJU PARTNERJA NAD ŽENSKO IZKAŽE ZA LAŽNIH OZIROMA NERESNIČNIH. POLEG TEGA VSAKO LETO OB 8 MARCU FEMINISTIČNE INŠTITUCIJE POSTREŽEJO S STATISTIKO, KI JE VSAKO LETO DRUGAČNA. ENKRAT JE VSAKA 4., DRUGIČ VSAKA 7., TRETJIČ VSAKA 3. NE GRE SE SLEPITI, DA JE NASILJA PREVEČ, A NAJHUJE JE TISTO NASILJE O KATEREM SE NE SME GOVORITI. TO JE NASILJE NAD MOŠKIMI. VPRAŠAJTE SE, ZAKAJ V LETU 2016 ŠE VEDNO NIMAMO ENE DOMAČE ALI MEDNARODNE ŠTUDIJE, KI BI ANALIZIRALA IZKLJUČNO TO VPRAŠANJE. ZAKAJ? KER BI MIT O TRPEČI ŽENSKI IZPLAHNEL, OD TEGA MITA PA IMAJO FEMINISTIČNI KROGI VELIKO KORIST. POGLEJTE NPR. KVAZI SOS TELEFON, KI SE FINANCIRA NA PODLAGI VSAKE ŽENSKE, KI JIH POKLIČE ALI PRIDE K NJIM. SPLOH NI POMEMBNO, ALI JE BILA ŽRTEV. NADALJE, VPRAŠAJTE SE, ZAKAJ FEMINISTKE TKAO PONORIJO, KO JIH NEKDO VPRAŠA O NASILJU NAD MOŠKIMI. NITI SLIŠATI NOČEJO. POSKUŠAJTE NA DOMAČE ALI TUJE VLADNE IN NEVLADNE ORGANIZACIJE NASLOVITI VPRAŠANJE NA TEMO NASILJA ŽENSK NAD MOŠKIMI IN BOSTE VIDELI KAKŠNA BO REKACIJA. NAJVERJETNEJE PA ODGOVORA NE BO. VPRAŠAJTE SE, ZAKAJ NIMAMO ENE OKROGLE MIZE, ENE ORGANZIACIJE, KI BI SE UKVARJALA S TO TEMATIKO. VPRAŠAJTE SE, ZAKAJ IMAMO S STRANI ZN ŽE KAR 9 MEDNARODNIH DNI NAMENJENIH ŽENSKAM, CELO DEKLICAM (MEDNARODNI DAN DEKLIC), NIMAMO PA ENEGA URADNEGA MEDNARODNEGA DNEVA ZA MOŠKE IN DEČKE. DA, KER DISKRIMINIRAMO PO SPOLU, KAR SE VIDI ŽE PRI DEČKIH. IN ZA KONEC, DOKLER NE BOMO Z ENAKO VNEMO GOVORILI O NASILJU ŽENSK NAD MOŠKIMI, TOLIKO ČASA NAM SPLOH NI V INTERESU REŠITI TO VPRAŠANJE, AMPAK GRE IZKLJUČNO ZA MANIPULACIJO FEMINISTIČNEGA LOBIJA, KI ODLIČNO ŽIVI IN SE FINANCIRA NA TA RAČUN. NO, FEMINISTKE (MOŠKE IN ŽENSKE), ZDAJ PA POKAŽITE SVOJO JEZO.
Peter Selan 1978
25. 05. 2016 16.02
+1
Morana7
25. 05. 2016 18.04
+4
Tomi deluješ kot žrtev nasilja s strani žensk menim, da bi bil odličen ustanovitelj nove organizacije o kateri pišeš...na tak način boš dejansko lahko kaj naredil in ne boš več čakal, da se kdo drug opogumi. Najlažje je pač zlivati frustracije po forumih.
Morana7
25. 05. 2016 18.08
+7
Tudi ženske niso čez noč pričele podajat prijav...so bile le vzgojene, da morajo bit možu podložne...ampak nekje je treba začet.
hle
25. 05. 2016 15.37
-3
Nič se bat saj kmalu nobena ne bo smela ven iz stanovanja brez spremstva moža očeta ali starejšega brata in bodo lepo varne
waga7
25. 05. 2016 15.31
+6
udarit nazaj-brez omahovanja- z vso silo, sej pa ja gledate filme, pokazat jajca
music2
25. 05. 2016 15.06
+12
Kdaj pa boste objavili, da vsak peti moski NI ZRTEV psihicnega nasilja zensk ?
crazy but true
25. 05. 2016 15.17
+14
Ce te zenska zajebava pa ne bit z njo, ampak najd eno ki te nav. Problem resen..
crazy but true
25. 05. 2016 15.18
+5
Isto velja za zenske, jasno.. Sam, kaj ko so "bad boys" tko zanimivi, ane..
I G N O R A N T
25. 05. 2016 14.53
+3
Sodobna in gomora je tale Evropa.