Slovenija

Energetska vojna med ministrstvom, upravniki in dobavitelji plina se nadaljuje

Domžale, 25. 01. 2022 19.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
5

Vsak dan prihajajo novi primeri vrtoglavih zneskov na položnicah za ogrevanje. S Ptuja denimo poročajo, da so se cene ponekod podvojile. Drugod prihajajo položnice za sto, dvesto, tristo evrov samo za ogrevanje. In ne le gospodinjstva, tudi manjša podjetja s petkrat višjimi položnicami. Nadaljuje pa se tudi energetska vojna med ministrstvom, upravniki, stanovalci in dobavitelji plina glede poslovnih in gospodinjskih odjemov. Ministrstvo s prstom kaže na upravnike. Upravniki pa udarjajo nazaj: "Ministrstvo očitno sploh ne razume vloge upravnika."

Po Domžalah, Jesenicah, Novem mestu, sedaj tudi ponekod na Ptuju, stanovalci z dvakrat višjimi položnicami za ogrevanje. Pristojno ministrstvo pa še vedno le podaja žogico naprej, tokrat upravnikom, češ da so kljub očitnim trendom dvigovanja cen plina čez leto zamudili pravi čas nakupa oziroma čakali na padec cen. 

Na drugi strani pa: ministrstvo očitno ne razume vloge upravnika. "Odvisno od tega je, kaj dobavitelji ponudijo, v zadnjem času se dogaja, da sploh ne ponudijo nič, sploh ne dobijo ponudbe. Tisti, ki pa nekaj ponudi, pa dela po principu vzemi ali pusti," pravi Boštjan Udovič, direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami. "Se strinjam, da so ga nekateri kupili v nekem boljšem času za nekaj časa, a sami priznavajo, ko se pogovarjam z njimi, da je to čista sreča," še dodaja Udovič. In ostro nad ministrstvo: "Očitno gre še naprej za sprenevedanje, ker si ne želijo stvari urediti ali pa mogoče ne vedo, kako bi jih uredili," še pravi.

Res je, da so upravniki tisti, ki morajo poskrbeti za dobavo, a težava je v tem, da so zaupali javno objavljenim cenam dobaviteljev. Pravnik Rok Hudovornik pojasnjuje: "Poleg tega so nekateri dobavitelji javno obljubljali, da cen plina ne bodo podražili. In upravniki so v dobri veri zaupali javnim objavam in javno objavljenim cenam. Ko so pa želeli po teh cenah kupiti plin, jim ga pa dobavitelji niso želeli prodati."

 

Drago ogrevanje
Drago ogrevanje FOTO: Dreamstime

Upravnikom tako ne preostane drugega, še posebej ne sredi kurilne sezone, kot da sklenejo pogodbe po cenah, ki jih postavijo dobavitelji. "Je pa res, da so take pogodbe po mojem mnenju nične, ampak dokler ničnosti ne ugotovi sodišče, so take pogodbe tudi veljavne," še dodaja Hudovornik.  

Če bi sodišče na koncu odločilo, da so pogodbe dejansko nične, bi dobavitelji morali za nazaj vračati preplačane zneske na položnicah.

Medtem pa vse višje položnice dobivajo tudi samostojni podjetniki

Na stari Tobačni v Ljubljani za 22 kvadratnih metrov prevajalka Anja Vojsk od novembra, ko je upravnik SPL po odpovedi pogodbe z Elektro prodajo EU sklenil novo pogodbo s Petrolom, plačuje namesto 20 kar 100 evrov. "To predstavlja stisko, sej sploh ni treba razlagati o tem. Če vsak razmisli pri sebi ...  za en majhen prostor z 22 kvadrati kar 100 evrov elektrike. Razumela bi, če bi imela industrijske stroje, in da je ta poraba res taka, ampak niti blizu nismo temu," razlaga. Položnice za januar pa bodo še dvakrat višje od tega.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piu
25. 01. 2022 21.46
+1
cena je cena....kdor ne more plačati naj sedi na kavču v bundi.........kje je problem?
piu
25. 01. 2022 21.45
-1
komunisti ne bojo nikoli razumeli svobode trga..............ni jim pomoči....je vse zastonj
MiViOniOnitamkijihni
25. 01. 2022 20.51
-1
SPL kake denarje si delijo pa plačujejo si šole pa se gredo .... Ne bom ker vem malo preveč. Balonček SPL je počil čas da se firmo zmanjša
ni_mi_vse_eno
25. 01. 2022 20.20
+2
Lastniki naj plačajo, ali pa izberejo drugega upravnika. Svoboda mora biti. Če upravitelj ne dela v korist lastnika, ga lastnik seveda zamenja.
MiViOniOnitamkijihni
25. 01. 2022 20.52
-1