Slovenija

Eni delilnikov nimajo, da ne bi plačevali več, drugi jezni, ker plačujejo več, ker jih ni

Ljubljana, 15. 09. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
141

Čeprav so od zakonskega roka uvedbe delilnikov toplote minila že tri leta, jih v nekaterih stanovanjih večstanovanjskih stavb še vedno ni. Nekaterim je to prav, drugim ne. Na tem področju je več anomalij, česar se zavedajo tudi na pristojnem ministrstvu. In rešitev vidijo v novem pravilniku.

Soba
Soba FOTO: Thinkstock

Pred nami je nova kurilna sezona. Zaradi slabega in hladnega vremena pa so pri nekaterih zagotovo že zagorele peči ali centralno ogrevanje.

Na radiatorjih v večstanovanjskih stavbah s skupnim ogrevanjem morajo biti od oktobra 2011 nameščeni t.i. delilniki toplote ali povedano drugače: tri leta je že v veljavi obvezna delitev in obračun stroškov za ogrevanje in pripravo tople vode po dejanski porabi in ne več glede na kvadraturo stanovanja. Delilniki naj bi torej zagotovili pravičnejše obračunavanje porabljene toplote, dolgoročno pa naj bi stanovalce tudi spodbudili k učinkovitejši rabi energije.

A tu se zatakne, saj je več anomalij. Nekateri pravijo, da zdaj plačujejo več, spet drugi delilnikov nimajo nameščenih - enim je tako prav, saj menijo, da plačujejo manj, drugi pa so s tem nezadovoljni.

Za namestitev odgovorni lastniki

Med slednjimi je študentka iz Maribora, ki je potarnala nad visokimi stroški za ogrevanje, ki jih plačuje, ker na radiatorjih v njenem stanovanju ni delilnikov. Pojasnila je, da mesečno (tudi poleti in čeprav zapira radiatorje, ko je tam med koncem tedna ni) plačuje 50 evrov mesečno. Študentka je mnenja, da upravnik stanovanja namerno zavlačuje z namestitvijo delilnikov.

A, kot so za 24ur.com pojasnili na Inšpektoratu RS za promet, energetiko in prostor (IRSPEP), so za namestitev odgovorni lastniki stanovanj, ki so bili do 1. oktobra 2011 dolžni poskrbeti za vgradnjo delilnikov. Seveda bi morali upravniki, katerih vloga je upravljanje objektov v skladu z veljavno zakonodajo, lastnike pravočasno obveščati o zakonskih obveznostih.

Denar
Denar FOTO: Thinkstock

Na inšpektoratu so še povedali, da se ''za stanovanje, v katerem niso nameščeni delilniki, strošek obračuna po deležu ogrevane površine krat faktor 1,6''.

Po njihovih navedbah v večini primerov plačujejo uporabniki stanovanj za stroške ogrevanja več, če delilniki niso vgrajeni. ''Izjema je primer, ko v celi stavbi delilnikov ni in se plačuje ogrevanje po deležu kvadrature, stroške priprave tople sanitarne vode pa po deležu števila oseb.''

Letno 150 pregledov

V številnih stanovanjih, kjer bi delilniki morali biti nameščeni, jih ni. Nad tem bedi inšpektorat, ki preverja skladnost delitve in obračuna stroškov toplote v stavbah z več kot štirimi posameznimi deli (stanovanja, poslovni prostori in kombinacija obojega).

''Letno opravimo samo na tem področju okoli 150 inšpekcijskih nadzorov. Ugotovljene nepravilnosti so različne: od nevgradnje delilnikov, nesprejetje vseh potrebnih parametrov za delitev s strani lastnikov, napačni izračuni delitve, samovoljno določanje parametrov za delitev s strani izvajalcev delitve, neizdaja ali nepopolna letna poročila, itd.). V primeru prejete prijave energetski inšpektorji zadevo preverijo in v primeru nevgradnje ukrepajo v skladu s pristojnostmi (izrečejo ukrep in določijo rok za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti),'' so pojasnili in dodali, da je kazen za nevgradnjo delilnikov 200 evrov za lastnika oz. solastnika stanovanja oz. poslovnega prostora.

Uvedba delilnikov toplote se je z vidika energetske učinkovitosti izkazala za izjemno učinkovitega, saj se je odjem toplote zmanjšal za okoli 15 odstotkov, so komentirali na ministrstvu za infrastrukturo in prostor.

Nov pravilnik

Mraz
Mraz FOTO: Thinkstock

Da na tem področju prihaja do anomalij - od nevgradnje do samovoljnega določanja parametrov - se zavedajo tudi na pristojnem ministrstvu za infrastrukturo in prostor. In rešitev vidijo v novem pravilniku.

''Vemo, da prihaja v nekaterih primerih do anomalij oz. da nekateri plačujejo nesorazmerne stroške ogrevanja. V veliko primerih prihaja do tega, ker so nekatera stanovanja neogrevana (ali ker so prazna ali ker imajo zaprte vse radiatorje). Na MZIP bomo v septembru pripravili osnutek novega Pravilnika o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli, ki bo odpravil te anomalije. Osnutek bo posredovan v javno obravnavo''.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PredsednikPepe
16. 09. 2014 15.37
+1
Pri nas so vrli energetiki skupaj z vlado izsilil zakon. Ampak vsako pretirano varčevanje je škodljivo. Eni besno varčujejo, imajo hladna stanovanja, ne zračijo, da ne bi porabili več toplote, zato se v stanovanjih pojavlja plesen Pa še sosedom "kradejo" toploto. In sploh je varčevanje velik nateg. Toplarna v Ljubljani ima že 25% prihranka, zato mora poviševati cene. Če država prihrani pri kurilnem olju, bo povišala cene goriv in trošarine. In smo v začaranem krogu. Varčujemo, ne da bi kaj prihranili. Tipično slovensko.
Rufec
16. 09. 2014 20.02
Lepo napisano. Kekci, ki nas vodijo, se ne zavedajo "velike slike", ali pa jih sploh ni briga.
marhab1
16. 09. 2014 11.16
+3
Nikjer v E.U. ni ta zadeva z delilniki z zakonom določena samo v Sloveniji. No pa se vprašajte zakaj, seveda če razpolagate z toliko možganskih celic, kar po volilnih izidih močno dvomim. Ja odgovor je pravilen, neka mafijska združba si dela dobiček, kot je to vsepovsod, kjer se na lahek način pride do denarja. Tako je v zdravstvu, pri nabavi zdravil, ne vem zakaj mora pri BAYERJU Zemljarič kupovati zdravila in jih prodajati UKC-eju, seveda z 150% maržo. Tako je vsepovsod, kjer se troši denar davkoplačevalcev in še vedno bolj rinemo v javno zdravstvo in ovce veste zakaj, seveda ne, drugače ne bi volili teh lopovov. Kar blejte naprej volite nove obraze in plačujte, pa pridno zelje natepavajte ker kmalu bo za meso zmanjkalo.
mackon08
16. 09. 2014 12.02
+1
Delilniki so čisto v redu, zakaj bi nekdo ki kuri normalno plačeval za tistega ki ima ventile odprte na polno pa okne odprte na polno. delilniki so ok samo jih je treba zmontirat pred vhodom v radiatorje.
METKA102
16. 09. 2014 10.42
+0
Še ena cvetka: Prejšnjo zimo je bila pri meni poraba toplote nekoliko manjša od letošnje, za nekaj €. Glej, dobila sem sicer prijazno sporočilo od energetike, naj malo bolj šparam, saj je bila letošnje zima milejša. Položnice smo plačali vse v roku, kot je treba. Ali naj se sedaj opravičujem, zakaj smo manj šparali, da smo mogoče imeli dojenčka?
SDS_je_poden
16. 09. 2014 11.02
-2
Joj kaj vas vse zmoti, ne morem verjet. Kako da imate tako enostavna življenja, da se lahko sekirate samo zaradi takih brezveznih stvari?
Nejimverjet
16. 09. 2014 10.05
+2
Vse tole je lari - fari, nekdo služi, podobno kot nalepke na vetrobranskem steklu, ki smo ga plačevali za pokvarjene lobiste, poslanci pa so to sprejemali in nas okradli, kot delajo še vedno in zdaj.
Rufec
16. 09. 2014 10.46
+2
bistvo je v tem da nekdo služi. se spomniš utripajuče zelene luči na semofojih. nekdo je tudi takrat pobasal denar. danar ima skrinvostne poti
Pppiikkaa
16. 09. 2014 07.57
+1
Predpogoji za vgradnjo delilnikov so: 1. izolirana stavba (streha, klet itd), 2. uravnotežen toplotni sistem, 3. termostatski ventili (da jih ne bi eni kar zapirali, kot zdaj), 4. Pravični faktorji notranjih in zunanjih delov stavbe (tudi izolacija ne zagotavlja popolne enakomernosti ogrevanja). Stavbe so stare desetletja, morda tudi skoraj stoletje, vendar se vprašam, kako je država dovoljevala še v letu 2012 graditi stavbe, tudi v državni lasti ozr. Z državnim financiranjem, brez izolacije? Ko so se Butalci prepirali s Pametjo, je ta omagala in zmagali so Butalci.
mackon08
16. 09. 2014 11.19
+1
Pppiikkaa Kaj pa ima veze kakšen je ventil, tudi termostatskega lahko zapreš, samo če imaš enocevni sistem nič ne prišparaš. Prišparaš če zapiraš glavni dovod, ki pelje naprej do radiatorjev. Normalno je pa da če imaš prevroče boš valjda zapiral ventile.
PredsednikPepe
16. 09. 2014 15.41
Uravnotežen razdelilni sistem je spet nateg. Večinoma deluje sistem dobro brez uravnotežitve. Poznam pa primer, kjer je vse delovalo normalno, po uravnotežitvi pa so nekateri radiatorji mrzli. Spet so bili na delu "strokovnjaki" iz ZAG - a.
hotchilipoper
16. 09. 2014 07.39
+6
Delilniki so davek na neumnost državljanov
Rufec
15. 09. 2014 21.57
+5
Nattegovanje folka! Ta "stari" pravilnik ni 5 let ni veljal, pa ga spreminjajo. Lahko bi stavil, da ga verjetno spreminjajo isti nesposobneži, ki so ga pisali. Nobeden ne bo šel sedeti za nattegovanje folka. Pravzaprav bodo pobrali še enkrat nagrade za "genijalno" rešitev - kako nattegovati folk "od mila do nedraga". V našem bloku smo imali dva popolnoma enaka stanovanja (lega, olajšava, topl. upor, koeficienti, tip delilnika, izvajalec delitve, toplotna postaja, upravnik, kvadratura .. vse enako). Prvo stanovanje je pokurilo 2 krat več enot na delilniku, drugo pa je imelo 2 krat manjši znesek za ogrevanje. Če to ni natteg, ne vem kaj pa je.
odpisan2x
15. 09. 2014 21.19
+5
poraba elektrike 9eu-račun 27eu,poraba ogrevanja 0-raćun45 eu kje je policija
Andrej Merljak
16. 09. 2014 01.40
+4
Slovdnija ima eno najdrazjih gospodinjskih elektrik v EU. 1/3 racuna predstavlja dejanska poraba elektrike, ostale 2/3 pa omreznina, prispevki za okolje, 22% davka na vse skupaj...in drzava si bo verjetno se kaj izmislila da pokrije zgreseno investicijo v T6.
nityca
15. 09. 2014 20.55
+7
mi smo meli celo zimo zaprte vse radiatorje, poslali so nam obestilo o porabi, na katerem je pisalo poraba v mesecu 0 - nula! pa je prišla položnica za porabo nula okoli 22€. kako bi šele bilo če bi res kurili? poleti pa vsak mesec položnica za okoli 8€. ko sem klicala energetiko zakaj je tako, je gospa na oni strani rekla da je to enako kot naročnina za mobilni telefon, čeprav nič ne porabiš moraš plačat... halooo??? če bi si ogrevali na drva, ko se ne kuri ne porabiš nič drv. oni pa to primerjajo z mobiteli! katastrofa! hvala bogi smo zdaj v stanovanju z lastno kurjavo in se nam ni treba ukvarjat še s tem
odpisan2x
15. 09. 2014 21.15
+2
kva maš srečo,v kamniku te oderejo tudi,če se poraba 0
stand van piesangs
15. 09. 2014 17.07
+0
72 kvadratov na vrhu...lani plačali za kurjavo 400€..leto prej, ko še nisemo imeli termostatskih ventilov 470€, pred tem pa po kvadraturi preko 600€...
SDS_je_poden
15. 09. 2014 20.08
+3
Podobna zgodba pri meni, 62 kvadratov na vrhu, plačujemo 10 obrokov akontacije, 2 leti nazaj sem to plačeval še po 60+ evrov na obrok, kar pomeni da sem na leto plačal 620 evrov. Z delilnki + termostatskimi ventili imam po 2 letih akontacije 10 EUR manj na mesec, ogrevanje me je to leto v celoti prišlo 375 EUR. Prej pa 620 EUR, ker se skoz ogrevamo do enakih temperatur, pomeni da sem nekomu fejst sofinanciral ogrevanje.
Super1337
15. 09. 2014 16.33
+5
Odiranje stanovalec s strani upravnikov bloka/države, tečni sosedi, beton kamor pogledaš, nobenega svojega dvorišča, nič se ne dogaja, ni kaj za delat v bloku(živi dolgčas), nemoreš imeti velikega psa(lahko ga imaš, ampak je to mantranje psa).... to so razlogi zakaj nikoli nebom živel v bloku...
damirg@email.si
15. 09. 2014 16.49
-9
jaz si tudi ne predstvljam, da bi živel v tisti škatlici od stanovanja. mi imamo srečo, ker imamo 800m2 bivalne površine ter 2000m2 zelenice okoli hiše.
alenka.NN
15. 09. 2014 21.01
+2
damirg@email.si.....a to je skupna bivalna površina za ljudi, piščance, zajčke in pujske, itd ?....mislim zato, ker nekaj takega imajo znanci na deželi
Andrej Merljak
16. 09. 2014 00.53
+3
Upravljalci stavb, so ne vem kako bi povedal...oderuhi!!!!! Nic ne delajo, razen da ti posiljajo poloznice. Zahteval sem njihovo letno porocilo storitev, kar so dolzni po zakonu vsaj enkrat letno storiti in Upravnik mojih poslovnih prostorov v porocilu ni imel kaj napisati. TO je kot tista dimnikarska koncesija, nekdo si je samododelil koncesijo in si nastavil svoj zep.
o22
15. 09. 2014 16.06
+28
Popolna katastrofa so ti delilniki.Plačujemo kakor se jim pač zazdi.Ko prideš in se pritožiš ,pa ni enega ,ki bi znal razložiti.Živim v bloku in smo se stanovalci glede računa že ne vem koliko krat pritožili.Bolj šparamo ,bolj plačujemo.Torej ,mi imamo slabe izkušnje..
bunak
15. 09. 2014 16.00
+4
Kaj je delilnik?
flojdi
15. 09. 2014 16.16
-2
.kajneda. ( po odselitvi od njih plačam kolikor porabim.
_endrug
15. 09. 2014 15.59
+23
Nategujejo vsi po vrsti. Sem živel v velikem bloku 55m2 ter plačeval (kar veliko) za gretje. Ko sem se preselil v 100 m2 veliko stanovanje v trostanovanjski hiši sem plačeval enak znesek. Sedaj sem v svoji hiši in plačujem manj kot v prvem stanovanju. Nekdo pač lepo živi na račun drugih. Bilo bi potrebno malo preračunati, do kod je smiselna cena, kje se pa začne izkoriščevanje.
banananjamm
15. 09. 2014 16.09
+4
Ja kot sem že napisal za 21 C v 70m2 stanovanju sem plačal 2000 €, brez sanitarne vode. Starši živijo v bajti, kurijo na drva, stara potratna peč, hiša brez fasade, imajo cca 24-25 C , sanitarne vode za izvoz. Strošek je pa 700 € letno.
banananjamm
15. 09. 2014 16.14
+1
Smiselna cena? No to je največji problem. Kolikor jaz razume zadevo v bistvu ni omejitve, koiko lahko računajo. Tukaj pač ni računa koliko je enota ogrevanja, kot npr liter bencina ali m3 lesa. Delilniki samo delijo stroške med stanovalci, nimajo pa vpliva na ceno ponudnika. Cene določajo sami.....
damirg@email.si
15. 09. 2014 16.52
-3
malo čudno je to. za ogrevanje naših 800m2 plačamo za cca 1000€ sekancev.
MrtvoPijan
15. 09. 2014 15.51
+3
Energetske družbe so si pač naredile tak pravilnik obračuna porabljene toplotne energije, pa tudi izgubo iste na tak način, da potrošnik plača vse in še več. Pri obračunu je toliko elementov, da se človek res ne znajde. Za izračunu uporabljajo črke A, L, B, C, G, D, E, K, Y, Z, F, E, H, I, J in M, ki pač imajo neko svojo vrednost, ali so to m2, kWh/m2, kWh/enoto, delež, %, skupna, poraba, vsota enot, vsota ocenjenih enot, pavšal, specifična poraba, variabilni delež? Vsaj tako je to v MB!?
stand van piesangs
15. 09. 2014 16.41
+0
Brunata? Koliko vem imajo na svoji strani v pdf datoteki razlago oz. primer obračuna z razlago črk...
mertseger
15. 09. 2014 15.44
+18
Tu gre za sistemsko korupcijo enako kot pri dimnikarjih. In država to podpira ker imajo nekateri na visokih stolčkih dobre provizije na ta račun.
odpisan2x
15. 09. 2014 15.47
+7
pri nas v bloku nimamo dimnikov pa nam zaračunavajo čiščenje zračnikov.samo da se poglobiš v specifikacijo upravnika kar pene dobiš.še dobr,da ljudje ne gledajo kaj vse zaračunavajo
odpisan2x
15. 09. 2014 15.27
+5
ja marsikoga bi blo potrebno v tej državi poslat nazaj v osnovno šolo ,da bi se naučili računanskih operacij z številom" 0"
Ivanka Bercko
15. 09. 2014 22.36
+1
in tudi znati uporabljati predloge oziroma s in z ( s številom )
Topo9gan
16. 09. 2014 11.50
banananjamm
15. 09. 2014 15.15
+30
Bom še opisal mojo zgodbo. V stanovanju cca 70 m2 imam 6 radijatorjev različnih velikosti, trije majhni in trije normalne velikosti. Pred delilniki smo plačevali cca 100 € na mesec 12 mesecev, To je brez tople vode, ker toplo vodo dobimo iz električnega bojlera. Ko se je začela zgodba o delilnikih, so obljubljali da bo zadeva ista ali cenejša. No potem sledi šok, teh bogih 6 radijatorjev na 70 m2 pride poračun 800 €, kar pomeni 2000 € za kurilno sezono brez tople vode!!!!! Se pogovarjal z ponudnikom vendar nisem nič dosegel. Nekakšni faktorji bla bla bla. Ok pač nisem tip, ki bi se prepiral in pustim zadevo. Nadalje se odločim, ker bom menjaval podne v stanovanju, da si bom dal talno gretje in manjšo toplotno črpalko za ogrevanje in sanitarno vodo. Pokličem našega ponudnika ogrevanja in mu rečem, da se bom pač odjavil z njihovega ogrevanja. No tukaj sledi šok št.2.... Tip mi pove, da se ne morem odjavit!!!! da moram korist njihove usluge, čeprav pride 2000 € na leto za 70m2!!!!! Edina opcija je da plačujem samo 30% fiksni del, kar je 600 € za nič plus vsako popravilo kotlovnice plus kinete itd!!!!!!! Pa povejte vi meni če to ni sistemska korupcija??? No v bloku je situacija zdaj takšna, da se večina ogreva na drva ali klimo, radijatorje pa imajo vse zaprte. Čeprav je treba plačat 30% fiksnega dela in se sploh ne ogrevaš na njihov sistem je vseeno 2x ceneje ogrevanje s klimo ali na drva.
S.O.S 1
15. 09. 2014 15.28
+25
to kar ste napisal je res noro, katastrofalen je takšen sistem v državi ... ne vem kam gledajo ti ki te pravilnike in zakone pišejo. beda od države in zakonodajalcev.
pumall
15. 09. 2014 15.30
+6
Jaz sem enako pečen s skupnim delom, čeprav se ogrevam na klimo, ki je cenejša in učinkovitejša od sistema, ki si si ga zamislil.
ponosen_na_24ur
15. 09. 2014 15.31
-3
banananjamm
15. 09. 2014 16.01
+10
Edino nerazumljivo mi je zakaj zakonsko ni določeno, če pač nočeš uporabljati njihovih uslug se odklopiš in pika! Saj smo kao v demokraciji. Verjetno zato, ker bi se potem 80% folka odklopilo in nebi mogli mastne denarve vlečt......ehhh ta slovenija.....
jakec1575
15. 09. 2014 16.07
+4
Preprosto. Nekdo drug je do delilnikov sofinanciral vaše ogrevanje. Druga moznost je, da je skupna poraba padla in se je vaš delež močno povečal. V bloku, se ne morete odjavit, ker gredo cevi tudi čez vaše stanovanje. Skupne izgube po ceveh. Skupni dogovor stanovalcev med seboj določa razmerje in faktorje. Če se vsi lastniki strinjate, lahko verjetno odpoveste skupni odjem toplote na toplotni postaji, če je dobavitelj res tako požrešen.
MM?
15. 09. 2014 16.42
+3
Pri nas imamo pa sicer števce (vsak svojega), a je 75% po števcu in 25% po kvadraturi, kar pomeni, da sem moral vseeno plačevati, čeprav sem se ogreval na elektriko, ki je bila cenejša od utekočinjenega butan plina. Je pa tako, da če se večina strinja (mislim da 2/3), se lahko odjavite, je pa seveda odvisno, kakšna je pogodba.
mimic
15. 09. 2014 15.03
-2
kaj pa gretje z klimo???? seveda če gre!!! potem bo treba samo elektriko plačvat!!
jaka
15. 09. 2014 15.41
+0
Ogrevanje z elektriko je v sloveniji prepovedano! Dovoljeno je le v prehodnem obdobju, ko osnovni sistem ogrevanja še ni v seloti v funkciji!
stand van piesangs
15. 09. 2014 17.11
+2
Če si v bloku plačaš vseeno 30% (za skupne prostore) in stroške kotlovnice, če jih imate...
vrtojb
15. 09. 2014 14.59
Pri tej razpravi o delilnikih je potrebno najprej ločiti tiste objekte, ki so del nekih vecjih ogrevalnih sistemov (toplarna) in tiste, ki so samostojne enote (lastna kurilna naprava). Pri toplarnah računi dostikrat nimajo nobene veze s porabo v kateremkoli obdobju, medtem, ko samostojne enote, pa so ponavadi bolj pregledne in tudi dajo jasno sliko o dejanski porabi.