Slovenija

'Enotne počitnice so dosegle svoj učinek!'

Ljubljana, 02. 03. 2011 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.G./STA/D.L.
Komentarji
43

Cilji so bili s šolskega vidika doseženi, glede gospodarstva pa še ne vemo, pravi pristojna delovna skupina ministrstva. Vlada bo morala v primeru vrnitve na star sistem s proceduro zelo pohiteti.

Za prazne sedežnice v času počitnic je bila po besedah turističnih delavcev kriva tudi pretirana kampanja in opozarjanje na veliko gnečo na smučiščih.
Za prazne sedežnice v času počitnic je bila po besedah turističnih delavcev kriva tudi pretirana kampanja in opozarjanje na veliko gnečo na smučiščih. FOTO: Miro Majcen
Kot smo poročali, so se po tem, ko so zimske počitnice to leto prvič potekale v enotnem terminu tako za Ljubljano kot za Maribor, že oglasili nekateri gospodarstveniki, ki jim enotni termin prinaša škodo. Slovenski premier Borut Pahor je takrat ocenil, da očitno trenutni sistem ni nič boljši od prejšnjega, nato pa je šolskemu ministru Igorju Lukšiču predlagal, da se vrnemo na dva termina počitnic.

To je bil tudi razlog, da so danes na ministrstvu za šolstvo in šport za skupno mizo sedli slovenski žičničarji, predstavniki zdravilišč, turističnih zvez in občinskih združenj. Ti so zbrali podatke o zadnjih prihodkih posameznih turističnih panog, ki jih bo ministrstvo primerjalo z leti poprej. "Informacije bo Statistični urad RS pripravil do 25. marca, nato bomo opravili podrobno analizo učinka na gospodarstvo. Končni rezultati bodo znani v maju, na osnovi analize pa se bo minister odločil, kaj storiti z zimskimi počitnicami,“ je dejal predsednik delovne skupine Boris Černilec.

Sankanje
Sankanje FOTO: Reuters

Ali bo vlada ujela rok za morebitno spremembo?

"Začetek aprila je zadnji čas, da ministrstvo začne proceduro. Šole moramo namreč o morebitnih ponovnih spremembah termina obvestiti v začetku junija,“ je odgovoril na vprašanje ali bo vlada za vrnitev v prejšnje stanje ujela rok. Če se vlada odloči spremeniti stanje, bo moral predlog za en mesec romati še v javno razpravo, zato bo začetek junija za vlado resnično težko ulovljiv.

'Enotne počitnice so dosegle svoj namen!'

"Člani skupine sicer soglašamo, da so enotne počitnice dosegle svoj učinek ter da se bojazni o gneči na smučiščih niso uresničile. Tako ceste kot smučišča so bila varna. Cilji poenotenja, ki ga je minister sprejel na podlagi pobud s terena, so bili tako z zornega kota šolskega okolja absolutno doseženi,“ pravi Černilec in dodaja, da so po tem s strani gospodarstva prišle pritožbe in opozorila, da je zaslužek manjši, zato je po njegovih besedah minister ustanovil Delovno skupino za evalvacijo enotnih zimskih počitnic.

Gorenjci zaradi krajših počitnic imeli izgubo

Poleg mnogih je združitev zimskih počitnic v enoten termin prizadela tudi rekreacijsko-turistični center Kranjska Gora. Kot je dejala vodja marketinga v RTC Žičnice Kranjska Gora Klavdija Gomboc, je namreč realizacija letos za 25 odstotkov slabša kot v letu 2010. Slabo je bilo tudi v Bohinju, kjer naj bi glede na leto 2010 zaradi združitve počitnic in negativne medijske kampanje z opozorili o pričakovani gneči v slovenskih turističnih središčih ustvarili za 10.000 nočitev manj. Tudi v času počitnic so bile letos nočitvene zmogljivosti relativno slabo zasedene, zasebne sobe med 40- in 60-odstotno, hoteli in apartmaji pa med 45- in 70-odstotno, je pojasnil direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. "Še vedno ostaja naše mnenje, da združitev zimskih počitnic v en teden ni bila dobra in pametna odločitev z vidika poslovno doseženih rezultatov," pravijo turistični delavci, ki upajo, da bodo njihove prošnje po ponovni združitvi uslišane. Vladi predlagajo celo regijsko porazdelitev počitnic na tri tedne.

Na gospodarskem ministrstvu ne verjemejo Černilčevim zaključkom

Po navedbah gospodarskega ministrstva so bili nekateri Černilčevi zaključki "predvsem izraz njegovih stališč oz. stališč ministrstva za šolstvo in šport". Kot so zapisali v sporočilu za javnost, podatki Združenja žičničarjev Slovenije kažejo, da so slovenska smučišča letos v februarju prodala 413.000 smučarskih vozovnic, kar je 130.000 manj kot lani.

Prav tako po njihovih navedbah ne drži trditev, da turistične organizacije ne bodo pripravile analize o izpadu prihodkov na račun uvedbe enotnega termina zimskih počitnic. "Drži pa, da ne ministrstvo za gospodarstvo ne Slovenska turistična organizacija ne bosta naročala analiz pri raznih inštitutih in s tem trošila davkoplačevalskega denarja, saj menimo, da bodo podatki, ki nam jih bosta posredovala Statistični urad RS in slovensko turistično gospodarstvo, zadostni in verodostojni," so zapisali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dlorbek
03. 03. 2011 10.18
Danger_Mouse, profit žičničarjev je torej dosti bolj pomemben kot pa, kako in s kom svoje počitnice preživijo otroci? Dvomim, sicer, koliko ljudi bo naslednje leto sploh še imelo finančna sredstva za smučanje oz. kako ga bodo najbolj smiselno uporabili. Tudi družinam je ekonomski vidik namreč zelo pomemben. Toliko o tem.
It's a JJ style
03. 03. 2011 10.11
Na Krvavcu se jim prejšnjo sredo, potem ko je ponoči zapadel nov sneg, pred pričetkom obratovanja niti zratrakirati ni ljubilo. Razmere za smučanje so bile obupne, še posebej za otroke, ki so se zaletavali v kupe. Zvečer so na televiziji pokazali smučišče v Avstriji, speglano v nulo. Verjamite, da dam raje 5€ več za karto in se nasmučam, konec koncev je cena karte na km proge v tujini nižja kot pri nas. In potem je itak za vse kriva vlada…
FRANC ostrš
03. 03. 2011 08.49
PRAV NORCA SE DELAJO IZ NAS .
Danger_Mouse
03. 03. 2011 08.41
Lepo vas prosim, gospod Černilec, ne delajte se norcev iz ljudi. Ljudje so država, ne vi; brez ljudi, ki delajo in plačujejo davke v tej državi, ste vi (MŠŠ) nula. Odločitev za enotne počitnice se je pokazala za zgrešeno in davkoplačevalci sedaj pričakujemo, da se to tudi jasno in glasno pove. Seveda pa si ne delamo utvar, da bo kdo za to tudi odgovarjal, ker vemo, da to v tej državi ni mogoče. Ne mešat megle z raznoraznimi "vidiki", "zornimi koti". V tem trenutku je za Slovenijo pač najpomembnejši ekonomski vidik, kar pa se tiče sociološkega vidika pa se nekje globoko v sebi verjetno se zavedate, da z enim tednom enotnih počitnic pač ne boste rešili slovenskih družin pred medsebojno odtujenostjo zaradi pomanjkanja skupaj preživetega časa itd.
dlorbek
03. 03. 2011 08.32
letancaD, bilo bi zanimivo slišati, po kakšni logiki so imeli izgubo cvetličarji in drugi. Namesto da se tukaj zanašamo na zelo pavšalne ocene, počakajmo na realne številke. To, da turistični delavci sedaj predlagajo razporeditev počitnic na TRI tedne, je pa že višek! Od kdaj pa bodo oni diktirali tempo in na otroke in njihove starše gledali le kot potencialne prinašalce denarja v njihovo blagajno?! Upam, da bo minister ostal pri svojem tednu in prav je tako!
MiroF
03. 03. 2011 08.29
Zarad mene lahko vse počitnice združijo in letne in zimske in kar jih je še pa vseeno ne morem nikamor it z otrokii, če mi je država vse pobrala ni dela ni dnarja in pa je delo ni dnarja, še Pahor je dolžan na stotisoče ojrov za svojo stranko pol bi pa jez imel denar sej ne morš če ni ni, samo to nisem jaz kriv, da je tako to je kriva politika z Pahorčkom na čelu, po ustavi imamo pravico do dela in poštenega plačila, če bi se spoštovala ustava bi ne bilo teh problemov !!!
ena-tm
03. 03. 2011 08.25
Žalostno. da je denar res toliko več vreden kot družina!!!!
ena-tm
03. 03. 2011 08.24
Žalostno. da je denar res toliko več vreden kot družina!!!!
L3T4NC4
03. 03. 2011 06.51
skupne počitnice niso prizadele samo turističnih delavcev... tudi v ostalih trgovinah je bilo nenormalna slaba prodaja... celo cvetličarji, mesarji in peki so to ugotovili... pa tudi drugi... zato dragi slovenceljni.. le čevlje sodi naj kopitar... če p ane razumete pa tudi prav.. nisem drugega niti pričakoval...
York
03. 03. 2011 00.04
Zimske počitnice na snegu preživi 7% družin z šoloobveznih otroki ...... in ti so ključnega pomena za celotno zimsko sezono naših žičničarjev. Kaj delajo pa delajo žičničarji ves preostali čas, ko ni počitnic? Mogoče brišejo prah po snegu?
kleopatra-1
02. 03. 2011 21.25
turizem nima manjšega izkupička zaradi enotnih počitnic ampak zaradi več kot 50 % padca kupne moči. Ali Pahor o tem padcu nič ne ve?!
playback
02. 03. 2011 21.24
Gneče ni bilo, ker narod nima več denarjam, * !!!
8arik
02. 03. 2011 20.23
'Enotne počitnice so dosegle svoj namen!' Mi kdo razloži, kakšenje ta "doseženi namen"? Spet eno ustvarjanje megle in odvračanje pozornosti, od...saj veste kakšnih "poslov"?
James007
02. 03. 2011 20.03
Ja, se strinj s Tončkom: naj počitnice raztegnejo na 3 tedne. Za štajersko, osrednjeslovensko in primorsko regijo. Pa bodo vsaj malo s tem pomagali slovenskemu turizmu.
Tonček Balonček
02. 03. 2011 19.43
Te ennotne počitnice so popolni nkonstrukt iz Murgel, katastrofa, tri tedne bi morale trajati! Lukšič naj pa odstopi, take gneče ni bilo še nikoli!
haven
02. 03. 2011 19.24
"zimske počitnice" imajo kar nekaj pomanjkljivosti: - letošnje, ker so bile za celo Slovenijo enotne; - smučarske vozovnice so v primerjavi s tujino predrage; - če bodo ostale v terminu konca februarja, se lahko zgodi, glede na podnebne razmere, da se bodo otroci v prihodnje smučali po travi... glede letošnjih počitnic bi se minister lukšič lahko še pravočasno premislil, a se ni... sigurno se to pozna tudi na gospodarstvu... in naj, zaboga, že enkrat za to kdo odgovarja!!!!! ampak, saj vemo navadni smrtniki slovenke in slovenci, da iz vsega tega ne bo nič.... vse skup se bo potihnilo, vse bo šlo po starem naprej... katastrofa, kam smo prišli :(
alterego
02. 03. 2011 19.02
skupne ali ločene počitnice, ne vem kako bi to pomagalo iz krize?! a vlada nima kaj bolj pametnega za počet?
stajerc3
02. 03. 2011 18.21
hmm nej si vtaknejo nekam te termine ko bojo zagotovili da ne bo revščine ki je ne si zatiskat oči bodo pa tudi smučišča polna s praznim želodcem pa res ne moreš smučat a ne gospod minister?
aford
02. 03. 2011 17.44
Na smučanje smo hodili vedno izven zimskih počitnic-ker je bila prevelika gužva-sedaj ko so pametnjakoviči dali enotne pa gremo v Italijo.Lukšič nas je zlovil smučat v tujino.
GAME07
02. 03. 2011 17.44
Vsak izgovor je dober. Smučišča so prazna, ker nas večina nima za skozi mesec. Še najboljše se imajo tisti na Dobu (so na toplem, hrana je,...).