Slovenija

Erjavec bo prijavil Anderliča

Ljubljana, 26. 07. 2007 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ker je Anderlič razkril zaupne podatke o nakupu prisluškovalne naprave, ga bo obrambni minister prijavil policiji.

Anderliča zanima, zakaj nakup ni bil zabeležen v poročilu za leto 2006
Anderliča zanima, zakaj nakup ni bil zabeležen v poročilu za leto 2006 FOTO:

Predsedniku odbora državnega zbora za obrambo Antonu Anderliču so na ministrstvu za obrambo (MORS) potrdili, da so lani kupili napravo za prisluhe. Anderlič je na današnji novinarski konferenci dejal, da je zaskrbljujoče, da nabava ni bila navedena v poročilih o nabavah za leto 2006, ki jih je ministrstvo pripravilo za matični odbor. Anderlič se zato sprašuje, "ali imamo opravka z napravo, ki je bila za vlado tako sporna v Slovenski obveščevalno varnostni agenciji".

Vprašanja za Janšo in Erjavca

Predsednik odbora zato javno sprašuje ministra za obrambo Karla Erjavca in predsednika vlade Janeza Janšo, za kakšno napravo gre in zakaj njen nakup ni zaveden v poročilih ministrstva.

Minister je na Anderličevo vprašanje, ali je prišlo do nakupa, odgovoril pozitivno in zapisal, da gre za napravo za prisluhe oz. sistem za analizo, delovanje in spremljanje tehničnih sistemov za prenos podatkov in govora v frekvenčnem področju od 800 do 3000 megahertzev.

Na Mors so prepričani, da je Anderlič razkril strogo zaupne podatke in s tem ogrozil nacionalno varnost
Na Mors so prepričani, da je Anderlič razkril strogo zaupne podatke in s tem ogrozil nacionalno varnost FOTO:

Ob tem je Anderlič pozval tudi komisijo za nadzor varnostno obveščevalnih služb, da pogleda, za kakšne namene je bila naprava kupljena in ali je "vse v skladu z zakonom, kar počne ta služba s to napravo". Poslanec je namreč ocenil, da je do nabave najbrž prišlo zaradi potreb obveščevalno varnostne službe.

Mors: Anderlič razkril zaupne podatke

Na očitke Antona Anderliča se je že odzvalo obrambno ministrstvo. V sporočilu so zapisali, da je minister Erjavec 19. julija 2007 predsedniku parlamentarnega odbora za obrambo Anderliču posredoval želeni odgovor na zastavljeno vprašanje na 17. redni seji Odbora za obrambo, 5.7.2007, glede nabav opreme za elektronsko bojevanje v letu 2006. Odgovor je bil predsedniku odbora Anderliču posredovan pisno z oznako zaupnosti - interno.

Poslanec LDS in predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Anderlič, je torej zavezan k varovanju zaupnosti vsebine omenjenega dokumenta, kar pomeni, da o njej ne sme javno razpravljati. Zato so na Morsu prepričani, da je Anderlič kršil zakon o varovanju tajnih podatkov. Z razkritjem podatkov, o katerih je govoril na novinarski konferenci, je poslanec povzročil škodo pri zagotavljanju varnosti nacionalnega obrambnega sistema ter varnost pripadnikov Slovenske vojske, ki v okviru EU in NATA sodelujejo v različnih operacijah v podporo miru. Obrambno ministrstvo bo zato zaradi razkritja zaupnih podatkov pri pristojnih organih sprožilo ustrezne postopke in o tem obvestilo tudi vodstvo državnega zbora.

Mors ne kupuje dodatne opreme za oklepnike

Se je pa oglasila Patria, ki je potrdila, da je z izraelskim podjetjem Elbit Systems podpisala 29 milijonov evrov vredno pogodbo za avtomatične kupole in električno optične sisteme za 135 oklepnikov. Kot so sporočili iz podjetja, je ta pogodba del 278 milijonov težkega sporazuma, sklenjenega med slovenskim ministrstvom za obrambo, Rotisom in Patrio, in tako ne pomeni novih stroškov.

Poslanec Anderlič se je dotaknil tudi informacije, da bo ministrstvo za obrambo pojasnilo dodaten nakup za opremo finskih oklepnikov 8 X 8 patria v višini 40 milijonov ameriških dolarjev. "Minister bo moral odgovoriti, kaj je z denarjem za opremljanje oklepnikov," je dejal Anderlič.

Glede nakupa opreme za oklepnike patria, pa so z obrambnega ministrstva sporočili, da vlada ni podpisala nobene pogodbe z izraelskim podjetjem Elbit System za dobavo opreme za 135 oklepnikov 8 X 8. Prav tako trdijo, da za oklepnike ne nabavljajo nobene dodatne opreme.

Ministrstvo je pogodbo za dobavo 135 oklepnih vozil finske Patrie podpisalo s podjetjem Rotis v vrednosti 278,010.000 evrov. Ministrstvo ne podpisuje pogodb s poddobavitelji iz te pogodbe, temveč je to pristojnost in odgovornost pogodbenega partnerja. Ministrstvo sporoča, da podrobnosti takšne pogodbe ne pozna. Iz teh pogodb tudi ne izhajajo nobene dodatne finančne obveznosti za Mors.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
28. 07. 2007 11.31
Erjavc bi stvari zelo rad pometel pod preprogo, pa žal ne gre. Kup svinjarije je absolutno prevelik. Frajerji so si kupili najnovejše telefone in hkrati v MORS tudi naprave za prisluškovanje pred katerimi ni varen nihče v državi. Žal nismo Amerika, kjer je afera Watergate predsednika odstrelila za večno..Zgodba je popolnoma enaka oziroma še veliko hujša ker to počne kar cela vlada mimo institucije ki je temu namenjena. Jasno da je SOVO potrebno sesuti, ker so jih pri packarijah ki jih počnejo edini sposobni ustaviti. Anderlič pa se lahko sklicuje na celo vrsto členov v ustavi, ki varujejo demokracijo pred uvajanjem diktature, prisluškovnjem državljanom in kratenju svobode pa še in še..Tako da Erjavec samo meša meglo v kateri se je totalno izgubil, skupaj s pajdaši vred.
anonimna
28. 07. 2007 11.06
Naj si nabavijo malo kmečke pameti.
Prvo Bore
28. 07. 2007 09.08
exim to Ti praviš !! Pa mi se samo od Vas učimo.
exim@t-2.net
27. 07. 2007 15.27
hinko.murovec: kako si nestrpen, kaj vseskozi vpletaš RKC? Te niso učili vrednot, da spoštuj, saj boš le tako spoštovan!?
hinko.murovec@siol.net
27. 07. 2007 13.22
Spoštovani g. Mazozazo 27.07.2007 / 08:35, po mojem videnju in skromnem poznavanju vsega skupaj , kar naj bi bila Slovenska politika in njeni vodilni kadri smo v precejšnji godlji. Kar je bilo malo bolj izkušenih v politiki so ali sami zapustili iz raznih razlogov to področje, nekaj so jih izrinili kot ta rdeče in nezaželjene, skratka razen par trdovratnih kameleonov ala g. Rupelj , ki v bistvu ne naredijo dobesedno nič in zato tudi niso nikomur preveč v želodcu in se lepo redijo ob praznem govoričenju nimamo poštenega pametnega politika. In med čim naj uboga raja potem izbira. Parlament je nabasan z izobraženci , ki bi če ne bi pred leti priznali srednje V. stopnje tudi vajeniškim poklicem sodil v čas kurjenja čarovnic. Mednarodna politika je znanost , ki jo bodo naši nadebudni med sabo skregani požrešni lenuhi dojeli šele takrat, ko bodo v domu za ostarele. Imamo zbor ljudi, ki jih zanimajo samo lastni interesi, sem in ta bi kdo poskrbel za kako " družinsko prijateljico " drugače pa vse poganja fovšija in zloba v seveda Božjem imenu in RKC blagoslovu. LP
Mladen Šolji?
27. 07. 2007 12.01
košir_maks možno, da sem z lune padu sem vsaj na trdih tleh. Ti si še v zraku in se še iščeš, veter te nosi sem in tja kot marsikaterega politika tvojega kova npr. JJ, ki je bil član ZKJ. Sam pravi, da je ateist v cerkvi se pa križa... Kaj je Rop zakuhal bomo videli. Počakajmo. JJ bo tožu Ropa leta, ko bo imel pes teleta. Da sta Rop in Podbregar pobegnila na dopust je noro smešno.Po tvojem bi morala biti velikemu kaplarju na razpolago kot vsi njegovi sužnji. Maks že od nekdaj smo razpolagali sami s svojim dopustom. Zakaj ne bi še ona dva. Je pa res, če bodo vladali tvoji simpatizerji še naprej bomo na dopust bežali. Pustimo času, čas. Predvidevam, da bo jesen še vroča vendar ne za vse izbiro prepuščam tebi in se tolaži. Čao...
kosir_maks
27. 07. 2007 10.23
Opozicija da naj se prebudi !! Smešno ! Že sedaj se tožilstvo ukvarja samo z opozicijo ! Iščejo Šuštarja po Kanadi ! Obravnavajo Podbregarja posredno Drnovška na tožilstvu ! JJ bo tožu Ropa ! Erjavc bo tožu Anderliča !
?rni panter 1
27. 07. 2007 10.15
Zadnji cajt da zaprejo katerega komunista ki kuha zdrahe po državi....Kdaj jih je vrli Tito pošiljal na goli otok, so se imenovali protidržavni elementi. Nič ni drugače danes, ravno tako imamo protidržavne elemente ki govorijo in delajo kar se jim zdi, na žalost pa ni več ne golega otoka ne diktatorja Tita d bi jih pospravu,...Na žalost živimo v demokraciji, kjer lahko vsak govori kar hoče, al je to v škodo državi ali ne. Sodni sistem je potrebno malce prevetrit, da bo tudi kera rdečkarska gnida kdaj pa kdaj obsojena na zapor....
kosir_maks
27. 07. 2007 10.01
POP2 : A si z lune padu ??? Opozicija je že budna ! Žal !!! Samo poglejte kaj je zakuhal Rop in pobegnil na dopust , pa Podbregar pa pobegnu za dva mesca na dopust , pa prej Kuimer ali Moge glede lokacije tujih obveščevalnih služb , pa potem Gantar ki noče delat z Petkom in Petanom na Sovi , sedaj Anderlič vrti jeziiček ! Same opozicijske cvetke !
Prvo Bore
27. 07. 2007 09.36
POP2 Bolj pametno Nihče še ni napisal. Podpiram tvoje besede in upajmo, da bodo prišli boljši časi za slovenski narod, ker si zaslužimo.
Mladen Šolji?
27. 07. 2007 09.14
mazozazo praviš, da opozicija ni nič boljša. Jaz pa pravim, da opozicije sploh ni, ker afere ustvarjajo samo gospodje iz koalicije. Čas pa je, da se opozicija prebudi, če ni že prepozno.
Mladen Šolji?
27. 07. 2007 09.08
exim | 27.07.2007 | 08:35 Anderličem, šlosarjem, Ropom, Kučanom in vsem, ki jih še vedno podpirajo, se je v preteklosti godilo preveč dobro. Ne samo njim, tudi nam vsem se je godilo preveč dobro za danes pa tega ne morem trditi.
mazozazo@email.si
27. 07. 2007 08.35
He He no sedaj se vidi da imajo vsi maslo na glavi. Tudi opozicija ni nič boljša od vlade kot bi to rada prikazala. No tisti ki hočejo lahko vidijo celo heroje.... po mojem pa so vsi navadni tepci (kajne g. Murovec).
exim@t-2.net
27. 07. 2007 08.35
Anderličem, šlosarjem, Ropom, Kučanom in vsem, ki jih še vedno podpirajo, se je v preteklosti godilo preveč dobro. Anderlič, tipičen predstavnik hujskašev, brez vseh šol in neinteligenten, sploh ne ve, kaj blebeta. Prepričan sem, da se poba niti ne zaveda, kaj je skuhal. Idiot, ampak tokrat mislim pa dobesedno!
kosir_maks
27. 07. 2007 08.19
" Zakaj ne bi bil tudi Anderlič junak." Anderlič ne more biti junak, ker ne deluje iz pozicije občana v totalitarnem sistemu, ampak iz pozicije predsednika en od komisij zakonodajne veje oblasti in to v demokratični državi in ker ve , da ne more za to sranje, ki ga je naredil dobit ČUZO !!! Tako Rop kot Anderlič in tisti ki je izdal tajne lokacije tujih obveščevalnih služb so navadni "pobalini " !!!
gadni@email.si
27. 07. 2007 07.37
JJ je bil zaprt zaradi izdaje vojaške tajnosti in je bil junak. Zakaj ne bi bil tudi Anderlič junak. Oba sta razkrila nekaj gnilega v naši državi. Sem pa začuden kako, da Erjavec ni prijavil JJ ob razkritju Sove. Pa ja niso v vladi taki dvoličneži.
euro
27. 07. 2007 07.06
Nišče ni povedal kaj je narobe s tem, ko je Mors kupil prisluškovalne naprave? Ali je kršil mogoče kakašne predpise?
Acid
26. 07. 2007 23.49
kandazar ja tepci so...kako lahko še kar podpiraš nekoga, ki sistematično ruši državo?. Mislm fantje in punce, k bo ladja tonila jst ne mislm stisnt janše okol pasu sam zato ker je on "un taprav" pa jit na dno z njim. To so počele množice u bivših režimih gospodov stalina in hitlerja pa še koga
kandazar@gmail.com
26. 07. 2007 21.37
Vsi, ki pravite ljudem da so tepci (bedaki, idioti,...) ker volijo to ali ono stranko ste primitivci (pa naj gre za levo ali desno stranko). VSAK lahko voli katero stranko hoče (sd, lds, sns, sds,....) ne pa, da se ga označuje.
hinko.murovec@siol.net
26. 07. 2007 20.04
Spoštovani g. Ferrari, to, da smo se z afero SOVA osmešili in je epizoda Šušteršič krona oslarij našega pravosodnega sistema drži. Ni pa mi jasno zakaj sta za to krivi SD in LDS . Sovo je zas*** sam JJ ker so hoteli deskreditirat Drnovška pa so padli v lastno zanko- bedaki. Pravosodje je - bi moralo biti samostojna veja oblasti a o tem lahko v tem režimu samo sanjamo, je pa sigurno , da ga ne komandira SD ali LDS. Žal mi je toda trenutno aktualne oslarije so plod strokovnosti in poštenja sedanje vladne inteligence z JJ na čelu. Je pa navadna svinjarija to kar se iz tega razvidi. Vse take lopovščine ta poštena vlada z še bolj poštenim predsednkom lepo označi kot tajne in " ko J ... narod" važno je da plača. Sramota je, da imamo ne samo tako vlado ampak tudi toliko tepcev , ki take volijo. LP