Slovenija

Erjavec: Eles naj v Renčah prisluhne krajanom

Ljubljana/Renče, 15. 12. 2008 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po sestanku s krajani Renč je Erjavec povedal, naj Eles prisluhne krajanom. Končne rešitve tudi danes niso našli.

Krajani Renč nočejo daljnovoda na drogovih, temveč želijo, da bi ga Eles vkopal v zemljo.
Krajani Renč nočejo daljnovoda na drogovih, temveč želijo, da bi ga Eles vkopal v zemljo. FOTO: Kanal A

Elektro Slovenije (Eles) naj v primeru obnove visokonapetostnega daljnovoda skozi Renče prisluhne krajanom, je po današnjem srečanju s predstavniki civilne iniciative v Ljubljani povedal okoljski minister Karl Erjavec. Tudi danes niso našli končne rešitve, Erjavec pa bo v sredo govoril še z direktorjem Elesa Vitoslavom Türkom.

Na prejšnjem srečanju 3. decembra se je pojavila rešitev, da bi pri rekonstrukciji daljnovoda Gorica—Divača na območju naselja Renče sočasno z napeljevanjem daljnovoda po zraku vode tudi vkopavali v zemljo. Krajani bi še pristali na to rešitev, po kateri bi vode vkopavali, če bi pa zmanjkalo časa do priključitve ČHE Avče na omrežje, pa bi jih potegnili tudi po zraku, je povedal predstavnik civilne iniciative Benjamin Stubelj, vendar pa je bil s strani Elesa "ta predlog dokaj kategorično zavrnjen".

"Če bi obstajal resen namen in bi takoj začeli z deli, bi iz tega mogoče še kaj nastalo," je dejal Stubelj. Sedaj pa so izgubili zaupanje in niso več pripravljeni na to rešitev.

Erjavec bo v sredo o problemu v Renčah govoril tudi z direktorjem Elesa Vitoslavom Türkom.
Erjavec bo v sredo o problemu v Renčah govoril tudi z direktorjem Elesa Vitoslavom Türkom. FOTO: POP TV

Erjavec bo v sredo poklical direktorja Elesa Türka in mu priporočil, da bi daljnovod takoj vkopali v zemljo, ker da za krajane Renč druga rešitev očitno ni sprejemljiva in tudi sam ne vidi druge rešitve. "Ne želim, da bi se ponovili dogodki, ki so se napovedovali 24. novembra," je dejal minister in dodal, da zato še naprej išče rešitev, ki bo sprejemljiva za vse strani.

"Prav bi bilo, da bi Eles prisluhnil in da se poišče ustrezna rešitev," pravi Erjavec.

Minister podpira civilno iniciativo, vendar ne v delu, ko se ta ne strinja s predlogom po napeljevanju vodov po zraku in zemlji. Da mora iti daljnovod, je po Erjavčevih besedah sklenil tudi tamkajšnji občinski svet.

Glede odnosa Elesa Erjavec pravi, da "bo moral imeti v prihodnje - takšne modernizacije bodo tudi drugod - bolj prijazen pristop do krajanov". "Morda je to nova etapa v dojemanju pravne države, da neko državno podjetje, ne glede na to, koliko je močno, ne more mimo interesov davkoplačevalcev," meni minister.

Prvi tožbi krajanov za delno gradbeno dovoljenje za daljnovod je novogoriško sodišče ugodilo, nato pa je bilo izdano enako gradbeno dovoljenje, po mnenju civilne iniciative z enakimi pomanjkljivostmi, tako da so tožbo ponovno vložili, je povedal Stubelj.

Spomnimo

Minister za okolje in prostor Karl Erjavec
Minister za okolje in prostor Karl Erjavec FOTO: Dare Čekeliš

Ministrstvo za okolje je Elesu izdalo dovoljenje za rekonstrukcijo daljnovoda v Renčah, krajani pa so menili, da gre za nezakonito dejanje. Po njihovem mnenju ne gre za obnovitev daljnovoda, temveč novogradnjo za močnejši, 110-kilovoltni daljnovod, ki naj bi škodil zdravju ljudi. Tako se zavzemajo, da bi Eles daljnovod vkopal. Tudi novogoriško sodišče je oktobra odločilo, da se delno gradbeno dovoljenje odpravi, ker naj bi šlo za novogradnjo in ne za obnovo.

Ker je Eles kljub nestrinjanju krajanov nadaljeval priprave na gradnjo daljnovoda, so jih Renčani fizično blokirali in se dogovorili za pogovore. V torek so se krajani sestali z Elesom in Erjavcem. Eles je krajanom Renč predlagal, da bi sprva postavili daljnovod na stebrih, pozneje pa bi ga vkopali. Vendar so krajani to ponudbo zavrnili in povedali, da se z Elesom ne bodo več pogajali, temveč z lastnikom, torej z državo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zidan
20. 01. 2009 13.30
Kaj se dogaja s kabli v Renčah in vse tiho je bilo. Nekaj smrda.
zidan
30. 12. 2008 20.26
Se strinjam domoljub, mislim, da iniciativa v Renčah mora še mnogo predelati glede škodljivosti. Mobitelu se verjetno ne bodo odrekli, uboga j...a.
zidan
16. 12. 2008 07.17
V primeru, da bi na \"spornem zemljišču\"živel reven občan Renč mislim, da bi te polemike ne bilo in bi daljnovod bil že postavljen. Naj naredijo referendum v občini mislim, da bi imeli drugo sliko)
goso
16. 12. 2008 02.02
Če bi ELES takoj upošteval ljudi , bi že imel napeljavo fertik. Višja cena ni problem, sej se tko porazdeli na vsa gospodinjstva in podjetja in je na enga to mal. Avče lahko počakajo, sej je čas relativen. Tud za Avče so nardil vkop, a ne. Kaj pa je tacga v Vrtojbi? Nekej smrdi...
Braveheart
16. 12. 2008 01.30
Sinonim za svinjarijo: Tuerk
LazniviZares
15. 12. 2008 22.32
Prvo sezidas hiso in se gospodarsko poslopje na crno pod daljnovodom potem pa legaliziras in zahtevas umik dalekovoda......
Domoljub2
15. 12. 2008 22.02
em, mobitel ki ga nosite okoli jajc, seva 1000x bolj kot tist dalnovod
RADO62
15. 12. 2008 21.50
zidan15.12.2008, 21:331 .. se popolnoma strinjam... ta privat hiša je enkrat že dobila poplačano za zemljo, ki jo je ELES od njih odkupil.... Zdaj bi pa radi, dosegli da ELES v njihovi bližini ne gradi, pa čeprav je drago plačal za odkup te zemljice.... gre za skorumpirance, ki so del svojega življenja prebili tudi v zaporih.... heh
zidan
15. 12. 2008 21.33
dragi moji, poglejtesi današnji prispevek, občutek imam, da narobe komentirate, ko rečete krajani Renč, jaz vidim zmeraj samo 2-4 krajana. Mislim, da današnji prispevek veliko pove. Kje ima pa sedež ta renša iniciativa - privat hiša. Mislim, da je moj predhodnik lepo komentiral, da so že vsi daljnovodi obnovljeni, razen od gospoda, kateri je danes peljal iniciativo v Ljubljano in seveda da ne pozabimo v prisotnosti novinarjev. ( da je pokazal hišo, marcedez ......) Ali pa mogoče iščejo pozornost???
Navihanko
15. 12. 2008 20.26
omgtnl
15. 12. 2008 20.16
zdaj se za ta daljnovod tako kregate, ko vam pa elektrike zmanjka ste pa vsi na telefonu pa kličete zakaj je ni.
juventus
15. 12. 2008 19.55
Treba bo iti z Patrijami nad Eles !!!!!!!!!!
Katarina_K
15. 12. 2008 19.27
Glej, no glej, Erjavec bo pa kot minister za okolje in prostor naredi nekaj dobrega za državo.
Zigi78
15. 12. 2008 19.08
Koncno je ELES nekdo mal postavu na realna tla da nebodo več mislili da so najmočnejši
Braveheart
15. 12. 2008 19.06
Erjavc ne sri, ker te bo danilo tuerk po buči :)
fantodfare
15. 12. 2008 18.52
he,he. Če ne preživi, pa se rešimo še krivca za Patrie, da Janževc ne bo odgovarjal, he,he
fantodfare
15. 12. 2008 18.51
he,he. Če preživi gremo v investicijo, drugače pa ne. he,he-