Slovenija

Pahor ne bo takoj zahteval novega imena

Ljubljana, 14. 01. 2010 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
65

Če predsednik vlade ne bo počakal na mnenje ustavnega sodišča, v DeSUS kot eno izmed možnosti omenjajo tudi ustavno obtožbo zoper njega. Pahor je DeSUS dal še nekaj časa za iskanje novega kandidata.

Poslanska skupina DeSUS
Poslanska skupina DeSUS FOTO: Blaž Garbajs

V DeSUS so danes potekali sestanki, na katerih je njihov trenutni kandidat za ministra za okolje in prostor Matjaž Zanoškar preverjal svojo podporo. Kot je dejal Zanoškar, se bo za kandidaturo odločil tudi glede na podporo koalicijskih strank. "Če te podpore ne bo zelo zelo močne, bo najbrž to tudi ena od stvari, ki me bo peljala k odločitvi, da izstopim iz igre v smislu kandidature," je dejal Zanoškar.

Sestanka s poslansko skupino DeSUS sta se udeležila tudi Pahor in Erjavec, ki sta na sestanek odšla kar med sejo vlade. Po sestanku pogovora nista želela komentirati. Erjavec ni želel odgovoriti na vprašanje, ali bo vložil ustavno obtožbo proti premieru Borutu Pahorju, ob čemer je dodal, da to ni odvisno od njega. Prav tako ni odgovoril na vprašanje, ali bo ostal predsednik stranke DeSUS. Zatrdil pa je, da na seji vlade niso govorili o njegovem položaju, ob čemer sprašuje, "kaj pa ima s tem vlada, saj se ve, kdo je moj šef". Ob tem je dodal, da je zadovoljen z odločitvijo premiera ter še, da je "zadovoljen sam s seboj".

Matjaž Zanoškar
Matjaž Zanoškar FOTO: Blaž Garbajs

Pahor ob predlogu za razrešitev ne bo zahteval novega predloga DeSUS

Po sestanku s Pahorjem, Erjavcem in vodjo poslanske skupine Joškom Godcem pa je Zanoškar za 24ur.com povedal, da za zdaj ostaja tako, kot je, da ostaja kandidat, da pa v DeSUS še naprej iščejo tudi druge potencialne kandidate za okoljskega ministra.

Na sestanku sicer ni bilo govora o njegovi kandidaturi, je dejal. So pa pridobili na času, saj se je premier odločil, da ne bo pogojeval, da ob predlogu za razrešitvev Erjavca takoj predlaga novega kandidata. Tako imajo v DeSUS sedaj nekaj več časa za iskanje kandidata, je še dejal Zanoškar.

Generalni sekretar DeSUS Ljubo Jasnič pa je dejal, da DeSUS ostaja v koaliciji, če pride do sprejema njihovega kandidata in da v stranki menijo, da mora biti predsednik stranke ali član vlade ali pa član parlamenta.

Pahor je odgovoril računskemu sodišču

Borut Pahor pa je po seji vlade dejal, da je danes računsko sodišče obvestil, da bo njihov poziv k razrešitvi ministra za okolje upošteval. Sestal pa se je tudi s poslanci DeSUS. Stranki je prepustil, da najde novega kandidata in da mu čim prej poda ponudbo. Najbolje bi bilo, da bi se to zgodilo dan po morebitni razrešitvi sedanjega ministra, je dejal.

Kdaj namerava v državni zbor poslati predlog za razrešitev ministra Erjavca pa Pahor še ni želel povedati.

DeSUS še išče kandidata

Vodja poslanske skupine Godec pa je po sestanku dejal, da jim je premier razložil, na kakšen način bo izpeljal vse postopke glede razrešitve okoljskega ministra. V poslanski skupini pa so Pahorju povedali, da sedaj poteka kadrovski nabor za kandidata za okoljskega ministra in da bodo morali tudi v DeSUS čez vse postopke evidentiranja, kot jih predvideva statut stranke. Ko bodo vsi postopki zaključeni in bodo organi stranke kandidata potrdili, bo lahko predsednik DeSUS predsedniku vlade predlagal novega kandidata.

Predsednik vlade Borut Pahor je tisti, ki ima skupaj z okoljskim ministrom Karlom Erjavcem vse odločitve v svojih rokah, je v zvezi z morebitno razrešitvijo Erjavca po seji vlade povedal predsednik Zaresa Gregor Golobič. Na seji po njegovih besedah o tem niti niso razpravljali.

Borut Pahor in Karl Erjavec
Borut Pahor in Karl Erjavec FOTO: 24ur.com

DeSUS zagrozil z ustavno obtožbo

Kot je znano, je k razrešitvi ministra za okolje in prostor pozvalo računsko sodišče, ker ministrstvo ni pravočasno odpravilo pomanjkljivosti pri problematiki ločenega zbiranja odpadkov.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je napovedal, da bodo na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno, ali je zakon o računskem sodišču v tem delu skladen z ustavo. Do takrat pa Erjavec pričakuje, da bo Pahor počakal s predlogom za razrešitev, česar pa Pahor ni upošteval.

Erjavec je pred današnjo sejo vlade dejal, da imajo v DeSUS pravno mnenje, ki pravi, da bi bil predlog za razrešitev na podlagi poziva računskega sodišča, dokler se ustavno sodišče o tem ne izreče, protiustaven. Na vprašanje, ali bi v tem primeru proti Pahorju sprožili ustavno obtožbo, pa je Erjavec dejal, da je tudi to ena izmed možnosti.

Ta možnost bi teoretično sicer obstajala le v primeru, če bi DeSUS na ustavno sodišče že vložil zahtevo za oceno ustavnosti. Predsednik vlade pa sicer lahko državnemu zboru predlaga razrešitev ministra tudi zaradi drugih razlogov.

Po oceni nekaterih pravnih strokovnjakov poziv računskega sodišča k razrešitvi okoljskega ministra za predsednika vlade ni pravno zavezujoč. Premier mora le odgovoriti računskemu sodišču.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
14. 01. 2010 23.09
kmalu,so what
Buena Vita
14. 01. 2010 23.09
zdi se mi da erjavcu ni pahor kos-- in nekoliko se mi dozdeva da bo ravno pahor plačal največ,,,privoščim mu,,,zato ker je v soočenjih lagal da je vsak dojenček v sloveniji dolžan 27 000 €vrov,,takoj naslednji dan potem cvili pred janšo pred kamerami da so ga narobe obvestili,kako nič ni kriv,,in ta svoj NIČ KRIV bluzi naprej in naprej to bo lepo ko bo letel
Buena Vita
14. 01. 2010 19.25
PETDAN NE PRENESEM ERJAVCA ZDAJ PA ODLOČNO BRANIM NJEGOVE PRAVICE---ZAKAJ ZATO KER IMAMO TEH KLOVNOV POL KUFER
Buena Vita
14. 01. 2010 19.23
ERJAVEC DRŽI SE,MI SMO S TABO,,KER SI NAJBOLJŠI MED NAJSLABŠIMI
Buena Vita
14. 01. 2010 19.22
PAHOR IMA MOKRE GATE--ČE SE LIŽE Z KOSORJEVO,IN ČE GREDO TAKE SLINASTE SLIKE V SVET,,KR NAJ ŠČIJE SVOJ ZNOJ
Nauders
14. 01. 2010 19.18
hehehe Erjavec je ful smešn
petdan
14. 01. 2010 17.39
Kakšen igrokaz uprizarja od Kaherla nastavljeno vodstvo DESUS-a? Kaherl je določil za svojega naslednika Zanoškarja, da se bo on lahko igral za "od ljudstva izvojenega poslanca" in tako tudi bo. Ti cepci res mislijo, da je ljudstvo neumno in se grejo neke igrice, da bi tako zakrili svoje nečedne politične posle.
pipi77
14. 01. 2010 17.26
PAHOR SPOKAJ SE ČIMPREJ IN VSA TVOJA GAMAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
pipi77
14. 01. 2010 17.25
PAHOR TAKOJ ODSTOPI SAJ GOVORIŠ SAME NEUMNOSTI IN DELAŠ SRAMOTO CELOTNI DRŽAVI TAKEGA PREMIJERA PA ŽE DOLGO NE!!!BOG NE DAJ SI PREDSTAVČJATE DA BI TILE KLOVNI VODIL PREDSEDOVANJE!???????????????????PA NIKOL NAS NE BI POZABIL KAKIE KLOVNE IMAMO NA VLADI BUTALCE IN RDEČE KRADLJIVCE!!!SRAMOTA!!!!!!!!!!!!
Braveheart
14. 01. 2010 16.47
meni se ne da čakati do pomladi, ker bo že prepozno! pojdimo na ulice! le vkup uboga gmajna
Leandra
14. 01. 2010 16.38
Od Marije Terezije so Slovensci dobili Slovensko šolstvo..od Slovenske trenutne administracije trikrat nič pa uničenje Slovenskega kulturnega prostora z Đjamijo Izbbrisane..ter kup Balkanskih izsiljevalcev..
anjerd
14. 01. 2010 16.12
O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
Maximusgladiato
14. 01. 2010 15.44
Odziv na:Deložirana družina Duh: "Postopali bomo po hribu, dokler nas ne bo kdo rešil muk" Deložacijo družine Duh je prišel varovat več kot ducat policistov s službenimi psi, ki so se v haloške gorice pripeljali s kar osmimi vozili **************************************... od socialne države, Pahor je gobezdač(ko se gre za socialo), Kresalka ščiti IZBRISANE, Lukšič ščiti Cigane, Erjavc se ukvarja z KANTAMI, Križanič bo Slovenijo iz krize reševal z trošarinami na cigarete, Miklavčič bo bogatil tuje MEGAFARMACEVTSKE korporacije(boj proti namišljeni gripi - nabava 800 000 cepiv!), Vlačič in Pahor bosta metala denar skozi okno na železnico( v prvi rundi 180 000 000 €) , Golobič bo lagal in kradel davkoplačevalski denar, katerega bo vlagal v svoje firme na Nizozemskem in v Singapurju, SRAMOTAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... od te vlade!
Maximusgladiato
14. 01. 2010 15.31
Bravo Karel Erjavec ti si sodobni ROBIN HOOD:)
uglytruth
14. 01. 2010 15.16
dol s pahorjem
mamica55***
14. 01. 2010 15.10
kaj se grejo, kaj afne guncajo, cela vlada naj spoka, da bodo tisti, ki znajo delat potegnil voz iz dreka in nam omogočl delo in človeka vredne plače, penzionistom pa penzije .
Leandra
14. 01. 2010 15.04
Prevsem se mora Ljudstvo na bolj Enostaven in Transparenten način rešiti tudi Administracije in nekega Premiera..ter nekih kvazi politikov ter ministrov, ki samo sisrjejo in tvezijo nekaj kar nikogar ne zanima.....??.....ne samo volitve tudi nasilno odstavitev bi morali uzakoniti .....če slabo delajo jih lahko državljani kar pošvrkajo kot glinaste Golobe če nočerjo oditi..in povrniti morajo vse kredite ter stroške, ki so jih povzročili.....ali pa po srednjevečko kar je Pahorju všeč z Gorjačo po Tintari..ali na Kitajski način z Injekcijo...
bron
14. 01. 2010 15.02
KAJ JIH BO PA RABIL SAJ JIH IMA ŽE SEDAJ PREVEČ.
pravakritika
14. 01. 2010 14.56
....Korl, zahtevaj da dajo pihat Andrejčku :) Ma tak nos, da je ziher spet nadelan...
Buena Vita
14. 01. 2010 14.35
DRŽI VRVICO KAHELČEK,,,NEJ SE POTIJO IN NEJ ŠVICAJO,,PUHLOGLAVI PAHOR PA SPLOH