Slovenija

Janković zadovoljen, vstajniki omenjajo nove proteste

Ljubljana, 26. 08. 2013 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Koalicijski partnerji nad imenovanjem Mišiča niso navdušeni, navdušeni niso niti v opoziciji. Zadovoljen je le Janković. Iz Vseslovenske ljudske vstaje so sporočili, da je imenovanje Mišiča razlog za nove proteste. V Sodu bodo preučili nastalo situacijo.

Gregor Virant in Karl Erjavec sta nezadovoljna.
Gregor Virant in Karl Erjavec sta nezadovoljna. FOTO: Damjan Žibert

Številni so bili glasno proti imenovanju Gašparja Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper, a, kot kaže, niso bili dovolj glasni.

Proti imenovanju so bili vsi koalicijski partnerji: SD, DeSUS in DL. Tudi predsednica vlade Alenka Bratušek nad njegovo kandidaturo ni bila navdušena. Ob robu neformalnega sestanka vlade, na katerem razpravljajo o proračunu za prihodnje leto, je v neuradni izjavi komentirala imenovanje Mišiča. Ocenila je, da je nedopustno. Zjutraj se bo tako, kot je dejala, "usedla s svojimi sodelavci in proučila ukrepe".

O tem je spregovoril tudi prvak DeSUS Karl Erjavec. Dejal je, da se to imenovanje ''preprosto ne bi smelo zgoditi, zlasti zaradi dogajanja ob najavi kandidature, ker so bili javnost, strokovna javnost in tudi politika proti''.

''Mišič ni kompetentna oseba za vodenje Luke Koper,'' je nadaljeval Erjavec in dodal, da bi moral SOD ukrepati, sklicati skupščino in zamenjati nadzorni svet. ''Mišičev mandat ne bo prav dolg,'' meni Erjavec. Povedal je še, da na vlado to imenovanje ne bo imelo vpliva, ker premierka že nad kandidaturo ni bila navdušena.

Janković je zadovoljen.
Janković je zadovoljen. FOTO: Miro Majcen

Tudi za predsednika DL Gregorja Viranta je to nesprejemljivo. Kot je navedel, DL zahteva, da vlada takoj stori vse, kar je v njeni pristojnosti, da pride do zamenjave nadzornega sveta Luke Koper in Mišiča. Virant je ob tem še spomnil, da DL v nadzornem svetu Luke nima svojega predstavnika.

Predsednik koalicijske SD Igor Lukšič je prav tako zgrožen nad imenovanjem. "Tako brez občutka za realnost. Stvari so šle čez rob," je navedel.  Po Lukšičevem mnenju bi bilo dobro, da nadzorniki Soda, ki jih je imenovala vlada, premislijo in ustrezno ukrepajo. Če se nič ne bo zgodilo, bo vlada morala zamenjati nadzornike v Sodu, je še navedel Lukšič. "Mišič po mnenju SD ni primeren za vodenje strateškega državnega podjetja,'' je še dodal Lukšič.

Ljubljanski župan in nekdanji predsednik PS Zoran Janković pa je z odločitvijo nadzornikov Luke Koper zadovoljen. Janković je zadovoljen predvsem z neodvisnostjo in pogumom nadzornikov. "Po tem, kar so nadzorniki doživeli zadnje čase, je to nekaj neverjetnega, bili so v izjemno težkem položaju," je dejal Janković. Janković obžaluje le, da današnja odločitev ni bila usklajena.

Izjavo za javnost je Janković izkoristil tudi, da vsem, "ki se gredo politikantstvo, kot SD in DeSUS", sporoči, da ne ve, zakaj to počnejo. Imeli so namreč priložnost, da mirno to ustavijo, če že imajo tak vpliv, kakor ga je po besedah Jankovića predstavil Erjavec, "ko je dejal, da bo odpoklical svojega nadzornika" v primeru, da glasuje za Mišiča.

''Z GGM bo žal klonila tudi Luka Koper''

Igor Lukšič je zgrožen.
Igor Lukšič je zgrožen. FOTO: Miro Majcen

Na Twitterju so se odzvali tudi v stranki SLS. Podpredsednica SLS Olga Franca je o imenovanju Mišiča za predsednika uprave Luke Koper zapisala: "Nepolitični nadzornik Klobas (veza: žlahta Jamnik) politično klonil. Z GGM bo žal klonila tudi Luka Koper. Pa koalicija???! Verjetno bo vstala Primorska!''

V stranki NSi imenovanje ocenjujejo kot ''nezaslišano in ima lahko za nadaljnje delovanje podjetja negativne posledice''. Imenovanje dokazuje, da meril in kriterijev, razen političnih referenc, v vladnem kadrovskem programu v glavnem ni. Pomembna je le strankarska pripadnost. Biti član Jankovićeve Pozitivne Slovenije je danes žal edina referenca, še menijo v opozicijski strani.

Na Twitterju so se odzvali tudi v stranki SDS. ''Iskrene čestitke predsedniku vlade Zoranu Jankoviću za uspešno uveljavljanje "pozitivne" kadrovske politike vlade v Luki Koper,'' so zapisali.

Na Twitterju se je odzval tudi nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar, ki meni, da bo zadeva Mišič omogočila vsaj en velik posel odvetnikom. ''Tožbe in nasprotne tožbe zaradi razrešitev in odškodnin bodo frčale vsevprek,'' je zapisal.

Novi protesti?

Imenovanje Mišiča je dokaz, da se levi in desni v Sloveniji ne razlikujejo, so zapisali v gibanju Vseslovenska ljudska vstaja (VLV). ''Vseeno jim je za skupno dobro. 'Desni' obujajo domobranstvo, 'levi' plenijo po državnih podjetjih. Imenovanje Mišiča je dokaz, da imamo v Sloveniji opravka s propadajočimi tajkunsko-političnimi-bančnimi bandami, ki si hočejo prisvojiti še tisto malo skupnega premoženja, kar ga je ostalo v Sloveniji,'' so zapisali v gibanju. Dodali so, da je to imenovanje tudi dokaz, da se Janković ni umaknil z vrha državne politike.

Gibanje VLV zahteva od vlade, da najde kakršen koli način za to, da prepreči imenovanje Mišića ali pa naj nemudoma odstopi. Gibanje poziva Slovence, da se aktivirajo proti imenovanju.

SOD bo preučil situacijo

Luka Koper
Luka Koper FOTO: Aljoša Kravanja

Nadzorni svet družbe Luka Koper si je z odločitvijo o imenovanju predsednika uprave naložil veliko odgovornost za izzive prihodnjega razvoja in uspešnosti poslovanja družbe, ki je s svojimi neposrednimi in posrednimi učinki pomembna za celotno slovensko gospodarstvo, so sporočili iz Slovenske odškodninske družbe.

SOD bo, kot napovedujejo, ''kot skrbna in odgovorna upravljavka državnega premoženja proučila celotno situacijo, možne nadaljnje korake z upoštevanjem interesov vseh deležnikov in ukrepala v skladu s svojimi zakonskimi pristojnostmi''.

Slaba popotnica za delo uprave

Velika razdeljenost nadzornega sveta pri imenovanju Mišiča je slaba popotnica delu nove uprave, je ocenila generalna sekretarka Združenja nadzornikov Slovenije (ZNS) Irena Prijović.

Še posebej je razdeljenost problematična, če gre za razklanost med predstavniki kapitala in delavcev. Prijovićeva je spomnila, da so v podobnih položajih v preteklosti nadzorniki že odstopali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (950)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Foxn.ca
26. 08. 2023 16.55
+1
Jaz dam džokerjev nasmeh v okvir kakor Roling Stonesi svoj jezik...
Polly ß
27. 08. 2013 18.14
+4
24vohomurckov
27. 08. 2013 16.43
+1
...se tokrat MOL.u ne bomo izognili?
pridnaov?ka
27. 08. 2013 15.13
+2
položnic jim ni bilo treba plačat,spet lahko dirkajo.......zakaj vstaja???????
gangsterist
27. 08. 2013 14.47
+5
hahaha, proti kom bodo protestirali? proti JJ? saj svoje so že dosegli in slovenijo zabili 100 let nazaj
Feinstein
27. 08. 2013 13.06
+20
Leta 1991 bi moral na ladjo poslat poleg JNA vojske še razne Jankoviće..itd...itd...Čao amore...
Milan Jeran 1
27. 08. 2013 16.20
+6
Ehrlich, tvoj komentar mi je všeč! Zadeva bistvo!
meta37
27. 08. 2013 12.56
+0
Sploh ni pomembno ali je nekdo črn,, rumen, bel... Pomembno je to, da je politik postal gospodarstvenik in gospodarstvenik postal politik in še najlepše, da deluje v obeh službah!!!!
Feinstein
27. 08. 2013 13.04
+6
puspan
27. 08. 2013 12.52
+4
Rezija portala je ze na svojem mestu. Ali niste opazili, da plusi, ali minusi letijo , kot na ruleti sem ter tja. Ce drugega ni, se vsaj vidi, da veje vedno novejsi veter na vseh podrocjih..........s tem mislim spet v enoumje, kot je ze nekoc bilo.
MaVra55
27. 08. 2013 12.51
+1
Naš veliki revolucionar, teoretik, jasnovidec in razlagalec bleščeče prihodnosti slovenskega naroda, Boris Ziherl je v svojih delih citiral velikega ruskega teoretika in jasnovidca, Plekhanova, ki je dejal: Velike osebnosti so tiste, katerih osebni interesi so enaki interesom širokih ljudskih množic. Kapital tem velikim osebnostim ne služi za zadovoljevanje lastnih potreb, ampak z njim služijo širokim ljudskim množicam. Naše Najvišje moralne avtoritete in Bivše najvišje moralne avtoritete imajo dobro lastnost, da iz širokih ljudskih množic znajo izbrati velike osebnosti, ki potem peljejo te množice v svetlo bodočnost. Trenutno večje demonstracije niso potrebne, ker so široke ljudske množice zelo zadovoljne z našimi voditelji in jasnovidci naših svetlih zarij, ki s svojim delom in kapitalom služijo najširšim ljudskim množicam.
puspan
27. 08. 2013 12.56
+5
Ce bi bil ta osebek se ziv, bi na koncu njegovega citata samo se dodal; \"Razumem druze Ziherl\". On pa bi odgovoril; \"Vrlo dobro\". Masa ovac pa na koncu; \"Sluzimo narodu\".
Feinstein
27. 08. 2013 12.43
+11
Prazne so ulice, prazne kakor nič, ljudje pa samo le čakamo, da vse bo vzel hudič...
ProE
27. 08. 2013 12.23
+10
Neslovenci dobesedno prevzemajo sloveniju. Ljubljančani pa: zokić je kul, dokler mamo super nadstandard, kavice med službenim časom in morje vsak vikend. Ne glede na ceno.
Ajmomali
27. 08. 2013 12.39
+3
Feinstein
27. 08. 2013 11.58
+17
Vstajniki omenjajo proteste!!! Omenjajo?..heheheheh
SLObunkeljn
27. 08. 2013 12.07
+5
Ne vem zakaj narod zmeraj potrebuje nekoga, da mu reče, da je treba na ulico ... a še ni dovolj hudo, da gre samoiniciativno? "Vstajniki" so tudi ene vrste politiki ...
Razumnež
27. 08. 2013 12.14
+2
jastreb13
27. 08. 2013 12.30
+4
sponzor je pa trojka...Janković, Popović in Misić..
Transformerji
27. 08. 2013 11.49
+6
Slovensko vlado dejansko vodi JankovIČ, edino slovensko luko bo vodil MišIČ, G. Pahor, ki predstavlja tisto, kar naj bi slovenski narod bil, pa praznuje 100 letnico. In še vedno nas zgodovina ni nič naučila, še vedno smo isti-za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni!
24vohomurckov
27. 08. 2013 12.04
+3
jastreb13
27. 08. 2013 12.29
+5
trojka je že tu....Janković, Popović in Misić....vsi ostali so njihovi hlapci...
papino
27. 08. 2013 11.47
+6
predlagam peticijo da se ga odstavi
24vohomurckov
27. 08. 2013 11.46
+2
.no,v četrtek pred parlament in vlado.....mol.a se bomo izogibali!!! :-)
24vohomurckov
27. 08. 2013 11.47
+2
24vohomurckov
27. 08. 2013 12.04
+3
evergrin
27. 08. 2013 11.36
-15
Gašper..pokaži tej slovenski foušariji kaj znaš ali pa ne?! Šele nato bomo lahko kaj KRITIZIRALI...
DKR
27. 08. 2013 11.45
+5
Milan Jeran 1
27. 08. 2013 16.26
+1
Feinstein
27. 08. 2013 11.35
+6
Prelepo nam je v naši deželi....očitno...
adorn
27. 08. 2013 11.24
+8
samo janšo nazaj pa bo slovenija v treh letih sodobna eu država.. poznali nas bodo po vsem svetu.. kot nekoč..
Ševednonaskradejo
27. 08. 2013 12.35
+0
Milan Jeran 1
27. 08. 2013 16.28
+1
Kaj si pa potem nehal vstajati, ko je bil odstavljen Janša, kaj? Nadaljevanje vstaj nihče več ni hotel plačevati, kajne? Kaj potem bluziš ti?
64abc
27. 08. 2013 11.21
+12
in ta baraba se nam še vedno lepo smejčka, ej Zoki Zoki ...
24vohomurckov
27. 08. 2013 11.16
+16
...kdo bo ustavil zokunija??......spomenka??