Slovenija

VIDEO: Erjavec: Lahko bi postal socialno ogrožen

Ljubljana, 20. 01. 2010 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
I.A./B.G./Š.Z./B.S./STA
Komentarji
57

Minister Erjavec se je opravičil notarki, ki naj bi ga zavedla pri podpisu pogodbe za prodajo podjetja Energetika Projekt. Če se ne bi opravičil, bi mu grozili tožba in visoka odškodnina.

Tega nisem storil namenoma, pač pa sem bil zaveden s strani ene izmed časopisnih hiš, je danes dejal Erjavec.
Tega nisem storil namenoma, pač pa sem bil zaveden s strani ene izmed časopisnih hiš, je danes dejal Erjavec. FOTO:
Na vprašanje, ali bi še vedno opravljal funkcijo ministra, če ga državni zbor ne bo razrešil, je v svojem slogu Erjavec odgovoril, da "tako umazan ne morem opravljati te funkcije."

Okoljski minister Karl Erjavec se je javno opravičil notarki Eriki Braniselj, ki je sestavila notarski zapis o odsvojitvi deleža v družbi Energetika Projekt. Preklical je izjave, podane 4. januarja, ko se je odzval na obtožbe, da je delež Energetike Projekt prodal nezakonito, za to pa okrivil notarko. Za podpis pogodbe se namreč ni čutil krivega, ker jo je podpisal ob prisotnosti notarke, "ki je pogodbo sestavila in bi morala poznati pravne predpise".

Erjavec je danes prebral pismo odvetniške pisarne, ki zastopa notarko in v katerem so zahtevali preklic izjav, ki jo kakor koli bremenijo. V nasprotnem primeru so mu zagrozili s civilno tožbo z visoko odškodnino, pa tudi kazensko tožbo zaradi obrekovanja. V nasprotnem primeru bi "lahko postal socialno ogrožen", je bolj kot ne za šalo pripomnil Erjavec. Ob tem pa dodal, da je zaupal notarki in svojim službam na ministrstvu.

Erjavec je hkrati poudaril, da pisanje časnika Dnevnik, da je prodal delež brez sklepa vlade, ne drži, zato je prvega moža časnika povabil na sestanek, sicer da se bo spustil v podobne postopke kot Branisljeva. Na Dnevniku so se povabilu odzvali z besedami: ''Časopisna družba Dnevnik in njene edicije delujejo skladno z zakonom o medijih. Vsebino časnika Dnevnik ustvarja uredništvo, ki ima za to vso novinarsko avtonomijo, kar mu zagotavlja tudi uprava časopisne družbe." Erjavčev poziv za sestanek s predsednikom uprave Dnevnika Brankom Pavlinom ocenjujejo kot nepotreben.

Spomnimo:

Strokovna pravna služba na ministrstvu za okolje je ministra Karla Erjavca pravočasno opozorila, da državnega deleža v podjetju Energetika Projekt ne sme prodati brez soglasja vlade. To je po poročanju medijev povedala donedavna vodja pravne službe na ministrstvu Marijana Mali.

Karl Erjavec se je 4. januarja odzval na obtožbe, da je kot okoljski minister delež Energetike Projekt prodal nezakonito. Kot je povedal, se nadaljuje dinamika obdolžitev iz lanskega leta in preteklih let. Notarski zapis v obliki pogodbe je namreč podpisal ob prisotnosti notarke in v prepričanju, da je sestavljen v skladu s predpisi, vendar se je nato ugotovilo, da to ni tako. Do napake je namreč prišlo v strokovni službi ministrstva za okolje in prostor in tudi pri notarki, je takrat povedal.

Erjavec je tudi poudaril, da državni proračun ni bil oškodovan, ker do realizacije ne bo prišlo, ker je pogodba za posel nična. Ugotovili so namreč, da manjka sklep vlade o odprodaji kapitalskih deležev in da je treba opraviti dražbo. ''Takoj ko sem bil seznanjen s to napako, sem zahteval, da se začnejo postopki za razveljavitev te pogodbe, ne glede na to, da pogodba nima pravnih učinkov,'' je dodal.

Seja preložena

Medtem so iz Desusa sporočili, da je za v četrtek predvidena seja izvršnega odbora stranke prestavljena za nedoloćen čas. Na njej naj bi sicer obravnavali tudi kandidata za novega okoljskega ministra. Stranki se ne mudi, saj tudi predsednik vlade dela počasi, je ob tem dejal generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič.

Na seji bi obravnavali tudi kandidata za novega okoljskega ministra, kar naj bi postal Matjaž Zanoškar.
Na seji bi obravnavali tudi kandidata za novega okoljskega ministra, kar naj bi postal Matjaž Zanoškar. FOTO: Dz-rs.si

Kadrovska komisija stranke DeSUS je izmed kandidatov stranke in poslanske skupine že izbrala kandidata za bodočega okoljskega ministra, ki ga mora potrditi še izvršni odbor stranke in ga potem posredovati premierju Pahorju. Koga je izbrala kadrovska komisija, uradno ni znano, edini znani kandidat sploh je poslanec in župan Matjaž Zanoškar.

Zanoškar o tem, ali je izbrani kandidat, ne ve nič. Na vprašanje, ali je pripravljen na prevzem morebitne funkcije okoljskega ministra, pa je odgovoril, da v tem trenutku ne more reči ne da ne ne. Po njegovih besedah mu je popolnoma jasna želja stranke, da bi prevzel ta položaj, saj bi tako rešil vse ostale probleme.

V primeru, da premier Pahor kandidata, ki ga bo potrdil izvršni odbor, ne bo podprl, ima stranka še najmanj dva kandidata za to mesto, je še pojasnil Jasnič.

Pahor je na podlagi predloga računskega sodišča predlog za razrešitev okoljskega ministra Erjavca v DZ poslal v torek, razrešitev pa podpira večina parlamentarnih strank.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sizif83
26. 01. 2010 13.16
jes bi pa v sloveniji najprej zgradil en res velik zapor za kakih 5000 kapacitete..... pol bi pa začel na odgovornost klicati VSE, KI IMAJO TAKO ODLIČNO PLAČANE SLUŽBE,KER NAJ BI NOSILI NEKO ODGOVORNOST!!!!! PA NE ODGOVARJAJO ZA NIČ! razni nadzorniki nlb , omv, petrol , kar se pa karlota tiče pa,če je zaj..... nej še odgovarja.... GOSPOD je pravnik po izobrazbi tako ,da bi ga notarka le ežko zaVedla , če je svoj faks res oddelal in si ga ni kupil!!!! TO DA SE PA ŠEF IZGOVARJA NA SVOJE ZAPOSLENE je pa še bolj patetično,ker je to njegova ekipa ,ki si jo je kot minister izbral.... iz nastale situacije je jasno samo to,da je gospod na položaju res samo zato,DA JE TAM in ne da bi morda še kaj naredil!!!???
SherlockH
21. 01. 2010 09.27
Ni kaj, Blanka ima v marsičem prav. Če niste nori, ste pokvarjeni, in če ste pokvarjeni, si zaslužite, da vas nategujejo. Tudi če ste goreči zagovorniki t.i. levice, bi se morali prestrašiti dejstva, da ima lahko ulica ( ki je vsak dan bolj glasna) močan vpliv na vaše politične idole. Ob tej naj povdarim, da tako nor ne more biti nihče, da bi verjel, da gre tu za levico, in tako slep ne more biti nihče, da ne bi videl, da za njimi stojijo kapitalski interesi, ki komaj čakajo spremembo zakonodaje sebi v prid-primer Zalar, Šoltes, Kos.. Višek pokvarjensoti in nepoznavanja pa je Pahor itak pokazal s tem, ko je v ekipo vpregel Gasparija; Križaniča itd...torej same razupite gradualiste, ki s svojim eksperimenti še naprej uspešno uničujejo Slovenijo. Spomniti se je treba, da so t.i. nacionalni interes itak pogruntali na zelniku ”liberalnega” LDS. Koga lahko te vladajoči sploh še n.a.t jejo? Razumne sigurno ne!
marija pomagaj
21. 01. 2010 06.48
enega lojzek zamenja drugega-D
Buena Vita
20. 01. 2010 21.14
še jutri ga bom-definitivno
Buena Vita
20. 01. 2010 21.13
MILO ZA ŽAJFO MILO JE ŽAJFA ŽAJFA JE MILO ko je erjavec janšotu delal preglavice ste udrihali po janši,,,ko je erjavec glasoval proti dvigu penzij in plač pri janši,,ko so janševi komaj izglasovali za dodatek k penzijam,,en glas je prevagal,mar ne ko je erjavec večno grozil z istopom ko je janša odstopil in prepustil vajeti vladanja evropi,takrat je bil za te bizgece to prevelik zalogaj aha---sedaj sedaj se paderite,ne pomaga podpiram še vedno erjavca--zanalašč
Tonček Balonček
20. 01. 2010 20.40
gizadlinka, ministrsvo se ne sme vtikati v delo tožilcev ter notarjev, to bi pomenilo konec pravne države! Vprašaj Brezigarjevo! Komunisti bi kar nadzirali!
breznican
20. 01. 2010 20.17
me na bruhanje ko ga vidim kak še koj laže naprej
gizadlinka
20. 01. 2010 19.16
notarji ne odgovarjajo za svoje delo, to je znano vsem ki so imeli kdaj z njimi opravka. Je pa zato krivo le ministrstvo, ki njihovo sposobnost ugotavlja le iz papirja.
tedo974P8medo
20. 01. 2010 19.13
Erjavec, smiliš se mi.
m3m3
20. 01. 2010 19.12
Tako bo bilo dokler bomo mi davkoplačevalci to dopuščali...
Tonček Balonček
20. 01. 2010 18.31
Ubogi Janša, ki ga je moral trpeti v sanjski ekipi! Mu je pa baje zauopal, vsaj kar s epatrij tiče, saj sam o teh poslih baje nima pojma!!!! Zdaj mi je bolj jasna suverenost vladanja pokojnega Janeza Drnovška, ki je Janšo po Depali vasi po hitrem postopku odstranil in dobesedno "odpustill", na ančin, ko to napravi gostilnilčar s kakšnim natakarjem, kar je Janša takrat tudi bil, iz neke mikro stranke s par poslanci! Zdaj bo pa ravnokar predsednik tretje republike, če ne celo prvi knez Slovenije z rezidenco na Bokalcah!
petdan
20. 01. 2010 18.14
"Erjavec: Lahko bi postal socialno ogrožen" V kolikor bi kameleon Kaherl vsaj približno vedel koliko slovenskih družin je socialno ogroženih, ne bi zbijal tako neslanih šal. Ti ljudje so socialno ogroženi zaradi takšnih nesposobnežev in lumpov kot je Kaherl,, kateri krojijo usodo naroda. Tega klovna res ni ni niti malo sram za vsa svoja početja.
miha040
20. 01. 2010 18.09
še čudno da ni izjavil da je kriva čistilka ki je spotoma podpisala pogodbo ker je bil na malici..upam samo da bo erjavec kontra stegnil jezik za vse barabije ki se dogajajo v vladi!!!!!!
Tonček Balonček
20. 01. 2010 17.49
A take so imeli v sanjski ekipi, celo na "državotvornih"resorjih, zauopanje jke bilo pa baje tako, da je Janša le pokimal, komu je Erjavec povedal, da je podpidsal "neko" pogodbo za 300 mio EUR za par sto ton patrij! To so bili resnično romantični časi, ampak nekako se pa le vrne nazaj! Ampak oni razpolagajo z "ukrepi"! Dol z vlado, hočemo nazaj Erhjavca, Rupla, Janšo, predvsem pa Bajuka, ki so nam ga vzeli sami, svetovnega finančnika in eksperta Evrope, Vizjaka kot kapaciteto na področju makroekonomije in kriznega managementa, Kuclerjeva bo reševala zbnanost in razvoj, Kukovičeva je pa itak ekspert za instalacije na onkologiji! Očizno bo treba na ulice, sicer te komunistične zalege, ki nam vlada ne bomo razpucali, prepozno bo, škoda pa dolgoročna! Janez Janša je naš Kralj Matjaž!!!
markaurel
20. 01. 2010 17.44
Kakšen pajac in kalimero. V kolikor boste g. Erjavec brez skorjice kruha se prodim oglasite. Tudi kuhanega jajčka boste dobili. Laž ima kratke noge !!!!
keramicar2
20. 01. 2010 17.34
v zapor ne pa opravičevanje.
bnam 2707
20. 01. 2010 17.15
Minister se ne more sklicevati na dobro vero,njegova dolžnost je,da tako pomenbne dokumente trikrat preveri,ne pa da jih sploh ne prebere.mirno mu lahko očitamo malomarnost in nevestnost pri delu.To pa ni edina njegova zgodba,so še cvetke kot naprimer,nakazilo denarja na x firmo,ki pa ga država še vse do danes v celoti ni dobila nazaj,pa patria in še kup stvari,ki jih niti še ne vemo.Ne čudi me,da je slovenija v takem položaju,če imamo take funkcionarje,ki se zgovarjajo na nevednost in dobro vero.vedno bolj se bojim za Slovenijo,če je v rokah takih neodgovornih ljudi kot so nekateri ministri,da o golobiču ne govorim.Res strah me je za prihodnost....Ne bo Erjavec socialni problem ampak nič krivi davkoplačevalci,ki bodo na koncu morali plačati vse namerne in nenamerne napake političnih oligarhov.Čas je za spremenbe!
cak_noris
20. 01. 2010 16.59
Ja kahl kaj pa zdej :)..... zate bomo nahedili en spomenik Zavedenih
dimci
20. 01. 2010 16.15
Dedy20.01.2010, 15:56 3 KAHEL če si pameten, ti in DESUS iztopite iz vlade in potem bodo odločali vsi za interes Slovenije, ker ne bo preglasovanja Če Karl gre iz koalicije skupaj z desusom, izgubijo mesto v vladi in s tem izpadejo iz političega prizorišča, kar se prekleto dobro zavedajo. Trenutna vlada bi z dvemi "odpadniki" iz desusa imela večino, tako da je desus izgubil svoje najmočnejše orožje, grožnje z izstopom iz koalicije, zato se bodo lepo podredili in se pokakali ter ostali v vladi, saj opozicija jih več noče in desus bi bil politično mrtev.
NoExit
20. 01. 2010 16.04
Minister "univerzal" Erjavec -pa.pa !