Slovenija

Vrhunec: Gre za boj Davida proti Goljatu. Gre za besedo proti besedi

Ljubljana, 15. 04. 2014 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Gre za neresnice. S temi besedami se je prvak DeSUS Karl Erjavec odzval na pismo žene prvega moža UKC Ljubljana Simona Vrhunca, da je izvajal politični pritisk na njenega moža. Tudi Vrhunec pravi, da se je soočal s pritiski in dodaja: "Gre za boj Davida proti Goljatu. Gre za besedo proti besedi".

Po poročanju Dnevnika je soproga v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Simona Vrhunca Alenka Magister Vrhunec predsednici vlade Alenki Bratušek in varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer poslala pismo, v katerem trdi, da je Erjavec pritiskal na njenega moža. Prek posrednika naj bi Vrhuncu grozil, da ne bo več direktor, če bo njegova pomočnica Meta Vesel Valentinčič kandidirala za predsednico stranke DeSUS. Tudi nedavna hišna preiskava pri Vrhuncu naj bi po njenem mnenju imela politično ozadje.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Damjan Žibert

Erjavec meni, da je pismo neverodostojno in polno neresnic

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je danes zanikal obtožbe. Dejal je, da v času opravljanja funkcije ministra za zdravje ni imel stika z Vrhuncem, zato drži le, da ni dal soglasja k njegovemu imenovanju za generalnega direktorja, ker je ocenil, da je neprimeren za to funkcijo.

Od generalnega direktorja se namreč pričakuje, da skrbi za zakonitost zaposlovanja. Glede na vse afere, ki se dogajajo na UKC, pa Vrhunec ne opravlja zadovoljivo svojih nalog, meni minister. Kot dodaja, "ne trdi, da je Vrhunec koruptiven, ampak da ni vzpostavil mehanizmov, ki bi preprečevali korupcijo na UKC".

Nadaljnje preiskave in postopki bodo po prepričanju Erjavca pokazali, da se na UKC dogajajo nepravilnosti in za to je generalni direktor tudi objektivno odgovoren.

Kot je pojasnil Erjavec, ne drži navedba v pismu, da je januarja 2013 k Vrhuncu poslal takratnega generalnega sekretarja stranke. Poleg tega je zanikal navedbe, da naj bi poslanci DeSUS podprli ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta ob interpelaciji v zameno, da bi policija začela postopke proti Vrhuncu. Kot je dodal, "gre za neresnico in ne razume, kako lahko nekdo to sploh napiše".

Erjavec je tudi izrazil ogorčenje nad namigovanji navedenih v pismu, da naj bi z Virantom odredil hišno preiskavo pri Vrhuncu. To po njegovih besedah kaže le na to, da je pismo neverodostojno in polno neresnic.

Kot je dodal, ne bi imel nobenega interesa, da bi izvajal vse, kar mu je v pismu očitano. Z Vrhuncem se namreč osebno poznata zato bi ga v kakršnem koli primeru osebno poklical in se z njim pogovoril.

Simon Vrhunec pravi, da se v svoji funkciji sooča tudi s političnimi pritiski.
Simon Vrhunec pravi, da se v svoji funkciji sooča tudi s političnimi pritiski. FOTO: Aljoša Kravanja

Vrhunec pravi, da se sooča s političnimi pritiski

Vrhunec je prvem odzivu zapisal, da je njegova žena odrasla in odgovorna oseba ter po svoji vesti dela v dobro njihove družine in še posebej njunih otrok.

Kasneje je v izjavi za javnost dejal, da je že večkrat javno povedal, da se sooča tudi s političnimi pritiski. Dodal je, da ni želel, da bi to prišlo v javnost, a ne bo dopustil, da se ga sedaj ostavlja na laž.

Pojasnil je, da je lani januarja k njemu v pisarno prišel takratni generalni sekretar DeSUS in dejal, "da ne bom imel podpore predsednika Desus Karla Erjavca pri ponovnem imenovanju za generalnega direktorja UKC Ljubljana, če bo moja sodelavka kandidirala za predsednico te stranke". 

"Osebno menim, da je to nedopusten političen pritisk in sem to ostro zavrnil,"  pojasnjuje Vrhunec. O tem je osebno govoril tudi s takratnim predsednikom Komisije za preprečevanje korupcije. Pričakoval je, da se bodo ustrezne inštitucije s tem ukvarjale po uradni dolžnosti. "Vem, da s to današnjo izjavo mnogo tvegam. Gre za boj Davida proti Goljatu. Gre za besedo proti besedi. Sosledje dogodkov v lanskem in letošnjem letu pa kljub temu kaže na pravo resnico," je še dejal Vrhunec.

Odziv varuhinje človekovih pravic

V povezavi s hišnimi preiskavami se je oglasila tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, in sicer je zapisala: "Varuh v konkretnem primeru opravlja poizvedbe, kako so potekali postopki in ali je bilo v njih med drugim spoštovano načelo obzirnosti."

Vse pristojne organe pa poziva, da preverijo "na kakšen način so informacije o predvideni hišni preiskavi, ki bi morale biti zaupne, prišle v javnost oziroma do medijev ter v prihodnje zagotovijo spoštovanje človekovih pravic vseh, ki se tako ali drugače znajdejo v postopku".

Klinični center
Klinični center FOTO: Damjan Žibert

NPU zavrača navedbe, da politiki vplivajo na preiskave

Odredbe za izvedbo preiskovalnih dejanj je izdalo pristojno sodišče na podlagi utemeljene pobude oziroma predloga tožilstva, pa so zapisali na NPU, kjer odločno zavračajo navedbe, da politiki vplivajo na preiskave. Po njihovem mnenju so take izjave pričakovane in dokazujejo, da preiskovane osebe zasledujejo svoj interes in poskušajo diskreditirati organe odkrivanja in pregona.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BULDOH
16. 04. 2014 12.18
+1
Se stavim, da ne bosta ne Virant ne Korle izstopila iz vlade, če bo Janković izvoljen za predsednika stranke.....
pavša
16. 04. 2014 07.19
+8
Njemu verjamem . Erjavcu niti pod razno.
maijster
16. 04. 2014 07.24
+6
...ne njemu ne erjavcu je pravilen odgovor,.....
ULT0P40
16. 04. 2014 07.16
+5
Vsi ti akterji na politični sceni ali tisti ki jih je politika nastavila,so kontaminirani.Politi so z gnojnico in to kar močno smrdi.Sedaj pa se prepirajo kdo je koga polil in kdo se je prej stuširal.Večino svojega časa in energije vlagajo v te medsebojne spletke in intrige tako,da za upravljanje države in njen izhod iz krize ne ostane skoraj nič.Desni napadajo leve-levi desne.Erjavec seveda hoče imeti zavarovan hrbet v stranki kot predsednik DESUS-a.Zato se mi ta zgodba Vrhunčeve žene zdi kar verjetna.Vrhunec pa želi biti bolj papeški od Papeža ,da spere svojo gnojnico iz sebe.Že neštetokrat videne zgodbe iz politične scene Slovenije.Misliti eno,delati drugo............
ecnarf
16. 04. 2014 07.10
+3
Erjavček boš moral peš na Brezje.
Angela Franko
16. 04. 2014 06.35
+12
Tega človeka bi morali odstaviti že takrat,ko je poziral in reklamiral ,mar njegova žena tega ni videla ,to ni povedala koliko je priteklo na njegov račun ,kako si sploh upa pisariti seve kakšni klopi so to????? njih tuddi Kirurgi ne odstranijo !!!!!STRAN FALOTJE !!!!
Ata_Smrk
16. 04. 2014 00.29
+2
Orgazem je ok.
funi
15. 04. 2014 22.20
+6
Zgleda da kriminalci niso samo južnjaki
weinheim
15. 04. 2014 21.46
+8
Zaradi slabega ozračja v SLO je najboljše,da pride nov veter in vse prevetri....Od vlade,do vodilnih v ukcl in vsepovsod kjer je že zelo zatohlo...
marcel124
15. 04. 2014 21.20
+15
*Predsednik DeSUS Karl Erjavec je danes zanikal obtožbe. Dejal je, da v času opravljanja funkcije ministra za zdravje ni imel stika z Vrhuncem, zato drži le, da ni dal soglasja k njegovemu imenovanju za generalnega direktorja, ker je ocenil, da je neprimeren za to funkcijo.* moje ocena pa je da NIHČE OD NAŠIH POLITIKOV IN TISTIH, KI JIH POLITIKA NAMEŠČA OZ. IMENUJE, NI PRIMEREN ZA KATEROKOLI FUNKCIJO
231koak
15. 04. 2014 21.17
+7
erjavec gleda le na svoj interes
Sporo
15. 04. 2014 21.13
+9
Karl, tvoj rok je potekel. Itak si pa dosegel celo več, kot je tvoja mama pričakovala.
Netajkun
15. 04. 2014 21.01
+12
Žal že pokojni Drnovšek je rekel , še pobili se boste za moje nasledstvo ( in temu smo se smejali ) . Kako prav je imel !
Danny Veliki
15. 04. 2014 19.37
+4
Ja,Erjavec tudi tisto kar je bilo včasih znanstvena fantastika je danes realnost.
Explainator
15. 04. 2014 17.15
+19
pri nas gre takole: osumljen (ne odstopi), nepravnomočno obsojen (ne odstopi), pravnomočno obsojen (ne odstopi, saj se bo pritožil, ker gre za politični konstrukt), obsojen in priveden v zapor (pravna država ne deluje)
dajno
15. 04. 2014 18.20
+2
Tisti, ki nama dajajo minuse so isti lop...
Sara Rebek
15. 04. 2014 21.28
če gremo k bistvu... kdo ne čuti nobene moralne odgovornosti?
dajno
15. 04. 2014 16.48
+10
Pa kaj ma za pritiskat, odstavit bi ga bilo treba v trenutku, ko je bil osumljen nepravilnosti! Na takšnih funkcijah bi morlai odstopiti v trenutku, ko bi bili samo osumljeni, kaj šele obtoženi ipd!
yoichi
15. 04. 2014 20.49
+5
Pa veš ravno tukaj se zatakne. Potem bi lahko vsaka politična stranka oz. zasebni akter namerno podtaknil namerno nekomu neresnico zavoljo zasebnih interesov. In ker bi se to ves čas dogajalo nebi nikamor prišli, tako da naj raje sodišča hitreje obsodijo ljudi kot pa to