Slovenija

Plenković: Hrvaška ravna odgovorno in zrelo. 'Če bo šla Slovenija v napad, bomo znali odgovoriti'

Ljubljana, 12. 01. 2018 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Odbor za zunanjo politiko je potrdil, da gre vlada v pravo smer glede izvajanja arbitražne razsodbe. "Če kaj, smo uspeli poenotiti vladno politiko glede tega vprašanja," je bil zadovoljen tudi vodja največje opozicijske stranke Janša. Zunanji minister Erjavec je poslance seznanil tudi s pripravami na vložitev tožbe proti Hrvaški na Sodišče EU. Hrvaški premier Plenković pa je poudaril, da ni osnov za tožbo, saj da Hrvaška ravna "odgovorno in zrelo".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Tožba proti Hrvaški
    03:31
    Iz 24UR: Tožba proti Hrvaški
  • Iz 24UR ZVEČER: Karl Erjavec o tem, ali se bodo incidenti zaradi tožbe zaostrili
    06:34
    Iz 24UR ZVEČER: Karl Erjavec o tem, ali se bodo incidenti zaradi tožbe zaostrili

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko (OZP) je danes potrdil, da gre vlada v pravi smeri v svojih aktivnostih za izvrševanje arbitražne razsodbe o meji s Hrvaško, je po štiriurni seji odbora, ki je potekala za zaprtimi vrati, povedal premier Miro Cerar. Cerar je na seji OZP predstavil dosedanje aktivnosti vlade v zvezi z implementacijo arbitražne odločbe.

"Prikazal sem, da vlada deluje odgovorno, organizirano in dosledno in da je to tisto, kar najbolj potrebujemo v tem trenutku in v prihodnjih mesecih. Samo na ta način bomo lahko domačo in tujo javnost prepričali v to, da je edina pot za dokončno zaprtje tega izziva implementacija arbitražne odločbe," je dejal premier.

Razpravo na seji OZP je označil za zelo konstruktivno. "Odbor je na koncu na nek način potrdil, da gre vlada v pravi smeri," je povedal premier in zatrdil, da bo vlada nadaljevala z aktivnostmi kot doslej.

"Pripravljamo tudi vse za to, da bomo vložili ustrezna pravna sredstva, če Hrvaška ne bo spoštovala arbitražne odločbe," je napovedal Cerar. Ob tem je Cerar potrdil napovedi, ki jih je še pred začetkom seje OZP podal zunanji minister Karl Erjavec, da bi Slovenija lahko gradiva za tožbo poslala Evropski komisiji že do konca februarja.

Cerar je dejal, da vlada pripravlja tudi vse za to, da bo vložila ustrezna pravna sredstva, če Hrvaška ne bo spoštovala arbitražne odločbe.
Cerar je dejal, da vlada pripravlja tudi vse za to, da bo vložila ustrezna pravna sredstva, če Hrvaška ne bo spoštovala arbitražne odločbe. FOTO: Jaka Vran

"Bomo pa najprej zahtevo naslovili na Evropsko komisijo, če bodo evidentne kršitve, da najprej ustrezno odreagira komisija, šele potem – tako določa tudi postopek – če komisija tu ne bi bila dovolj aktivna, bo Slovenija morala sama vlagati pravna sredstva. Vsekakor pa beležimo vse kršitve s strani Hrvaške in jih evidentiramo," je v napovedi tožbe Hrvaške pred Sodiščem EU pojasnil Cerar.

"Najbolje bi pa bilo, če bi Hrvaška pristala na implementacijo, da ne bi bili takšni koraki potrebni," je predlagal.

Glede morebitnega posredovanja Evropske komisije v sporu pa je Cerar izrazil pričakovanje, da bo bodisi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bodisi prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans "ponudil neke konkretne možnosti, ki bi privedle do implementacije arbitražne odločbe".

"O tem bom verjetno informiran v prihodnjih dneh, ko bo to na ravni komisije do neke mere izdelano," je dejal.

Izrazil je tudi zadovoljstvo, da je hrvaški premier Andrej Plenković napovedal odhod v Bruselj in srečanje z Junckerjem. "To vidim kot zelo pomembno dejanje, kajti najprej je zelo pomembno, da komisija skuša nagovoriti Plenkovića, torej Hrvaško, s svojim stališčem, ki je identično slovenskemu, da je treba odločbo implementirati. Potem pa se bom tudi sam, če bo to potrebno, vključil v take pogovore," je dejal Cerar.

"Bistveno pa je, da Slovenija povsem mirno, odgovorno in dosledno izvaja arbitražno odločbo," je še dodal premier.

Janša zadovoljen po seji OZP o izvajanju arbitražne razsodbe

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je današnjo sejo OZP, na kateri so razpravljali o uresničevanju arbitražne razsodbe o meji s Hrvaško, označil za koristno. "Če kaj, smo mislim da uspeli poenotiti vladno politiko glede tega vprašanja," je dejal.

Janša je tako potrdil enotnost slovenske politike glede izvrševanja arbitražne razsodbe. "Ostaja tudi enotnost iz samega začetka, da je ta arbitražni sporazum dejstvo, mimo katerega ne moremo," je potrdil. "So pa seveda razlike v oceni, koliko je to za Slovenijo dobro ali ne," je hkrati dodal.

V opisu poteka seje, ki je sicer potekala za zaprtimi vrati, je Janša povedal, da so poslanci slišali "nekaj koristnih informacij iz raznih pogovorov, ki omogočajo nekoliko boljši pregled nad situacijo".

"Ključno je to, da se ne vzbuja prevelikih pričakovanj. Drugič, da je Slovenija dosledna in da vlada govori z enakim jezikom, da se tu ne zaletavamo z raznimi blokadami. In da znamo našim sogovornikom stvari tudi pojasniti in da se nekaj naučimo tudi iz preteklih izkušenj," je povzel.

Enotnost slovenske politike je po seji OZP potrdil tudi zunanji minister Karl Erjavec. 

Erjavec je napovedal sprožitev tožbe proti Hrvaški do konca februarja.
Erjavec je napovedal sprožitev tožbe proti Hrvaški do konca februarja. FOTO: Miro Majcen

Erjavec predstavil tudi priprave glede tožbe

Namen današnje seje odbora državnega zbora za zunanjo politiko (OZP) je bila predvsem seznanitev poslancev z vsemi aktivnostmi v zvezi z implementacijo arbitražne razsodbe. "Predstavil pa bom tudi priprave glede tožbe, ki jo bomo predložili najprej Evropski komisiji po 259. členu Pogodbe o delovanju EU in kasneje na Sodišče EU v Luksemburgu," je pred začetkom seje dejal minister Erjavec.

Napovedal je, da naj bi vse gradivo Evropski komisiji posredovali do konca februarja. Komisija ima nato tri mesece časa, da se odloči, ali bo prevzela postopek ali pa ga bo prepustila Sloveniji, da ga nadaljuje pred Sodiščem EU, je razložil.

Izrazil je tudi prepričanje, da bo Hrvaška spremenila svoje odklonilno stališče do spoštovanja arbitražne razsodbe. "Prepričan sem, da je treba biti samo potrpežljiv in nadaljevati aktivnosti glede implementacije arbitražne razsodbe. Nenazadnje je pravo na naši strani, tudi Evropska komisija, čeprav pričakujem njen aktivnejši, konkretnejši angažma," je še dejal Erjavec. Povedal je, da so ti postopki Evropske komisije za zdaj še bolj "v ustni fazi", pričakuje pa tudi bolj konkretno ukrepanje.

Plenković: Hrvaška ravna odgovorno in zrelo, ni osnov za tožbo

Hrvaški premier Andrej Plenković se je za N1 odzval na napovedano tožbo proti Hrvaški. Dejal je, da Hrvaška "kar se tiče arbitražnega postopka in odprtega vprašanja meje" ravna "odgovorno in zrelo". Zato je poudaril, da ne vidi nobenih osnov za tožbo in da bodo znali odgovorili, če bo šla Slovenija "v napad".

"Ne sprejemamo enostranskih potez, ki bi poslabšale odnose. Z dialogom in dogovorom želimo rešiti odprto vprašanje o meji. Bližje smo rešitvi, kot se lahko sklepa iz ozračja v javnosti. Svoje stališče smo pojasnili tako Sloveniji kot EU. Želja Evropske komisije je, da se problem reši," je dejal Plenković. Dodač je, da je lahko dogovor o meji le plod politične volje in pristanka obeh držav. 

Plenković je dejal, da bo Hrvaška odgovorila, če bo šla Slovenija "v napad".
Plenković je dejal, da bo Hrvaška odgovorila, če bo šla Slovenija "v napad". FOTO: AP

Po obisku predsednika republike Boruta Pahorja v Bruslju na začetku tedna so se sicer pojavile informacije, da naj bi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pripravljal srečanje premierja Mira Cerarja in njegovega hrvaškega kolega Andreja Plenkovića. V Cerarjevem kabinetu za zdaj vabila v zvezi s stem niso prejeli.

Je pa pred sejo OZP novinarjem državni sekretar na zunanjem ministrstvu Iztok Mirošič še enkrat pojasnil, da Slovenija dialoga s Hrvaško ne odklanja, "a dialog lahko poteka samo o implementaciji arbitražne razsodbe". "V tem smislu lahko poteka tudi dialog skupaj z Evropsko komisijo," je povedal.

Pred za februar napovedanim obiskom Plenkovića v Bruslju pri Junckerju pa Slovenija pričakuje, da bo Evropska komisija ponovila znana stališča, "da je arbitražno razsodbo treba implementirati in da je mednarodno pravo treba spoštovati in da članica EU ne more biti tista, ki deluje protipravno, še posebej če želi EU stabilizirati razmere na zahodnem Balkanu," je še dejal.

Erjavec je sicer izrazil tudi pričakovanje, da bo na današnji seji OZP znova potrjena enotnost slovenske politike pri reševanju arbitražnega zapleta s Hrvaško. "Vse politične stranke menijo, da je treba implementirati arbitražno razsodbo. Predsednik opozicijske SDS Janez Janša je mnenja, da je čas za time out. Lahko ga imamo, vendar moramo nadaljevati vse aktivnosti, kar zadeva pripravo tožbe za Sodišče EU," je dejal. "Sem pa za to, da imamo time out, ko gre za incidente, ki jih enostransko povzroča hrvaška stran, vendar to ni v naši moči," je še povedal zunanji minister.

Teh incidentov je bilo na morju po podatkih policije od 30. decembra, ko je Slovenija uveljavila arbitražno razsodbo, 55, od tega 21 vplutij ribiških plovil ter 34 vplutij policijskih. Lani v pol leta – od razglasitve arbitražne razsodbe – pa so zaznali več kot 1000 vplutij hrvaških plovil v območje, ki ga je Sloveniji kot njeno potrdilo arbitražno sodišče. V prejšnjih letih pa so jih v vsem letu imeli med 300 in 400.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (473)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fofnudl
15. 01. 2018 14.31
-1
Mi smo Kalimeroti, ki jočemo v Bruslju
fofnudl
15. 01. 2018 14.24
Čudno, da sosedje ne upajo zganjati teatra na oatalih neurejenih mejah. S Srbijo, Črno goro in BiH? Edino mi se gremo neko diplomacijo, ki je itak ne obvladamo.
murinar
14. 01. 2018 11.17
+1
nori hrvati ,kje je oni ,kateri je hotel priti z barkami v Piranski zaliv --čisto Balkansko a la milošević -mitingaši in to nori
staridida
14. 01. 2018 10.41
+3
TO JE VSE ZAKUHALA PAHORJEVA VLADA....
fofnudl
15. 01. 2018 14.25
najram
14. 01. 2018 10.39
+1
slovenija bo napadla hrvaško po prvem juliju....garantirano
staridida
14. 01. 2018 10.44
+3
staridida
14. 01. 2018 10.35
+4
Juncker je lepo povedal Pahorju, da bi morali mejo uredit pred vstopom hrvaške v EU-Izrazil je tudi željo, da bi vse bodoče države uredile spore pred vstopom v EU .HRVAŠKA BO TO S PRIDOM IZKORISTILA....
fofnudl
15. 01. 2018 14.25
Juncker nas ne jemlje resno, to je dejstvo. Boli njega ....
BUONcaffee
14. 01. 2018 10.23
+2
Problem je dva litra morske meje zaradi katere mi ni jasno zakaj tak halo. Pa če Plenko dovoli našim loviti po celotnem zalivu v zameno, da oni tudi pri nas ne vidim težav. Če pa je HR ribičev več pomeni da pri nas ni zanimanja za ta poklic.
sinhron
14. 01. 2018 14.37
+1
In sektaši se imate za domoljube , ne veste pa , kje vse bi škodovali lastni domovini in poštenim Slovencem !
BUONcaffee
14. 01. 2018 10.13
Tale pralni stroj je že mnogim odlično opral možgane, centrifuga pa naredila vrtoglavico, siti smo ga mi, Hrvati in EU. Pa ne vem zakaj naši ribiči ne lovijo do Vrsarja, kot je bilo dogovorjeno????? KER NIMAJO VELIKIH BARK????? Pa naj s jih kupijo!
Teofil
13. 01. 2018 21.52
+1
Najbolje da se udarita Tromblon in Pralni stroj in zmagovalec naj določi mejo-pošteno
fofnudl
15. 01. 2018 14.27
Tromblon se je prestrašil mokrih ruskih torpedov.
Iniesta
13. 01. 2018 16.49
+6
Ehjavc bo to resil ... no, saj je tudi zakuhal vse to ...
sinhron
13. 01. 2018 16.44
+4
Plenkovič , Hrvaška politika ne ravna zrelo in ne odgovorno ne do svojih državljanov , niti do sosedov , niti do EU , KER JIM LAŽE , JIH ZAVAJA IN POTVARJA RESNICE !
fofnudl
15. 01. 2018 14.27
Jimi1
13. 01. 2018 15.28
+0
Tipe norci bi znali se po orožju poseči v prepricevanju slovencev,da smo prav za prav pod alpski Hrvatje oz da sploh ne obstajamo.
Salamandros
13. 01. 2018 14.28
+2
Hrvatom predlagam, da napadejo Bruselj, saj so oni določili mejo med Slovenijo in Hrvaško. Ajaj sej res Belgija bi jih povozila v 2 urah, ekonomsko in vojaško.
Jožajoža
13. 01. 2018 14.50
+3
NE SAMO BELGIJA. ŽE ENA hrvatska KRAPINA bi nas zavzela v 2 urah.saj vsak pozna nekoga ki je v službi v slovenski profi vojski. jaz jih poznam ogromno, a vedite, da so to fantje, ki gledajo samo na denar in kako se bi izmikali delu. 40% jih je vsak dan na bolniški.čudi me, kako so šli skozi preverjanja.baje sami napišejo izjavo o nekaznovanju.uradne evidence kažejo drugače.
brabusednet
13. 01. 2018 14.27
+3
Menim,da bodo Hrvati vstrajali na polovici Piranskega zaliva in naši norci na to pristali.Pahor se že spet slini okoli Hrvatice.Naslednjič pride z krajšo kiklo in je pečen.
fofnudl
15. 01. 2018 14.28
+2
Salamandros
13. 01. 2018 14.24
+7
Osnove za tožbo so izredno velike, saj izsiljevanje in grožnje z vojsko sosednji državi, ki je tudi del EU in NATO pakta je velik prekršek in kaže, da Hrvatje še niso dovolj intelektualno zreli za zahodno razvito Evropo.
Salamandros
13. 01. 2018 14.29
+6
Balkanci bodo ostali balkanci..... Zato smo se pa želeli odcepiti od Jugoslavije, da bi se rešili teh Jugosov. Sedaj nam pa še v EU težijo, primitivci.
brabusednet
13. 01. 2018 14.29
+4
Mislim,da v Bruslju menijo drugače,bi drugač reagirali ne pa kot mokre cunje.
gregolin
13. 01. 2018 17.56
Kdaj so pa bili sposobni komunicirati.Še ko greš na morje te razumejo ali pa te nočejo.
MaunelNeuer
13. 01. 2018 14.18
+4
ni je večje provokatorke od te us,tašerije.....neki kvazi narod ki ni nikoli obstajal.....me zanima če bi tak provocirali Poljake če bi ti bli na našem mestu
Bojan-F
13. 01. 2018 13.28
+4
Mimogrede ... a kdo ve, ce se se vedno isce prislukovalca onima dvema slovenskima diplomatoma?
brabusednet
13. 01. 2018 14.23
+2
To več ni pomembno sta pač norca zasrala situacijo in državo.
Transformerji
13. 01. 2018 12.58
+11
Ne vem, kdo se dela neumnega v vsej svetovni politiki: kar se tiče EU, mi je jasno, zakaj je Grčija v EU, vmes pa nič. Zato vem, zakaj se Plenkovič obnaša tako samozavestno - dragi moji, kje pa naj imajo počitniško destinacijo tisti iz vrha EU? V Grčiji in ob hrvaški obali! Samo, kje je kdo in kaj ima kdo v lasti, ne bomo nikoli izvedeli. Zato je tista arbitraža samo navidezna, če bomo pokleknili, bo pa EU naredila vse, da uniči pokvarjeno, razcepljeno Slovenijo; izgovarjamo se na mednarodno pravo, pa še svojega poštenega pravosodnega sistema nimamo!
staridida
13. 01. 2018 11.25
+2
Hrvati imajo prav, arbitraža ne velja, velja pa dogovor-da je bil ta dogovor že sklenjen med Drnovškom - Račanom je tudi jasno-in ta dogovor imajo še hrvati za ratificirat-dokler ga ne, imajo zaprto pot v OECD, Schengen in Evro valuto-to je to in nič druzga...
Karantanija
13. 01. 2018 12.26
+6
Hrvati ne priznajo ne dogovora ne arbitraža. Hrvati so samo veseli, če lahko za......jo Slovence! In tudi vse druge okoli sebe.
staridida
13. 01. 2018 12.37
+13
Od nas je odvisno, ker se jim pustimo-Če bi takrat Pahor reku Kosorki, v Evropo boste šli, ko ratificirate sporazum Drnovšek -Račan! -IN DANES NE BI BILO TEGA SRANJA...
Bojan-F
13. 01. 2018 13.23
+2
Dogovor Drnovsek-Racan je bil s slovenske strani zavrzen z javno zaobljubo g. Jansa dr. Janeza po sprejemu pri g. Sanader Ivotu 26. in 27. avgusta 2007 na Bledu.
MaunelNeuer
13. 01. 2018 14.20
+4
še volite tote klovne na oblasti....pahorček je tak ena lutka....za lepo videt pa služit par tisočakov mesečno
Jimi1
13. 01. 2018 15.21
+3
Menda s 3 Jurij plače vrh vseh plačanih stroškov in predsedniških ugodnosti revcek ne more živeti. Nasnjofa se belega in imamo izjave o precudovitem dnevu,pa ena konkubina od tam spodaj ga je ta dan kot psa na povodcu vodila.... Pa imamo na koncu....
staridida
13. 01. 2018 18.43
+2
Mich Diam
13. 01. 2018 11.19
-4
BRAVO HRVAŠKA, BRAVO PLENKOVIČ, VAŽNO DA RAVNATE ODGOVORNO!
MaunelNeuer
13. 01. 2018 14.21
+0
pelji si domov totega plenkota ki je v resnici SRB...... ;)