Slovenija

Erjavec Hrvatom brez dlake na jeziku: Najprej spoštujte arbitražo, potem se lahko pogovarjamo o schengenu

Ljubljana, 19. 07. 2017 17.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Se bo Slovenija glede nespoštovanja arbitraže pogovarjala s Hrvati ali ne? Nujno, meni trojica predsednikov Cerar, Brglez, Pahor. Slednji celo ne izključuje skrajne možnosti dvostranskega dogovora, če bo ta v skladu z arbitražno odločbo. Medtem pa je dvojec Erjavec Židan proti kakršnim koli pogovorom, vse dokler sosedje ne priznajo arbitraže.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Arbitraža po slovensko: vsak na svojo stran
    03:24
    Iz 24UR: Arbitraža po slovensko: vsak na svojo stran
  • Iz 24UR ZVEČER: Politika razdvojena glede pogajanj s Hrvaško
    06:56
    Iz 24UR ZVEČER: Politika razdvojena glede pogajanj s Hrvaško

Zunanji minister Karl Erjavec pričakuje, da ga bo koalicija v četrtek pooblastila za to, da piše podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu in ga obvesti, da "Hrvaška krši arbitražno odločbo in suverenost Slovenije ter posega v schengensko območje". Prepričan je, da ima podporo premierja Mira Cerarja.

Kot je pojasnil Erjavec, v skladu s pristojnostmi in odgovornostjo zunanjega ministra opozarja, da Hrvaška po razglasitvi arbitražne odločbe slednjo ves čas krši s tem, ko prihaja do sredinske črte v Piranskem zalivu, kjer je sodišče zelo jasno določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško. Nekako tri četrtine Piranskega zaliva je slovenskega, je spomnil Erjavec in dodal, da gre za notranje morje Slovenije, delno za teritorialno na odprtem delu ter za schengensko območje.

Zunanji minister Karl Erjavec je v ponedeljek opozoril na enostranska dejanja Hrvaške v Piranskem zalivu. Kot je dejal, je bilo po odločitvi arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško 29. junija 52 incidentov enostranske narave, ker gre za kršitve meje, določene na podlagi arbitražne odločbe.

Ne verjame, da zaidejo na slovensko območje, ker bi izgubili orientacijo

Preseneča ga, da v medijih njegove izjave štejejo kot zelo ostre, saj da so korektne in realne. Po njegovem mnenju bi bilo namreč neodgovorno, da kot minister za zunanje zadeve ne bi opozoril na enostranska dejanja Hrvaške. "Ne verjamem, da hrvaška stran zaide na slovensko območje po naključju ali zato, ker so izgubili orientacijo," je dejal.

V tem tednu se s premierjem Mirom Cerarjem o tem še nista pogovarjala, je povedal Erjavec in dodal, da to "ni predmet pogovora". "Če gre za kršitev suverenosti Slovenije, kršitev schengenskega območja, je jasno, kakšna je pristojnost ministra za zunanje zadeve," je dejal. Po njegovih besedah gre za to, da je treba spoštovati mednarodno pravo in je treba ubraniti, kar nam je arbitražno sodišče prisodilo.

Erjavca preseneča, da v medijih njegove izjave štejejo kot zelo ostre.
Erjavca preseneča, da v medijih njegove izjave štejejo kot zelo ostre. FOTO: POP TV
Predlaga, da se koalicija dogovori, kako se bodo na dogodke odzvali

Ne ve pa, kaj razmišlja Cerarjev kabinet oziroma svetovalci, saj je slišati njihovo mnenje v medijih, da izjave med njima niso usklajene. "Očitno ne poznajo dejanskega stanja," ugotavlja Erjavec. Zato je tudi predlagal, da se koalicija v četrtek dogovori, kako se bodo na dogodke odzvali.

"Če bomo pustili, da zadeve na tak način potekajo, bo nastala težava. Ker očitno bo Hrvaška stran menila, da se mi molče strinjamo z njenimi ravnanji, da prihaja do sredinske črte v Piranskem zalivu," je opozoril. Prepričan je, da ima pri tem vso podporo premierja Cerarja, saj da bi ga sicer zagotovo poklical in bi se o tem pogovarjala. "Gre za politiko, ki je ves čas usklajena," je zatrdil in se vprašal, zakaj mediji poročajo o različnih pristopih.

'Vsak poseg preko meje se šteje za incident'

Erjavec je ponovil, da je arbitražno sodišče na morju natančno določilo mejo in ne potrebujemo šestmesečnega roka za usklajevanje in implementacijo. V trenutku, ko bo vlada tako odločila in dala pristojnost državnim organom, lahko po njegovih besedah izvajajo neposredno svojo pristojnost na morju, in to na območju, ki ga je arbitražno sodišče določilo kot slovensko morje. A te odločitve vlada po njegovih navedbah še ni sprejela, ker so zaupali Hrvaški, da se ne bo zatekla k enostranskim ravnanjem.

Po njegovem mnenju je namen enostranskih ravnanja Hrvaške izključno v tem, da bi utrjevala svojo pozicijo, da je meja v Piranskem zalivu sredinska črta. "A to nikoli ni bila in nikoli ne bo," je poudaril.

Na podlagi sklepov vlade o končni razsodbi arbitražnega sodišča se je danes prvič sestala tudi vladna delovna skupina za implementacijo razsodbe arbitražnega sodišča, ki deluje v okviru vladne medresorske koordinacijske skupine za implementacijo razsodbe arbitražnega sodišča.

Na vprašanje, od kje naprej se šteje za to, da je nahajanje tam incident, je odgovoril, da za to štejejo vse tisto, kar pomeni poseg preko meje, ki je bila določena z arbitražno odločbo. Če ni enostranskih ravnanj, se to v miru implementira. A glede na to, da se Hrvaška na morju tega poslužuje, je povsem normalno, da se bo morala slovenska vlada odzvati, je pojasnil Erjavec. Eden od odzivov po njegovih navedbah je, da lahko da tudi ustrezna navodila našim državnim organom, kako ravnati glede na arbitražno odločbo.

Brglez: 'Počasi se daleč pride'

Erjavec se je danes odzval tudi na izjave predsednika DZ Milana Brgleza, ki ga je okrcal, da njegove izjave služijo strankarskim interesom. Izjavo Brgleza šteje kot izrazito politično in strankarsko, saj da očitno pričakuje bližanje volilnega časa.

Predsednik DZ Milan Brglez pa je po drugi strani kritičen do Erjavčevih izjav glede ravnanj Hrvaške po arbitražni razsodbi. Meni, da Slovenija ne bi smela imeti dvojne zunanje politike. "Žal včasih izgleda, da ima včasih dvo-, tro- ali celo četverotirno zunanjo politiko," je ocenil in dodal, da nam to občasno krni ugled in zmanjšuje vpliv.

Predsednik DZ Milan Brglez (na sliki skrajno levo) se boji, da bi nam zaradi takšnih zaostrovanj EU odtegnila pomoč pri udejanjanju arbitražne odločbe.
Predsednik DZ Milan Brglez (na sliki skrajno levo) se boji, da bi nam zaradi takšnih zaostrovanj EU odtegnila pomoč pri udejanjanju arbitražne odločbe. FOTO: Aljoša Kravanja
Na vprašanja o udejanjanju sodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško je Brglez pojasnil, da mora vlada pripraviti vso potrebno gradivo za zaključek prekinjene seje parlamentarnega odbora za zunanje zadeve (OZP) ter načrt ali okvirno časovnico implementacije arbitražne razsodbe. "Dokler tega ne sprejme OZP po predhodnem dovolj širokem političnem soglasju, so vsi morebitni materiali samo osnutki. Na podlagi sklepov OZP bo vlada lahko aktivno in legitimno delovala naprej ter udejanjala arbitražno razsodbo," je navedel.
Trojica predsednikov Cerar, Brglez in Pahor ne izključujejo možnosti dvostranskega dogovora, če bo ta v skladu z arbitražno odločbo, medtem ko pa sta Erjavec in Židan, dokler sosedje ne priznajo arbitraže, proti kakršnim koli pogovorom, tudi o schengnu.

Ob tem je spomni na slovenski pregovor, ki pravi, da se počasi daleč pride. "Mi se moramo predvsem temeljito pripraviti na implementacijo arbitražne razsodbe in z njo začeti sami (glede zakonodaje) in/ali z vsaj minimalnim pristankom hrvaške strani (na terenu). Z izvajanjem potrebnih ukrepov moramo začeti v šestih mesecih, ni pa nam treba v tem času implementirati sodbe v celoti," je poudaril.

Brglez Erjavcu, da upravljanje meja ne sodi v njegov resor

Ob tem se moramo zavedati, da udejanjanje arbitražne razsodbe trenutno podpira Evropska unija, pa tudi države članice. "Če bomo ravnali nepremišljeno, pa bi se lahko tako EU kot države članice odločile, da nam podporo odtegnejo. V takem primeru se bomo (z)našli na istem seznamu, kot je Hrvaška, tj. na seznamu držav, ki se ne držijo svojih zavez," je opozoril.

Enostranska dejanja Hrvaške so po mnenju Erjavca neposreden poseg v suverenost Slovenije in suverenost schengna. Prav tako meni, da Slovenija ne potrebuje šestmesečnega roka za implementacijo odločitve sodišča glede meje na morju, saj je bila z arbitražno odločitvijo ta prvič sploh določena.

Ob tem pa je še posebej poudaril, "da ne smemo iskati volilnih glasov na temah, ki so nacionalnega pomena". "In to arbitraža je," je dejal. Zato moramo biti tu "enotni, zato se moramo držati politično že dogovorjenega", je pozval.

Brglez ob ostrih izjavah Erjavca še pravi, da upravljanje meja ne sodi v njegov resor, "tako da upam, da se bo bolj intenzivno posvetil vodenju svojega in ne drugih resorjev; drugič pa upam, da se zaveda, da takšne solo akcije izven dogovorjenih okvirov pošiljajo napačne signale ne samo našim ljudem in čez mejo, ampak tudi vsem okoliškim državam in drugim državam EU". Ob tem se boji, da nam "zaradi takšnih zaostrovanj lahko EU odtegne pomoč pri udejanjanju arbitražne odločbe".

"Upam tudi, da je za njegove izjave kriva poletna vročina, da si bo kmalu vzel čas za oddih na svojem vikendu na Hrvaškem in da bo jeseni bolj državniško konstruktiven," je bil še slikovit predsednik DZ.

Židan meni, da gre tukaj tudi za varovanje interesov schengna

Se pa Erjavec strinja s prvakom SD Dejanom Židanom, da je nemogoče pričakovati, da bomo skozi dialog uspeli implementirati arbitražno odločbo. Židan je danes ocenil, da bo Slovenija enotna tudi naprej. A ker je na drugi strani partner, ki ne deluje po načelih EU, je po njegovem mnenju dolžnost Slovenije, da naredi vse potrebno za uresničitev odločbe. Ne gre le za branjenje interesov Slovenije, pač pa se je treba zavedati, da varujemo tudi interese schengna, je dodal.

Židan verjame tudi v enotnost slovenske zunanje politike. Da je treba arbitražno odločbo implementirati, je po njegovem mnenju ne le upravičeno pričakovanje naših državljanov, pač pa celega evropskega prostora, ki ga ščiti schengenski režim.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (619)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
20. 07. 2017 17.27
-1
NIČ NE OBSOJAT PROSIM, KER NIKAMOR NE PRIDEMO. Bolje misliti na preteklost, ko je Slovenija PREHITEVALA z dejstvi, če bi bili sosedi še danes v ČAKALNICI za EU bi bilo vse drugače-a dejstva so takšna in NE sme Slovenija popuščati "niti za en pedenj" ali bodo zopet "ta večji" v prednosti !
macek_garfield
20. 07. 2017 14.49
-2
ha haha karelcek je klovn, kako pa kaj njegov vikend vila na hrvaskem? pa to
korintos23
20. 07. 2017 14.50
+7
LLLEPI
20. 07. 2017 16.17
Korelcek se lepo norcuje iz vseh pri tem pa vas milo gleda v oci; Ze celo zivljenje zivi na vas racun zakaj bi se torej odpovedal zlati zili??
LLLEPI
20. 07. 2017 16.19
+1
Malo pogleda okoli sebe da vidi kaksna je situacija odvisno od tega enkrat poboza leve drugic desne in tu je uspeh dosmrtnega politika Slovenije.Castijo pa naivci
Uporabnik113189
20. 07. 2017 14.27
+4
Brglez, "počasi se daleč pride". Na ta izrek imam lepe spomine.. Kot otrok sem imel pač vse drugo v glavi kot delo. Saj poznamo, v bližini so bili moji prijatelji, se šli igrice, sam sem moral pa delati z dedkom, staro gorenjsko grčo, ki jih je imel veliko za ušesi. On v svoji vnemi hiti, sam ga nisem dohajal, pa mu omenim, počasi se daleč pride.. On pa pogleda izpod čela, pa odvrne, hitreje pa še dlje. Škoda da ga ni Brglez slišal..
Apostol1
20. 07. 2017 21.24
+1
Je kar prav da ga ni slišal ,ker tale tvoj dedek ni bil neki veleum ,verjetno sta oba na malo nižjem nivoju
Nimasmisla
20. 07. 2017 14.18
+2
to pot dam prav erjavcu hrvati nas ne jemlejo resno nič več pogovarjat.Samo še slabše bo nobeno drugo sodišće nam ne bo dodelilo izvoz na odprto morje
gobo
20. 07. 2017 13.56
+3
godzila
20. 07. 2017 13.54
+4
Pride Hrvat v bordel in vpraša kaj lahko dobi za to,šef pravi za 1euro edino lahko poližeš našo čistilko Fato,Hrvat kot Hrvat sprejme in gre v sobo k Fati.Ona se sleče vsa umazana neurejena i Hrvat začne lizati.Čez kakšnih pet minut preneha in pravi,fuj groza vi imate pa gliste.Fata pa ,pa šta očeš ti Hrvate za 1eur.Škampe,a,,,,,,,,,,,,,
tornadotex
20. 07. 2017 13.38
+1
Cero ,Brgi in Pahi,prvi znaki ,kdo je v tej zgodbi coopata...ne moreš verjeti,kako se hitro vdajo...softiči....
Transformerji
20. 07. 2017 12.27
-6
Izjavo Erjavca in Židana vzamem kot predvolilno kampanijo. Mnogo bolj me zanima dejansko ozadnje....
cool1
20. 07. 2017 12.38
+7
Dejansko ozadje je tako : Hrvati in hrvaška vlada bodo spoštovali arbitražo samo do takrat, ko bodo šli noter v Schengensko območje, to pa zaradi tega , da jim mi nebi nasadili veto.....Ko bodo pa že v Schengenu, potem pa NE BO veljala za njih ne arbitražna sodba in NIČ ne bo veljalo potem več ! Kaj vam ni jasno , ves čas tako delajo že 25 let !
Transformerji
20. 07. 2017 14.08
+0
Je popolnoma jasno - kaj pa na to porečejo pristaši levih??? Kaj pa še lahko do volitev zaserjejo levičarji???
Transformerji
20. 07. 2017 14.12
Minusi od desnih, v ostalih komentarjih so pa od levih......
Transformerji
20. 07. 2017 14.33
jjhhggff
20. 07. 2017 12.16
+6
Najbolje, da se Pahor in Cerar še naprej "ližeta" s čokolindo in Plenkovičem. Od mene glasu na volitvah ne dobi ne eden ne drugi. Slovenija potrebuje politike z jajci. Brglez naj bo tiho, Erjavec me je pa končno pozitivno presenetil.
korintos23
20. 07. 2017 12.22
-2
cool1
20. 07. 2017 12.39
-2
jjhhggff
20. 07. 2017 12.55
+2
ooResnicA
20. 07. 2017 13.25
-3
priest
20. 07. 2017 12.02
+1
Brglez, kakor je strokovnjak mednarodnega prava, nima takta, kako postopati v določenih trenutnih primerih, tega se ne uči v šolah. Ko gremo v trgovino, nekaj nakupimo, vzamemo nakupljeno in vrnjen denar ob plačilu. Če tega ne storimo in po možnosti ne vzamemo računa, nam kasneje nihče ne bo verjel, da smo sploh kaj kupili. Povsem isti z arbitražno razsodbo. Ali so arbitri zaman sedeli leta in razglabljati, kje poteka meja med državama, mi pa na koncu kolebamo in cincamo med ponujenim, kar je naše že sedaj, sodba je zaključena . Hrvati take prakse sigurno ne bi igrali. Apetiti očitno za Piranski zaliv seveda obstajajo s strani Hrvaške, ki želi kar po domače odriniti mejo na sredino zaliva, za njih pač nič novega in povsem brez sramu. .
Uporabnik113189
20. 07. 2017 11.45
+2
No, pa da pokomentiram še izjavo našega predsednika, o težavah tistih, ki so ostali na drugi strani meje s sodbo arbitraže..Menda bo Šengen dokaj hitro prišel k hrvatom, pa se jim bodo takrat vremena zjasnila.. Zopet bomo imeli na stežaj odprte meje, žice bomo umaknili, skratka živeli bodo svobodno kot ptički na veji.. Malce se bojim, da bo ta pravljica postala nočna mora in bo žica kar ostala, da ne bi soseda vozila k nam množic migrantov in da bomo morali na mejah plačevati še več uniformirane in takšne ali drugačne sile (za razliko da nam EU teh stroškov ne bo plačevala) , da nam ne bodo delali škode..Pri tem seveda ne bo prijetno za tiste na "oni strani". Pa tudi ta naša EU bo morala še marsikaj dokazati, ker je na hudi preizkušnji, mogoče bo kar na lepem izginila..Kaj pa potem?
Uporabnik113189
20. 07. 2017 12.32
+1
Upam da ste razumeli med stavki, naš predsednik se bo zavzemal, da se Šengen čim prej preseli na jug. Potem bomo skupaj s hrvati v prvem vagonu, drugi razred, v prvega nas ne bodo spustili..
appollyon
20. 07. 2017 11.43
+4
Tako se reče Rjavc. Edini pametni na tistem bregu.
JE-BI-GA
20. 07. 2017 12.34
+0
Edini pameten med norimi....................hihihi
korintos23
20. 07. 2017 11.31
+0
Sedaj je pa šel, ima stranko?
Uporabnik113189
20. 07. 2017 11.30
+2
Naša politika je popolnoma zatajila v EU. Tem razvajenim "demokratičnim" državam nikoli ni bilo jasno, kaj je to balkan. Zato pozivajo te migracije. če bi imeli naše izkušnje, bi se tega bali kot hudič križa.. Upam in v mislih že vidim prizor ( zdi se mi strašansko smešen) ko pod oknom mame Merkel z velikim ozvočenjem za nogometni stadion pozivajo ob 5 uri zjutraj k molitvi. Res mila pesem za ušesa, ko še trdno spiš..In ko si zamislim, da vsa prestrašena in zgrožena v spalni srajčki gleda skozi okno, to se ponavlja dan za dnem, nekega dne te odpeljejo ker to ni mogoče več vzdržati. cena nepremičnine gre v nič, delati nihče ne more, ker imajo ti verniki miru vse po svoje. da ne omenjam drugih vrst kulture, hrvatov na primer. Ko vsak dan ugotavljaš da nni nobenih pravil, nobena pogodba ne velja, paziti moraš na vsak gumb, sicer izgine.. Prihaja do kulturnih šokov, ljudje izgubljajo živce. Skratka, to moraš poskusiti, prej ne razumeš..In res me veseli, da to želijo..Potem nas bodo precej bolje razumeli..
Nightyfly
20. 07. 2017 11.18
+2
SkinheadZagreb 20.07.2017 11:00:30 -1 1 To nismo imali ni v ratu. Sijecam se kad bi dosao v Sloveniju i za 10 kuna dobio 30.000.000 tolarjev hahahahah********************skinhead ,,,,,, v 90-ih , zacetku ,sem se sem pa tja sel v dalmacijo ,najveckrat k prijatelju se iz jna . Oba z zeno univerz. izobrazena cloveka . Toda takrat ste bili pa res bogi . Vozil sem polne avtomobile robe ,ker sta se mi na en nacin smilila , ceprav v fantasticnem stanovanju tik nad morjem ,´´ostankom ´´ se socialist .Jugoslavije ,ko sta oba imela se zelo dobre place . V novi drzavi pa ziva revscina . Zato pa uvedba verouka v sole in podobno .Jaz sem samo strmel . Politika pri vas se je obrnila totalno v desni ekstrem . Noro . Ne , nova hrvaska mi ni vsec .
korintos23
20. 07. 2017 11.27
+0
Night...., toti ti pa sledi kot pohleven kuža! hahaha
Nightyfly
20. 07. 2017 11.12
+0
GaiusJuliusCaesar 20.07.2017 11:04:36 3 3 Naši berači so sedaj vsi na jadranu saj so s socialo 300 eurov tam med najpremožnejšimi sloji*************tu ti dam prav .+++++
korintos23
20. 07. 2017 11.15
+0
Uporabnik113189
20. 07. 2017 11.17
+2
Saj ne morejo imeti višje, kdo bo pa plačal vse ta vojaška letala pa tanke?
korintos23
20. 07. 2017 11.12
+2
Čuj Pištek iz Zagreba, naše iz SDS ste povabili na kninsko proslavo?
Nightyfly
20. 07. 2017 11.09
+3
Eno je jasno . Sodisce je odlocilo . Pika . Evropska unija poziva na vzdrznost in miritev strasti .Pika . Slovenija se tega drzi .Pika . Torej je zogica na oni drugi strani , ki ji vsi ti pozivi o miru in dobrososedskem obnasanju ne ustrezajo , ker so bili v zgodovini za to lastnost prikrajsani , ter raje ljubili sablje , noze in podobno . Mesarska ikonografija . Hrvati se morajo v marsicem zahvaliti prav Sloveniji ,ki je bila v teh prostorih vedno svetilnik napredka . In prav Slovenskemu narodu se mora soseda zahvaliti , da je direktno iz drzave NDH presla brez placila krivde v eno tvorbo ,Jugoslavijo v kateri so se umestili , pa se nagrado dobili . Torej je zdaj cas , da zacnejo spostovati pogodbe ,sodbe in zacno obnasati casu in razmeram primerno .
korintos23
20. 07. 2017 11.12
-1
Kaj spet tote stare strošene, spreobrnjene komuniste vun vlačiš?
Uporabnik113189
20. 07. 2017 11.12
+2
Nightyfly
20. 07. 2017 11.32
-1
sodelujem
20. 07. 2017 11.07
+1
Ja,brglez bi čakal...1000 let, saj ima garantirano službo--vrteti kljun, za Slovenijo in narod se jim pa fučka od konca druge.!
Uporabnik113189
20. 07. 2017 11.04
+2
Poln kufer imam te Ljubljanske generacije neoliberalcev. Ta naša politika nima vseh kokoši preštetih. Leva bi šla v "španovijo" nazaj z balkanom, resno jih muči jugonostalgija, desna bi za dober denar prodajala Slovenijo balkanu in se norčevala iz vsega kar smo slovenci kot narod dosegli potvarjala zgodovino pa če zato izgubimo pol države, neoliberalci bi pa vse reševali samo z diplomacijo. Diplomacija ni vsemogočna, je samo delček tega kar mora uporabljati država in njen aparat. Vsi pa bi šli na dopust k hrvatom, pa čeprav imamo na mejah hladno vojno. To je popolnoma noro..Država ima zato množico instrumentov, od vojske do policije, da ne naštevam. Uporaba sile je legitimno sredstvo da ukrotiš barbara, ki ne spoštuje zakone in predpise ali naše države, dajte vsaj to razčistiti med seboj. Upate pa si samo izživljati na obubožanim državljanom in stradati upokojence. Res prav oblast.. Ko pa od znaj nekdo grdo pogleda so pa vsi pod mizo oziroma v kleti ali pa lovijo Merklovo za krilo po hodnikih..
BildiTheEmperor
20. 07. 2017 11.06
+1
Dokler bo večina za to da državo vodijo najbolj nesposobni državljani, .... drugače ne bo. Sposobni so bili v teh krajih nezaželjeni zadnjih 70 let.
290ktober
20. 07. 2017 11.07
+2