Slovenija

Pusićeva prepričana v rešitev vprašanja LB

Bled, 03. 09. 2012 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zunanji minister Erjavec in hrvaška kolegica Pusićeva sta se strinjala, da je bil storjen napredek glede LB. Slovenija bo sprožila postopek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU, ko bosta vladi potrdili rešitev, ki jo bosta predstavila strokovnjaka.

Karl Erjavec - 11
Karl Erjavec - 11 FOTO: Miro Majcen

Zunanji minister Karl Erjavec in njegova hrvaška kolegica Vesna Pusić sta se danes strinjala, da je bil storjen napredek glede reševanja problematike Ljubljanske banke (LB).

Že naslednji dan, ko bosta vladi potrdili rešitev strokovnjakov, lahko začnemo postopek ratifikacije, je po srečanju s Pusićevo na Bledu ob robu strateškega foruma dejal Erjavec. Pusićeva pa je rekla, da si želi, da bi se to zgodilo čim prej, bilo pa bi tudi pozitivno sporočilo javnosti, če Slovenija ne bi bila zadnja pri ratifikaciji.

Strokovnjaka, slovenski France Arhar in hrvaški Zdravko Rogić, sta se prvič sestala prejšnji teden na Otočcu, njuno naslednje srečanje pa bo, kot je danes napovedal Erjavec, 18. septembra v Zagrebu.

Hrvaški premier Zoran Milanović je dejal, da ne vidi razloga, zakaj bi Slovenija zaradi spora o Ljubljanski banki (LB) ovirala ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU. Kot je dejal, je Hrvaška izpolnila vse obveznosti za članstvo v EU, zato ne pričakuje, da si bo Slovenija izmislila nove pogoje za ratifikacijo.

Ministra sta danes ugotovila, da je bil glede LB od njunega zadnjega srečanja v Dubrovniku, ko sta se dogovorila za imenovanje strokovnjakov, storjen napredek.

Tega sicer še ni mogoče reči z gotovostjo, a vsi pokazatelji govorijo v prid temu, da je mogoče najti rešitev, ki bo zmagovalna za obe strani, je dejala Pusićeva in dodala, da se zdi, da bosta Arhar in Rogić kmalu predstavila predloge rešitev. Kot je dejala, pogovori ekspertov "kažejo pozitivne simptome".

"Pogovori gredo v pravo smer, potrebna sta dialog in iskanje za obe strani sprejemljive rešitve," pa je dejal Erjavec, ki po pogovoru z Arharjem meni, da so dobre možnosti, da eksperta, ki dobro poznata zgodovino reševanja vprašanja, pripravita rešitev, ki bo sprejemljiva tako za Ljubljano kot za Zagreb.

Na novinarsko vprašanje, kaj se dogaja s pooblastili hrvaške vlade dvema komercialnima bankama za tožbe proti LB in NLB na hrvaških sodiščih, sta ministra odgovorila, da o tem konkretno nista govorila, saj je to vprašanje za strokovnjaka.

Če Slovenija ne bo ratificirala pogodbe, bo to slabo za obe državi

Vesna Pusić
Vesna Pusić FOTO: Reuters

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je prepričana, da bosta Slovenija in Hrvaška našli rešitev glede LB. ''Jaz sem o tem absolutno prepričana. Mislim, da taka rešitev obstaja in da če je nekdo to sposoben predlagati, sta to Arhar in Rogić,'' meni Pusićeva, ki ima tudi svoje zamisli, a jih z javnostjo ne želi deliti.

Čeprav zadev ne povezuje, verjame, da bo Slovenija tudi pravočasno ratificirala pristopno pogodbo Hrvaške z EU. ''Slovenija mora pogodbo ratificirati do 1. julija 2013, da bo Hrvaška lahko postala članica EU. Za Hrvaško ne bi bilo dobro, če bi na koncu vse članice EU pristopno pogodbo ratificirale, Slovenija pa ne. Ampak verjemite mi, da to ne bi bilo dobro niti za Slovenijo,'' je dejala Pusićeva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MsPikapiki
03. 09. 2012 23.45
+1
Karel je v odmevih govoril o povrnitvi zaupanja. Hahahaha. Tolikokrat kot nas je že ta naplahtal, zdaj pa naj bi mu zaupali. Ti politiki so res v oblakih. Pa o fiskalnem pravilu je govoril in o pokojninski reformi, ki jo je v Pahorjevi vladi zavrnil in celo izstopil iz koalicije zaradi nje. Tipu se že kisa, ker da v enem letu obrne mnenje za 100 % res ni normaln.
Brabus
03. 09. 2012 22.29
-1
Hrvaški premier Zoran Milanović je dejal, da ne vidi razloga, zakaj bi Slovenija zaradi spora o Ljubljanski banki (LB) ovirala ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU. Ja, pa kaj, je slep? Zakaj lahko vedno samo hrvati nekaj pogojujejo, oni imajo vedno vse prav? Zakaj pa oni blokirajo NLB na hrvaškem?
TRUMPP
03. 09. 2012 21.13
+1
Tudi Jadranka je enako govorila. Ne vem , če Pusičeva gleda v oči, ko govori. To moram, še preverit.
Adolph
03. 09. 2012 18.50
+1
Erjavec in Busicka . . . . strokovnjaka?????? Za zavajanje naroda. . . . .. .
BUONGIORNO
03. 09. 2012 15.18
+3
Pogovori bodo šli v pravi smeri takrat, ko bo hrvaško gospodarstvo vrnilo LB 1,5 miljarde eur, ta bo pa poplačala svoje takratne hrvaške komintente!!
Drago Kurnik
03. 09. 2012 14.40
-1
Karl ne se dat drugače nas bodo vrli hrvati spet okrog prinesli, tako kot vedno !!
vetlan
03. 09. 2012 17.03
Ne glede na to, če se bo Karli strinjal al pa ne, bo hrvaški narod za ali proti, bo Hrvaška v EU (naslednja evropska kolonija)
Bojan-F
03. 09. 2012 14.38
+2
\"Pogovori gredo v pravo smer.\" ... Ejla! Navodila niso bila taka!!!
artifakt
03. 09. 2012 14.36
+2
to da gredo pogovori v pravo smer lahko pomeni samo eno: nateg državljanov, tako slovenskih kot hrvaških...
indal
03. 09. 2012 14.25
-1
Kahli...naj te malo razsvetljim, da po dozdajšnjih izkušnjah z "vami" PRAVE POTI V POLITIKI NI!
terran
03. 09. 2012 13.52
+9
kar ni zapravu Petrle v 90tih letih prejšnjega stoletja....(poleg meje na Mirni...npr želežniško povezavo z Reko ki je bila vseskozi slovenska).....bo pa zdaj vhli khalel..zrihtal......bodo na konc hrvati ugotovili da smo jim dolžni ves nihov zunanji dolg pa meja hrvaške z italijo je nek blizu Rateč pri Planici...ja to je sposobna politika...uf.....
wsharky
03. 09. 2012 13.48
+5
... e moj karel ... ti pa znas ... le kje si hodil vsa ta leta ...
terran
03. 09. 2012 13.53
+6
pikksi
03. 09. 2012 13.46
+3