Slovenija

VIDEO: Erjavec: Kaj imam jaz z odstopom Ronnya Abrahama?

Ljubljana, 07. 08. 2015 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Na zunanjem ministrstvu je potekal sestanek političnih akterjev, na katerem so se pogovarjali o rešitvah nadaljevanja postopka pred arbitražnim sodiščem. Vlada bo odločitev o novem arbitru sprejela na seji prihodnji četrtek. Po sestanku je Karl Erjavec povedal, da se ne počuti odgovornega za nove zaplete pri arbitraži.

Več videovsebin
  • Novinarska konferenca Karla Erjavca in Jožefa Horvata
    06:22
    Novinarska konferenca Karla Erjavca in Jožefa Horvata
  • Odgovori na novinarska vprašanja
    11:58
    Odgovori na novinarska vprašanja
  • Iz SVETA: Kako naprej?
    01:58
    Iz SVETA: Kako naprej?
  • Iz 24UR: Kaj lahko pričakujemo v četrtek?
    01:21
    Iz 24UR: Kaj lahko pričakujemo v četrtek?
  • Iz 24UR: Erjavec se ne čuti odgovornega
    03:18
    Iz 24UR: Erjavec se ne čuti odgovornega
  • Iz 24UR: Diplomati: Novih zapletov ne sme biti
    02:58
    Iz 24UR: Diplomati: Novih zapletov ne sme biti

Po odstopu arbitra Ronnyja Abrahama politika v teh dneh išče najboljšo rešitev za Slovenijo. Zunanji minister Karl Erjavec, ki je sicer ves čas v stikih s premierjem Mirom Cerarjem, se je predčasno vrnil z dopusta. Na zunanjem ministrstvu je potekal sestanek, ki se ga je udeležil tudi predsednik odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat.

Pogovori politikov o iskanju najboljših rešitev za nadaljevanje postopka pred arbitražnim sodiščem, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, so po odstopu Abrahama očitno stekli takoj. Erjavec je v četrtek pojasnil, da je s premierjem govoril glede nadaljevanja arbitraže in sklica seje odbora DZ za zunanjo politiko.

Vlada o novem slovenskem arbitru prihodnji četrtek

Zapleti pri arbitražnem postopku so že drugič pri dopustovanju zmotili Karla Erjavca.
Zapleti pri arbitražnem postopku so že drugič pri dopustovanju zmotili Karla Erjavca. FOTO: 24ur.com

Vlada bo odločitev glede imenovanja novega arbitra na arbitražnem sodišču med Slovenijo in Hrvaško sprejela predvidoma v četrtek, 13. avgusta, in nato o njej ustrezno obvestila arbitražno sodišče, so danes sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Petnajstdnevni rok za imenovanje novega slovenskega arbitra naj bi se sicer glede na to, da je sodišče Slovenijo o odstopu arbitra Ronnyja Abrahama obvestilo v sredo, iztekel 20. avgusta.

Rok Hrvaški za imenovanje novega hrvaškega arbitra po odstopu Budislava Vukasa pa se bo iztekel 14. avgusta.

Če katera izmed držav v določenem roku imenovanja ne opravi, to potem v skladu z arbitražnim sporazumom izvede predsednik sodišča. To možnost je pričakovati predvsem v primeru hrvaškega arbitra, saj se je Hrvaška odločila za enostranski odstop od arbitražnega sporazuma in nesodelovanje v nadaljnjih aktivnostih v arbitražnem procesu.

Iz Cerarjevega kabineta so danes sicer ponovno sporočili, da "Slovenija popolnoma zaupa v neodvisnost in nepristranskost arbitražnega sodišča ter pričakuje, da bo nato sodišče čim prej v polni sestavi nadaljevalo svoje delo in skladno z arbitražnim sporazumom izdalo razsodbo".

Sestanek na MZZ

Predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Jožef Horvat je ob prihodu na sestanek na zunanjem ministrstvu novinarjem povedal, da pričakuje podrobno analizo po odstopu arbitra Ronnyja Abrahama ter časovnico in aktivnosti vlade.

Karl Erjavec je na novinarski konferenci povedal, da so imeli na MZZ sestanek z različnimi predstavniki, na sestanku je bil tudi predstavnik odbora za zunanjo politiko, predstavniki kabineta predsednika vlade, predsednika države in drugi. Namen sestanka je bila ocena stanja. "Vlada je imenovala arbitra, ki si je kasneje premislil in odstopil. V četrtek pričakujemo, da bo seja vlade, kjer bo sprejeta odločitev glede novega arbitra," je dejal.

"Kar se tiče postopka, Slovenija stoji na stališču, da se arbitražni postopek nadaljuje, ves čas smo v stiku z odvetniško pisarno," je povedal. Tega, kaj odvetniki svetujejo, ni mogel komentirati. ''Enostranski odstop Hrvaške ne pomeni konca arbitražbnega postopka, enostranski odstop od pogodbe ni mogoč, zato bo Slovenija nadaljevala postopek. Zadovoljni smo, da ima evropska komisija isto stališče," je povedal.

"Nisem se zavil v molk. S predsednikom vlade sva že nekaj časa dogovorjena, da izjave v zvezi s spotopkom daje samo kabinet predsednika vlade, jaz se tega držim," je pojasnil.

O tem, pod kakšnimi pogoji je Ronny Abraham sprejel mesto arbitra, je povedal: "On je bil povprašan in je sprejel, v nekem trenutku pa si je premislil." Erjavec ne čuti odgovornosti za nov zaplet, torej za odstop slovenskega arbitra. "Kaj imam jaz s tem," je vprašal. "Lahko vam zagotovim, da ga nisem prepričeval, naj odstopi," je dejal minister in zatrdil, da odstop Abrahama ni nič posebnega, v bistvu "del pravnega postopka".

Povedal je, da je ključno to, da evropska komisija vidi arbitražni postopek kot edini način reševanja te težave.

Predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Jožef Horvat je povedal, da je zadovoljen z današnjo razpravo, in da bo prihodnji četrtek sklical sejo odbora za zunanjo politiko, ki bo zaprta za javnost. "Odbor ima isto stališče, kot ga je imel prej. Vztrajamo pri tem, da se arbitražni postopek nadaljuje in spelje do konca. Slovenija je država, ki spoštuje mednarodne dogovore," je povedal.

Glede tega, koga bi lahko imenovala Slovenija oz. ali bi to odločitev morda prepustila predsedniku arbitražnega sodišča, se ne Erjavec ne Horvat nista želela izrekati. Kot je dejal Erjavec, bo odločitev odvisna od razprave na sestanku predsednikov strank, pomembno bo tudi mnenje OZP, na koncu pa bo odločitev sprejela vlada.

Karl Erjavec in Jožef Horvat sta odgovarjala na zastavljena vprašanja.
Karl Erjavec in Jožef Horvat sta odgovarjala na zastavljena vprašanja. FOTO: 24ur.com

"Odstop od arbitraže ni možen"

Sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice Boštjan M. Zupančič je v zvezi z zapleti v arbitraži o meji med Slovenijo in Hrvaško opozoril, da je bistvo arbitraže v vnaprejšnji zavezi, da bosta končno razsodbo upoštevali. In če sporazum konkretno ne predvideva obojestranskega odstopa, potem tudi odstop obeh ne bi imel pravnih posledic.

"Arbitraža je po svoji naravi tudi mediacija med strankama in rekonciliacija njunih stališč. Tu je torej povsem na mestu kompromis med strankama, ki ju v arbitražnem sodišču manj nepristransko - kar je povsem sprejemljivo - zastopata nacionalna arbitra. Bistvo arbitraže pa je v vnaprejšnji zavezi, ki sta jo stranki dali, da bosta končno razsodbo upoštevali," pojasnjuje Zupančič.

Glede namere Hrvaške, da odstopi od arbitražnega sporazuma, in možnosti, da bi se Slovenija morda s tem strinjala, Zupančič opozarja, da je odgovor na to vprašanje v samem arbitražnem sporazumu.

"Če sporazum konkretno ne predvideva obojestranskega odstopa od arbitraže, potem tudi odstop obeh strank ne bi imel pravnih posledic. Tak odstop, ali pa celo samo enostranski odstop Hrvaške, bi bil v ostrem nasprotju z načelom mednarodnega prava (in prava sploh), da je treba sprejete sporazume pošteno in z dobro voljo (bona fide) izvrševati. To načelo je: pacta sunt servanda. Normalno in logično pri tem pa je, da o tem vprašanju spet odloča arbitražno sodišče samo," pojasnjuje Zupančič.

"O enostranskem hrvaškem odstopu od sporazuma, to je o razlogih zanj, bo v okviru obstoječega pravnega postopka pač presojalo arbitražno sodišče samo. O nadaljnjem obstoju sporazuma in torej tudi procesa arbitraže ne more biti dvoma, ne glede na to kaj govorijo hrvaški politiki," je prepričan.

Odstop predsednika Meddržavnega sodišča Ronnyja Abrahama s položaja arbitra s tem po njegovem mnenju nima nikakršne logične zveze. "Vprašanje pa je seveda, kakšne bodo na koncu posledice za Hrvaško - recimo v okviru EU -, če ne bo upoštevala razsodbe arbitražnega sodišča. Jaz bi Hrvaški posredno svetoval, naj tega raje ne naredi," je dodal.

Odstop Abrahama s položaja arbitra, na katerega ga je imenovala Slovenija, sicer po besedah Zupančiča "pravno gledano pomeni zgolj to, da ima zdaj Slovenija nadaljnjih 15 dni časa, da si najde drugega arbitra".

Sam bi predlagal nekdanjega predsednika ustavnega sodišča Ernesta Petriča. "Profesor Petrič je od naših mednarodnih pravnikov prav gotovo daleč najbolj uveljavljen juriskonsult. Je član komisije Združenih narodov za mednarodno pravo (ILC), kar je za specialista za mednarodno pravo daleč največji možen dosežek. Tega pa se pri nas zaradi naše prislovične kmetskosti - prosto po V.V. Godini - sploh ne zavedajo. Nisem pa obveščen, zakaj Petrič to funkcijo menda odklanja," pravi Zupančič.

Prepustiti odločanje o Abrahamovem nasledniku predsedniku arbitražnega sodišča ima po njegovih besedah določeno prednost, da bi taki izbiri Hrvaška spet težko nasprotovala. "Poleg tega bi taka odločitev slovenske vlade pomenila, da spoštuje samo arbitražno sodišče in da mu zaupa, kar je s civilizacijskega stališča pohvalno," dodaja.

"Po drugi strani pa je seveda to nakup, če se grobo izrazim, mačka v žaklju. Nemogoče je vnaprej napovedati, kakšno stališče bo zastopala oseba, ki jo bo izbral predsednik arbitražnega sodišča," opozarja Zupančič.

Pri tem je zanikal, da bi sodeloval pri izbiri Abrahama za arbitra, kar se je pojavljalo v nekaterih medijih. "Ideja pa, čigarkoli je že bila, je bila res genialna. Tu bi še enkrat poudaril, da ne vemo za konkretne razloge, zaradi katerih je gospod Abraham žal odstopil. O tem, kakšno vlogo bom, če sploh, imel sedaj, ne odločam jaz; o tem bo, če bo, odločala vlada," je še dejal Zupančič.

Grims: Pogovor med Sekolcem in Drenikovo morda ni bil naključje

Poslanec SDS Branko Grims je pojasnil, da glede prisluhov nekdanjemu arbitru Jerneju Sekolcu in slovenski agentki Simoni Drenik poteka "obširna policijska preiskava, ki preiskuje marsikatere možnosti, tudi to, da ta pogovor ni bil naključje".

Branko Grims
Branko Grims FOTO: Damjan Žibert

Poudaril je, da bi moral zunanji minister poskrbeti, da do česa takega nikoli ne bi prišlo. Grims o konkretnih podatkih glede preiskave sicer ni želel govoriti. Je pa dejal, da je bil nekdanji slovenski arbiter Sekolec, ki je po objavi prisluhov julija odstopil, sodelavec Udbe in da so ga ujeli pri pogovoru, "kar je dvakrat narobe - pravno in seveda varnostno".

Prisluhi so bili po njegovih besedah "zabeleženi na način, za katerega človek komaj verjame, da je res". "Če so bili na ministrstvu za zunanje zadeve opozorjeni, da gre za zadevo, kjer se vsesplošno prisluškuje, kako lahko potem nekdo, kot je Sekolec, ki ima tako dolge in bogate izkušnje na tem področju, naredi tako hudo napako, razen če gre za kaj drugega," je dejal Grims.

Po njegovih besedah je namreč kar nekaj indicev, da je šlo pri tej zgodbi "za namerno malomarnost in za to, da bi šlo lahko tudi za recimo temu tovariško pomoč nekomu na Hrvaškem, ker je v velikih škripcih, ker je tam praktično štiri mesece pred volitvami HDZ že zmagal".

Glede zapletov v zvezi z arbitražo Grims meni, da bi morala Slovenija v danih primerih vedno iskati konsenz, stopiti skupaj in vse stvari delati premišljeno in enotno. "Za posamičnimi potezami, za katerimi ni tega konsenza, stoji tisti, ki je to sprejel," je prepričan Grims.

Na vprašanje, ali že pripravljajo interpelacijo zoper zunanjega ministra, je poslanec SDS odgovoril, da sam "tega prav nič ne pripravlja". Upa pa, da je zdaj konec "domačijskosti in klovnovstva na področju zunanje politike".

"Zunanja politika je ostro profesionalna zadeva, je stvar, kjer se v besedah sicer zelo veliko govori o vrednotah, o solidarnosti pa še o čem, dejansko se pa v vseh državah brezpogojno in najprej ostro ščiti svoje lastne interese in pri tem se ravna profesionalno, brez naivnosti, se pravi na popolnoma nasproten način, kot se je žal dogajalo v zadnjih letih v Sloveniji," je še dejal Grims.

Javnomnenjska raziskava je pokazala, da odločitev hrvaškega sabora, da država odstopi od arbitražnega sporazuma s Slovenijo, podpira 86 odstotkov Hrvatov.
Javnomnenjska raziskava je pokazala, da odločitev hrvaškega sabora, da država odstopi od arbitražnega sporazuma s Slovenijo, podpira 86 odstotkov Hrvatov. FOTO: Reuters

86 odstotkov Hrvatov za izstop iz arbitraže

Julijsko odločitev hrvaškega sabora, da država odstopi od arbitražnega sporazuma s Slovenijo, podpira 86 odstotkov Hrvatov, je pokazala javnomnenjska raziskava, ki jo je objavila komercialna televizija RTL. Največ anketirancev si želi, da bi državi rešitev glede meje poiskali v dvostranskih pogajanjih.

Le 5,4 odstotka vprašanih je menilo, da bi bilo treba nadaljevati postopek na arbitražnem sodišču. 8,6 odstotka jih ni znalo ali pa ni želelo odgovoriti na vprašanje o podpori odločitvi sabora, ki ga je v telefonski anketi v začetku avgusta 1300 Hrvatom zastavila agencija Promocija Plus.

Medtem ko je 37,7 odstotkov vprašanih ocenilo, da je spor treba reševati v neposrednih pogajanjih dveh držav, jih petina navija za odhod na Meddržavno sodišče v Haagu, 14,1 odstotkov pa za ureditev spora na Mednarodnem sodišču za pravo morja v Hamburgu. Nova arbitraža z novimi sodniki bi bila sprejemljiva za 11,2 odstotkov anketiranih. Večina verjame, da bi nov način reševanja spora o meji prinesel Hrvaški ugodnejšo rešitev, kot pa bi jo sprejelo arbitražno sodišče.

Za 32,5 odstotkov je najboljša rešitev sicer meja po sredini Piranskega zaliva, nekaj več kot deset odstotkov pa jih meni, da bi moral biti celoten zaliv hrvaški. Da sta slovenski dve tretjini zaliva, je sprejemljivo za 8,2 odstotka vprašanih, medtem ko jih sedem odstotkov verjame, da bo dve tretjini morja pred Piranom dobila Hrvaška.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1908)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NoviceResnice
09. 08. 2015 12.16
Najbolj nesposobna politična elita v vesolju ... Je ta...naša Slovenska......obupno...dokler boste volili populistične neodgovorne nakladaške karieristične nesposobneže bo to tako.....
ARMEL
09. 08. 2015 02.32
+2
Vsi imate po svoje zelo prav a prav RJAVEC je pričel blebetati o arbitraži češ da se mu zdi da gre Sloveniji arbitraža v prit a Hrvati so to vse prisluškovali in so bili vse na tekočem a drugi Hrvaši prisluh našemu ARBITRU IN TISTI DRUGI NAŠI in ko še to slišali im je bilo dovolj in se je pričelo a naš RJAVEC pa lepo na dupustu ko bi moral dobro vedeti da je v službi državi Sloveniji in kod zunanji minister bi moral dobro podučiti našega arbitra kako se sme komunicirati in sedaj Rjavčeva aroganca češ da on pri tem nima nič a za vraga kaj še RJAVEC počne kod zunanji minister če o tem nima nič pa on bi moral biti prvi odgovoren za takšno blebetanje in tvoj mehurček tako kod si sam izjavil in tisti mehurček se je razpočil in moraš takoj odstopiti ne jutri moral bi že pred arbitraži a kod stranko pusti čisto pri miro kod stranka DESUS ni kriva nič lepo sam odidi takoj tvoje arogantne drže je dovolj ker vse te besede so bile že povedane le moriš Slovenijo in prebivalce naše male dežele in moj po vrsti je ,,,,,1953,lep pozdrav Slovenija ,Z,P,,,,lp.
Montekristo
09. 08. 2015 01.58
+1
Tu ni kaj dosti za komentirati in filozofirati, Korl MORA odstopiti!!!
tron3
08. 08. 2015 21.41
+6
Ameriški veleposlanik na Češkem, nima vstopa v predsedniške dvore, ker je kritiziral, češkega predsednika, ker je šel na parado v Moskvo, pri nas, pa lahko vohunijo, serjejo pa naši Državi itd, pa nikome ništa, halooooo!!!
Diškor
08. 08. 2015 22.50
-1
TAM ČEHI VLADAJO, PRI NAM PA PAJDAŠKO-JUGO NAVEZA.
BULDOH
08. 08. 2015 21.01
-2
Abraham je še Izaka hotu ubit-k sreči je Bog preprečil....
cmer?ek5
08. 08. 2015 21.26
-4
Mogoče mu uspe Kohlna,,,,,,,,,Dam na ofer...!
br.0001s
08. 08. 2015 20.25
sam politika je kriva če bomo kdaj v vojni in brez skrbi da bodo politiki tud odgovarjali pred svetim sodiščem.
br.0001s
08. 08. 2015 20.24
abraham vam želi miru in sreče
arthur1982
08. 08. 2015 17.55
+4
G. Erjavec ima samo eno težavo in sicer, da se na vsakem ministrstvu, ki ga vodi on dogajajo svinjarije in on nikoli nima nič s tem, človek še kant ni mogel poštimati....
ssbobo
08. 08. 2015 16.18
+2
Skratka NIMAM KOMENTARJA........ mene kot prebivalca te uboge državice NE more zastopati kot Zunanji minister, taka oseba prav nikjer...... ampak RES PRAV NIKJER
BULDOH
08. 08. 2015 15.24
-2
Levaki so že eno državo zapravili-nič čudnega, če bojo še tadrugo.....
sinhron
08. 08. 2015 15.57
+6
Ja če bodo desnaki kar naprej podarjali Slovensko ozemlje !
Goky
08. 08. 2015 16.26
+2
srebrnibreg
08. 08. 2015 17.31
+4
Spreobrnjeni levaki in komunisti so jo zapravili, ker v tisti niso mogli krasti, čeprav so ponosno nosili rdečo zvezdo sedaj pa po njej pljuvajo.
arthur1982
08. 08. 2015 17.58
+3
Verjetno so jo morali zapraviti, ker bi sicer verjetno na površje prišle afere z orožjem...
BULDOH
08. 08. 2015 21.03
+0
cmer?ek5
08. 08. 2015 15.15
+5
Ti nimaš nič z odstopom Abrahama,,,,,,,Mi pa smo skoraj 90% za odstop "tebe",nesposobnež in škodljivec SLO.......!
proletarec1
08. 08. 2015 14.13
+10
ERJAVEC:60%UPOKOJENCEV, SI ŽEWJNIH, ČEZ VODO PELJAl. ali ni že čas, da odstopiš?
Goky
08. 08. 2015 15.05
-1
to nima veze z arbitražo - je pa res. Ni pa vse kriv on. Razne reform so pripeljale do tega.
puspan
08. 08. 2015 22.09
proletarec, k mesečniku in vijolici pojdi, tam ti izpolnijo vse želje.
proletarec1
08. 08. 2015 22.23
sinhron
08. 08. 2015 13.54
+4
Slovenija bi morala zahtevati celotno nekdanjo cono B ( DO REKE MIRNE ! ) ,do tega ima pravico , saj so Angloameriške sile odvzele Sloveniji cono A ( od beneške Slovenije , Rezije do Trsta ! ) ,cono B pa dodelile Jugoslaviji ( Slovenskemu ozemlju ! ) , to bi moral biti predmet pogajanj in ne koliko Piranskega zaliva pripada Sloveniji ! Hrvaška pa že vseskozi od druge svetovne vojne vrši na Slovenijo tiho agresijo in ji trga košček za koščkom ozemlja , naša diplomacija pa nič !
Goky
08. 08. 2015 09.22
+2
Osebno mislim, da ni važno kdo je kaj zakuhal. V 25 letih je vedno isto prerekanje levo desno za ostalo ni posluha. Bili so levi na vladi in desni, če me spomin ne vara se ni zgodilo nič. Meje še vedno ni.. Zagovarjamo dobrososedske odnose in prijatelje takrat, ko nam je prav - mislim na prijatelje Hrvate, ko pa jim kaj ne diši pa parada.
nevera
08. 08. 2015 09.12
+1
Abraham sprejme svoje imenovanje za enega od arbitrov za obljubljenih 1 000 000 €. Pride, prebere kaj je tisti naš prejšnji zakuhal in nazadnje kljub 1M € ZBEŽI od arbitreže... Za Karela je to neč posebnega...
dule100
08. 08. 2015 09.09
-3
Res je, ti si skoraj brez zveze !
Berdem
08. 08. 2015 09.05
+6
Slovenska diplomacija se je v celotni zadevi slabo izkazala, kdo je pa na čelu, se pa ve
Goky
08. 08. 2015 08.57
+6
sem bral Hrvaško anketo - oni bi najraje kar cel Piranski zaliv. Bravo tako se to dela. Mi se pa cincamo za 20 metrov od tistega kar je bilo naše. Zemljevida iz 60-70 let pa ne zna noben pogledat. Rad bi vedel kaj bi Hrvati zahtevali, če bi bil položaj zamenjan. Najbrž do Tolmina.
1xy
08. 08. 2015 09.05
+1
saj to je osnovni problem, niso zadovoljni z arbitražo ker bi naj dobili "samo" 1/3 Piranskega zaliva........naši pa vztrajajo in so zadovoljni ker smo izgubili 1/3 našega zaliva........ne razumem, res ne razumem, slovenske politike..........
Goky
08. 08. 2015 09.25
+6
naši bi morali zahtevat najmanj cono B. potem bi pa videli kaj bi odgovorili. Malo hočeš še manj dobiš. Taki smo mi.
vozilo1234
08. 08. 2015 08.52
-11
ne vem zakaj bi moral Erjavec odstopiti
BULDOH
08. 08. 2015 16.01
+3
Oskar22
08. 08. 2015 08.38
-3
Dobro povedal erjavec odstopa nebo..zakaj že?