Slovenija

Erjavec prepričan: Arbitraža bo slej ko prej uresničena

Ljubljana, 25. 09. 2017 17.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Karl Erjavec je znova poudaril, da dialog s Hrvaško nima smisla, če se sosedi ne želijo pogovarjati o tem, ali arbitražna odločba velja. Izrazil je tudi prepričanje, da bo sodba mednarodnega sodišča slej ko prej uresničena in povedal, da bo pripravil informacije glede pravnih možnosti, ker Hrvaška ne spoštuje razsodbe.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Hrvate zanima, katere poteze bo sedaj potegnila Slovenija
    02:18
    Iz SVETA: Hrvate zanima, katere poteze bo sedaj potegnila Slovenija
  • Iz 24UR: Vladi se izteka čas za uveljavitev arbitražne sodbe
    02:19
    Iz 24UR: Vladi se izteka čas za uveljavitev arbitražne sodbe
  • Iz SVETA: Slovenija bo pospešila implementacijo
    02:04
    Iz SVETA: Slovenija bo pospešila implementacijo

Po koalicijskem vrhu je zunanji minister Karl Erjavec napovedal, da bo v naslednjih tednih za vlado pripravil informacijo glede pravnih možnosti glede na to, da Hrvaška odločbe ne spoštuje. Gre zlasti za tožbe, na primer na evropsko sodišče v Luksemburgu, je pojasnil. Napovedal je tudi, da bo Slovenija pospešila postopek sprejemanja vse potrebne notranje zakonodaje, ki bo prilagojena mejam, določenim z arbitražno odločbo.

Prav tako je napovedal, da bo Slovenija izvajala suverenost tam, kjer je po arbitražni odločbi to dolžna. "Po navedbah premierja Mira Cerarja in ministrstva za notranje zadeve policija že sedaj izvaja pristojnosti, vendar bo seveda treba delo policije okrepiti," je dejal zunanji minister po današnjem vrhu koalicije.

Implementacija arbitražne odločbe in prilagajanje zakonodaje je ena stvar, reševanje vprašanj ljudi ob meji z interventnim zakonom pa je druga zadeva, je dodal. S tem se, kot je spomnil, ukvarja posebna medresorska skupina, ki bo individualno obravnavala vse primere.

Na vprašanje hrvaške novinarke, ali so mogoči kakšni dogovori, ki bi hrvaškim ribičem omogočili plutje in ribolov do sredine Piranskega zaliva, je Erjavec odvrnil, da takšni dogovori niso mogoči, dokler ni arbitražna odločba implementirana in dokler ne bosta obe državi spoštovali arbitražne odločbe.

Povečanje števila pomorskih policistov je stvar ministrstva za notranje zadeva in predsednika vlade, ki vodi medresorsko skupino, je dodal. "Na vsak način bo treba urediti vse potrebno za izvajanje naše suverenosti," je dejal Erjavec.

Dialog s Hrvaško lahko Slovenija nadaljuje, ko se bo hrvaška politika pripravljena pogovarjati o uresničitvi arbitražne odločbe. "Dokler tega ni, tudi dialog ni smiseln," je še dejal.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer pa je po vrhu koalicije dejala, da "Slovenija pričakuje in dela vse na tem, da vzpostavi pogoje za to, da bomo lahko začeli izvajati arbitražno razsodbo. V tem času intenzivno pripravljamo ustrezne implementacijske zakone in pričakujemo, da bodo jeseni, najverjetneje oktobra, prišli v obravnavo v DZ." Napovedala je še, da bo vsa implementacija striktno sledila vsebini arbitražne razsodbe.

Ponovno je izpostavila, da so ob izvzetju političnih odnosov, vsi ostali odnosi s Hrvaško zelo dobri. "Pozivam politični vrh Hrvaške, da gre v dialog. Dialog in spoštovanje mednarodnega prava sta gonilo demokracije, ki ga moramo spoštovati in se na političnem parketu temu ustrezno obnašati," je še dejala Kustec Lipicerjeva.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec
Slovenski zunanji minister Karl Erjavec FOTO: POP TV

Erjavec je sicer že pred koalicijskim vrhom izrazil prepričanje, da ima glede na razmere Slovenija veliko možnosti, da doseže implementacijo arbitražne odločbe. "Kot prvo moramo implementirati tisti del arbitražne odločbe, ki ga lahko implementiramo sami, na vsak način na morju," je dejal.

Spomnil je tudi na izjave prvega podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa, da pri vzpostavitvi dialoga lahko pomaga tudi Evropska komisija, ki je jasno povedala, da arbitražna odločba velja.

Pri tem je vnovič kritiziral nastop hrvaškega premierja Andreja Plenkovića v Generalni skupščini Združenih narodov prejšnji teden, ki da je bil kritika dela mednarodnega sodišča. Dejal je tudi, da v hrvaških medijih napačno navajajo, da je rekel, da je Plenković na GS ZN delil zemljevid Hrvaške z mejo v sredini Piranskega zaliva. To ni res, saj je bil zemljevid pred vhodom, vsak gost ga je lahko vzel, je dejal. Pojasnil je, da je šlo za turistično publikacijo, v kateri je bil priložen zemljevid, kjer poteka meja po sredini Piranskega zaliva. To razume kot očitno provokacijo.

Zunanji minister je sicer že pred današnjim koalicijskim srečanjem vnovič pozdravil odločitev premierja, da odpove za sredo napovedan obisk v Zagrebu. Dialog nima smisla, če se vodi zato, da se pogovarjamo o tem, ali arbitražna odločba velja ali ne, je dejal in izrazil prepričanje, da bo arbitražna odločba prej ko slej uresničena.

Glede na razmere ima Slovenija po Erjavčevem mnenju veliko možnosti, da doseže implementacijo arbitražne odločbe. "Kot prvo moramo implementirati tisti del arbitražne odločbe, ki ga lahko implementiramo sami, na vsak način na morju," je dejal pred koalicijskim vrhom, na katerem bo ena od tem po pričakovanjih tudi vprašanje arbitraže in odnosov s Hrvaško.

Erjavec je spomnil še na druge inštrumente, kako prepričati Hrvaško v to, da sprejme arbitražno odločbo. "Ne vem, če Hrvaški koristi to, da ne bo postala članica Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, dokler ne bo spoštovala mednarodnega prava," je pristavil Erjavec. Tudi Evropska komisija ima po njegovem mnenju veliko inštrumentov, kar kaže tudi ukrepanje Bruslja proti Poljski.

Po poteku šestmesečnega roka se bo lahko ugotavljalo, da arbitražna odločba ni implementirana in da to pomeni kršitev pravnega reda EU. "Vemo, da je bila pristopna pogodba pogoj za članstvo Hrvaške v EU. Mi smo jo uresničili in umaknili pridržke, oni pa nič ne naredijo glede arbitražne odločbe," je dejal Erjavec.

Erjavec je napovedal, da bodo v prihodnjih tednih dali informacijo slovenski vladi, kakšne so pravne možnosti. Na tej podlagi se bo vlada odločala tudi glede pravnih sredstev za naprej glede uresničevanja odločbe, je povedal.

Spomnil je tudi na določbo glede ribolovnih pravic slovenskih ribičev do Limskega kanala v hrvaški pristopni pogodbi k EU, ki naj bi začela veljati po uresničitvi arbitražne odločbe.

Erjavec je sicer izrazil upanje, da bo premier Plenković spoznal, da politika, ki jo vodi, ne pelje nikamor. Tudi na dolgi rok bo morala Hrvaška priznati, da mednarodno pravo in arbitražna odločba velja, je dejal minister in izrazil pričakovanje, da bo odločba prej ko slej uresničena. Je pa vprašanje, "kako trmast bo predsednik hrvaške vlade", je dejal.

Na vprašanje, ali bodo ta teden na vladi sprejeli interventni zakon ali ne, ni odgovoril neposredno. Po njegovih besedah vsi resorji pripravljajo vse potrebno za implementacijo arbitražne odločbe glede zakonodaje. Ko bo kaj pripravljeno, bo šlo na vlado in v DZ, ki bo po njegovem mnenju to obravnaval v oktobru.

Dogovora o ribolovu v Piranskem zalivu do implementacije ne bo.
Dogovora o ribolovu v Piranskem zalivu do implementacije ne bo. FOTO: iStock

Židan: Slovenija bo Hrvaško še vabila k implementaciji sodbe

Predsednik SD Dejan Židan pa je v izjavi medijem med koalicijskem vrhom, ki še poteka, napovedal, da bo vlada interventni zakon za zaščito pravic prebivalcev ob meji s Hrvaško pravočasno poslala v DZ. Po njegovem mnenju je pomembno predvsem to, da bo učinkoval takrat, ko bo potrebno.

Slovenija je po njegovih besedah odločena in enotna, da je treba implementirati arbitražno odločbo tako, da bo poskrbljeno za državljane. Hrvaško bo Slovenija še naprej vabila, tudi prek mednarodne skupnosti, da se Sloveniji pridruži pri implementaciji arbitražne odločbe, je napovedal Židan.

Židan je še spomnil, da so v SD že pred tedni opozarjali, da pogovor s Hrvaško v tem trenutku ni smiseln, ker se južna soseda noče pogovarjati o implementaciji arbitražne odločbe. Pri tem je poudaril, da je meja meja med državama dokončno določena in Slovenija nima več odprtega vprašanja meje.

Predsednik SD sicer z zaskrbljenostjo spremlja spore, ki jih ima Hrvaška z vsemi sosednjimi državami. "Za sosedo si želimo stabilno državo, ki razume, kaj je mednarodni pravni red," je še dejal Židan, ki meni, da Hrvaška v tem trenutku vodi svojo politiko, ki ni politika spoštovanja mednarodnega pravnega reda, a verjame, da bo Hrvaška "prej ali slej" spoznala, da morajo v mednarodnem prostoru delovati v normah, običajnih za ta prostor.

Na vprašanje, ali je še kaj pisal Timmermansu, je Karl Erjavec spomnil, da mu je pisal takoj po odločbi, ko so uvideli, da Hrvaška ne spoštuje tistega, kar govori, to je, da se je treba izogibati incidentom. A je njihovo število v Piranskem zalivu poraslo, je spomnil.

Spomnil je tudi na stališče Timmermansa, da je treba arbitražno odločbo spoštovati. Da bi mu še enkrat pisal, pa se mu ne zdi smiselno, saj bo v petek in soboto neformalno zasedanje na vrhu med voditelji članic EU, na katerem pričakuje pogovore predsednika vlade in predstavnikov Evropske komisije. Pričakuje pa podporo komisije glede spoštovanja mednarodnega prava in arbitražne odločbe, prav tako od drugih držav.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (187)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dipe
26. 09. 2017 15.29
+3
24 ur redno misli na paciente, usak dan nova kost.
Camil
26. 09. 2017 12.00
+1
Arbitraza je kompromirirana in podkupljena posledicno neveljavna in pika gotovo lahko pisete pizdite posiljate note ampak dejstvo je da je sodisce korumpirano iz strani Slovenije
povanpireni
26. 09. 2017 15.58
+2
Prej boš to dopovedal Medvedima kateri brundajo po Sloveniji, kot pa magarco z Naklega !!!!!!
prašek
26. 09. 2017 10.57
+2
Sploh mi ni všeč, da bi sosedom kar naprej grozili. Ko pa pride trenutek, je pa treba potegniti pravo potezo ! Npr. pri kandidaturi za OECD, pri prošnji za vstop v Šengen, za € .........
prašek
26. 09. 2017 10.58
-2
In to so poteze , ki jih vleče Cerar !!!!!
krtofl
26. 09. 2017 11.09
-1
prašek
26. 09. 2017 11.12
-1
krtofl
26. 09. 2017 11.13
+1
ne še...saj je šahovnica velika....počasi....najprej kmeti potem figure....dokler kralj sam ne ostane...
povanpireni
26. 09. 2017 11.14
+0
Lahko samo Hrvaški v rt perje pihnete. Šah- materina !!!!!!!
prašek
26. 09. 2017 11.20
+1
šalabajzer ....... A ti se pa že iz OECD-ja javljaš ? ☺☺☺
krtofl
26. 09. 2017 11.26
-1
kaj se ti razburjaš bajzer....a nimaš kam na šahovnici....
povanpireni
26. 09. 2017 16.00
+1
Kaj pa ti brundaš Medo kot stare orgolje !!!!!!!!!!
prašek
26. 09. 2017 10.51
+1
Meni je všeč Cerarjeva mirna politika ! Nič se ne prepira, ko je pa treba, potegne tisto pravo potezo ! Karli pa kar malo preveč govori ....
prašek
26. 09. 2017 10.52
+0
Ve pa se, da bo zmagalo pravo ! Tudi se ve, na čigavi strani pravo je !
povanpireni
26. 09. 2017 16.02
+1
Ti si študiral pravo, samo narobe ti je šlo !!!!!!!!!!
staridida
26. 09. 2017 10.42
+0
Korli-ti si vse zakuhal...
prašek
26. 09. 2017 10.50
+2
krtofl
26. 09. 2017 10.53
-1
prašek
26. 09. 2017 10.54
-1
krtofl ..... Dovolj je zmešano, pa je bolj okusno ☺
Karantanija
26. 09. 2017 14.39
motorka57
26. 09. 2017 10.08
+2
.....dragi slovenčki,zavedati se moramo da imamo politike,ki se majo za POLITIKE.Če samo pogledamo našo vlado,ki je razglašena ko tsto let star klavir.Erjavc kar tekmuje z vsemi v vladi,kako bo on taglavn,kaj bo reku pred novinarji,sam da si gode in misl,kako nabira pike na volitvah,nezavedajoč se,kolk to njemu škodi.Cerar reče eno ,Korl drugo,vsi skupaj pa niso za enga slabega,pa recmo človeka.Kolk je mel Korl za povedat,ko je blo tik pred zdajci,da bo sodba razglašena,potem pa pride ta famozni posnetek dogovora in Korl zardeva pred kamerami. In take ljudi naj jaz spoštujem in jih mam ,da delajo v korist naroda slovenskega .... Zato pravim,da je POL POLITIKOV SKORUMPIRANIH,OSTALI SO PRIPRAVLJENI NA VSE !!!!
korintos23
26. 09. 2017 09.57
+1
Korln, ti niti levo niti desno, samo naravnost, penzijo drugo leto malo dvigni, 2x po 2% ne bi bilo slabo, dobil boš itak 10-12% na volitvah, oprosti, jaz te ne bom volil, Hrvate pa našpanaj da bodo cvilili.
motorka57
26. 09. 2017 10.19
+0
....dvignil se ti bo,če se bo,on ti jo ne bo ! Če boš pa še na korlna računal,pol jo boš pa dobil ...
Frane Šajn
26. 09. 2017 09.55
+0
Nehajte lepo vas prosim obremenjevati državljane z vašo mlahavostjo , ko boste zavzeli kakšno pošteno pokončno stališče pa kaj objavite do takrat v kot miške in čakat kaj vam bo zakuhal Plenkovič in njegov zaveznik tam čez lužo!
korintos23
26. 09. 2017 09.58
-1
Plenkovič in Trumpa sta nula, EU je tu gospodar, AFD se krepi! hahahaha
Frane Šajn
26. 09. 2017 10.04
+0
Pod imenom korintos se verjetno nahaja šizofrena oseba z dvemi obrazi.
povanpireni
26. 09. 2017 11.16
+3
motorka57
26. 09. 2017 09.52
+3
....Karl,ne se tolažit,da bo slej ko prej.... Veš ti maš polna usta in prazno rit.Nič ne narediš hvalisaš se pa hu di čevo znaš. Dober je Cerar,ko te gleda ...
Frane Šajn
26. 09. 2017 09.56
-1
korintos23
26. 09. 2017 09.58
+0
Frane Šajn
26. 09. 2017 09.59
-3
Frane Šajn
26. 09. 2017 10.02
-1
korintos moji so sicer v opoziciji in slišijo pod "združena levica." To kar je v vladi pa ni vredno, da jih pes poščije,
korintos23
26. 09. 2017 10.03
-2
Frane, samo ni tota tvoja levica malo čudna, nič jim ne paše, imajo med sabo enega velikega živčnjaka in dva prava smrkavca, politika zahteva odrasle odgovorne ljudi! Volivci že vedo.
Frane Šajn
26. 09. 2017 10.08
-1
Zase in za svoje dvopolne skrbi pa bo! Mi bomo že zase. Naša dva smrkavca, če ne drugega imata pred temi ostalimi pomijami ki ju obkrožajo v vladi vsaj, če ne drugega čisto vest!
sinhron
26. 09. 2017 09.45
+1
Dokler bomo imeli tako opozicijo , kot je SDS se nam ni treba bati zunanjega sovražnika !
sinhron
26. 09. 2017 09.50
Verbena
26. 09. 2017 09.51
+1
... prav imaš in dokler bomo imeli tako opozicijo , kot je SDS , lahko tudi koalicija počne , kar želi !!!
Frane Šajn
26. 09. 2017 09.58
+0
Bi se reklo ja dokler imamo SDS in ostale desnifkote se ne kuga niti gripa ne upata čez mejo.
Verbena
26. 09. 2017 09.11
+3
Bo , seveda bo , ker Erjavec je ena takšna daljnovidna oseba ...sicer ni pred časom natančno definiral , kdaj bo tistih tisoč evrov pokojnine , da bodo lahko upokojenci dostojno preživeli še preostanek življenja , si včasih tudi kaj privoščili , kot npr. šli za kak dan pregret sklepe v zdravilišče...
ooResnicA
26. 09. 2017 08.46
+0
...toti je bil tudi prepručan da po penzija min. 1000€.....buhahahahhaha
giovanni2
26. 09. 2017 08.56
+0
Samo prepirčeval je volivce, da bo takšna penzija. Sedaj se je iz borca za pokojnine prelevil v borca za mejo.
povanpireni
26. 09. 2017 09.08
+2
Kahl je ista mešanica, kot njegov fufi, skoz meša kot ženska ko ima polno nabito !!!!!!!!
PIPI3456
25. 09. 2017 22.50
+10
Za letos smo zamudili ,naslednje leto pa med turistično sezono bolj oster nadzor nad turisti se pravi daljše cakalne dobe,za tranzitne turiste uvest eko takso ,saj EKO je moderno in drago to je to.
povanpireni
26. 09. 2017 11.20
+1
Polno turistov zakajenih boš dobil, da boš tuliv kot tisti Bk ki je napadel lasnega lastnika pa helikoptera poklical...
nis9x
25. 09. 2017 22.29
-2
Iz teh postov veje(če odmisliš primitivizem)velika nervoza,nezaupanje in jeza.Tudi to je pokazatelj družbene klime ob Karlovih manevrih.
vertex
25. 09. 2017 22.05
+2
Sveckarji madyi pljuvajo po slovencih in hvalijo hrvate,od kod so madyi je jasno
mackintosh
25. 09. 2017 22.07
+2
pa saj drugega ne znajo pušiona je za njih že standard
mackintosh
25. 09. 2017 22.10
+1
jih je pa zanimivo gledat kako se iz tega nič ne naučijo pravzaprav neprecenljivo za vse ostalo je tu EC
Kollerik
25. 09. 2017 22.21
-2
NiVzdevka76
25. 09. 2017 22.28
+1
piu
25. 09. 2017 21.54
+3
Arbitražna odločba do uveljavljena....... Kukec na odgovarja za to komedijo, ki jo gledamo danes.....
Madeni
25. 09. 2017 21.12
-17
Kolikokrat morajo GLUPEMU CERARJU, ERJAVCU primitivni Slovenski pravni stroki še HRVATI na ves glas povedati MI TE SODBE NE BOMO SPOŠTOVALI TA VAŠA UMAZANA IGRA JE ZA NAS končana..Mot, da so gluhi ali kar nori ker nič ne razumejo SPORAZUM je MRTVA STVAR..Sporazum je uničila načrtno sistematično SLOVENSKA STRAN..
Madeni
25. 09. 2017 21.13
-11
( PRIMITIVNA LEVICA sovražna do lastnega NARODA )
piljan
25. 09. 2017 21.29
+8
Svečkar,Magna,2 tir pa še kaj vam je spolzel iz rok,ostane vam samo še,da odkrito podprete svoje hrvaške prijatelje.
Chaparral M
25. 09. 2017 21.55
+5
Glavno, da si ti "PAMETEN"! Slovencelj, ki spoštuje in navija za nasprotno stran. Poznam take tudi v športnem navijanju ....Izseli se takoj, da ne boš trpel med primitivci.
mackintosh
25. 09. 2017 21.56
+8
maday veš da ti je zdravnik predpisal tablete pa jih več kot evidentno ne jemlješ
26277
25. 09. 2017 22.02
+4
mackintosh
25. 09. 2017 22.03
+7
pa kaj svečkarji bi spet radi izdali Slovenijo?
mackintosh
25. 09. 2017 22.03
+6
Kollerik
25. 09. 2017 22.22
+7
svečka TV spet pošilja svoje aktiviste ala madayy, da smradijo tu po forumu....
piu
25. 09. 2017 20.39
+1
Kakelc mi to vemo..... ti si edini, ki je ogrozil arbitražo.....
Fifi 24
25. 09. 2017 20.51
+0
no ja ne edini kaj pa naš arditer oz ameriški agent ki je po tel govoril kar ne bi 12 letn otrok?
piu
25. 09. 2017 21.17
+2
Kukelc je blamiral tudi arbitra......... kvazi pravnika....
Finfer
25. 09. 2017 20.28
-9
Ta pavliha od erjavca ne razume da arbitražna odločitev nima nobenega pomena in da je bil to samo vržen denar v morje !!
korintos23
25. 09. 2017 20.31
+5
FC Chelsea2
25. 09. 2017 20.21
+2
Erjavec želel ti bi verjeti ampak dokler imamo takšnega premierja, ki bi kar čakal in čakal, da se bo zgodil čudež mam občutek, da se to ne bo glih kmal zgodil.
FC Chelsea2
25. 09. 2017 20.22
-3
namesto, da je včeraj na veliko pil in jedel bi rajši razmišljal kako rešiti problem z Hrvaško.
korintos23
25. 09. 2017 20.25
+4