Slovenija

Erjavec se na opozorila ni odzval

Ljubljana, 06. 01. 2010 21.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pravna služba okoljskega ministrstva je ministra Erjavca opozarjala, da državnega deleža v podjetju Energetika Plus ne sme prodati brez soglasja vlade, pravi nekdanja vodja pravne službe.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Dare Čekeliš

Strokovna pravna služba na ministrstvu za okolje je ministra Karla Erjavca pravočasno opozorila, da državnega deleža v podjetju Energetika Projekt ne sme prodati brez soglasja vlade. To je po poročanju medijev povedala donedavna vodja pravne službe na ministrstvu Marijana Mali.

Minister Erjavec je medtem v ponedeljek krivdo za izvedbo prodaje 49-odstotnega državnega deleža v podjetju Energetika Projekt prevalil na strokovne pravne službe okoljskega ministrstva in notarko Eriko Braniselj, ki je sestavila notarski zapis.

Malijeva je, kot je povedala za nekatere medije, že 18. maja lani generalnemu sekretarju ministrstva Francu Stanoniku poslala dopis, v katerem izrecno piše, da prodaja deleža v Energetiki Projektu ni mogoča z neposredno sklenitvijo pogodb. V dopisu naj bi po besedah Malijeve izrecno pisalo, da prodaja ni možna pred 21. oktobrom 2009, ko naj bi okoljsko ministrstvo pridobila vsa ustrezna soglasja za prodajo, medtem ko je Erjavec državno naložbo prodal že junija.

"Vodstvo ministrstva smo pravočasno, pred sklenitvijo spornih pogodb, pisno in večkrat ustno opozorili, da je način, na katerega nameravajo prodati delež, nezakonit," je danes za časnik Dnevnik in TV Slovenija povedala Malijeva. Kljub temu je Erjavec kasneje delež v Energetiki Podjetju z neposrednimi pogodbama prodal podjetjema Nivo Celje in KIV.

O nepravilnostih ministra že septembra

Po informacijah TV Slovenija naj bi o nepravilnostih ministra Erjavca ministrstvo za finance opozorilo že septembra in ne šele decembra.

Malijeva je za Dnevnik še dejala, da je Erjavec kljub opozorilom na nezakonitost prodaje in večkratnim zaprosilom za sprejem ni sprejel. "O razlogih za to lahko samo ugibam. Zelo sem začudena in presenečena zaradi prevračanja odgovornosti na zaposlene na ministrstvu, ki so svoje delo korektno opravili," je poudarila.

Stanonik pa je za Dnevnik dejal, da se dopisa pravne službe ministrstva ne spomni.

TV Slovenija je sicer pridobila še en dokument o nepravilni prodaji državnega premoženja. Gre za skoraj 50-odstotni državni delež v podjetju Komunala Kočevje, ki ga je ministrstvo brez sklepa vlade za dobrih 260.000 evrov prodalo občini Kočevje.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

h00ligan
07. 01. 2010 14.28
najbrz je tako kot punca08 pravi... sej clovek ni neumen?! da bi kljub "vsem opozorilom" sel naredit nekaj, kar bi ga dejansko stalo kariere? so ze rabili nek razlog, da se kahla znebijo, lepo pocakali na pravo priloznost, zdaj pa z vsemi topovi nanj.. pa tisti ki majo "kahl dol golobic gor" komentarje, kaj vam ni jasno?!
petdan
07. 01. 2010 09.22
V imenu očeta, sina in svetega duha, dajte že enkrat nagnat kameleona Kaherla iz političnega prizorišča.
stardec
07. 01. 2010 07.42
Pa dejte že puste Kahla k je taprav dečko in se zna zezat. Bodo sama zadrgnjena teleta v vladi ostala. Kahl ti si taprav dec, Bog ti dej viliko zdravja, mastne šunke, veliko pirhov in potic!
Bogdan Binter
07. 01. 2010 01.23
Zadnji čas, da tako nesposobni ministri zapustijo vlado. Kdaj bo na vrsti Golobič, Križanič, Gaspari ...
star1
06. 01. 2010 23.29
Kaj je lažnivi kljukec,zakaj si pa včeraj joku?Bogi aligator.
punca08
06. 01. 2010 22.41
po toči zvoniti je prepozno ali mogoče so namenoma čakali, da je zadeva šla v prodajo
binglec123
06. 01. 2010 22.40
so kahlu malo namestili..
Buena Vita
06. 01. 2010 22.21
jej,jaj,juh gaspari žvižga o velikih dobičkih,kredite so pa najeli brez vseh soglasji,o tem se ne govori nič,,ko bo denar potrošen bo pa velik pok,
jurcek
06. 01. 2010 22.18
:) vedno nastradamo mejhni