Erjavec se na opozorila ni odzval

Pravna služba okoljskega ministrstva je ministra Erjavca opozarjala, da državnega deleža v podjetju Energetika Plus ne sme prodati brez soglasja vlade, pravi nekdanja vodja pravne službe.

Karl Erjavec

Karl Erjavec (Foto: Dare Čekeliš)

Strokovna pravna služba na ministrstvu za okolje je ministra Karla Erjavca pravočasno opozorila, da državnega deleža v podjetju Energetika Projekt ne sme prodati brez soglasja vlade. To je po poročanju medijev povedala donedavna vodja pravne službe na ministrstvu Marijana Mali.

Minister Erjavec je medtem v ponedeljek krivdo za izvedbo prodaje 49-odstotnega državnega deleža v podjetju Energetika Projekt prevalil na strokovne pravne službe okoljskega ministrstva in notarko Eriko Braniselj, ki je sestavila notarski zapis.

Malijeva je, kot je povedala za nekatere medije, že 18. maja lani generalnemu sekretarju ministrstva Francu Stanoniku poslala dopis, v katerem izrecno piše, da prodaja deleža v Energetiki Projektu ni mogoča z neposredno sklenitvijo pogodb. V dopisu naj bi po besedah Malijeve izrecno pisalo, da prodaja ni možna pred 21. oktobrom 2009, ko naj bi okoljsko ministrstvo pridobila vsa ustrezna soglasja za prodajo, medtem ko je Erjavec državno naložbo prodal že junija.

"Vodstvo ministrstva smo pravočasno, pred sklenitvijo spornih pogodb, pisno in večkrat ustno opozorili, da je način, na katerega nameravajo prodati delež, nezakonit," je danes za časnik Dnevnik in TV Slovenija povedala Malijeva. Kljub temu je Erjavec kasneje delež v Energetiki Podjetju z neposrednimi pogodbama prodal podjetjema Nivo Celje in KIV.

O nepravilnostih ministra že septembra

Po informacijah TV Slovenija naj bi o nepravilnostih ministra Erjavca ministrstvo za finance opozorilo že septembra in ne šele decembra.

Malijeva je za Dnevnik še dejala, da je Erjavec kljub opozorilom na nezakonitost prodaje in večkratnim zaprosilom za sprejem ni sprejel. "O razlogih za to lahko samo ugibam. Zelo sem začudena in presenečena zaradi prevračanja odgovornosti na zaposlene na ministrstvu, ki so svoje delo korektno opravili," je poudarila.

Stanonik pa je za Dnevnik dejal, da se dopisa pravne službe ministrstva ne spomni.

TV Slovenija je sicer pridobila še en dokument o nepravilni prodaji državnega premoženja. Gre za skoraj 50-odstotni državni delež v podjetju Komunala Kočevje, ki ga je ministrstvo brez sklepa vlade za dobrih 260.000 evrov prodalo občini Kočevje.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 9
 
h00ligan 07.01.2010 14:28:48
najbrz je tako kot punca08 pravi... sej clovek ni neumen?! da bi kljub "vsem opozorilom" sel naredit nekaj, kar bi ga dejansko stalo kariere? so ze rabili nek razlog, da se kahla znebijo, lepo pocakali na pravo priloznost, zdaj pa z vsemi topovi nanj..

pa tisti ki majo "kahl dol golobic gor" komentarje, kaj vam ni jasno?!
Več komentarjev