Slovenija

Erjavec upa, da bo vlada čim prej potrdila zagovor Slovenije na arbitraži o meji s Hrvaško

Ljubljana, 30. 01. 2013 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanci so se na maratonski seji seznanili s pripravami na zagovor Slovenije na arbitraži o meji s Hrvaško. Predmeta spora niso spreminjali in ga tudi ne bodo. Če bo vlada potrdila predlog, se bo Slovenija dokončno odreka statusu pomorske države v polnem pomenu te besede, menijo v Zavodu 25. junij.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Reuters

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko (OZP) se je v torek na zaprti seji, ki je potekala več kot devet ur, seznanil s pripravami na zagovor Slovenije na arbitraži o meji s Hrvaško.

Kot je po seji povedal zunanji minister Karl Erjavec, predmeta spora niso spreminjali in ga tudi ne bodo. Povedal je še, da so na seji članom OZP "zelo natančno predstavili memorandum, se pravi obrambo Slovenije pred arbitražnim sodiščem v Haagu".

"Mislim, da so bili poslanci s predstavitvijo in argumentacijo zadovoljni. Upam, da bo vlada čim prej gradivo sprejela in da bomo pravočasno, se pravi do 11. februarja, memorandum poslali na arbitražno sodišče v Haag," je dejal.

"Predmet spora je določen. MZZ je skupaj z našimi odvetniki iz tujine pripravil ta predmet spora. Tudi memorandum, se pravi argumentacijo, kje po mnenju Slovenije poteka meja med Slovenijo in Hrvaško. Zdaj pa mora še vlada to potrditi in potem je zadeva zrela, da jo pošljemo v Haag," je dejal Erjavec in izrazil upanje, da bo vlada gradivo potrdila že ta četrtek ali pa najpozneje prihodnji teden.

Razlogov, da vlada gradiva ne bi potrdila, ne vidi. Tudi po pogovoru s premierjem Janezom Janšo, ki se je v soboto v Parizu sestal z mednarodnimi odvetniki Slovenije, Erjavec meni, "da tudi on ocenjuje, da je memorandum primeren za to, da ga pošljemo v Haag". Pojasnil je, da se OZP sicer ni opredeljeval do predloga, ampak je soglasno sprejel sklep, da je gradivo primerno za obravnavo na vladi "in da lahko vlada pač odloča".

Predsednik odbora Jožef Horvat (NSi) ga je dopolnil, da je OZP ob "sklepu seznanitvene narave" še pozval vlado, da v roku sprejme memorandum in ga pošlje na arbitražno sodišče. Ob tem je še napovedal, da bo ministroma NSi predlagal, da predlog podpreta.

Na mizi so imeli dva predloga

O meji bo odločalo arbitražno sodišče.
O meji bo odločalo arbitražno sodišče. FOTO: Thinkstock

V ospredju razprave na seji sta bila sicer dva predloga opredelitve predmeta spora za arbitražo, kar je že pred začetkom seje povedal tudi Erjavec. Enega je pripravila projektna skupina na MZZ, drugi pa naj bi bil delo predstavnikov Zavoda 25. junij, ki so sicer prav tako sodelovali pri pripravi memoranduma za arbitražo in so sodelovali tudi na tokratni seji OZP. Vsebinske razlike med predlogoma uradno niso znane, je pa Delo prejšnji teden poročalo, da naj bi se alternativni predlog zavzemal, da Slovenija pred arbitražnim sodiščem zagovarja kopensko mejo na Savudrijskem polotoku, s čimer bi bil slovenski tudi ves Piranski zaliv.

A kot je po koncu seje OZP dejal Erjavec, predloga, ki ga je oblikoval MZZ, ne bodo spreminjali. S tem bi namreč tvegali, da celotna argumentacija Slovenije ne bi vzdržala. "Argumentacija je pripravljena kot mozaik in če umakneš en kamenček iz tega mozaika, potem lahko celotna argumentacija pade. Gre za zelo strokovna, zelo zahtevna pravna vprašanja," je pojasnil.

"Treba pa je vedeti, da arbitražni sporazum daje določene omejitve. Kar se tiče meje na kopnem, jo je potrebno določiti na podlagi mednarodnega prava, kar se pa tiče meje na morju, je pa poleg mednarodnega prava potem tudi načelo pravičnosti in načelo dobrih sosedskih odnosov. Mi smo ta načela upoštevali, argumentirali in računam na dobro rešitev pred arbitražnim sodiščem," je še dejal Erjavec.

K sodelovanju bodo povabili tudi Zavod 25. junij

V zvezi s pobudami Zavoda 25. junij je še pojasnil, da jih bodo "povabili k sodelovanju v fazi, ko bo treba podati odgovor na memorandum, ki ga bo poslala Hrvaška v Haag". "In potem bodo vse te zgodovinske okoliščine in drugi pogledi lahko dobrodošli," je dejal.

Če bo vlada potrdila nespremenjeni predlog predmeta spora arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško, bo to verjetno pomenilo, da se Slovenija dokončno odreka statusu pomorske države v polnem pomenu te besede. Zavod 25. junij

Zavrnil je kritike, da so se na MZZ zadeve lotili zadnji trenutek. Kot je dejal, zadevo pripravljajo že več kot eno leto, niso pa želeli z njo na dan, ker "moramo paziti, da ne bi naša argumentacija prišla do hrvaške strani". Na ta način bi Hrvaški lahko omogočili, da bi se že v svojem memorandumu pripravili na to, kako bo Slovenija zagovarjala mejo.

Dodal je še, da so gradivo obravnavali tudi na strateškem svetu za zunanjo politiko, ki je posvetovalno telo zunanjega ministra. Povedal je tudi, da so bili odvetniki Slovenije 5. januarja v Ljubljani in da so sestali tudi z Marjanom Podobnikom in Petrom Pavlom Klasincem iz Zavoda 25. junij.

To so jim omogočili, "ker so se pojavljali očitki, da odvetniki niso seznanjeni z vso dokumentacijo s tega področja, da morda projektna skupina ali pa morda na MZZ nismo odvetnikov seznanili z vsemi okoliščinami, dejstvi, tako pravnimi kot tudi zgodovinskimi", je še pojasnil Erjavec.

Peterle: Za dobre medsosedske odnose sta potrebna dva dobra soseda

Ko gre za aktualno vprašanje Slovenije in Hrvaške evropski poslanec Lojze Peterle meni, da je z dodatnimi napori mogoče najti primerno rešitev. "A brez moralnih naukov ali neuravnoteženega pritiska brez pravega razumevanja situacije," je opozoril evropske kolege in pojasnil, da je Slovenija pred novo težavo, ker je nova hrvaška vlada spremenila odnos do reševanja vprašanja Ljubljanske banke, kot je bil dogovorjen s takratno premierko Jadranko Kosor.

"Nihče si ne želi zavlačevanja širitve EZ. Osebno si želim, da bi bila ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe v slovenskem parlamentu soglasna in pospremljena z aplavzom. Za dobre medsosedske odnose sta potrebna dva dobra soseda, ne le eden," še meni Peterle.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan.z Doba
31. 01. 2013 13.23
+1
Hrvaška ne rabi EU! EU in predvsem Američani, zahtevajo vstop ! Rusi so blizu Srbije ! Skratka, slovenski politični pajaci, tipa podpoštenjak, niso nek dejavnik!
Danijel Uroi?
31. 01. 2013 12.21
+1
koreninc 1-ti bi htio granicu do MIrne pomaknuti.hehehe granica ce jos biti pomaknuta na Slovenski teritorij.Zar stvarno misliš da će nakon rata koji je trajao od 91-95 Hrvaaška sam tako odstupiti teritorij ciji se svaki pedalj branio krvlju I druga stvar Slovenija nije u mogucnosti sprijeciti ulazak Hrvatske u Uniju..mozda bi i mogla da je rat na podrucju Slovenije trajo duze od 2 tjedna..tada bi Sl mozda granicila danas i sa Grčkom i bila veliki europski igrac..Žalosno je to da je politika i imaginarna granica toliko posvadala dva naroda koji su jeli,pili i zivjeli jedan uz drugog...ti želiš kociti ulazak HR u Uniju zbog pogranicnih pitanja i pitanja jedne banke...hvala na tome brate...kad saqm procito tvoj komentar postalo mi je krivo sto i vi jednim dijelom ne granicite i nise 91 godine sa Srbijom pa bi me bas danas zanimalo kako bi i sa cim ucjenjivao
mikson1402
31. 01. 2013 09.06
+1
Upam le da se Podobnika ne vračata v politiko...dovolj imamo goljufov na oblasti....
maneno48
30. 01. 2013 14.09
+5
kaj nas bo en rjavc šopal z kompromisi, ko še kruh ne zna reč !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mikson1402
31. 01. 2013 09.00
+2
Robin Gunner
31. 01. 2013 11.21
+0
big_foot
30. 01. 2013 13.49
+7
hrvati, prijazen nasvet. Zmente se z erjavcem da vas ne spusti not, pa boste pred celim svetom izpadli carji. Tole vam je zadnja šansa da pobegnete pred to neumnostjo kot je EU.
mikson1402
31. 01. 2013 09.02
+1
kure bedne
30. 01. 2013 13.28
+5
Karel žal ni sposoben za zunanjega ministra. Slovenija bo spet potegnila ta kratko!!!!
godhead
30. 01. 2013 13.22
+1
in, je čelo že kaj twitnil danes?
O?e naš
30. 01. 2013 13.31
+0
strel?ek
30. 01. 2013 12.46
+4
Borci za samostojno Slovenijo so naredili več škode kod dobrega za to našo državo,pa še sedaj igrajo igro ki ne prinaša rezultatov.
strel?ek
30. 01. 2013 12.43
+8
Sedaj bo kriv Karl,a ne Janša in Bavčar ki sta mejo sama prodala,da so hrvatima dovolili postavitev začasnega mejnega prehoda,spomnite se malo kako je to bilo.
maneno48
30. 01. 2013 12.53
+1
ja začasnega, zdej se vid kolk besedo držite ustaši !
strel?ek
30. 01. 2013 21.15
+2
mami,kader je vojna besede ne držijo,za to se zasede teritorij,potem se pogajaš,a naši "heroji" tega niso bili sposobni, samo svoje interese so videli,orožje prodaja to jih je zanimalo.
ivan.z Doba
31. 01. 2013 13.21
+1
ivan.z Doba
31. 01. 2013 13.53
+1
energetik_
30. 01. 2013 12.04
+1
Mednarodno je po 2. sv. vojni bila priznana meja pri reki Mirni! Pol pa so komunajzarji to mučkali sem ter tja kao vse je v Jugi... Sedaj se bockamo že okrog Piranskega zaliva... Upam, da se bo na arbitražnem sporazumu tudi to upoštevalo.
Terezinka
30. 01. 2013 12.35
-2
energetik_
30. 01. 2013 13.41
+3
AJA? Vse kar se je jemalo od reke Mirne so bile Jugoslovanske spletke. Mednarodno je bila davno določena in priznana ta meja.
TheSenca
30. 01. 2013 11.48
+0
Karl je najvecji car!! Stisnu je zobe in bo potrpel se toliko casa z neposteno vlado da ji olajsa pot iz krize... On ni ne lev ne desen ampak je oboje samo da pomaga svojim upokojencem... Kapo dol
lcapl
30. 01. 2013 11.30
+6
Našga Korla sem vidu v vseh možnih resorjih, ma kamorkol ga vržeš on obvlada vse.Če bi ga zaposlil v nočnem klubu bi se že prvi dan vrtel okrog štange ,mislim 1000 roža.Moja je čist divja kadar ga vidi, vedno reče to je ded ne pa ti.
darcs
30. 01. 2013 11.13
+1
erjavc, daj se že enkrat spel iz politike, naredu si več škode kot koristi, sam nekaj fecljaš, ne poveš pa nič
maneno48
30. 01. 2013 11.06
+7
ME JE PRAV GROZA, KO KAHEL NAPOVEDUJE KOMPROMISE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Duhec3
30. 01. 2013 11.05
+13
Korl je politična prostitutka.....
maneno48
30. 01. 2013 11.00
+7
SEM VIDLA SVOBODO KAKO SLOVENCEM GROZIL, DA BOMO OB DOBRO IME, ČE SPET NE POČEPNEMO!
Zagreb.Rocks.Hard
30. 01. 2013 11.16
+5
mbslo
30. 01. 2013 10.58
-1
Še žal nam bo za samostojno Slovenijo ko bo propadla EU.
darcs
30. 01. 2013 11.16
+3
rob3rt
30. 01. 2013 10.44
+2
Eni ste optimisti, ko mislite, da bomo izgubili samo polovico Piranskega zaliva. Glede na "kompetentne" zastopnike naših interesov, kot so Kahl, pa Vasilka (o njenih referencah itaq vemo vse), bo uspeh vse, kar bo več od meje na Črnem Kalu. Drugače pa glede na stanje v naši Sloveniji, kot Štajerc predlagam še čimprejšnjo arbitražo o meji z Avstrijo (z istimi predstavniki) :P
Kajtimar
30. 01. 2013 10.40
+7
da ne bi slučajno politikom padlo na um, da v zameno za odpis nekih virtualnih dolgov LB prodajo zaliv hrvaški!!!! meja za piranski zaliv je sredi polotoka Savudrija.
TheSenca
30. 01. 2013 12.18
+1
Ja bravo! Slovenija si Prizadeva da je meja po sredini!!! Jao jao...
Terezinka
30. 01. 2013 12.38
-1
Norci. To je čista slika ne resnih ljudi. Vstrajati je treba na tem kar imamo in to utemeljiti. Sedaj mešati polovico polotoka je prav neumno. To kaže na resnost oziroma ne resnost države
mbslo
30. 01. 2013 10.36
+6
Dragi sodržavljani! Ne dajmo se zmanipulirat raznim strankam pa vseeno s katerega pola prihajajo, RKC-ju, kapitalu. Razmišljajmo z svojo glavo!
mikumi
30. 01. 2013 12.04
+1