Slovenija

'Očitno imamo v sistemu javnega šolstva sistemsko napako'

Ljubljana, 06. 03. 2015 14.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Po ponujenem odstopu Setnikar Cankarjeve se vrstijo odzivi koalicije in opozicije. Prvak SD Židan spoštuje njeno odločitev, vendar opozarja, da bo napačen odziv, če se ministrico označi za grešnega kozla, saj je protikorupcijska komisija odkrila napako v sistemu, ki jo je treba odpraviti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ministrica prepričana, da ni nič kriva, je pa kljub temu odstopila
    02:50
    Iz 24UR: Ministrica prepričana, da ni nič kriva, je pa kljub temu odstopila
  • Iz SVETA: Dan po razkritju astronomskih zneskov ministrica ponudila odstop
    02:35
    Iz SVETA: Dan po razkritju astronomskih zneskov ministrica ponudila odstop
  • Iz SVETA: Za ta denar bi lahko plačali do tri mlade raziskovalce
    00:56
    Iz SVETA: Za ta denar bi lahko plačali do tri mlade raziskovalce

Predsednik DeSUS Karl Erjavec spoštuje odločitev ministrice za izobraževanje, znanost in šport Stanke Setnikar Cankar, ki je po objavi nekaterih njenih zaslužkov ponudila odstop s funkcije. "V teh težkih, zaostrenih pogojih bi zelo težko opravila dobra pogajanja s sindikati s takim bremenom, kot se ji v javnosti očita," meni Erjavec. "In očitno je tudi sama tako ocenila," je še dodal.

Po njegovih besedah bi bilo prav, da tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki mu je Setnikar Cankarjeva ponudila odstop, spoštuje odločitev ministrice.

Na vprašanje, ali bi bilo treba tudi glede na visoke Cerarjeve prejemke iz naslova svetovalnih pogodb pripraviti sistemske spremembe, je Erjavec odgovoril, da težko ocenjuje, ali je treba kaj sistemsko spremeniti. "Jaz sem minister že deset let pa nimam nobenih problemov s temi avtorskimi pogodbami," je dejal. Kaj bo storil predsednik vlade, pa je njegova odločitev, še pravi Erjavec.

Setnikar Cankarjeva (skrajno levo) in Erjavec.
Setnikar Cankarjeva (skrajno levo) in Erjavec. FOTO: Damjan Žibert

Preberite tudi: Javnost je ogorčena – Setnikar Cankarjeva učitelje pozivala, naj zaradi varčevalnih ukrepov brezplačno nudijo otrokom dodatno učno pomoč, saj je učiteljski poklic poslanstvo, sama pa je dolga leta za dodatno delo prejemala vrtoglave zneske.

O zaprtih kastah na fakultetah, ki obvladujejo denarne tokove, plača pa jim je bila zgolj za priboljšek. "Situacija je groteskna," poudarjajo v Svizu.

'Napako v sistemu je treba odpraviti'

Prvak SD Dejan Židan spoštuje ponujen odstop Setnikar Cankarjeve. Vendar opozarja, da bo napačen odziv, če se ministrico označi za grešnega kozla, saj je protikorupcijska komisija odkrila napako v sistemu, ki jo je treba odpraviti. Židan želi, da bi milijone, ki so izplačani na tak način, namenili zaposlitvam mladih.

Židan sicer podrobno ne pozna okoliščin, zaradi katerih je ministrica za izobraževanje ponudila odstop s funkcije. To je po njegovih besedah ministričina osebna odločitev, premier Cerar pa se mora sedaj odločiti, ali bo odstop sprejel ali ne, je v izjavi novinarjem pred koalicijskim vrhom dejal Židan.

Poudaril je sicer, da odstop ali neodstop ministrice ničesar ne reši. V SD opozarjajo, da imamo očitno v sistemu javnega šolstva sistemsko napako, ki omogoča, da so na dovoljen način izplačani milijoni. "Napak v sistemu pa se ne odpravlja tako, da se pojavi nekdo kot grešni kozel, vse ostalo pa gre naprej," je opozoril predsednik SD.

Komisija za preprečevanje korupcije je po njegovih besedah odkrila napako v sistemu, ki jo je treba odpraviti. Tako v SD pričakujejo, da se bo resorno ministrstvo poglobilo in predlagalo rešitve za odpravo teh anomalij, sicer bo to storila SD. Po mnenju te stranke je nekorektno, da se v javnem sistemu toliko denarja nameni za dodatno financiranje. Tudi zato, ker bi se po Židanovem prepričanju s tem denarjem lahko v javnem sektorju zaposlilo mnogo mladih ljudi, ki iščejo službo.

Sicer pa Židan premalo pozna okoliščine očitkov ministrici, da bi z gotovostjo lahko ocenil, ali je še primerna za opravljanje takšne funkcije oz. ali mora Cerar sprejeti njen odstop, je pojasnil.

Poslanci SMC spoštujejo odločitev Setnikar Cankarjeve

V poslanski skupini SMC spoštujejo odločitev Setnikar Cankarjeve. Po besedah namestnice vodje poslanske skupine Lilijane Kozlovič ministrica najbolje ve, kaj se je dogajalo v času, preden je nastopila ministrsko funkcijo.

Glede na razkrite podatke ministrica sama ocenjuje, da bi ta položaj vplival na njeno delo na ministrstvu, še posebej zaradi tega, ker je na tem ministrstvu v tem trenutku treba izvesti kar nekaj pomembnih ukrepov, je dejala Kozlovičeva.

Na vprašanje, ali je sporno, da nekdo iz javnih sredstev toliko zasluži, je odvrnila, da je generalno to težko reči. Po njenih besedah kaže, da je bil sistem verjetno tak, da je bilo marsikaj dopustno. "Treba je preveriti in videti, kaj se v tem sistemu pravzaprav dogaja. Če pa prejme nekdo veliko več denarja v primerjavi s svojo plačo, je skoraj nedopustno," meni Kozlovičeva.

Glede zaslužkov predsednika vlade Cerarja, ki je prav tako služil ob delu, Kozlovičeva pravi, da mora vsak sam povedati in pojasniti svoj položaj. "Mislim, da se vnaprej ne moremo do nobene situacije kritično opredeliti," je dejala.

Novakova: Visoke in neverjetne številke

Predsednica NSi Ljudmila Novak ministrici Stanki Setnikar Cankar šteje v dobro, da je po objavi nekaterih njenih zaslužkov ponudila odstop. Upa pa, da bo predsednik vlade njen odstop tudi sprejel. Po besedah Novakove je sicer tudi čas, da prevetrijo slovensko zakonodajo na tem področju, da v prihodnosti do takšnih primerov ne bo več prihajalo.

"Vendarle so številke tako visoke in neverjetne, da bi to lahko obremenjevalo delo vlade in metalo slabo luč na vlado tudi v prihodnje," je pojasnila Novakova. Kot pravi, se sprašuje, "kako si lahko nekdo poleg osnovne plače, ki najbrž ni najnižja, še dodatno izplačuje tako visoke honorarje iz javnih sredstev, kakšno svetovanje je to lahko za tako visoke honorarje".

Po njenih besedah je sicer zdaj tudi čas, da se prevetri zakonodaja. "V času, ko moramo stiskati na vseh straneh in varčevati, ko je veliko mladih raziskovalcev brez služb, ko morajo odhajati v tujino, ko za njih tukaj ni zaposlitve, je treba prevetriti tudi kadre na univerzah, kjer bi se verjetno našlo marsikaj," še ocenjuje predsednica NSi.

Ob tem napoveduje, da bodo aktivno proučili predlog zakona o visokem šolstvu, ko bo pripravljen, in predlagali določene rešitve.

Glede podatkov o dodatnem delu predsednika vlade Mira Cerarja pa Novakova odgovarja, da je, kolikor ve, Cerar izstavljal račune. "Tisti, ki račune plačuje, se pač mora s tem strinjati. Ali je bilo to zakonito ali ne, pa morajo ustrezne institucije proučiti," je dejala.

Bratuškova: Tudi Cerar ima en majhen problemček prav z zelo podobnimi stvarmi

Predsednica ZaAB Alenka Bratušek je poudarila, da gre za javna sredstva, zato je prav, da se porabniki razkrijejo. Po njenem mnenju se ob tem ne sme govoriti o kakršnem koli sramotilnem stebru. Dodaja pa, da ima podoben problem tudi premier Cerar.

Ob nedavni objavi zneskov, ki so jih subjekti javnega sektorja izplačali fizičnim osebam, Bratuškova ugotavlja, da je tega očitno največ v visokem šolstvu. "Ob tem, ko je v šolstvu praktično par let zaporedoma ves čas na tapeti varčevanje, je po moji oceni nedopustno ne samo ravnanje ministrice, ampak tudi ostalih, ki so poleg svoje plače služili praktično še eno ali dve zraven," je dejala Bratuškova.

Po njenih besedah se je moramo tudi vprašati, "kako je ob rednem delovnem času to sploh mogoče oziroma kaj v rednem času profesorji pravzaprav na fakultetah sploh naredijo". Bratuškova je prepričana, da je na tem področju potrebna sprememba zakonodaje.

Kot poudarja, gre za javni denar, zato se o kakršnem koli sramotilnem stebru, ki ga je omenila ministrica, ne sme govoriti. Po besedah Bratuškove gre za enormne zneske. Ob tem pa je spomnila, da v koaliciji niso bili pripravljeni podpreti amandmaja za področje šolstva v višini štirih milijonov evrov, aplikacija protikorupcijske komisije pa je pokazala, da so že v letošnjem letu izplačali tolikšen znesek samo za avtorske pogodbe.

Kar se tiče ponujenega odstopa, je po besedah Bratuškove na vrsti premier Cerar, da se odloči, ali bo sprejel odstop ali ne. "Ampak mislim, da ima tudi sam en majhen problemček prav z zelo podobnimi stvarmi. Tako da se bo moral jasno opredeliti do tega, ali je to dopustno," je dejala Bratuškova.

Janša: Setnikar Cankarjeva odstopila, Klemenčič ostaja

Prvak SDS Janez Janša je ob odločitvi Stanke Setnikar Cankar, da po objavi nekaterih zaslužkov premierju ponudi odstop, zapisal, da je ministrica odstopila, pravosodni minister Goran Klemenčič pa ostaja. Kot piše Janša, lahko v slovenski vladi minister krši ustavo, ne sme pa "iz državnih jasli pokasirati več kot Miro Cerar".

Navedeni odziv je Janša zapisal na družbenem omrežju Twitter, sicer pa v SDS danes izjav glede ponujenega odstopa ministrice za izobraževanje, znanost in šport niso dajali. Janša je Setnikar Cankarjevo v odzivu primerjal s Klemenčičem, ki so ga v SDS sicer tudi pozvali k odstopu.

ZL: Cerar naj sprejme ponujeni odstop

V ZL premierja Cerarja pozivajo, da sprejme ponujeni odstop Stanke Setnikar Cankar, za katerega se je odločila po objavi nekaterih zaslužkov, in uveljavi svoje deklarirane kadrovske standarde morale, etike in integritete. Če tega ne stori, nameravajo izkoristiti vsa politična sredstva, tudi interpelacijo, pravi poslanec Miha Kordiš.

Kordiš je dejal, da so v zadnjih nekaj mesecih lahko videli, da morala, etika in integriteta za Cerarja v resnici pomenijo politiko hipokrizije.

Po njegovih besedah je v luči gospodarske krize zadnjih nekaj vlad zelo poseglo na področje socialne države, med drugim tudi na področje kakovostnega zdravstva in šolstva. "In ravno visoko šolstvo je bilo tisto, ki je prestreglo najhujši udarec in je plačalo najvišjo ceno," ocenjuje Kordiš.

Ob tem je spomnil, da je vlada v zadnji polovici leta "želela vzeti učno pomoč najšibkejšim, zrezali so sredstva perspektivnega razvoja na področju znanosti in raziskovanja ter za mlade raziskovalce". Iztočnice za pripravo novega zakona o visokem šolstvu pa, kot je navedel Kordiš, vključujejo tudi prenašanje finančnega bremena stroška študija na študente in njihove družine.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (187)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

artus
09. 03. 2015 22.41
Ti bom ze dal sistemsko napako! Kdo je pa njen povzrocitelj? Poiscimo ga skupaj zaradi kraje nasega trdo prigaranega denarja in na guge z njim(i)!
Mamas&Papas
07. 03. 2015 12.29
+0
Ma kakšne sistemske napake, dejte no mir. Lopove imamo, LOPOVE!!!!
Transformerji
07. 03. 2015 12.14
+4
Sistemske napake so nastale že v času prve Janševe vlade - na vsak način imeti privatno šolstvo in zdravstvo, samo pokrasti prej denar, ki je bil namenjen za vse državljane!
Transformerji
07. 03. 2015 12.18
+3
Netajkun
07. 03. 2015 12.30
-1
Brez sence dvoma . . . . potrebujemo izključno JAVNO ŠOLSTVO , ki se financira iz javnega denarja . . . . vse kar dodatno kapne iz plačljivega dela šolstva ( ki je seveda nujni del javnega šolstva ) , si pa te ISTI profesorji nakažejo na osebne račune ( z raznoraznimi pogodbami , da je vse čimbolj transparentno in legalno ) . Kaj porečejo na tak način dela naši ZDRAVNIKI , se bo zelo hitro pokazalo . Kolikor je na voljo JAVNEGA DENARJA , se bo naredilo v JAVNEM ZDRAVSTVU , ostalo kot samoplačniško in direktno na osebne račune ( seveda s pogodbami , da bo transparentno in legalno ) . Mogoče bi po tej poti krenila tudi POLICIJA , VOJSKA , . . ( za dobro plačilo bi jih najeli za reševanje osebnih težav ) . Odlično . Kriv je pa Janez , saj drugače ne more biti .
VSEZNALECno1
07. 03. 2015 11.58
-1
Sistemska napaka je lepši in kulturnejši izraz.....kajti kulturo vnaša Cerar v politiko.....za plenjenje, krajo, lokalni nepotizem, ropanje, podmizno dogovarjanje, klientelizem, elitično priviligerani lopovluk ...
M_teorija
07. 03. 2015 11.44
+0
Sliko stanja sistema si lahko pogledate pod prispevkom o raku!?
M_teorija
07. 03. 2015 11.46
+0
Včasih slika pove več kot tisoč besed. Pravzaprav za konkretna dejanja Cankarjeve sploh ni besed
VSEZNALECno1
07. 03. 2015 11.55
+0
Oskar22
07. 03. 2015 11.33
+3
Janša je že vložu interpelacijo proti Klemenčiču,al se je zbal..resnice
dostojevski II
07. 03. 2015 11.30
+5
Ne gre za napake v sistemu, temveč je sistem napačen !!! Tajkuni in DUTB ! KPK je že lani opozorila, da obstaja tveganje, da bo na primer posameznik, ki je s tajkunskim posojilom prevzel podjetje, potem pa je bilo isto posojilo z diskontom preneseno na DUTB, spet v igri za lastniški delež. "Čez pet let boste ugotavljali, da so lastniki spet isti.", opozarja KPK.
dostojevski II
07. 03. 2015 11.31
+4
Če bi tajkunom zaplenili nagrabljeno, sploh ne bi moglo priti do situacije, na katero opozarja KPK. Tu ne gre za sistemsko napako, temveč je sistem napačen. In podobno je v šolstvu, zdravstvu... Tako kot bankirji in tajkuni, tudi Setnikar Cankarjeva ni storila nič nezakonitega, ker je plenjenje sistemsko uzakonjeno.
iebeck
07. 03. 2015 11.03
+3
Verjetno gre zopet za eno od premnogih legalnih kraj. Zakaj ne objavijo imena tistih, ki so to odobrili ?
gongash
07. 03. 2015 10.51
+1
ne pozabite da ni edina, ki se je pojavila na seznamu poleg nje so še DEVJAK, KOVAČEVA, VINTAR, in dekan STARE. kako in kaj naj razložijo sami (če jim bo kdo sploh verjel in nasedel). ne vpisujte se na fakulteto za upravo, ker boste ostali brez mladosti in denarja. izguba časa. samo neki kvazi pametnjakoviči vas bodo poskušali ožemati za denar, čaka vas pa samo zavod (razen tistih, ki imajo atije in mamice po državnih službah seveda).
gongash
07. 03. 2015 10.51
+2
poleg njih so tu z ekonomske fakultete TEKAVČIČEVA in TAJNIKAR, itd.
gongash
07. 03. 2015 10.53
+2
ROMELS
07. 03. 2015 10.30
+4
To so zelo namerne napake. Saj se ve zakaj . Še slepec to vidi.Tisti, ki se imajo za "bolj pametne,ki jim je dano legalno krasti, si mislijo, da "manj pametni" tega ne morejo prepoznati.
dostojevski II
07. 03. 2015 09.57
+2
Ni samo v sistemu javnega šolstva sistemska napaka ! Tudi v zdravstvu je podobno, pa pri javnih naročilih. In v politiki, kjer pravnomočno obsojeni kriminalec v DZ sprejema zakone, namesto da bi sedel v zaporu. Torej niso napake samo v sistemu, temveč je sistem napačen.
Bojan-F
07. 03. 2015 09.11
+4
Zanima me, kdo so bili narocniki avtorskih del? Nebi bil presenecen, da je najvecje stevilo narocnikov med obcinami.
Bojan-F
07. 03. 2015 09.12
+9
Pa se to... ob taki aktivnosti, kdaj je imela cas za pedagosko delo ali vodenje fakultete?
StopTTIP
07. 03. 2015 09.28
+8
NIKOLI... tako kot "manager zdravniki", direktorji ZD-jev, ki najprej "po funkciji" prejemajo direktorsko plačo... potem pa med delovnim (že plačanim) časom še "zdravijo"..... in pokasirajo nadure..... V zdravstvu, šolstvu, JU, JS (proračunske pijavke) ni prav nič neobičajnega, da "pridelajo" v osmih urah.... 8 ur rednega dela in 8 ur nadur .......
VSEZNALECno1
07. 03. 2015 09.55
+3
Naročniki so državne inštitucije in faxi in nehi se sprenevedat
komarec
07. 03. 2015 08.26
+3
Morali bomo začeti sistemsko reševati napake.
Biofanatik
07. 03. 2015 08.59
-2
Biofanatik
07. 03. 2015 08.59
-2
laznivec
07. 03. 2015 08.09
+3
Sistemsko napako imamo v parlamentu!!!!!
delfin11
07. 03. 2015 07.52
+4
Imate vi sistemsko napako v svojih glavah...
LOPOVEpredZID
07. 03. 2015 07.28
+9
"sistemsko napako"......hahahahahahahahaha...."sistemsko napako" imamo potem v vseh vladnih istitucijah.....hahahahahahahahha....včasih smo rekl takim ljudem LOPOVI-BARABINI. Samo sedaj je demokracija in se stvari spreminjajo.
ooResnicA
07. 03. 2015 07.06
+6
...če je tota odstopila zaradi 600.000€ potem je tudi cerar že na pol vun zaradi 350.000€?
Nauders
07. 03. 2015 06.48
+7
60.000eur dodatnega zaslužka če bi delal vsak dan še 4ure plus, znese urna postavka 57EUR, ampak vsi vemo, da ni niti malo verjetno, da je ubožca delala vsak dan dodatne 4 ure, torej njena urna postavka znaša preko 100eur
StopTTIP
07. 03. 2015 09.32
+6
Ta ni "delala" dodatno.... ampak v rednem - enkrat že plačanem času......
wolfterier
07. 03. 2015 09.49
+4
Dohtarji iz UKC so med redno službo pregledovali gospodo v Barsosu!!!
xxx121
07. 03. 2015 01.29
+4
ja pa še težka je za proračun !
komarec
06. 03. 2015 23.29
+13
Se mi zdi, da pri nas je vse več sistemskih napak, samo pri navadnih smrtnikih so kazniva dejanja.