Slovenija

Še vedno brez kompromisa o pokojninah

Ljubljana, 21. 09. 2009 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

DeSUS vztraja in je proti zamrznitvi pokojnin, Pahor pa ne popušča glede javnofinančne vzdržnosti sporazuma. Vrh koalicije tako ni našel kompromisne rešitve, zato bodo usklajevanja še nadaljevali.

Vrh koalicije tudi na današnjem nadaljevanju usklajevanj o predlagani zamrznitvi pokojnin ni našel kompromisne rešitve, zato bodo usklajevanja še nadaljevali. DeSUS vztraja na svojem stališču in je proti zamrznitvi pokojnin, premier Borut Pahor pa ne popušča glede javnofinančne vzdržnosti sporazuma koalicije o pokojninah.

"Ne nazadnje mislim, da bi bilo zelo slabo, če bi prišlo do neke politične krize v tem trenutku," je prepričan predsednik upokojenske stranke.
"Ne nazadnje mislim, da bi bilo zelo slabo, če bi prišlo do neke politične krize v tem trenutku," je prepričan predsednik upokojenske stranke. FOTO: Miro Majcen

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je povedal, da se na vrhu koalicije niso nič dogovorili. Koalicijo je seznanil s stališčem izvršnega odbora DeSUS, ki je proti zamrznitvi pokojnin. Po njegovih besedah so se danes dogovorili, da bodo te pogovore nadaljevali v prihodnjih dneh. "Ne bomo grozili z izstopom, želimo najti ustrezno rešitev. Dejstvo pa je, da proračun ne bo sprejet, če bo v paketu zakonov, ki spremljajo proračun, tudi določilo, da se generalno zamrznejo pokojnine," je opozoril. V tem primeru poslanci DeSUS ne bi glasovali za proračun, to pa po Erjavčevih besedah lahko pomeni začetek "neke politične krize".

Dodatni izračuni so pokazali, koliko bi konkretno stalo, če bi normalno usklajevali pokojnine ob morebitni rasti plač v javnem sektorju in v gospodarstvu. Ti učinki so okoli 120 milijonov evrov. Karl Erjavec

"Menimo, da bi lahko z drugimi ukrepi rešili proračunski zaplet," je dejal Erjavec. Upokojenci so že ves čas veliko prispevali k stabilizaciji javnih financ, je poudaril in dodal: "Če vlada resno namerava zamrzniti plače v javnem sektorju, v gospodarstvu pa ni pričakovati višje rasti plač, potem tudi ni pričakovati, da bi se pokojnine usklajevale, zato štejemo ukrep zamrznitve pokojnin kot nepotreben."

Predsednik DeSUS je pojasnil, da mu je izvršni odbor stranke dal zelo jasen mandat, to pa je, da ne podprejo zamrznitve pokojnin. "Pričakujem, da bodo ostali koalicijski partnerji razmislili o tem, kar smo se danes pogovarjali, zato sem optimist, da bi lahko v naslednjih dneh našli neko rešitev." Med predlogi, ki so bili danes dani v usklajevanje, so bili po Erjavčevih besedah nekateri povsem nesprejemljivi, nekateri pa so bili taki, da bi jih bilo treba preučiti. Ta zaplet lahko reši samo dogovor, da bi se pokojnine usklajevale z rastjo plač, meni Erjavec.

Vlada je po njegovih besedah med drugim predlagala, da bi zamrznili samo višje pokojnine, nižje pokojnine pa bi se normalno usklajevale. "Opozoril sem, da bi tukaj prišlo do problema pravičnosti, zato ta predlog za nas ni sprejemljiv," je pojasnil.

Kot eno od možnosti je Erjavec omenil, da bi sredstva za uskladitev pokojnin vzeli iz Kapitalske družbe (Kad), saj je bil Kad ustanovljen zato, da zagotavlja finančno stabilnost pokojninske blagajne. "In če kdaj potrebujemo Kad, je to v tem trenutku, ko je kriza in ko vemo, da proračun težko zagotavlja sredstva za pokojnine. Če Kad ne bo v tem trenutku tega zagotavljal, se postavlja vprašanje, zakaj je bil sploh ustanovljen," je dejal.

Pahor in Erjavec
Pahor in Erjavec FOTO: POP TV

Po Erjavčevih besedah se bo izvršni odbor DeSUS sestal do četrtkove seje vlade, ko bo vlada obravnavala proračun. V tem času pa bo usklajevanja nadaljeval tudi vrh koalicije. "Pričakujem, da bodo nekateri napravili še dodaten razmislek, kako rešiti to situacijo," je pojasnil Erjavec.

'Breme krize morajo nositi vse generacije'

Kot je pred začetkom današnjih usklajevanj napovedal Pahor, si bodo prizadevali za razumevanje in sporazum, ki bo javnofinančno vzdržen. "Problem visokega dolga je dovolj resen in zato smo postavili t. i. sidro kot eno od proračunskih pravil, ki se ga moramo držati." Zato Pahor upa, da bodo tudi v DeSUS razumeli, da morajo vse generacije deliti breme, ki ga prinaša kriza. Sicer se strinja, da najbolj občutljive generacije nosijo nekoliko manjše breme, a je pri tem treba paziti, "da smo tukaj uravnoteženi".

Zalar ostaja optimist

To leto je bilo leto zelo težkega dela za vse, ki imamo veliko odgovornost. Nisem pričakoval lahkega in sem pripravljen to težko in lepo delo opravljati še naprej. A ne za vsako ceno. Če bi ocenil, da bi državnemu zboru predlagali nek akt, recimo tako temeljen, kot je proračun, ki bi zadolžil državo bolj, kot je to vzdržno, potem jaz kot predsednik vlade tega proračuna DZ pač ne morem predlagati. Borut Pahor

Minister za pravosodje Aleš Zalar pa, kot je pojasnil po sestanku, ostaja optimist. Pogovori so bili po njegovih besedah konstruktivni, saj se "niso pogovarjali nasprotniki, ampak zavezniki". Kot je pojasnil, so iskali določeno rešitev v situaciji, ki ni enostavna, saj "vsi vemo, da so javne finance pod hudim pritiskom".

Če bi pustili nenadzorovano rast plač in pokojnin, bi to po Zalarjevih besedah pomenilo približno 200 milijonov evrov letno. Tega pa si država v teh razmerah ne more privoščiti, saj bi s tem obremenili prihodnje generacije. "Te odgovornosti nihče noče prevzeti, jaz mislim, da tudi DeSUS ne," je prepričan Zalar. "Vsi, ki smo tako ali drugače plačani iz proračuna, moramo v tem trenutku deliti usodo," je še dejal in dodal, da so izjema lahko le tisti, ki jih takšne razmere najbolj prizadenejo.

Spomnimo ...

Kot je znano, je vlada zaradi splošnega ekonomskega položaja v državi predlagala zamrznitev plač javnih uslužbencev, hkrati s tem ukrepom pa bi ustavili tudi rast drugih transferov, med njimi pokojnin. Takšen predlog je naletel na številne kritike.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puj
23. 12. 2009 17.36
otrov a si zahteval dodatek za znanje tujega jezika?
8JASMIN
22. 09. 2009 07.59
TELE FIGURE NA SLIKI SO BREZ VSAKIH VIZIJ PRIŠLE NA VLADO, SO SAMI CINIKI, GLEDAJO DA ONI ŽIVIJO, KOT MALI BOGOVI, NAROD PA NAJ TRPI !!!! LE KDO JIM JE NASEDEL ? SEDAJ PA TRPI CELA SLOVENIJA.... !!!!!! IMATE SPLOH KAJ KARAKTERJA ALI STE SLABŠI OD ???
SherlockH
22. 09. 2009 07.49
Odgovor je preprosto samo eden: brez reform pokojninskega, davčnega sistema, trga dela, šolstva, podjetništva kot državotvornega dejanja (in ne zavisti), evropeizacije univerze, drugačnega odnosa raziskovalcev do ustvarjanja družbene vrednosti, podpore tehnološkemu razvoju in inovacijam, odnosa do študija tehnike, načrtnega uvoza visoko izobraženih kadrov se ne moremo nadejati napredka. Merilo bosta dodana vrednost zaposlenega in BDP. Vse drugo je demagogija!
Žiga99
22. 09. 2009 07.42
@Otrov, koliko časa pa že živiš v SLO, da imaš takšno penzijo?
SherlockH
22. 09. 2009 07.31
Penzijonisti imajo majhne penzije, ker so imeli v komunizmu majhne plače in so manj vplačevali, takorekoč živeli na Titove pufe!
strogoff
22. 09. 2009 07.27
ZAMRZNITVE UKREPANJA _ _ _ _ _ _ -a so ZPIZ kriminalci še vedno na prostosti ?? HALO, SVETLIK ?
strogoff
22. 09. 2009 07.27
ZAMRZNITVE UKREPANJA _ _ _ _ _ _ -a so ZPIZ kriminalci še vedno na prostosti ?? HALO, SVETLIK ?
johndere
22. 09. 2009 07.05
Glede na razmere in glede na zelo zelo črno prihodnost pokojnin bodimo veseli, da jih sploh lahko pričarajo! Bliža se dan, ko bodo rekli; 170 € od države in zdravstveno zavarovanje,ostalo kar rabiš si pa izplačaj iz svojih naložb!
Milan Koleznik
22. 09. 2009 05.59
b77 da ne boš od favšnije zbolel,tudi ti boš enkrat upokojenec,imel boš pokojnino če boš plačeval,vsi pridejo do tja a do tja je veliko,veliko let,sram me je da imamo take ljudi kot si ti.Vsak upokojenec je veliko prispeval državi in si preplačal pokojnino,upokojenec je tudi bil mlad in je šparal,da pa si milijonske plače ne zmanjšajo,upokojenske pa bi je pa sistem padel in z njim državno vodstvo,ki ni sposobno.
albertinum@excite.com
22. 09. 2009 03.18
Erjavec je klovn na ravni vaškega bebčka, ki je slučajno enkrat oblekel kravato in ga je stranka senilnežev takoj postavila za obermajstra.
Ado Armina Musli?
22. 09. 2009 00.37
OTROC BI BOL VODIL TO DRZAVO,KUKR TELI GAVNARJI POSRANI.VSE BI JZ NJIH NA GRMADO,BANDA HUDICCEVA
Marija Demec
22. 09. 2009 00.15
bravo jožajoža ,dobr si povedu...te vabimo na upokojenski piknik,dobiš čevapčič...lol
demidov6
21. 09. 2009 22.37
Erjavec kot DESUS posebej Znidarsic se vedno tolcejo po prsih kaj bodo naredili za upokojence, nato pa v parlamentu vede ali ne vede o cem glasujejo pritisnejo tipko da so proti.
brencl47
21. 09. 2009 22.30
Ukiniti plače vsej nesposobni politikantski zalegi z visokodonečimi intelektualnimi nazivi, katera se bohoti v državnih in paradržavnih institucijah ter ministrstvih in zaradi katere je treba najemati preplačane zunanje sodelavce in agencije. Pri njih samih uveljaviti geslo "kdor ne dela naj ne je", pa bo ostalo denarja na pretek. Prav tako pa managerske plače vezati na uspešnost in sicer tako, da bo 2/3 le te v vsaj za 5 let neodtuljivih obveznicah vodenega podjetja, pa bo kmalu red. To bi morala že na samem začetku uzakoniti še Petrletova vlada, pa ne-bi bilo takih kraj in mahinacij.
manco-capac
21. 09. 2009 21.52
Pa kaj je s to vlado, enkrat se loti bolniških, drugič pokojnin? Kje je socialni dialog, kdaj pridejo na vrsto tajkuni?
8JASMIN
21. 09. 2009 21.49
KAJ PA TVOJ VLADNI CIRKUS SI TUDI DELI USODO Z UBOGIMI, PAHOR????? LAŽ SAMA LAŽ, TAKO DA SAMI SEBI VERJAMETE, VI TROJČEK, KER STE SI NAPOLNILI VAŠE VREČE. PREGOVOR:" Z POLNO RIT JE LAHKO SRAT !"
TK-TITO
21. 09. 2009 21.36
Velika večina upokojencev ima minimalno plačo, pa še to jim hočejo zamrznit. me zanima, če jim bodo zamrznili tudi povišanje življenskih stroškov (čeki, hrana). Zakaj ne zmanjšajo plače pri sebi in tistih ljudeh ki si najmanj zaslužijo svoje plače. Gospodarstvo to enostavno nima več moči prenašati taka bremena. Če bodo tako nadeljevali se ne bodo uspeli učakati druge obletnice naši dragi voditelji države.
Jožajoža
21. 09. 2009 20.57
upokojenci nam praznijo proračun in zaradi njih se država zadolžuje. so najdražja populacija v državi in na koncu še nekoristna.
Tonček Balonček
21. 09. 2009 20.56
Včasih smo zaslužili toliko, da smo v Trstu kupili po 30 kg praška in 10 kg kave, dandanašnji pa le še za par litrov mleka in mesa ter kak ajmar pomaranč v Šparu, Lidlu ali Eurospinu. Hvala za napredek, gre pač za tržno gospodarstvo, saj razumem. Svobodo je treba plačati!
b77
21. 09. 2009 20.50
GREMO VSI V PENZIJO PA BO BLAGOSTANJE! STANOVANJA SMO DOBIL PO JAZBIŠKOVEM ZAKONU, VIKENDE MAMO AMPAK PENZIJE SO PREMAJHNE! PARCELE PA NE DAM SPOD 200 EUR KVADRAT, PA NAJ MLADA DRUŽINA KAR ŠPARA! VAŠ REVNI UPOKOJENEC Z 800 EUR MESEČNO!