Stranke kritične do Mahničevega sklica odbora. 'Mahanje z orožjem je zagotovo najslabše sporočilo'

Predlog poslanca SDS, da bi na seji odbora DZ govorili o pripravljenosti slovenske vojske na možne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma, je minister Erjavec označil za nepotrebnega. Tudi v večini strank opozarjajo, da je takšna seja nedopustna in ne koristi Sloveniji. Mahnič meni, da želi Cerar s pozivom k umiku sklica seje preusmeriti pozornost z interpelacije ministrice za zdravje.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Večnamenska ladja Triglav

Predsednik odbora DZ za obrambo je napovedal razpravo o pripravljenosti vojske na možne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma. (Foto: Slovenska vojska)

Predlog predsednika odbora DZ za obrambo Žana Mahniča (SDS), da na naslednji seji govorijo o pripravljenosti vojske na možne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma, je sprožil burne odzive.

Zunanji minister in predsednik DeSUS Karl Erjavec je prepričan, da Slovenska vojska pri implementaciji arbitražne odločbe nima nobene vloge. Obravnava tega vprašanja na seji odbora DZ za obrambo je po njegovem mnenju povsem nepotrebna in pomeni bolj željo predsednika odbora Mahniča po pozornosti. Poslanci DeSUS bi lahko sejo obstruirali.

Kot je po sestanku vodstva DeSUS v izjavi za medije dejal Erjavec, se sklicu seje odbora za obrambo, na kateri bi v četrtek obravnavali pripravljenost slovenske vojske na možne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma s Hrvaško, čudi.

Spomnil je, da so predstavniki SDS tudi na političnem vrhu prejšnji teden pozivali k dialogu. "Ne vem, če je to pravi način, da sklicuješ neke seje, na katerih želiš ugotoviti pripravljenost Slovenske vojske, na drugi strani pa se govori o potrebnosti dialoga in kritizira ministra za zunanje zadeve, ki pa postavlja zelo jasna stališča, ko gre za implementacijo arbitražne odločbe," je dejal Erjavec. Ob tem je spomnil na svoja stališča, da bi bilo treba arbitražno odločbo na morju takoj implementirati in da država, ki ne spoštuje mednarodnega prava, preprosto ne izpolnjuje pogojev za članstvo v OECD.

Karl Erjavec

Zunanji minister in predsednik DeSUS Karl Erjavec je prepričan, da Slovenska vojska pri implementaciji arbitražne odločbe nima nobene vloge. (Foto: Miro Majcen)

Kot je dejal, se je za politični vrh prejšnji teden, za katerega je predvideval, da bo namenjen vprašanjem, kako implementirati arbitražno odločbo, izkazalo, da je bil "politični vrh o izjavah Karla Erjavca". "Ne vem, katere moje izjave razburjajo del slovenske politike. Govorijo o tem, da bi bilo treba na diplomatski način izražati stališča, ampak to smo počeli 26 let in vidimo, kam smo prišli," je dejal Erjavec.

Ob tem je poudaril svoje stališče, da "je čas za odločno zunanjo politiko". Zato je tudi prepričan, da je bila povsem pravilna odločitev, da so ustavili postopek članstva Hrvaške v OECD. "Nekdo, ki ne spoštuje mednarodnega prava in odločb sodišč, preprosto ne izpolnjuje pogojev za to, da bi lahko postal član OECD. Tukaj ni nobene diplomacije, ampak gre za preprosta dejstva," je prepričan.

Glede informacij, da zelo verjetno ne bo drugega sestanka slovenskega in hrvaškega predsednika vlade Mira Cerarja in Andreja Plenkovića, je Erjavec dejal: "Mislim, da je bila napaka že prvi sestanek z gospodom Plenkovićem. On ni iskren sogovornik. Ker če bi bil iskren sogovornik, tudi ne bi šel v Savudrijo in zelo nediplomatsko pozival hrvaških ribičev, da naj še naprej lovijo v slovenskem morju."

Cerar zanika vpletanje v zakonodajno vejo oblasti

Premier Cerar je danes v povezavi s svojim pozivom k umiku predloga za sklic seje odbora za obrambo, na kateri naj bi govorili o pripravljenosti vojske na možne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma, zanikal vpletanje v zakonodajno vejo oblasti. Zatrdil je, da je bil poziv v tem primeru njegova pravica in dolžnost.

"Nikakor se ne vpletam v zakonodajno vejo oblasti, imam pa kot predsednik vlade, ki bo glavni pogajalec tudi naprej glede izvršitve arbitražne odločbe, ne samo pravico, ampak tudi dolžnost, da opozorim na to vprašanje in pozovem predstavnika stranke SDS Mahniča, da umakne to točko z dnevnega reda," je dejal. Ponovil je, da takšna obravnava ni primerna, saj Slovenija vodi politiko miru in nenasilja. "Razprave, ki bi sprožale asociacije na kakršenkoli angažma vojske v zvezi s tem vprašanjem, so popolnoma neprimerne in bi lahko v mednarodno okolje poslale napačno sporočilo," je dodal.

Mahnič kritičen do Cerarjevega poziva k umiku sklica seje

Predsednik odbora DZ za obrambo Žan Mahnič je danes dejal, da poziv premierja Cerarja k umiku sklica seje odbora, sprejema z razočaranjem. Cerar želi po njegovem mnenju s pozivom preusmeriti pozornost z interpelacije ministrice Milojke Kolar Celarc, kar "predsednika vlade očitno skrbi, ker ne drži več skupaj koalicije, ker nima urejenih stvari".

Po Mahničevih informacijah naj bi Hrvaška v okolico Umaga in Pulja poslala ladje obalne straže, na katerih pa so v resnici pripadniki specialnih enot hrvaške vojske. Cerar naj bi po Mahničevih besedah vedel, da Hrvaška ne bo dopustila implementacije arbitražnega sporazuma v Piranskem zalivu in da bo mejo tam branila z vsemi sredstvi.

Mahnič je danes v izjavi očital Cerarju, da je potreboval en teden, da je pozval k preklicu seje odbora, ki je sklicana za četrtek. 

Nadaljeval je, da Cerar ne nadzoruje "niti lastnih uslužbencev v kabinetu predsednika vlade, kajti od tam curljajo informacije, ki so prišle tudi do mene in te informacije so bile povod za sklic seje odbora".

Mahnič namerava na zaprti seji parlamentarnega odbora za obrambo vprašati vlado, kakšni so scenariji, če pride do konflikta, in ali bo pri implementaciji sodelovala tudi vojska. Po njegovem mnenju mora odbor vedeti, kakšne načrte ima vlada z vojsko.

Poslanec SDS je še pozval predsednika DZ Milana Brgleza, "da zaščiti državni zbor pred aroganco izvršne veje oblasti, ki želi izvajati pritiske na avtonomno, zakonodajno vejo oblasti". Cerarja pa je pozval, naj "namesto, da želi uveljavljati in izvrševati svojo voljo nad mano, nad odborom za obrambo, nad poslanci, raje izvršuje in uveljavlja voljo" Slovenije v Piranskem zalivu.

Sklic seje odbora za obrambo v zvezi z arbitražo za SMC nedopusten

Sklic seje odbora DZ za obrambo, na katerem bi govorili o pripravljenosti vojske na možne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma, je po mnenju vodje poslancev SMC Simone Kustec Lipicer nedopusten. To je nedemokratično in rušilno za našo državo, je še ocenila in pojasnila, da se poslanci SMC takšne seje odbora ne morejo udeležiti.

55. nujna seja parlamentarnega odbora za obrambo, ki bo zaprta za javnost, je sklicana za četrtek ob 16. uri. Mahnič je nanjo poleg članov odbora povabil med drugim ministrico za obrambo Andrejo Katič, načelnika generalštaba generalmajorja Andreja Ostermana ter predstavnike slovenske obveščevalno-varnostne agencije in obveščevalno varnostne službe ministrstva za obrambo.

Kustec Lipicerjeva je v današnji izjavi novinarjem v DZ spomnila na politični vrh glede arbitraže minuli teden, na katerem je premier Miro Cerar vsem, tudi predstavnikom SDS, povedal, kakšne so aktualne razmere.

"Od takrat se ni nič spremenilo," je povedala Kustec Lipicerjeva in dodala, da Slovenija po mirni poti in z dialogom poziva hrvaško stran, da se usedejo za skupno mizo in dogovorijo, kako bodo obojestransko implementirali nesporno vsebino arbitražne odločbe.

Sklic četrtkove seje odbora DZ za obrambo je po oceni poslancev SMC nedopusten, ker poziva h konfliktu in nemiru ter plaši in straši. "Gre za klasične pristope predsednika odbora Žana Mahniča in njegove stranke, SDS. To ni odraz zrele demokracije, ki morebitne nesporazume oz. dogovore vedno rešuje na miren način in v dialogu," je poudarila Kustec Lipicerjeva in dodala, da se poslanci SMC ne morejo udeležiti odbora DZ s takšno vsebino in pod takimi pogoji.

Po njenih besedah je stališče SMC do Mahničevega vodenja odbora za obrambo že ves čas jasno in se ni spremenilo. Prepričani so, da Mahnič ni primeren za vodenje tako pomembnega, državotvornega odbora, saj "potrebuje še izkušnje in življenjsko modrost ter občutek, kakšno odgovornost z vodenjem takega odbora nosi ne le do sebe in svoje stranke, ampak predvsem do države". Na njegovo ravnanje bodo, kot je dodala Kustec Lipicerjeva, morali ponovno opozoriti predsednika DZ Milana Brgleza.

SD pričakuje "potezo streznitve" Mahniča

V SD pričakujejo "potezo streznitve predsednika odbora, kajti mahanje z orožjem v temu trenutku je zagotovo najslabše sporočilo, kar ga slovenska politika in diplomacija lahko pošlje v svet," je dejal poslanec Matjaž Nemec. Kot je ocenil v izjavi novinarjem v DZ, "je v tem času potrebna komunikacija že samo zaradi mednarodne javnosti, predvsem pa zaradi naših ljudi, ki so vpeti v odločitev arbitražnega sodišča".

"Kar moramo zdaj narediti, je poziv k dialogu in pomagati Hrvaški uvideti pravo pot, ki je pot dialoga o vsebini, ki je znana, to je odločba arbitražnega sodišča," je prepričan poslanec SD Nemec. Na vprašanje, ali bo SD obstruirala četrtkovo sejo odbora, je Nemec dejal, da se o tem v SD in v koaliciji še niso pogovarjali. Bil pa je kritičen do ravnanj predsednika odbora Žana Mahniča iz SDS, ki je sklical omenjeni odbor.

Kot je dejal, gre "gotovo za niz neodgovornih in nedržavotvornih dejanj". "V času, ko mora biti v ospredju predvsem dialog, ne samo zaradi sporočilnosti Evropski uniji, ampak celotni regiji, so tovrstna dejanja neprimerna in predvsem dajejo vtis nedoraslega vodenja pomembnega odbora, kot je odbor za obrambo," je bil oster Nemec, ki je dejal, da bi od odgovornega politika v času implementacije arbitražne odločbe pričakoval odgovornejše dejanje.

Obenem je poudaril, da so v SD in DeSUS "večkrat opozarjali na nenapisan dogovor med strankama SMC in SDS" o imenovanju Žana Mahniča na položaj predsednika odbora za obrambo. "Zagotovo sta ti stranki na potezi z jasnim zavedanjem odgovornosti, ki jo nosita, ko na nek način še držita gospoda Mahniča na položaju," je še dejal.

Horvat: Sklic seje odbora za obrambo trenutno ne more koristiti Sloveniji

Poslanec NSi Jožef Horvat je danes v DZ sicer pozdravil možnost razprave na seji odbora DZ za obrambo o pripravljenosti vojske na možne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma. Vendar je bil kritičen, da Sloveniji sklic seje takšne narave v času iskanja dialoga s Hrvaško glede implementacije arbitražne razsodbe ne more koristiti.

Horvat je danes novinarjem v DZ dejal, da morajo imeti poslanci informacije o obrambni pripravljenosti slovenske vojske. Dodal je, da v stranki nimajo informacij, ki naj bi jih poslanec SDS in predsednik odbora DZ za obrambo Žan Mahnič dobil od uslužbencev v kabinetu predsednika vlade, da naj bi Hrvaška v okolico Umaga in Pulja poslala ladje obalne straže, na katerih naj bi bili tudi pripadniki specialnih enot hrvaške vojske.

Poslanec NSi je komentiral, da če imajo te informacije pristojne službe, bi morale z njimi ravnati v skladu z zakonom. "Zagotovo so to informacije zaupne narave," je dodal.

Čeprav pozdravljajo razpravo, je komentiral, da "sklic seje takšne narave Sloveniji ne more koristiti". Pojasnil je, da je Slovenija trenutno v času, ko poskuša najti dialog s sosednjo Hrvaško glede implementacije arbitražnega sporazuma, "ko je na strani vladavine prava, na nek način Slovenije, tudi Evropska komisija" in druge države članice. "Tu moramo biti zelo previdni, diplomatski z našimi sosedi," je opozoril.

Predsednik odbora DZ za zunanje zadeve Horvat Mahniču ni želel očitati nepremišljenosti, vendar je le dejal, da imajo na odboru DZ za zunanje zadeve drugačno prakso, ko sklicujejo sejo, saj na dnevni red postavijo obravnavano gradivo, ki ima tudi označeno stopnjo tajnosti.

Glede udeležbe na seji je pojasnil, da bodo zaradi odsotnosti člana odbora za obrambo, poskušali najti nadomestnega člana, saj razpravo in informacijo, ki naj bi jo dobili s strani vlade, pozdravljajo. "Pravzaprav bi morala dati vlada iniciativo, da mora s tem seznaniti poslance, ne pa da to iniciativo da opozicija. Če bi jo dala vlada, najbrž tu ne bi bil problem," je dodal.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1491
 
lonem 14.09.2017 14:32:27
Mlečnozobi Mahnič ogroža varnost moje družine in ostalih državljanov Slovenije in Hrvaške, zaradi nekaj sardelic v zalivu, s ciljem politične samopromocije. Ne zajeb... se preveč z našim potrpljenjem! Če bo vojna, bo to vojna med narodom in političnimi leaderji, ko jih bomo vse strmoglavili!
Več komentarjev