Slovenija

Gasilci gasili tlečo maso, jo premetavali in odvažali na deponijo

Zalog pri Novem mestu, 22. 07. 2017 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gasilci nadaljujejo delo na požarišču podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu. Gasili so tlečo maso iz plastičnih odpadkov in lesnih sekancev, jo premetavali in odvažali na deponijo. Zrak še vedno smrdi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Že tretji dan gasilci bijejo bitko v podjetju Ekosistemi
    02:17
    Iz 24UR: Že tretji dan gasilci bijejo bitko v podjetju Ekosistemi
  • Iz 24UR: Zrak zelo smrdi po plastiki
    01:01
    Iz 24UR: Zrak zelo smrdi po plastiki
  • Iz 24UR: Temna in smrdeča voda
    02:28
    Iz 24UR: Temna in smrdeča voda
  • Iz 24UR: Koliko dela je še pred gasilci?
    01:42
    Iz 24UR: Koliko dela je še pred gasilci?
S požarišča se tudi danes še kadi.
S požarišča se tudi danes še kadi. FOTO: Aeroklub Novo mesto

Gasilci so že tretji dan na požarišču podjetja Ekosistemi v Zalogu. Gasili so tlečo maso iz plastičnih odpadkov in lesnih sekancev, jo premetavali in odvažali na deponijo. S tem delom bodo zagotovo morali nadaljevati še v noči na nedeljo in v nedeljo, požarno stražo pa bodo morali imeti evsaj še nekaj naslednjih dni.

Straški župan Dušan Krštinc, ki kot gasilec na terenu sodeluje pri gašenju požara, je zjutraj povedal, da so si ponoči pomagali z dvema bagroma, dve gasilski skupini pa sta gasili še tleče kope. Eden od delovnih strojev se jim je sredi noči pokvaril, drugega pa so morali zaradi pregrevanja ob 4. uri zjutraj začasno ustaviti. A so bager čez dan uspeli popraviti. 

V Zalog še vedno - tudi tretji dan po začetku požara - ni prišel lastnik podjetja Ekosistemi, so poročali v oddaji 24UR.

Za odvoz pogašene mase so danes od straškega Gozdnega gospodarstva dobili še en tovornjak.

Župan je dodal, da so petek zvečer preklicali ukrep evakuacije in da so se evakuirani vaščani v petek zvečer vrnili na domove. Prebivalcem Zaloga, Lok in okoliških vasi pa še vedno priporočajo, naj se zaradi dima, ki se še širi s pogorišča, ne zadržujejo na prostem, naj se raje držijo zaprtih prostorov in naj imajo zaprta okna.

Dim je sicer dokaj pojenjal, a je danes nastopil nizek zračni tlak, zaradi katerega se drži bolj pri tleh, je opozoril.

Krštinc je sicer v petek zvečer pojasnil, da so petkove meritve ozračja ob požaru pokazale, da v zraku ni bilo škodljivih plinov in snovi, dovoljena vsebnost delcev pm10 pa ni bila presežena. Meritve izcedne vode s požarišča so pokazale, da je ta onesnažena, hkrati pa meritve vode v bližnji Krki zaenkrat kažejo, da reka ni onesnažena.

Zmanjšajte fizične aktivnosti, zlasti na prostem

Danes so z občine Straža sporočili, da je zaradi intenzivnega gašenja prek noči in v dopoldanskem času mobilna merilna postaja v Zalogu zaznala, da se je pojavilo povečanje prašnih delcev v zraku. Zato prebivalcem priporočajo, da se držijo Arsovih priporočil za ravnanje v takšnih primerih.

Priporočila za ranljive skupine: Odrasli z boleznimi pljuč in boleznimi srca ter otroci in starejši naj se izogibajo intenzivnejšim fizičnim aktivnostim. Umaknejo naj se v notranje prostore. Za astmatike je pričakovana pogostejša raba inhalatorjev.

Priporočila za splošno populacijo: zmanjšanje fizične aktivnosti, še zlasti na prostem, še posebej, če čutijo težave, kot so bolečine v žrelu in kašelj. Priporoča se umik v notranje prostore.

Na deponiji obrata družbe Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu je sicer zagorelo v četrtek ob približno 16. uri. Novomeški in okoliški gasilci so uspeli požar v večernih urah omejiti, v petek pa so tam nadaljevali intenzivno gašenje. Več vaščanov so zaradi dima in možne prisotnosti drugih nevarnih plinov evakuirali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LLLEPI
23. 07. 2017 10.34
+1
Zadnji trend ekoloske Slovenije in slogana kupujte in jejte domace je najbolse. Sedaj pa vsepovsod ven seka samo strup po celi Slo
Madeni
23. 07. 2017 08.03
+1
To je Slovenija same smeti, vse strokovno in KAKOVOSTNO gori in nekvalitetno, nestrokovno gašenje in sanacija..Javna uprava, inšpektorji, vladne službe pa svirajo Q-urcu..
PS2Xministri
22. 07. 2017 20.40
+13
novinarji ali ste šli raziskovati v kateri stanki je lastnik tega podjetja in kdo ga ščiti
dajno
22. 07. 2017 20.38
+24
Jeseni pa bomo spet brali kako je škodljivo kurit les, kako so dimniki problematični, kako privat kurišča onesnažujejo okolje... Pfuj lopovi
mallonge
22. 07. 2017 20.09
+2
Kolinda je rekla, da imajo Hrvatje dovolj kapacitet, da nas zatolčejo pri uveljavljanju arbitraže. Vam garantiram, da ni imela v mislih gasilske opreme,
numlk
22. 07. 2017 19.48
+3
Ne vem zakaj se vsi zgrožate nad to firmo. Firma je reciklirala odpadke. Lahko bi bili hvaležni da nekdo pospravlja in reciklira za nami. Mi smo največji osnaževalci planeta. Poglejte, koliko plastike proizvedemo in jo potem mečemo stran. A je potrebno vse pakirat v plastično embalažo? Čez nekaj desetletij se bomo utopili v lastnih smeteh. In na koncu bo najeb** nekdo, ki se je ukvarjal z recikliranjem odpadkov, ker mu je nekdo namerno zažgal. Vprašajte se raje koliko denarja zmečete za plastiko.
dajno
22. 07. 2017 20.32
+8
Daj ne bluzi! Ni stvar v zbiranju, sortiranju, predelavi, pač pa v nadzoru, zaščiti Itd. Povej kje si doma, pa pridem pa ti kot sosed odprem en tak obrat. Ko ga na filma z vsem mogočim pa ga vžgem. Pa boš verjetno tudi take pisal ne?
trdovrat
22. 07. 2017 20.54
+5
Numik, ves ta njihov trud je PLAČAN in to toliko, da morajo to opravljati VARNO in ODGOVORNO, če pa ne znajo, naj pa prepustijo drugim! Izdali so naša pričakovanja, zato ZBOGOM za vekomaj! Seveda prej morajo poplačati vso povzročeno škodo! No ja, to bi bilo v urejeni družbi, kje smo pa mi, naj si pa vsak sam odgovori!
evasle
22. 07. 2017 21.56
+4
A smo mi krivi, da je vse pakirano v plastiko, karton, folijo? Zaradi mene ni treba, da je tako. Tudi jaz nočem imeti vsak teden polnih kant in dela z ločevanjem. V bistvu mi ločujemo odpadke, eden jih pa lepo naprej prodaja in zasluži. Mi pa moramo še plačevat odvoz. Zastonj jih naj odvažajo, če že služijo z odpadki. Ne vem točno, ampak za ene par zbirnih centrov vem, da hodijo Avstrijci po smeti za reciklažo.
Nevzdrzni
22. 07. 2017 18.42
-4
Gospodje gasilci sem bil vas najvecji zagovornik ker ze od rojstva me obkrozajo sami poklicni gasilci in seveda nasa druzina zivi za gasilstvo in temu primerno financno vedno pomaga in donira ker nam je to pac prirojeno a sedaj pa bo en gasilec podarjal naso opremo hrvatom? Kolega gasilec prosim povej kolko si prispeval za to opremo? In se povrh tega ti ni mar za piranski zaliv? A mar pa ti je za tvojo dopustnisko destinacijo? NEZASLISANA SRAMOTA kaj se dogaja saj eni ze celo zivljenje vec generaci zivi za gasilce in vsak prosti trenutek in vsak e porinemo v to zato da bo negdo razdajal opremo za katero pravzaprav prosjacimo denar od vrat do vrat! Ti gasilec a si se vprasal kolko prostovolnih drustev je v slo katera nujno rabijo opremo? Ne tebi je glavno da ti prikolica ne zgori! Sram te naj bo!!!!
UaikiUaiki
22. 07. 2017 19.03
+2
Kot da so podarili 5 tovornjakov in 20 črpalk, in še in še... podarili so nekaj sto metrov cevi, čelade, škornje, motorko, in še nekaj malenkosti...
trdovrat
22. 07. 2017 19.32
+4
Nevzdržni, veš, sramota je tvoje pisanje! S tem si pokazal vso svojo primitivnost, in upam da se izpišeš iz gasilskih vrst! Ali ni gasilsko geslo "NA POMOČ"? Le kje je zraven še komu na pomoč? Piranski zaliv pa vtikaš zraven zaradi opranoglavstva, ker je drugače popolnoma nepomemben! Če je res, kar si napisal, da več tvojih generacij živi z gasilci, se sedajle obračajo v grobu in se sprašujejo kje so napravili napako v tvoji vzgoji, da ti tako razmišljaš! Bom uporabil še tvoje besede "sram te naj bo"!
Nevzdrzni
22. 07. 2017 19.33
+4
Oni kupujejo vojaske lovce namesto gasilske opreme a mi pa jim podarjamo naso. Se ti zdi to normalno?
borisv
22. 07. 2017 19.44
+0
mallonge
22. 07. 2017 20.11
+5
Kolinda je rekla, da imajo Hrvatje dovolj kapacitet, da nas zatolčejo pri uveljavljanju arbitraže. Vam garantiram, da ni imela v mislih gasilske opreme,
trdovrat
22. 07. 2017 20.20
-1
Nevzdržni, ne da se mi, pa tudi razumel ne boš, zato samo tele Kristusove besede v neki priliki o delu v vinogradu, "zakaj je vaše srce hudobno, če sem jaz dober"!
vzdev
22. 07. 2017 20.33
+6
Nevzdžni ima popolnoma prav. Sramota, da se slovenska oprema daje Hrvatom. Če jo je komu potrebno dati, jo naj dajo tja kjer jo resnično potrebujejo. In to vsekakor niso Hrvati, ki Slovencev tako ne spoštujejo. Pa še po drugi strani kupujejo dobro vojaško opremo, mi jim bomo pa dajali gasilsko zastonj. V glavnem od mene gasilci ne dobijo niti centa več, ker očitno imajo opreme več kot dovolj.
dajno
22. 07. 2017 20.34
+2
Nevzdržni ima vsaj deloma prav! Raje kupujejo vojaško opremo kot tisto ki jo potrebujejo!
Juhu HU
22. 07. 2017 22.12
+3
Glede opreme imaš deloma prav, glede razmišljanja pa totalno narobe. Da smo skregani s hrvati je kriva politika. Ko so hrčki rabili orožje jim je Janša Bavčar ... prodajali naše zplenjeno orožje 5 x dražje kot tržna cena. Zato je bil Sanader skregan z temi politiki ki so prvi ukradli našo državo. In skregali narod z raznimi glupimi piranskimi incident. Malo vklopi gasilske možgane !!!
evasle
22. 07. 2017 22.25
+0
Ko je bil pri nas žled, je bilo pa v redu, da so nam sosedje posojali agregate ipd.?
ich123
22. 07. 2017 18.19
+7
Ko bo zadeva dokončno pogorela, zalufat težko mehanizacijo in zadevo zravnat z zemljo in na tam mestu nikoli več nobenega podobnega objekta !!!!! Direktorja pa skupaj z vsemi vpletenimi inšpektorji pa v čuzo !!!!!!!!!!!!!
UaikiUaiki
22. 07. 2017 19.08
-1
Smeti pa v morje ali pa v jamo zakopati al kako? Kam bi jih po tvojem mnenju odpeljali? Čim dlje od sebe seveda kajne?
zbuks
22. 07. 2017 16.56
+14
To nekaj ne stima, da v roku enega mesca na treh koncih Slovenije zagorijo deponije....
mastaflash
22. 07. 2017 17.29
+2
dajno
22. 07. 2017 20.35
+3
sabinca111
22. 07. 2017 16.42
+21
NA VSE TO opozarjamo že 6 LET!! V prvih dveh letih boja smo naredili 12 ekoloških patrulj (vse kršitve, izcedne vode, 2 izlitja nevarnih tekočin v okolico obrata, prvi požar pred štirimi leti, nato sta bila še dva manjša, so foto dokumentirane) in na podlagi njih vsakokrat naredili prijavo pristojnemu inšpektoratu, s pošiljanjem v vednost republiškemu inšpektoratu v Ljubljano, prav tako pa tudi na pristojno ministrstvo in druge naslove. VSAKIČ! Obvestili smo kabinet vlade, pooblaščenko za človekove pravice; prirejali okrogle mize v Straži; nazorno prezentacijo predstavili tudi osebno na sestanku v Ljubljani, takratnemu direktorju direktorata za okolje in glavni inšpektorici za okolje (po tem sta se oba čudežno zamenjala) itn. itn. NIČ! LETA NIČ! Zdaj se bodo pa čudili, kako se je lahko to zgodilo!?! Odkrivali bodo ODGOVORNE?!? Seveda jih ne bodo "odkrili", ker se jih v tej gnili državi skrbno ZAKRIVA! Za razliko od "pristojnih služb" (kriminalisti, tožilci, sodniki, nadrejeni v teh službah), ki svojega dela seveda ne bodo opravile, čeprav so odgovorne do nas državljanov RS, bom jaz naštel osebe, katerim so bile pošiljane vse naše prijave, in ki so bile obveščene, vi se pa odločite, koliko so odgovorni in kako bi morali odgovarjati. V našem obsežnem arhivu so naslednja imena (to so javne informacije, ki se zaradi varstva okolja tičejo vseh nas. Dopisov je bilo zelo veliko - navajam samo nekatere, kjer se imena prvič pojavijo, da jih ne ponavljam) za datumom našega dopisa v oklepaju: (10.02.2011) IRSOP OE Novo mesto - Vodja, TONČI ŽIGANTE; v vednost: MOP - minister dr. ROKO ŽARNIČ; IRSOP Ljubljana; UE Novo mesto - načelnik JOŽE PRESKAR; Občina Straža - urad župana - ALOJZ KNAFELJ (zdaj DUŠAN KRŠTINC, takrat podžupan). (16.04.2012) IRSOP OE Novo mesto - inšpektor za okolje DARKO OKLEŠČEN (njega smo z dne 25.04.2013 kazensko ovadili zaradi izlitja in prvega požara, na kar smo opozarjali in se je potem zgodilo, pa se proti njemu ni ukrepalo; še prej pa se na njegovo delo pritožili tudi pri problematiki AVTOODPAD Kukman Suhor nad Prečno in seveda pri tej problematiki). (03.03.2013) ekološka patrulja "prvi požar": Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava NM - vodja KAROL NAHTIGAL; Min. za kmetijstvo in okolje, minister FRANC BOGOVIČ; v vednost: Vlada RS, kabinet predsednika vlade (takratni predsednik JANEZ JANŠA); Varuh človekovih pravic - VLASTA NUSSDORFER. (22.03.2013) ekološka patrulja "Svetovni dan voda": Poleg IRSKGHO še: Min. za kmetijstvo in okolje, minister DEJAN ŽIDAN; v vednost: Vlada RS, kabinet predsednika vlade (takratni predsednica ALENKA BRATUŠEK - osebno); (29.07.2013) ekološka patrulja "veter na obratu": Poleg IRSKGHO OE Novo mesto še; vodja inšpekcije za okolje in naravo mag. JANA MIKLAVČIČ (po e-pošti); kontaktna oseba za nevladne organizacije, kabinet MKO (po e-pošti) NEJC PERHAVEC. In še kakšen bi se našel. Bo dovolj za začetek? Ljudi, ki so bili obveščeni in so plačani iz javnih sredstev, da ukrepajo hitro in učinkovito ter po zakonu in v skladu s svojimi pogodbami o zaposlitvi? Nekateri so bili obveščeni mnogokrat! Pristojni inšpektor tako rekoč vsakič! ME PRAV ZANIMA, če bodo kriminalisti prišli po te podatke na sedež RDEG v Zalog 11, 8000 Novo mesto! Predvidevam, da ne! Saj vidite: če se ti ljudje pokličejo na odgovornost pade celotna slovenska javna uprava, sploh če bi se zgodil efekt domin tudi povsod drugod po Zloveniji. Zato klicov na odgovornost ne bo. Malo bo preiskave, veliko pompa v medijih, do naslednjega požara. Vlak v pogubo pa pelje dalje... SRAMOTA!! RDEG
dajno
22. 07. 2017 20.37
+3
optimist11
23. 07. 2017 08.10
To pa je odlična podlaga za raziskovalne novinarje.
sabinca111
23. 07. 2017 13.47
mallonge
22. 07. 2017 14.10
+17
Da ne bi pisali kaj o dimnikih in kurjenju lesa,ker je letos že skurjena vsa plastika, barva, olja, pesticidi in fungicidi ter zdravila za zadnjih deset let.
UaikiUaiki
22. 07. 2017 19.09
+2
Ramzess
22. 07. 2017 12.53
+7
Evakuacija prekinjena, so ugotovili, da se jim stroškovnik ne izide.
mallonge
22. 07. 2017 14.26
+2
Slovensko okolje je tako rigidno, da ga ne zamajejo niti vsi skurjeni strupi nastali zadnjih deset let. vsaj pop meritvah enot skorumpiranih zavodov za varovanje zdravja in okoljske inšpekcije.
Uporabnik458403
22. 07. 2017 11.58
+22
Zakaj ni lastnika nikjer. A caka navodila od inspektorjev, kaj lahko govori, ker je obratovanje dobil z podkupninami, nadzor tako podkupljen.........
dajno
22. 07. 2017 14.03
+5
lars1102
22. 07. 2017 11.46
+22
inšpektorica včeraj v odmevih, .........meni se je zdela malo trčena, sorry....!!!
lars1102
22. 07. 2017 12.50
+13
indal
22. 07. 2017 11.15
+30
Ma kakšnem podjetju EkoSitemi...to ni P od podjetja. Potrebno bi bilo pozapreti lastnika tega črnega odlagališča in nemudoma, da odstopijo vodilni iz agencije ARSO + denarne kazni!
indal
22. 07. 2017 11.18
+18
Pa v naših agencijah je totalno nesposoben kader...poden personal. Mislm pa to človek ne more verjet kakšni klošarji so ti inšpektorji.
Uporabnik458403
22. 07. 2017 11.53
+15
Pa ti se ocitno ne zavedas, da zivis v Zloveniji. Tisti, ki dajejo podkupnine so najbolj spostovani od javnega sektorja.......
flexi22
22. 07. 2017 13.03
+6
glede ARSO--cev bi tako reku dvojna merila za tiste ki priložijo kuverto in tiste ki jo ne .več kot eno leto sem pridobivav naravovarstveno soglasje za izvir vode za zalivanje paje bilo ogromno tih ogledo .sprašujem se za eno tako malo stvar toliko birokracije kaj potem bi moralo bit pri takih obratih ? verjetni pri kemikaljah dobiš trikrat prej vsa dovoljenja kot za vodo
dajno
22. 07. 2017 14.04
+4
butalistan
22. 07. 2017 11.14
+4
V bananistanu nic novega
ferencz 1
22. 07. 2017 11.01
+19
Mislm, lastnika takoj v pripor na Povšetovo, nesposobna ministrca pa naj takoj odstop. seveda sanje če bi bla prana država!
modrix
22. 07. 2017 16.20
+2
piko2263
22. 07. 2017 10.20
+24
Zakaj se za lastnike podjetij, ki naredijo takšno ali drugačno škodo ljudem ali državi ne odvzame prostosti dokler se ne razišče krivde. Potem pa naj raziskujejo kakih 10 let najmanj....
dajno
22. 07. 2017 10.36
+1
modrix
22. 07. 2017 16.20
+1
helter skelter
22. 07. 2017 09.58
+6
hvala hrvaškim gasilcem, ki so prostovoljno zbirali opremo in pomagali gasiti kemis in ta požar....
Uporabnik458403
22. 07. 2017 12.35
+2
Podoben pozar je bil se v Ljutomeru in dva na Ptuju...........
alenka.NN
22. 07. 2017 15.35
+3
no no brez sarkazma bi bilo priporočljivo....hrvati se ukvarjajo z resnimi požari in rešujejo življenja in premoženje, eni so ostali brez vsega....no tule pri nas je pa precej drugače...ja seveda gori in res se mi smilijo gasilci, ki morajo v ta zadušljiv smrad, ampak pri nas gre predvsem za onesnaženost zraka, vode in zelenjave...seveda vse šteje, vendar ni primerljivo s požari na hrvaškem....sorči tako pač je
jamajaka
22. 07. 2017 09.44
+4
vsi lahko komentiramo sam požar se ni sam pogasil kaj pa je ozadje po zraku drug problem