Slovenija

Evropa se združuje

Šentilj/Nova Gorica/Robič, 21. 12. 2007 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko ni več mejne kontrole. Evropa dobiva pravi evropski obraz, je poudaril Rupel.

Minister Mate je z avstrijskim gospodarskim ministrom minuto po polnoči simbolično dvignil zapornico na meji.
Minister Mate je z avstrijskim gospodarskim ministrom minuto po polnoči simbolično dvignil zapornico na meji. FOTO: Jani Dolinšek

Slovenija je skupaj s še osmimi novimi članicami EU minuto čez polnoč slovesno vstopila v schengenski prostor in odpravila nadzor na kopenskih in pomorskih mejah z ostalimi članicami območja Evropske unije.

Na Ministrstvu za notranje zadeve imajo odprto posebno telefonsko linijo, na katero lahko državljani kličejo, če imajo vprašanja o schengnu. Brezplačna telefonska številka 080 20 02 sicer deluje že od leta 1996, aktivna pa bo še naprej. Ta mesec, vključno z današnjim dnem, so prejeli 16 klicev, večinoma pa ljudje sprašujejo o prehajanju meje s Hrvaško in delovnih vizah.

Posebno telefonsko številko so med 9. in 11. uro zjutraj odprli tudi na policiji, kjer so v dveh urah prejeli 52 klicev. Klicatelji so prav tako spraševali predvsem o meji s Hrvaško in delovnih vizah.

Na slovesnosti v Novi Gorici je novoizvoljeni predsednik Slovenije Danilo Türk poudaril, je to "poseben dan za Slovenijo in Evropo", zunanji minister Dimitrij Rupel pa je na Robiču dejal, da se s slovenskim vstopom v schengen uresničujejo sanje o zedinjeni Sloveniji.

Slovesnosti ob vstopu Slovenije v schengen so se začele že v četrtek popoldne in nato nadaljevale pozno v noč, vse do dejanske odprave nadzora na mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko. Eden glavnih akterjev širitve schengenskega območja, notranji minister Dragutin Mate, se je udeležil slovesnosti na mejnem prehodu Šentilj, ki je veljal za enega najbolj obremenjenih prehodov v Sloveniji. Z avstrijskim gospodarskim ministrom Martinom Bartensteinom sta natanko minuto po polnoči simbolično dvignila zapornico in s tem uradno ukinila nadzor na meji med obema državama.

Na Šentilju so pred padcem meje policisti opravili še zadnje skupne preglede.
Na Šentilju so pred padcem meje policisti opravili še zadnje skupne preglede. FOTO: Jani Dolinšek
Slovesnosti na Šentilju so se med ostalimi gosti udeležili tudi generalni direktor slovenske policije Jože Romšek, direktor Policijske uprave Maribor Karol Turk, mariborski župan Franc Kangler, župan Šentilja Edvard Čagran, ki je tudi gostil slovesnost, ter župana sosednjih Spielfilda in Strassa z druge strani meje.

Pri tem je minister Mate poudaril, da je s tem dokončno odprta meja med dvema prijateljskima državama in to ne le na mejnih prehodih pač pa na vsaki točki. Zato da je do tega dogodka prišlo, pa je bilo po njegovih besedah potrebnega veliko trdega dela. Mate je zagotovil tudi, da je narejeno "vse za zagotovitev varnosti na obmejnem prostoru kljub temu, da mej ne bo več in da se bodo policisti z mejnih prehodov umaknili".

Zunanji minister Rupel ni skrival veselja ob vstopu v schengensko območje.
Zunanji minister Rupel ni skrival veselja ob vstopu v schengensko območje. FOTO: POP TV

Rupel: Danes se uresničujejo sanje

Nocoj je velik večer. Osebno sem zelo srečen in ponosen, da lahko sodelujem pri tako velikem dogodku, ki ima pomen za celo Evropo. Prvič po mnogih letih se ta Evropa na nek način združuje in dobiva pravi evropski obraz. Dimitrij Rupel

Minister Rupel je medtem na mejnem prehodu Robič v Posočju skupaj s predsednikom deželne vlade Furlanije Julijske krajine Riccardom Illyjem obeležil odpravo nadzora na slovensko-italijanski meji. Kot je dejal, so Slovenci v 19. stoletju sanjali, "da bi živeli v zedinjeni Sloveniji, vsi v isti državi". "Danes se te sanje uresničujejo," je poudaril Rupel in dodal, da se Evropa prvič po mnogih letih "združuje in dobiva pravi evropski obraz".

Na Robiču je zbrane nagovoril zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je poudaril, da Evropa končno dobiva pravi evropski obraz.
Na Robiču je zbrane nagovoril zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je poudaril, da Evropa končno dobiva pravi evropski obraz. FOTO: Reuters

Slovensko-italijanska meja, ki sega od morja do gora, je v preteklosti prav v gornjem Posočju najbolj delila ljudi, zato so ob vstopu Slovenije v schengen tudi najbolj srečni, pa je poudaril Illy. Pojasnil je, da so mejni prehod Robič za slovesnost izbrali, ker so ti kraji najbolj trpeli zaradi meje in je bila tu tudi najbolj vidna. Mejo sta nato simbolično prežagala lokalna župana, kobariški župan Robert Kavčič in župan Podbonesca Piergiorgio Domenis.

Rupel in Plassnikova sta podobno kot številni drugi vidni evropski politiki simbolično odstranila zapornico na mejnem prehodu Karavanke.
Rupel in Plassnikova sta podobno kot številni drugi vidni evropski politiki simbolično odstranila zapornico na mejnem prehodu Karavanke. FOTO: Reuters

Rupel je danes že obiskal avstrijsko stran mejnega prehoda Karavanke, kjer je skupaj z avstrijsko kolegico Ursula Plassnik dvignila zapornico in tako tudi simbolično odprla mejo. Padca avstrijsko-slovenske meje so se udeležili tudi v nacionalne noše oblečeni pari, ki so si čez zdaj že nekdanje zapornice na meji podali roke v znak povezanosti.

Na MZZ so ob širitvi schengna v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije pripravili razstavo o meji na Slovenskem. Razstavo je odprl vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel, ki je poudaril, da gre za eno od "dogodivščin slovenske države, slovenske politike, ki nas neizpodbitno vsaja v evropski prostor in ki olajšuje življenje slovenskim državljanom".

Rupel je med slovesnostjo poudaril, da se bo s prihodom v schengen spremenilo življenje ljudi ob meji in v EU nasploh, obenem pa dejal, da se poslavljamo od preteklosti, "tudi od tistih problemov, ki so tu pa tam označevali slovensko-avstrijske odnose, predvsem ko je šlo za včasih problematičen položaj slovenske manjšine na Koroškem."

Ob robu prireditve pa je na položaj slovenske manjšine na avtrijskem Koroškem opozorilo več slovenskih domačinov iz občine Šentjakob v Rožu. Prav na dan ukinitve nadzora na mejah so z dvojezičnim transparentom spraševali: "Brezmejno bogati! - Jezikovno siromašni? Grenzenlos zufrieden! - Sprachlos glücklich?"

Ruplova avstrijska kolegica Plassnikova je v svojem nagovoru opozorila, da meje ne bodo izginile, izginile pa bodo ovire na njih. "Evropa je naš skupni projekt, zato potrebuje naša skupna prizadevanja in odgovornost," je dejala avstrijska zunanja ministrica, ki je širitev schengenskega območja pričakala v svoji domovini, na avstrijskem Koroškem. Povedala je še, da se je Avstrija z današnjim dogodkom premaknila z obmejnega položaja v središče regije.

La Prepustnice nič več

'Nov obraz Evrope' na mejnem prehodu Rožna dolina
'Nov obraz Evrope' na mejnem prehodu Rožna dolina FOTO: Dare Čekeliš

Poseben simbolni pomen je tudi padec meje med Novo Gorico in Gorico, ki sta ga župana, novogoriški Mirko Brulc in goriški Ettore Romoli, obeležila z dvigom zapornice na mejnem prehodu Rožna Dolina in nato ponovnim prečkanjem meje na Erjavčevi ulici, kjer je bila mejna kontrola že odpravljena. Pred tem so v Novi Gorici slovenski vstop v schengen obeležili tudi s številnimi drugimi prireditvami, v ospredju pa je bila predvsem prireditev La Prepustnica, posvečena razvpiti "mejni prepustnici", ki je desetletja krojila prehod meje in ki jo je uporabljalo 230 tisoč upravičencev na slovenski strani in pol milijona na italijanski.

Vstop v schengensko območje je tukaj nekaj več kot drugod v Sloveniji. Meja, ki se je zarezala v narodovo telo, je pustila svoje posledice, ampak prepričan sem, da smo tudi po zaslugi naših prebivalcev ob meji dosegli ta uspeh, da smo danes v Evropi, v EU. Novogoriški župan Mirko Brulc

Na tej prireditvi so slovenski in italijanski satiriki predstavili pol stoletja obmejnega življenja, udeležil pa se jo je tudi novoizvoljeni slovenski predsednik Danilo Türk. Pred tem je ob prihodu v Novo Gorico ocenil, da je "danes poseben dan za Slovenijo in za vso Evropo" in da je "v Novi Gorici priložnost videti nov obraz Evrope". "Evrope, ki se odpira na najbolj viden možen način in to je gotovo razlog za praznovanje," je poudaril Türk.

'Največji davek meja so plačale manjšine'

Kontrole na meji z Italijo, Avstrijo in Madžarsko ni več, se je pa poostrila na meji s Hrvaško.
Kontrole na meji z Italijo, Avstrijo in Madžarsko ni več, se je pa poostrila na meji s Hrvaško. FOTO: Dare Čekeliš

V četrtek zvečer sta slovenski vstop v schengen obeležili tudi slovenska manjšina v Italiji in italijanska v Sloveniji. Predstavniki manjšinskih organizacij so na mejnem prehodu Škofije nazdravili padcu nadzora meje med Slovenijo in Italijo, pri tem pa poudarili, da sta ravno manjšini plačali največji davek zaradi meje.

Državljani držav, ki niso v Evropski uniji niti v schengenskem območju, in jim je Slovenija pred vstopom v schengen izdala vizum za bivanje ali delo, imajo še vedno pravico prostega gibanja na območju Slovenije. Od danes naprej pa izdajamo schengenske vizume, ki bodo veljali za celotno schengensko območje. Vodja oddelka za državno mejo v upravi uniformirane policije Generalne policijske uprave Darko Poštr

Večjo slovesnost so pripravili tudi na Fernetičih, kjer se je zbrala velika množica ljudi, prisotni slovenski in italijanski politični predstavniki pa so se strinjali, da gre za zelo pomemben zgodovinski trenutek, ki ima velik ekonomski, kulturni in socialni pomen in ki omogoča svetlejšo prihodnost za bodoče rodove. Podsekretar na italijanskem notranjem ministrstvu Ettore Rosato je prepričan, da je padec meje med Slovenijo in Italijo priložnost, ki jo je potrebno izkoristiti in v katero je potrebno vlagati, saj gre za prihodnost naših otrok.

Tudi na severni meji slovesno

Ob odpravi meja je bilo povsod čutiti veselje in razigranost.
Ob odpravi meja je bilo povsod čutiti veselje in razigranost. FOTO: Jani Dolinšek
Širitev schengenskega območja:

1985 – voditelji Belgije, Nizozemske, Luksemburga, Francije in Nemčije so se sešli v luksemburški vasici Schengen, kjer so sprejeli odločitev o postopni ukinitvi mejnih kontrol med državami.

1995 – območju brez kontrole na mejah sta se pridružili Španija in Portugalska

1997 – v schengensko območje vstopita Avstrija in Italija

2000 – kot deseta se schengenskemu območju pridruži Grčija

2001 – v schengensko območje vstopijo Danska, Finska, Švedska, Islandija in Norveška

2007 – kot zadnje so se pridružile nove članice Evropske unije; poleg Slovenije še Češka, Estonija, Litva, Latvija, Madžarska, Malta, Poljska in Slovaška.

Vstop v schengen pa so množično obeležili tudi na mejnem prehodu Karavanke, prek katerega poteka blizu 30 odstotkov celotnega cestnega prometa med Slovenijo in Avstrijo. Ob dvigu mejne zapornice minuto čez polnoč je več sto zbranih nagovoril evropski poslanec iz Slovenije Mihael Brejc in poudaril, da ima vstop v schengensko območje za Slovenijo velik praktičen in simbolen pomen.

Pomeni še en korak k utrditvi vezi z drugimi članicami EU, pomembno prispeva k utrjevanju notranjega trga EU in omogoča hitrejše zmanjševanje razlik med starimi in novimi članicami, je dejal Brejc.

Tudi Gornja Radgona v Sloveniji in Radgona v Avstriji (Bad Radkersburg) sta proslavili odpravo meje. Že opolnoči so na radgonskem mejnem prehodu dvignili zapornice, slovenski policisti pa so zapustili objekt na avstrijski strani prehoda, v katerem so gostovali od vstopa Slovenije v EU.

V petkovih dopoldanskih urah pa so pripravili še slovesnost na mostu čez Muro, kjer so izpostavili predvsem, da bosta obe Radgoni z odpravo meja spet postali eno mesto. Slovesnosti sta se udeležila tudi slovenski minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar ter deželni glavar avstrijske Štajerske Franz Voves. Žagar je v nagovoru poudaril, da so z odpravo meje novoletno darilo za dolga leta dobili predvsem najmlajši.

Tudi župana obeh Radgon vidita v odpravi meje veliko priložnost za mesti. Pripravljenih imajo že več konkretnih projektov za mlade, športnike in turiste, ki naj bi jih začeli kmalu uresničevati.

Poleg Slovenije še osem članic

Širitev schengenskega prostora pa so slovesno obeležili tudi v ostali osmerici držav, ki so nocoj vstopile v schengen. Baltske države - Litva, Latvija in Estonija - so sicer zaradi časovne razlike dejansko vstopile uro prej kot Slovenija, Madžarska, Češka, Slovaška, Poljska ter Malta, vse skupaj pa so se pridružile 15 državam, ki so že bile doslej v schengenskem prostoru - ob vseh starih članicah EU razen Velike Britanije in Irske sta v schengnu še Norveška in Islandija, zunaj pa ostajajo še nove članice Romunija, Bolgarija in Ciper.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
22. 12. 2007 11.26
Naši se mi zdijo še kar v redu, smešni so bili in so še tisti laški karabinjerji, policisti, finančniki, cariniki in kaj vem kdo še vse, ovešeni z nekim pelhov, perjanicami, elntami, da si an emjah mislil, da gre za same generale, ki so te prišli pozdravljat ali zajebavat, saj so obsedeni od lastnega izgleda uradne osebe! Dobro je, da bo tega njihovega šopirjenja za nekaj časa konec.
User300173
21. 12. 2007 23.44
Se bojimo svoje malenkosti tovariša Slovenca! Vsekakor nekaj fobije ali kompleksa manjvrednost je v našem obnašanju. Motijo nas s severa, zahoda, juga, oz., od kod nam stalno mečejo polena pod noge. Čas bi bil, da nehamo nenehno poudarjati mi Slovenci, lepše bi bilo, mi slovenski državljani . Emigracija, fluktacija delovne sile itn. To se ne sme ustaviti in tudi more. Mešani zakoni, sorodstvene vezi, to treba negovati. Strpnost? Za nas Slovence je to beseda, do katere nismo vzdržni. Cenim sočloveka, ki skrbi za družino in spoštuje okolico v kateri živi. Tovarištvo danes dajo ob bok nacizma, fašizma, nacionalizma itn. Tovariš je nekaj, kar ne kupiš, to ni Partijski znanec, ampak nekaj, kar te bo v najhujšem po ceno svojega življenja izvleklo, ne glede kje se nhajaš in kaj počneš. Izkusil sem to. Svojčas sem bil med poveljniki "niških specialcev-padalskih", kjer nas je bilo samo trideset za celotno Jugoslavijo. Lahko je anonimno tolči kot "maxim po diviziji", realnost je nekaj drugega. Primorec.
Cukercek Sladki
21. 12. 2007 23.40
politik70 po novem letu bom pa jaz unovčil svojo naročilnico pa povabil tud tebe politik na kapljico bova kakšno gospodarsko rekla.
politik70
21. 12. 2007 23.24
sladkimmm Čer tudi tebi v mojem in Netinem imenu! Naporno? Jim še ni zmanjkalo naročilnic? No boš pa po novem letu mal spregu! Pozdrav Politik70
Cukercek Sladki
21. 12. 2007 23.05
dober večer vsem Še posebej neti in politiku 70 Pa začnimo . Tudi meni to deluje bolj hlapčevska zadeva, mi se pač ne moremo primerjati z Nemčijo ,Francijo ,Italijo .Smo pač premajhni ,in majhnost je bila vedno podrejena širšim interesom . Vse lepo in prav da ni več mej ,ekonomsko in turistično ter emigrantsko je seveda bolje toda na nacionalni ravni smo se vrnili v čase Avstroogrske monarhije pa l.p.
deattack@email.si
21. 12. 2007 22.49
odlocno proti SENGENU, SIS-u in SIRENAM.
neti
21. 12. 2007 22.30
Politik dober večer! Neti pravi lepo, lepo .. Po .. Neti ..
politik70
21. 12. 2007 20.21
Neti dober čer! Meje so padle sice nekje malo prej.... Dimsi pravi da evropa dobiva novi obraz Jaz pa da samo novo frizuro! Kaj odgovoriš na to? Po.... Politik70
Tonček Balonček
21. 12. 2007 18.04
Vsa ta norost o padcu mej presega vse meje dobrega okusa, meje so še vedno, kot so tudi med mojo in sosedovo zemljo, le kontrola ni več taka kot npr. v poslovnih ali državnih stavbah, kjer se moraš legitimirati, na sprehodu po mestu si pa ves čas sneman, v barvah, na Letališči Jožeta Pučnika, kjer moraš prazniti žepe in se slačiti in sezuvati kot pred petdesetimi leti na Jesenicah ali v Sežani!! Ampak to je zaradi naše varnosti, lepo vas prosim! Prejšnji mesec sem bil na letališčih v Trevisu, v Benetkah, v Bouvaisu in Valenciji in smo povsod "švercali" pivo, na Pučniku so pa bolj papeški od papeža! Na meji pač ne geldajo, kdo si, na črpalki te pa posnamejo v živo in še zabležijo bančno kartico z vsemi podatki! Enako na cestninskih postajah. Mejna kontrola je pač izgubila svoj varnostnin pomen, iz tehničnih razlogov, ne zaradi Rupla, Janše ali Barossa! In nehajmo se šopiriti, da smo zdaj kaj bolj svobodni zaradi tega, ker se nam vsi policisti le smejejo!!!
kandazar@gmail.com
21. 12. 2007 17.59
V sloveniji je čudna situacija. Levi se bojijo navala kriminala, navala tujcev,... medtem ko desni odpirajo meje. Ponavadi je ravno obratno. No slovenci smo pač izjema. Pa vsi tisti, ki pravite da bo eu propadla, da smo zopet hlapci (in pa podoben bedarije) a se vi zavedate kaj je slovenija ali pa italija ali pa celo nemčija sama proti kitajski ali pa indiji. Samo združena evropa lahko nastopa kot enakopraven globalni partner državam kot so rusija, zda, kitajska, indija,...
neti
21. 12. 2007 17.52
Prijeten preostanek dneva .., vsem in tebi .. Koliko različnih misli, mnenj, no še Farmakopeja .. samo za pričakovani posledični dogodek znotraj EU območja. Prava, tudi posledična "igra" se je pričela. Lp Neti ..
doki007@email.si
21. 12. 2007 17.43
folk tko je ,...šverca mamil pa cigaret bo veliko več ,..policija bo pa še slabše delovala kot je do sedaj ,... saj so vse porinl na južno mejo ,...!!!! ----če to ni važno za naše politike ,...pol nej pa raje šampanjec odpirajo ,...!!
Tonček Balonček
21. 12. 2007 17.37
Meni ni jasno, zakaj Planinska zveza odstranjuje oznake, ki so govorile, kje je Slovenija in kje Italija ali Avstrija. Meje ostajajo, kontrole ni več. Hudiča, vsaka občina ima meje in ponosno postavljajo table, kje se začne in kje konča, mi pa, gospodje Slovenci, takoj vse snamemo in Lahom ter Jodlarjem ponosno povemo: Braća anša, sve je to naše, u stvari zajedno!, poslužite se!". Zdaj si pavbijte v glave: a) meje so še vedno b) policijska kontrola je razširjena na vse območje, na meji se ne izvaja več c) carinske kontrole ni že tri leta d) kjerkoli na območju šengna te klahko uradne osebe ustavijo pregeldajo, še bolj kot prej na meji! Drugače bo poleti, ko bomo šli na morej!!! Predvsem, ko se bomo vračali!!!! Zakaj zdaj ta slava in čast, huje kot v časih neuvrščenosti in summitov!! Pa kaj je drugače, lepo vas prosim!
Jožajoža
21. 12. 2007 17.18
a ste vedeli, da je RUPEL zaradi takšne "osamosvojitve" v 14 letih postal milijader. pa ni edini.in zaradi te "osamosvojitve" je 2 miliona zavednih slovencev na beraški palici.
politik70
21. 12. 2007 16.42
<)))>< ohoho Spet z nami tokrat pod starim nickom!Kako kaj desna škrga? Pa mraz ? Pozdrav Politik70
doki007@email.si
21. 12. 2007 16.26
mene zanima kaj imamo mi slovenci od tega da se je meja sprostila na severu in zahodu,....????? ---je pa res da bojo desničarji to hvalil na velko ,.... ---- zanima me kako bi bilo, če bi bila na oblasti levica na istem primeru sprostitve mej,...????
DarthRevan
21. 12. 2007 16.02
Iz Avstrije je že gužva po cestah :))
tirolec
21. 12. 2007 16.01
Ali smo/so se Slovenčki sploh zavedali oz. se zavedajo, kaj imamo oz.kaj bomo imeli z "odprto"mejo? Še več kriminala, mamilašev, trgovine z belim blagom, pedofilov, zaposlovanja na črno in še in še in še...To je danes naš prispevek za boljši jutri in NAŠO samostojno Slovenijo? Ali smo se za to boriiiiliiiiiii? Smrt fašizmu-svoboda narodu!
DarthRevan
21. 12. 2007 15.40
Ribica, očitno maš tudi ti dovolj časa za pritoževanje po forumih, heh...
_mj_@email.si
21. 12. 2007 15.37
Schengen je za mene navadna bedarija. Verjamem pa, da je raj za preprodajalce in kriminalce.