Slovenija

Prvi kriminalist: Nihče ni nedotakljiv, tudi Banka Slovenije ne

Ljubljana, 11. 01. 2017 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Damjana Seme
Komentarji
83

"Prav je, da ljudje v tej državi dobijo občutek, da nihče ni nedotakljiv, tudi Banka Slovenije ne," po neuradni odločitvi sodišča, da so bile hišne preiskave zakonite in da nihče, niti Boštjan Jazbec nima imunitete, poudarja direktor Uprave kriminalistične policije Branko Japelj. Priznava tudi, da so odnosi s centralno banko ohlajeni, sodelovanje pa je zgolj formalno.

Boštjan Jazbec
Boštjan Jazbec FOTO: Reuters
Policija je v lanskem letu obravnavala 13 tisoč kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala, materialna škoda pa je znašala okoli 800 milijonov evrov.

Ljubljansko okrožno sodišče je neuradno odločilo, da so bile hišne preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada v Banki Slovenije zakonite ter da zasežena dokumentacije ne predstavlja arhiva Evropske centralne banke. In še – da ni šlo za nobene kršitve Protokola o privilegijih in imunitetah. Zato je senat zavrnil zahtevo ECB, da se iz preiskave izloči vsa dokumentacija, ki se nanaša na evropsko banko. Sporočajo tudi, da Banka Slovenije in njeni vodilni ne morejo biti deležni imunitet v policijski preiskavi. Tudi guverner Boštjan Jazbec ne!

"Prav je, da ljudje v tej državi dobijo občutek, da nihče ni nedotakljiv, tudi Banka Slovenije ne, zato se je banka dolžna ravnati po pravnem redu, ki velja v naši državi. Menimo, da je bil njihov odziv na hišne preiskave ne samo pretiran, tudi nepotreben, saj mi nismo zasegali dokumentacije Evropske centralne banke. Naše mnenje je, da smo zadevo izvedli v skladu s pooblastili, nenazadnje smo imeli za to tudi odredbo sodišča," pravi direktor Uprave kriminalistične policije Branko Japelj. "ECB se je pritožila tudi na Evropsko komisijo in prav zdaj pripravljamo odgovore skupaj s finančnim ministrstvom, tožilstvom in sodiščem. Naša ocena in mnenje vseh, ki smo v tej zadevi sodelovali, je, da smo postopke izvedli v skladu s pravnim redom. Preiskava je bila strokovna in zakonita."

Sodišče: Tudi guverner BS nima imunitete v preiskavi

Branko Japelj
Branko Japelj FOTO: POP TV
Od leta 2010 do 2015 so v kriminalistični policiji obravnavali več kot 84 tisoč gospodarskih kaznivih dejanj, škoda pa je presegla 2,4 milijarde evrov.

Da je bila preiskava zakonita, meni tudi senat sodnikov Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki so se postavili na stališče, da so bile odredbe o hišnih preiskavah, ki so bile opravljene v prostorih Banke Slovenije, zakonite. Prav tako odredbe o preiskavah zaseženih računalnikov in elektronskih naprav. V sklepu, s katerim so zavrnili zahtevo evropske banke, so po naših informacijah zapisali: "Evropska centralna banka se ne sme vmešavati v kazenske postopke držav članic, niti ne more odločati o tem, katere podatke, ki so bili zaseženi v Banki Slovenije, policija lahko v okviru preiskave pregleduje in katere ne." Glede morebitne kršitve Protokola o privilegijih in imunitetah pa je sodišče odločilo: "Pravo EU ne prepoveduje odreditve hišnih preiskav v Banki Slovenije, ko so osumljeni člani Sveta BS ali drugi uslužbenci, ker guverner nima imunitete ... prav tako Banka Slovenije ne uživa nikakršne imunitete ..." Sodišče namreč meni, da tudi guverner ni upravičen do kakšnih posebnih privilegijev, ko gre za policijske preiskave na slovenskih tleh. Prav zato, ker ga je preiskava doletela kot guvernerja slovenske centralne banke in ne kot člana Sveta ECB.

Ohlajeni odnosi z Banko Slovenije

Preiskovalci so do konca leta 2016 obravnavali 245 sumov bančnih kaznivih dejanj, ki so povzročila 1,1 milijarde evrov škode, 193 zadev je že zaključenih.

Prvi mož kriminalistične policije priznava, da odnosi s centralno banko po odmevnih hišnih preiskavah julija lani niso več takšni, kot so bili prej. "Tudi delovna skupina, ki je bila ustanovljena in v kateri je bil tudi predstavnik kriminalistične policije, ne deluje več. Podatke, ki jih potrebujemo za preiskavo, sicer dobimo, vendar brez neke dodane vrednosti, brez poglobljenega sodelovanja. To sodelovanje je zdaj bolj formalno." Pri tem naš sogovornik opozarja, da gre za zahtevno in obsežno kriminalistično preiskavo, ki jo otežuje tudi povezava z Evropsko centralno banko, problem je tudi ogromna količina zaseženih podatkov. Neke vrste ovira pa je tudi to, da so ljudje, ki so osumljeni kaznivih dejanj, še vedno v službi v tej inštituciji. Trenutno je kriminalistična preiskava v fazi pregleda zaseženih elektronskih medijev, kdaj bo končana, pa je nemogoče napovedati. Kot smo že razkrili, so po naših neuradnih informacijah zlorabe uradnega položaja osumljeni guverner Boštjan Jazbec, Stanislava Zadravec Caprirolo, Janez Fabijan in Tomaž Čemažar. Banki naj bi pridobili več kot 250 milijonov evrov premoženjske koristi.

Nacionalni preiskovalni urad uspešno nad bančni kriminal

Darko Majhenič
Darko Majhenič FOTO: POP TV
Zaradi bančnega kriminala so ovadili 264 oseb, od tega kar 136 bančnikov. Povzročena škoda znaša 347 milijonov evrov.

Večino bančnega kriminala preiskuje Nacionalni preiskovalni urad, ki ga vodi direktor Darko Majhenič. Do konca leta 2016 je policija obravnavala 245 sumov kaznivih dejanj, škoda pa je znašala več kot milijardo evrov. 193 zadev so že zaključili, ovadili 264 ljudi, od tega kar 136 bančnikov. S kaznivimi dejanji naj bi povzročili 347 milijonov evrov škode. Odprtih je še 52 zadev, materialna škoda pa v teh primerih znaša več kot 400 milijonov evrov. "NPU je pri preiskavi bančnega kriminala tudi v lanskem letu odigral pomembno vlogo, saj so nosilci preiskovanja bančne kriminalitete. Nekaj kaznivih dejanj sicer obravnavajo tudi sektorji kriminalističnih policij, pretežno pa kolegi na NPU. Preiskave so zahtevne in obsežne. Po začetnih težavah pri pridobivanju dokumentacije v bankah se je zdaj to spremenilo, danes teh težav ni več toliko. Banke tudi že same prijavljajo kazniva dejanja, bolje sodelujemo z nadzornimi sveti in prihajamo do več koristnih informacij," pravi Japelj. Ob tem dodaja, da se NPU ne ukvarja samo z gospodarskim kriminalom, pomembno vlogo ima tudi pri odkrivanju organiziranega kriminala, nenazadnje pa so v lanskem letu preiskali še umor v Bohinju.

Korupcija v zdravstvu in nezakoniti managerski prevzemi

Najpogostejša kazniva dejanja so kršitve temeljnih pravic delavcev, poslovne goljufije in poneverbe.

V javnosti so odmevale tudi preiskave korupcije v zdravstvu. Policija je obravnavala 75 zadev, podali so 15 kazenskih ovadb za 65 kaznivih dejanj. 13 zadev je še v preiskavi, ugotovljena škoda pa znaša 3,6 milijona evrov. "Sicer pa policija v teh zadevah ne bi smela biti v prvih vrstah, saj gre za pogodbe med bolnišnicami in dobavitelji, zato bi večjo vlogo pri odkrivanju nepravilnosti morale odigrati inštitucije, ki nadzirajo javna naročanja. Če so ugotovljeni sumi kaznivih dejanj, pa je seveda jasna vloga policije," pravi Branko Japelj.

Glede nezakonitih managerskih prevzemov podjetij pa število kaznivih dejanj upada. Na srečo časov plenjenja v uspešnih podjetjih, kot so bila SCT, Pivovarna Laško, Istrabenz, Merkur ni več. Lansko leto so preiskovali 4 takšne primere, premoženjska korist pa je znašala več kot 10 milijonov evrov. Nacionalni preiskovalni urad je zaradi korupcijskih kaznivih dejanj pri domnevno sporni dokapitalizaciji Perutnine Ptuj kazensko ovadil nekdanjo upravo Perutnine, zaradi spornega prevzema Cestnega podjetja Koper pa 3 ljudi, tudi predsednika upravnega odbora Igorja Ukoto, ki naj bi prevzem podjetja izpeljal prek družbe v njegovi lasti. Ta naj bi prejela več kot 4 milijone evrov nezakonite premoženjske koristi.

Hišne preiskave so bile zakonite, niti Banka Slovenije niti njeni vodilni ne uživajo imunitete, naj bi po naših neuradnih pidatkih odločilo sodišče.
Hišne preiskave so bile zakonite, niti Banka Slovenije niti njeni vodilni ne uživajo imunitete, naj bi po naših neuradnih pidatkih odločilo sodišče. FOTO: Damjan Žibert

Kaj prinaša novela Zakona o kazenskem postopku?

Ker je v tem času aktualna tudi novela Zakona o kazenskem postopku, smo direktorja Uprave kriminalistične policije Branka Japlja vprašali, kaj spremembe pomenijo za delo policije. Zdi se namreč, da imajo osumljenci kaznivih dejanj vse več pravic, policija pa vse manj pooblastil. "Seveda so še vedno določene stvari, ki precej zapletajo preiskave in otežujejo naše delo. Tudi na tožilstvu imajo precej pripomb na člene iz te novele. Nas konkretno motijo spremembe, ki se nanašajo na zaslišanja osumljencev. Recimo slikovno in zvočno snemanje zaslišanj osumljencev. Potrebno se je vprašati, ali je to res smiselno in smotrno početi za vsako kaznivo dejanje. Prav tako bodo spremembe glede privedb osumljencev, pa dvigovanje dokaznih standardov pri pridobivanju prometa telefonskih podatkov, tudi to ocenjujemo kot povsem nepotrebno. So pa stvari, ki bi nam zelo koristile pri delu, pa s predlogi nismo uspeli. Ena od stvari je trojanec – prestrezanje podatkov pri viru. Če se želimo resno spopasti s terorizmom in ekstremnim nasiljem, je to eno od ključnih pooblastil. Tuje policije to že prakticirajo in se je pokazalo kot zelo uspešno sredstvo. Druga pomembna stvar je elektronsko prepoznavanje registrskih tablic, tudi s tem predlogom v okviru Zakona o nalogah in pooblastilih policije nismo uspeli. Pa vendarle ne gre za to, da bi nadzorovali državljane, ampak da bomo še bolj uspešni in učinkoviti. V svetu napredka tehnologij je potrebno spreminjati tudi pooblastila policije. V Evropi se je zgodilo že marsikaj, številni teroristični napadi, ogroženost je večja in so zato očitno pripravljeni sprejeti tudi več ukrepov," pravi Japelj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

-zvitisir-
11. 01. 2017 22.40
+2
Prvi, ki je nedotakljiv je Bavčar
-zvitisir-
11. 01. 2017 22.41
+1
-zvitisir-
11. 01. 2017 22.41
+2
-zvitisir-
11. 01. 2017 22.43
+2
Janez_53
12. 01. 2017 09.43
+1
Pa Vitoslav Türk, pa Jaklič, pa Zidar, pa zdravniški lobi, pa farmacevtski lobi, pa sodniki itd, itd, itd. Prvega kriminalista smo v trenutku demantirali!
murate
11. 01. 2017 19.45
-2
In potem zlovenčki zopet plačujemo odškodnine zaradi prenapetih na polpismenih policajčkov
Bullschevik
11. 01. 2017 17.32
+0
Ne nas lagat....koga ste se pa dotaknil...
Mejduš
11. 01. 2017 16.24
+6
Če bi samo enega takšnega pospravili ki ga na slikki vidimo,bi bilo vse drugače bol kvalitetne banke.
prašek
11. 01. 2017 15.59
+4
Kolikor sem uspel na hitro preleteti komentarje , sem prišel do spoznanja, da je edina rešitev za Slovenijo, da desnica prevzame . Težava je samo ena ; ljudje vas ne marajo ! Ampak tudi tu bo Ivan našel rešitev ; zamenjal bo ljudstvo ☺☺☺
wolfterier
11. 01. 2017 16.08
+3
prašek
11. 01. 2017 16.18
+2
Misliš Zvonovi ? 1 in 2 ? Cerkev nikoli nič ne vrne !
vikendaš
11. 01. 2017 17.14
-2
Oblast bi morali prevzeti tisti ki imajo kaj v glavi in ne roparji kot so to sedaj.
prašek
11. 01. 2017 17.50
+0
Jaz sem pa zelo zadovoljen , da imajo oblast tile "roparji" . V Sloveniji se življenje izboljšuje !
vikendaš
11. 01. 2017 19.59
+0
Seveda imamo plače ki so realno enake že 20 let, samo nominalno se povečujejo, življenje pa se izboljšuje javni upravi, ki je priklenjena na molzno kravo, ki hrano dobiva na kredit v tujini.
muci007
11. 01. 2017 15.42
+9
Tudi največje packarije so pogosto pri nas v skladu z zakonom.
muci007
11. 01. 2017 15.16
+13
Na koncu ne bo nihče obsojen. Kljub temu, da živimo v najbolj etični državi na svetu, so kriminalci pri nas varni.
vikendaš
11. 01. 2017 15.08
+14
Reši se kdor se more. Živimo v svetu butal, narod krade, na položajih pa še bolj. Državne organe pa politkarji izrabljajo za osebne obračune. Najeba samo človek, ki je komu trn v peti. Sistem je narejen da ljudi spodbuja k kraji in to je začaran krog.
muci007
11. 01. 2017 15.40
+3
ROMELS
11. 01. 2017 14.41
+8
Kaj ste pa pričakovali? ljudstvo. Krademo kot srake, zato pa imamo prirejene predpise. saj vendar nismo osli, da bi delali za mesečno plačo. A je tako?
Mejduš
11. 01. 2017 14.29
+12
Če je odgovorno mesto prevzel ,kako pa to da ima tako visoka plača če pride do velike kršitve ki bi moral biti kaznovan in se nč ne zgodi, banda pokvarjena,saj sodišče samo kurje tatove vidi,to zgleda sedaj tako da sodišče ga zato kaznuje ki je premalo ukradu.
Transformerji
11. 01. 2017 14.19
+12
Po sedanji izkušnjah se kriminilistične raziskave začnejo z odnašanjem kartonov z dokumenti, ki na koncu pristanejo v sežigalnici. Sodstvo naj bi bilo neodvisno in je, samo za kurje tatove. Vse ostalo se pa spremeni samo pred predvidenimi novimi volitvami ........sodstvo je odvisno od oblasti, te ničvredneže pa volimo mi!
tron3
11. 01. 2017 14.16
+13
Ko boste Kranjca nekdanjega guvernerja, ki je najbolj odgovoren za bančno luknjo predal sodniji, potem se pa oglašajte, Jazbec itak ve, da se mu ne bo nič zgodilo, edino malce ego ste mu užalil to je to,
ROMELS
11. 01. 2017 14.05
+7
Zakaj pa potem zavlačujejo?
Bruhalnica24
11. 01. 2017 14.04
+4
Ha ha ha ha... Rothschildi so nad zakoni, saj so lastniki sveta... Kaj sanjajo ti kekci nooo...
Transformerji
11. 01. 2017 13.45
+11
To je izjavil kriminalist (je samo kriminalist !). Čisto druga zgodba je pa o našem sodnem sistemu! Verjetno se bodo prej zamenjali zemeljski tečaji, predno bo pred sodiščem kdo kaznovan od tistih, ki so v resnici pokradli Slovenijo! Pa naj bodo to banke ali zdravstveni sistem !
glava2
11. 01. 2017 13.34
+5
hahahahahahahahahahahaha..........................................nobeden vam več ne verjame!!!!!!!!!!!!!!!
frako
11. 01. 2017 13.18
+14
če neb bil noben nedotakljiv bi blo mau drgač v naši državi.
FAUSTOS1
11. 01. 2017 12.55
+7
saj vem da nebo prejel stave -da ne bo nihče od teh obsojen-kajti postopki se bodo vršili tako dolgo da bo vse zastaralo-in vsi so vse naredili-butale
mufic
11. 01. 2017 12.53
+5
Bo Jazbec odgovarjal za izbris obveznic.
prašek
11. 01. 2017 12.48
-2
Izgleda , da se je ta vlada začela upirati Bruslju !